Ди(е)дко дИга

Прескочи до:

05.11.19
13:41

казано от nervak на 05.11.19, 13:33:

Хм....силови или не,човека си ги прави без да прекъсва.
Моя вариант по-добрият ли е? Всяка година в бокса по 2 месеца....макар последните ми подозрения за чупенията изобщо да не са тренировките...дори и кривите изпълнения.

Ще дам пример - това е като да приемаш някакво вещество, за да получиш някакъв ефект от него (магензий, витамин Д - избери си). При нужни за ефект 1000 мг на ден Дидо взима 100 - полза никаква. Ти в същото време си развил свъръхчувствителност и периодично се натравяш. Не ме питай кое е по-зле - не знам. Знам обаче, че той поне може да направи нещо.

05.11.19
13:45

Боби, аз не съм казал, че не може да се вдига сила. Явно просто не съм се стремял към това и съм си джиткал с едни и същи кила. От там идва развитието на нещата. Също така, хипертонията ми не е умерена, а направо понякога съм влизал в тежка, т.е. вдигал съм и по 180/100, но е било инцидентно. НО - преди да тръгна да вдигам щанги и в покой доста пъти си ми е била 150/100 и то с лекарства. Сега също си ги пия, но в покой почти винаги съм в граници, даже диастола вече е по-нисък, т.е. около 80, та и под него, а систола варира 125-135 най-често. Много пъти измервано дори след тренировка. С две думи, за сега нямам ама абсолютно никакво намерение да спирам заниманията с тежести. Ако коригирам и другите два вредни навика, сигурно нещата ще станат още по-добре. Боря се, но явно съм зависим доста - поне от към цигари.
Вие определено имате по-други разбирания за тежки тренировки. Много пъти съм карал точно както е написана схемата-ама на 100 %, но на вас пак ви се вижда, че нищо не тренирам. Ок, може и така да е. Сещам се, когато пак по една тема Джеймса каза, че при 5х5,  3 минути почивка между сериите била много голяма ..........щото посочих там, че така съм почивал. Добре де, ама схемата е такава и например Бил Стар, Рег Парк, Рипетоу са казали така. Аз какво да направя, че такава е програмата. Пробвал съм какво ли не, просто не съм прилагал за по-дълъг период и затова резултатите не са добри. То това е и основната причина, защото с една две тренировки със сингли, както и уж “силова” схема, която я завъртя няма и месец, няма как да има очевиден резултат. Но пък поне съм имал активност за тези над 2 г., което си е пак огромен плюс, макар силово да не съм прогресирал кой знае какво. Било ми е приятно, чувствам се добре, с кеф си ходя на зала и така.

05.11.19
13:57

казано от Boby_ на 05.11.19, 13:24:

Докторът още ме споменава с добро във връзка с това, че го пратих при теб. 🙂 Което ме подсеща, че не съм го виждал много отдавна. Време е май за идване до Пловдив.

И да дойдеш не е гаранция, че ще го видиш, защото и аз не съм го виждал скоро. Ама той е така в последната година, идва на 2-3-4 месеца веднъж, клекне леко със 130 2-3, дръпне 160 тяга 2-3, бутне 90 лег 2-3 и вика много съм зле...Еми да, зле си в сравнение с преди. В сравнение с наборите си в Центъра за подготовка на космонавти.

казано от Boby_ на 05.11.19, 13:24:

Към Деян: По темата... Няма никаква причина мъж на 46 да не може да тренира силово и то сериозно, освен ако няма някакви много сериозни хронични заболявания. Затлъстяване, обездвижване, умерена хипертония не са причина да не тренираш, а следствие от това, че не го правиш.

Аз не се сещам чак за неинфекциозно заболяване или за някакъв следоперативен период, което да пречи на тренировките. Тези, които изброяваш са част от причините да започнеш тренировки на тази възраст. Ако искаш да ги махнеш де. Ако искаш да си ги влачиш може да добавим и още, които също се подобряват значително от тренировките - подагра, диабет, астма...

казано от Boby_ на 05.11.19, 13:24:

Спадането на нивото на тестостерона, което започва около 30-тата година, е със скорост около 1% годишно при нетрениращи. На 46 години още не си загубил достатъчно тестостерон, за да не можеш да повишаваш сила или да извлечеш останалите ползи от тренирането. Силовите тренировки са единственият естествен начин този процес на спад на тестостерона да се забави (то и другият не е СЪВСЕМ неестествен, но хайде да не зачекваме тема, която е табу тук 🙂)

И да има сериозен спад, пак има начин. Въпросът е веднъж да се започне сериозно трениране. А трениране означава непрекъснат процес на надграждане и развиване на физически качества. Не просто вдигане на щанги и дъмбели, комбиниране на упражнения в сплитове или схемички.
Колкото до другия начин, то той е далеч от 46-те години. Дори и да разменим цифрите пак може да се окаже излишен, особено ако не си спирал с тренировките.

казано от Boby_ на 05.11.19, 13:24:

Моите критерии за силово трениране са доста по-разтегливи от тези на Сашо, а тренировките на автора на темата все пак не успяват да се “класират” дори по тях за силови. 🙂

Не, моите критерии даже вече са силно занижени.

Миналата година намерих в антикварна книжарница “Сила, здраве, дълголетие” на проф. Павел Добрев 🙂

В неговия двугодишен експеримент средната възраст на участниците е 55 години. Подходът му не е чисто силов, по-скоро клони към силова издръжливост, но все пак се гонят силови постижения и повишаване на силата. Най-важното е, което Адаша каза - има систематичност, постоянство и последователност.

За 2 години, 55 годишни, нетренирали никога мъже, повечето хипертоници, кой с херния, кой с диабет, стигат до 140 кила клек, 180 тяга. Лежанката не помня колко, но нещо около 100-те ми се въртят. Това за силовите постижения.

Отделно чисто здравословните - в книгата има глави за подобренията във всяка система в тялото - скелетно-мускулна, сърдечно-съдова, респираторна и т.н.

Мнението беше редактирано от Alexander Krastev на 05.11.19 14:14.

05.11.19
14:19

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Също така, хипертонията ми не е умерена, а направо понякога съм влизал в тежка, т.е. вдигал съм и по 180/100, но е било инцидентно. НО - преди да тръгна да вдигам щанги и в покой доста пъти си ми е била 150/100 и то с лекарства. Сега също си ги пия, но в покой почти винаги съм в граници, даже диастола вече е по-нисък, т.е. около 80, та и под него, а систола варира 125-135 най-често. Много пъти измервано дори след тренировка. С две думи, за сега нямам ама абсолютно никакво намерение да спирам заниманията с тежести.

Не съм искал да се отнеса пренебрежително към тренировките ти. Добре е, че извличаш ползи. Въпросът е, че има още много там, откъдето идва дори това малко подобрение.

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Ако коригирам и другите два вредни навика, сигурно нещата ще станат още по-добре. Боря се, но явно съм зависим доста - поне от към цигари.

Със сигурност. Трудно мога да се сетя за по-зловреден навин от пушенето - може би прекаляването с алкохола или употребата на тежка дрога.

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Вие определено имате по-други разбирания за тежки тренировки. Много пъти съм карал точно както е написана схемата-ама на 100 %, но на вас пак ви се вижда, че нищо не тренирам. Ок, може и така да е.

Критериите са различни. Има две важни условия, които спред мен не спазваш. Първото е постоянство. Каквато и схема да захванеш, не можеш да кажеш, че знаеш как работи и си извлякъл резултати след месец или два. За най-краткосрочните не си струва да говорим.
Второто е в това да излизаш от зоната си на комфорт. Всеки път. Това е единственият начин да предизвикаш стрес и съответно адаптация, който ми е познат. Може да си правиш нещо, което прилича на 5х5 или Смолов със занижени тежести и да си свиркаш, просто защото в началото не си ги определил достатъчно амбициозно. Това значи само едно - че всъщност не правиш 5х5 или Смолов.
Почивките, споменати по-долу, са още един пример за това.

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Сещам се, когато пак по една тема Джеймса каза, че при 5х5,  3 минути почивка между сериите била много голяма ..........щото посочих там, че така съм почивал.
Добре де, ама схемата е такава и например Бил Стар, Рег Парк, Рипетоу са казали така. Аз какво да направя, че такава е програмата. Пробвал съм какво ли не, просто не съм прилагал за по-дълъг период и затова резултатите не са добри. То това е и основната причина, защото с една две тренировки със сингли, както и уж “силова” схема, която я завъртя няма и месец, няма как да има очевиден резултат. Но пък поне съм имал активност за тези над 2 г., което си е пак огромен плюс, макар силово да не съм прогресирал кой знае какво. Било ми е приятно, чувствам се добре, с кеф си ходя на зала и така.

Както казва Пол Делия, винаги е по-добре да тренираш грешно, отколкото изобщо да не тренираш. И все пак това ли е целта? И пак опираме до постояноството - като захванеш нещо, прави го както трябва и го прави достатъчно дълго. Дори това не гарантира успех, но е добра предпоставка.

Можем да си чешем така пръстите цял ден, но аз си имам по-добри занимания, включително и да тренирам малко по-късно. 🙂

05.11.19
14:25

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Боби, аз не съм казал, че не може да се вдига сила. Явно просто не съм се стремял към това и съм си джиткал с едни и същи кила. От там идва развитието на нещата.

Да, ти се стремиш към визия. Но визията в натуралното трениране, особено на тази възраст е свързана пряко със силата. толкова пряко, че практически е едно и също. Тоест императив е силата, ако искаш визия.
От там ти идва застоя, къде виждаш развитие при себе си не знам.

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Също така, хипертонията ми не е умерена, а направо понякога съм влизал в тежка, т.е. вдигал съм и по 180/100, но е било инцидентно. НО - преди да тръгна да вдигам щанги и в покой доста пъти си ми е била 150/100 и то с лекарства. Сега също си ги пия, но в покой почти винаги съм в граници, даже диастола вече е по-нисък, т.е. около 80, та и под него, а систола варира 125-135 най-често. Много пъти измервано дори след тренировка. С две думи, за сега нямам ама абсолютно никакво намерение да спирам заниманията с тежести.

С две години правилни тренировки и премахване на пороците този проблем щеше да е забравен. Няма да влизам в подробности и с примери, някои от хората в такова положение, с които съм работил, ако някой от тях все още чете тоя Форум и види това може да сподели и какво и как се е случило.

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Ако коригирам и другите два вредни навика, сигурно нещата ще станат още по-добре. Боря се, но явно съм зависим доста - поне от към цигари.

Баси, ти все едно си хеоринозависим комарджия, не битов умерен пияч на 300-400 гр с по около кутия цигари на ден...

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Вие определено имате по-други разбирания за тежки тренировки. Много пъти съм карал точно както е написана схемата-ама на 100 %, но на вас пак ви се вижда, че нищо не тренирам. Ок, може и така да е. Сещам се, когато пак по една тема Джеймса каза, че при 5х5,  3 минути почивка между сериите била много голяма ..........щото посочих там, че така съм почивал. Добре де, ама схемата е такава и например Бил Стар, Рег Парк, Рипетоу са казали така. Аз какво да направя, че такава е програмата.


Първо, пореден път ще ти кажа - ти не тренираш, ти се раздвижваш. Да, 100% това е по-добре от нищо, но и 100% не е достатъчно.
Второ, доста по-наясно съм с много неща от Бил Стар, Рег Парк и останалите ретроназобаняци. Рипето има попадения, ама и той не гледа много, много в други посоки, така че със сигурност е по-добре да слушаш мен, а не да четеш какво и кой не написал някога.

казано от Деян на 05.11.19, 13:45:

Пробвал съм какво ли не, просто не съм прилагал за по-дълъг период и затова резултатите не са добри. То това е и основната причина, защото с една две тренировки със сингли, както и уж “силова” схема, която я завъртя няма и месец, няма как да има очевиден резултат. Но пък поне съм имал активност за тези над 2 г., което си е пак огромен плюс, макар силово да не съм прогресирал кой знае какво. Било ми е приятно, чувствам се добре, с кеф си ходя на зала и така.

Дидо, на теб от пробване така и не ти остана време да започнеш да тренираш вече 2 години. Ходи си там в залата с кеф, гледай се по потник на огледалата и си се възхищавай. Щом това те устройва, няма смисъл нито да критикуваме, нито да помагаме, нито въобще да пишем. Слагамe по един лайк на описанието на раздвижането и на снимката под него и толкова 😄

казано от Alexander Krastev на 05.11.19, 14:12:

Миналата година намерих в антикварна книжарница “Сила, здраве, дълголетие” на проф. Павел Добрев 🙂

Познавам го от 1994, тогава все още беше доцент, имаше един 80 годишен със 180 тяга и 150 лег на демонстрация по време на едно студентско състезание.

казано от Alexander Krastev на 05.11.19, 14:12:

Подходът му не е чисто силов, по-скоро клони към силова издръжливост, но все пак се гонят силови постижения и повишаване на силата.

Подходът му е абсолютно чисто силов, минимален елемент на силова издръжливост има в него.

казано от Alexander Krastev на 05.11.19, 14:12:

Най-важното е, което Адаша каза - има систематичност, постоянство и последователност.

Абсолютно.

05.11.19
14:46

Ами така е, Джеймс-казах го и по-горе. Липсва ми постоянството, като захвана една схема, да я карам по-дълго. Просто ми писва, но ще трябва да устискам зъби. Твоята дето ми я каза най-много я карах, добре ми беше, ама викам чакай да променя. Всъщност тя реално бе и най-тежката /имайки предвид 3-5 серии на базови движения с ниски повторения, по три базови на тренировка............която схема сигурно е от леките по твоите виждания де и сигурно е така/, сега като си правя равносметките след това какво съм правил. Чувствах се добре, но викам чакай малко по-леко :-) И направих грешка, знам.
Иначе визията си е готино нещо, т.е. при мен не е основно да кача мускул, щото си мисля, че и генетично не съм кой знае колко предразположен, но поне да сваля мазнината и да запазя наличното или поне малко отгоре. Това е. Аз ако изчистя ще съм доста добре. Но само си говорим, сигурно ви писна да се опитвате да ме вкарате в релси. Всичко знам и всичко помня, което е говорено, което аз оценявам като стойност. Не си мислете, че така ми минава през ушите. На практика обаче явно нямах топки да устискам и наистина да натискам поне до плато.
Още довечера ще избримча живот и здраве една военна и една Тега, с някое и друго набиране в подхват или успоредно. То си му е и ден де.
10х отново!

06.11.19
19:56

06.11.2019 г.

Раменна-5х35, 5х42.5, 10х47.5, 5х5х35;
Сгъване за бицепс с дъмбели от сед-5х10;
Кофи СТ-5х10.

Мнението беше редактирано от Деян на 06.11.19 20:08.

09.11.19
17:41

09.11.2019 г.

Тяга-5х45, 55, 70, 75, 85, 10х95, 5х5х75;
Лег-5х50, 65, 75, 12х85, 5х5х65;
Повдигане на крака от стенд-3х15.

Днес трябваше да правя само тяга, но понеже не тренирах миналите дни, а трябва да събера и четирите движения в седмицата, реших да направя и лега, а утре само да клякам. Затова не правих и допълващите планирани движения-горен лег с дъмбели и гребане с лост. А и още чувствах не добро възстановяване в горната част.

Добавки: магнезий.

12.11.19
20:19

12.11.2019 г.

Клек-5х40, 60, 70, 80, 3х3х90;
Горен лег-5х50, 70, 80, 85, 90;
Гребане с дъмбел-5х30, 5х40, 10х40 на ръка;
Раменна-5х40, 7х50, 1х60;
Набиране в успореден хват-2х3, 3х5.

На горния лег е без допиране, но доста близо до гърдите. Преди допирах, но усещам така леко напрежение в раменете, та в по-ниските и с по-тежко не опирам. На раменната за 6-тото и 7-мото повторение лек пуш. Иначе като цяло без много напъване за откази, т.е. с лек аванс.

Мнението беше редактирано от Деян на 12.11.19 20:20.

15.11.19
19:27

15.11.2019 г.

Клек-5х40, 60, 70, 80, 3х90, 10х70;
Горна машина за гръб с широк надхват-15х60, 12х90, 10х110;
Хоризонтална машина за гърди-15х50, 12х80, 10х100;
Хоризонтален скрипец с тясна успоредна ръкохватка-15х60, 12х80, 10х90;
Машина за раменни преси-15х30, 12х50, 8х70;
Чуково-1х12х15 на ръка;
Разгъване с въже на скрипец за трицепс-1х15;
Повдигане на дъмбели за трапец-1х15х40 на ръка.

Днес с изключение на клека, общо взето ми се цъкаше на машини в повече бройки и с постоянно напрежение, т.е. без заключвания и паузи между позитивна и негативна част.

17.11.19
16:33

17.11.2019 г.

Кростренажор-2, 3 мин.
Лег-5х50, 3х70, 80, 90, 2х100, 1х105, 1х110, 1х115, 0.5х120 😄 , 1х100, 15х70;
Клек-5х50, 60, 70, 3х80, 2х90, 1х100, 10х70;
Гребане с лост в подхват, с взимане от стойка-10х50, 70, 80, 90;
Раменна-2х50, 2х55, 1х60, 1х65;
Набиране във V подхват със СТ-2х5, 1х7;
Повдигане на крака от стенд-1х21.

Пф, днес нямах някаква по-осезаема енергия, т.е. обичайното ежедневно състояние, ама викам ще бича фуул боди в по-ниски на бутащите движения, а то какво стана-лични рекорди от как тренирам, 115 на лег и 65 на раменната. Отчитам факта, че все пак правя цяло тяло вече трета тренировка, не възстановявам на 100 % и има някаква умора, която усещах в мускулите.....или пък точно обратното, т.е. затова ги вдигнах, щото бича често. Също така на лега си лягам като на шезлонг, не правя чупки, мостове, не бутам с краката и т.н., та 120 не са непреодолими в близко бъдеще на лега. Трябваше да сложа 117.5, защото 115 леко ги преодолях, но не намерих дискчетата от 1.5 кг. На раменната същите разсъждения, т.е. можеше да сложа 67.5, тъй като 65 не ме затрудниха много, но това е. Все пак вече бях вдигал от лег, бях клякал, гребане, та има някакво изчерпване на силата.
Слагам клипа с ос.рането на 120 кг.

19.11.19
20:14

19.11.2019 г.

Лег-2х50, 2х70, 1х90, 100, 105, 100;
Набиране в успореден хват със СТ-6х3;
Раменна прав с дъмбели-3х7х22.5 на ръка;
Гребане с дъмбели-3х8х35 на ръка;
Разгъвания и сгъвания на машини за ръце и крака-3х12-15.

Навсякъде леко и без да се зоря, тъй като днес основно се съсредоточих върху лега с малко по-широк хват, да видя как ми се отразява. И тъй като още на 90 кг. започна да опъва здраво гърдите /на които имам мускулна треска от външната горна страна от нищо и никакъв обем, но не бях вдигал така/, пробвах със сингли и малко по-бавно, за да усетя движението. Ширината бе, кутретата да са до белязката-единствената в случая, защото на някои лостове има и по две. Не е много широко, но пак го усетих като сериозно опъване на гърдите. Предните рамена пък са ок. После си говорих с един трибоец, който ми каза да заеба тия по-широки хватове, с идеята да вдигна повече. Да си бутам там както си бутам, т.е. с малко по-широк от раменния и т,вай. Но пък за културистични цели с повече бройки и по-леко, широкият очевидно удря по-сполучливо....което си се знае де.

Мнението беше редактирано от Деян на 19.11.19 20:16.

19.11.19
21:44

Эа мускулно раэвитие обикновено се търсят движения с по-голям обхват. В случая - лег с по-тесен хват има по-голям обхват на движение, отколкото лег с широк хват.        Эа мен от много широк хват на лега има смисъл само ако се гони максимално постижение, състеэателно, и то при положение, че умееш да правиш голям мост, иначе подлагаш раменете на ненужен стрес.

19.11.19
21:51

Е, не чак толкова широк, като някои по състезания, но с около 8-10 см. на ръка по-широк от както съм го правил. Просто пробвах, за да видя по-лесно ли ще бутам. И външната част на гърдите никога не я бях усещал така. Не ми е основна цел, просто споделих отзиви.

19.11.19
22:16

казано от Деян на 19.11.19, 20:14:

широкият очевидно удря по-сполучливо....което си се знае де.

Дали?

19.11.19
22:27

казано от nervak на 19.11.19, 22:16:

казано от Деян на 19.11.19, 20:14:

широкият очевидно удря по-сполучливо....което си се знае де.

Дали?

Ами аз така го усещам, а и като гледаш как бутат билдерите, т.е. мааалко по-широко и без да заключват горе, с цел постоянно напрежение. Никой почти от тях не бута с раменен хват или само малко по-широк. Не казвам, че и с по-тясно не натоварва-може би по-централната част, но понеже явно съм свикнал доста време така и не усещам МТ, дори да покачвам тежестта, да правя по-голям обем на лега и т.н. и т.н. А сега опънах яко страничната част и то от нЕкви 3-4 единици. Имам МТ там и в момента. Просто тази част с по-широк хват се натоварва повече.
Но ние не сме билдъри, нали, та за нас е без значение 😎

19.11.19
22:32

казано от Деян на 19.11.19, 20:14:

Но пък за културистични цели с повече бройки и по-леко, широкият очевидно удря по-сполучливо....което си се знае де.

Какво значи културистични цели? И с какво те се различават от целите на всички останали, т.е., да развият гръдните мускули и трицепса и да бутат много от лег?

казано от Деян на 19.11.19, 22:27:

Ами аз така го усещам, а и като гледаш как бутат билдерите, т.е. мааалко по-широко и без да заключват горе, с цел постоянно напрежение. Никой почти от тях не бута с раменен хват или само малко по-широк.

99% от билдерите си нямат идея как да тренират и защо правят това, което правят.
А това, дето наричаш външна част, не е отделен мускул, така че няма как да акцентираш там.

19.11.19
22:42

Ах, ах, ах, Петко, много ценя нивото ти, ама все да си ми контра 😎
Та:
1.Като казвам билдъри, имам предвид  единствено и само олимпиите и около тях.....та дори и Арнолд как е правил лег. Но щом твърдиш, че не знаят какво правят 🤐;
2. Не ме интересува много къде и как удря мУскуло, просто днес пробвах дали по този начин ще мога да вдигам повече, ако го отработя. И ми направи впечатление, че имах МТ в определена зона, каквато преди съм нямал нито от кофи, нито от лег, горен лег и т.н. Споделих впечатления, това е!

20.11.19
00:47

казано от Деян на 19.11.19, 22:42:

Ах, ах, ах, Петко, много ценя нивото ти, ама все да си ми контра 😎
Та:
1.Като казвам билдъри, имам предвид  единствено и само олимпиите и около тях.....та дори и Арнолд как е правил лег. Но щом твърдиш, че не знаят какво правят 🤐;
2. Не ме интересува много къде и как удря мУскуло, просто днес пробвах дали по този начин ще мога да вдигам повече, ако го отработя. И ми направи впечатление, че имах МТ в определена зона, каквато преди съм нямал нито от кофи, нито от лег, горен лег и т.н. Споделих впечатления, това е!

Не съм ЛИЧНО на теб на контра, просто съм контра на нещата, които не са вярни 😄
1. Ами да, твърдя го, и то не само аз. Повечето дори не знаят как се изпълняват основните упражнения. Относно тренировките са кръгла нула, единствено знаят какво да взимат. И дори и това не са съвсем наясно, повечето просто взимат от всичко по много, без ясна концепция. Другото е ген и стриктна диета. Тренировките са някъде на номер 4 в списъка 😄
И каква е тази обсебеност от бодибилдинга и бодибилдерите? Бодибилдинга не е спорт, и е много далеч от фитнеса и здравето, че да ти пука те какво и как го правят.
2. Може евентуално да вдигаш повече, заради съкратената амплитуда, но за какво ти е, и на каква цена?

Мнението беше редактирано от Петко К на 20.11.19 00:48.

20.11.19
08:24

казано от Петко К на 20.11.19, 00:47:

Може евентуално да вдигаш повече, заради съкратената амплитуда, но за какво ти е, и на каква цена?

Е,как за какво ти е?За какво вдигаме иначе, ако не е за повече?
Аз туй здраве и тн глупости  не го разбирам...то е з а йогите и веганите.

20.11.19
09:49

Както казах, само за проба. Дори и повече да мога да вдигам така, не значи, че ще го правя. То ширината на хвата зависи и от дължината на ръцете, т.е. за един правилната постановка може да трябва да е с по-широк хват, а за друг с по-тесен.............но като резултат и при двамата да се получава 45 градуса ъгъл на мишницата спрямо торса и предмишницата да е перпендикулярна на пода като пусне долу. При мен, без да съм го мислил и нагаждал си ми идва така, като най-удобно. Все пак не сме състезатели, та не е драма дали ще изкарам примерно едни 5-10 кила отгоре.

20.11.19
11:12

казано от nervak на 20.11.19, 08:24:

казано от Петко К на 20.11.19, 00:47:

Може евентуално да вдигаш повече, заради съкратената амплитуда, но за какво ти е, и на каква цена?

Е,как за какво ти е?За какво вдигаме иначе, ако не е за повече?
Аз туй здраве и тн глупости  не го разбирам...то е з а йогите и веганите.

                          Викаш ръгай смело, эдравето не е от эначение, а ? 😄

20.11.19
12:41

казано от MotoRRhead на 20.11.19, 11:12:

казано от nervak на 20.11.19, 08:24:

казано от Петко К на 20.11.19, 00:47:

Може евентуално да вдигаш повече, заради съкратената амплитуда, но за какво ти е, и на каква цена?

Е,как за какво ти е?За какво вдигаме иначе, ако не е за повече?
Аз туй здраве и тн глупости  не го разбирам...то е з а йогите и веганите.

                          Викаш ръгай смело, эдравето не е от эначение, а ? 😄

Аз ,да.

20.11.19
12:48

Нервак, и аэ съм привърженик на напъването и смятам, че трябва да се гонят някакви силови реэултати, не ме раэбирай погрешно, но эа жалост по трудния начин съм раэбрал, че ако е на цената на крива форма на иэпълнение не води до нищо добро.

20.11.19
13:32

Къде съм споменал нещо за криво?

20.11.19
14:33

казано от nervak на 20.11.19, 13:32:

Къде съм споменал нещо за криво?

Ами то така иэлеэе - майната му на эдравето, важното е тежести да се местят. 😀

20.11.19
15:43

Ми тва де,ама защо да е криво напъването?

20.11.19
16:39

казано от nervak на 20.11.19, 12:41:

Аз ,да.

Как се вдига много и прогресира, ако имаш проблеми със здравето или травми?

20.11.19
17:46

Постоянното напъване около и с максимални тежести, дори с перфектна форма на изпълнение, крие риск от контузии.
Не коментирам изобщо напъването при хронични болки, аз си изпатих, от година не съм правил лег и скоро няма да правя, но не ангажирам никой с мнението си, то и без това Нервака ще си напъва 🙂

20.11.19
19:47

казано от Brown Bomber на 20.11.19, 17:46:

...., от година не съм правил лег и скоро няма да правя, .....

Какво е станало, може да си го упоменал, но не помня. Зная, че нещо имаше проблем, но това за избягване на лежанката не съм му обърнал внимание. От нея ли конкретно си се контузил или просто вида на контузията ти пречи да я правиш?

20.11.19
20:32

Лайкваш всичките ми мнения, в които не правя почти нищо освен да се оплаквам и ме питаш какво ми има, ти майтап ли си правиш. Няма смисъл.

20.11.19
20:45

Лайквам мнението, защото примерно съм съгласен с отделен пасаж от него....в случая, че постоянното трениране с големи тежести около макса често води до контузия, просто защото все някога може да надцениш нещата, да осереш формата, понеже си много сигурен в себе си и т.н.
Лайквам и мнения с оплаквания, не поради това, че се радвам на случилото се 🤐, а защото човека е споделил, изразявам съпричастност и т.н. Все пак сме някаква общност тук или поне аз така си мисля и се надявам. А пък може и да не сме, знам ли и аз вече.

Мнението беше редактирано от Деян на 20.11.19 20:51.

20.11.19
20:59

Виждам, че имаш теория и относно лайкването.
Не е лошо да прочиташ мненията докрай, защото в края, може да се споменава нещо по твой адрес.

Аз се контузих, защото тренирах близо до макса с хронично възпаление на рамото, на тяга с 200, която не ми беше пределно тежка, но усетих много силна и остра болка, и оттогава всичко стана мацано. Боли ме на лег (дори само с лост), тяга, клек, набиране, кофичка, гребане, военна преса, дори не мога цяла лицева опора. Боли и като сгъвам и разгъвам, но по-малко и зависи. На раменна с дъмбели ме боли при самото обръщане на дъмбела, ама достатъчно, че после да ми възпалявал контузията. Според доктора, големи руптури (1-4см) много рядко и много трудно зарастват без операция. Моето подобрение след леченията беше да намали болката и да увеличи обхвата на движение, но не мога да го натоваря без болка. Дори само рязко да си преместя ръката ме пробожда остро, сутрин ме боли повече. Зле е работата, но ще се оправя.

20.11.19
21:27

Ясно 😎
Дано всичко отшуми и браво, че все пак полагаш възможните за теб усилия, да имаш физическа активност и да докарваш прилична визия.

20.11.19
22:28

Браун, аз по принцип си мрънкам, че като напъна горна част ме удрят раменете, на клек се разболявам, на тяга- претренирам, на храната- прецаквам стомаха, но като те чета се сещам какъв късметлия съм всъщност..

21.11.19
13:38

казано от Петко К на 20.11.19, 16:39:

казано от nervak на 20.11.19, 12:41:

Аз ,да.

Как се вдига много и прогресира, ако имаш проблеми със здравето или травми?

Как,да вот так...в етом смысле анекдот:
Почему русские не любят ходить к врчам?
Потому что существуют только две болезни.....Пиздец и Хуйня....Пиздец не лечится,а хуйня сама проходит...

21.11.19
19:22

21.11.2019 г.

Лег-7х10х70;
Гребане с лост надхват-8х10х70;
Кросоувър-3х10;
Горен скрипец с тясна V ръкохватка-3х10х70;
Повдигане с дъмбели за трапец-3х15х40 на ръка.

26.11.19
20:39

24.11.2019 г.

Скрипци и машини в 3х8-10 хоризонтално и вертикално бутане и дърпане, и хакен клек на машина.

26.11.2019 г.

Лег в СС с набиране успореден хват-5х50 + 2хСТ, 5х70 + 3хСТ, 5х90 + 5хСТ, 3х100 + 5хСТ, 2х100 + 5хСТ;
Раменна в СС с гребане с дъмбел-12х40 + 5х30, 7х50 + 5х40, 2х60 + 5х47.5;
Клек- 5х60, 5х70, 5х80, 3х90, 2х1х100.

27.11.19
11:54

Искам да питам нещо, с оглед вчерашните ми суперсерии. Мисля си, че няма такова значение, но пък ако има, все пак да го знам. Та съчетанието в суперсетовете хоризонтално бутане с хоризонтално дърпане и вертикално бутане с вертикално дърпане е по-добре или хоризонтално бутане с вертикално дърпане и вертикално бутане с хоризонтално дърпане. Някъде гледам, че например лега го съчетават с гребането в СС и раменната с набиране, но пък при други обстоятелства въртят хоризонтално с вертикално, като виждам, че при цяло тяло обикновено е така. Като усещане не виждам разлика, но може би с оглед ангажирането непосредствено на антагонисти е хубаво движенията да са хоризонтално с хоризонтално и вертикално с вертикално.

Мнението беше редактирано от Деян на 27.11.19 11:55.

Прескочи до:
Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1