10.10.19
01:29
Здравейте, искам да попитам според вас хубаво ли е да се сменят два типа тренировки за различните мускулни групи? (Давам гърдите за пример)
Понеделник
1. Лежанка с лост
2. Кофички
Петък
1. Лежанка с дъмбели
2. Полулег с дъмбели
Надявам се схванахте какво имам предвид, благодаря предварително!
NOW Foods Magnesium citrate
Магнезиев цитрат
Pure Nutrition Black Fire
Термогенен фетбърнър
Pure Nutrition Beef Jerky
Телешки хапки
Pure Nutrition Magnesium Liquid + Vitamin C
Магнезий
NOW Foods Whey protein isolate
Суроватъчен протеин изолат
Pure Nutrition Creatine Capsules
Креатин монохидрат капсули
Още предложения от BB-Shop
Да, хубаво е.
Дъмбелите също имат предимства. Например ако имаш някакви мускулни дисбаланси. С дъмбелите имаш една фиксирана тежест и в крайна сметка трябва да избуташ/издърпаш дъмбела без да си помагаш с другата ръка. Например при лежанката с лост, доста хора кривят лоста на една страна, просто защото едната им страна е по-силна от другата. Но пък с лоста естествено можеш да вдигнеш повече килограми, особено пък на клек и тяга.
Другото нещо на дъмбелите е ходът на движение. При дъмбелите е с една идея по-голям, просто защото няма лост който да ти се опира в гърдите при изпълнение.
Като цяло мисля, че е хубаво да се миксират нещата- щанги, дъмбели, пудовки, упражнения със собствено тегло + допълнително и ластици/кабели.
казано от Димитър Димитров на 10.10.19, 01:29:
Здравейте, искам да попитам според вас хубаво ли е да се сменят два типа тренировки за различните мускулни групи? (Давам гърдите за пример)
Понеделник
1. Лежанка с лост
2. Кофички
Петък
1. Лежанка с дъмбели
2. Полулег с дъмбели
Надявам се схванахте какво имам предвид, благодаря предварително!
Да, ако си поне средно напреднал. Начинаещите е добре да правят едно и също упражнение (в случая лежанка), поне два пъти седмично.
За твоат пример, по-удачно би било в понеделник да правиш лежанка, в петък наклонена лежанка с лост като основно упражнение. След това в понеделник може да правиш малко полулег с дъмбели като допълнително, а в петък кофички.
казано от avitohol на 10.10.19, 10:00:
Да, хубаво е.
Дъмбелите също имат предимства. Например ако имаш някакви мускулни дисбаланси. С дъмбелите имаш една фиксирана тежест и в крайна сметка трябва да избуташ/издърпаш дъмбела без да си помагаш с другата ръка. Например при лежанката с лост, доста хора кривят лоста на една страна, просто защото едната им страна е по-силна от другата. Но пък с лоста естествено можеш да вдигнеш повече килограми, особено пък на клек и тяга.
Другото нещо на дъмбелите е ходът на движение. При дъмбелите е с една идея по-голям, просто защото няма лост който да ти се опира в гърдите при изпълнение.
Като цяло мисля, че е хубаво да се миксират нещата- щанги, дъмбели, пудовки, упражнения със собствено тегло + допълнително и ластици/кабели.
Това не е вярно, дъмбелите не изравняват дисбалансите, даже може да ги задълбочат. И на мен едната ми страна е по-силна, но с лост никога не кривя на една страна, докато с дъмбели е напълно възможно и ми се е случвало единия да изостава или да се движи по-друга траектория. Лоста изравнява дисбалансите, не дъмбелите.
Това за амплитудата е вярно, ако хората пускаха до долу, а не до половината. Освен това, ако ползваш нормални дъмбели, то дисковете им могат да опрат в гърдите, много преди лоста. Дъмбелите не стават за основно упражнение, трудно се прогресира при тях и трудно се регулира тежестта. Стават евентуално като допълнително на края на тренировката във високи бройки, примерно 8-10 и нагоре. Но дори и в този вариант, ако си напреднал, в повечето зали няма достатъчно тежки дъмбели, че да си струва да се занимаваш, а ако си начинаещ, по-добре работи с щанга, и не си губи времето с дъмбели.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.10.19 10:34.
10.10.19
10:46
казано от Петко К на 10.10.19, 10:33:
по-добре работи с щанга, и не си губи времето с дъмбели.
Еее, Петко, ти основното пропусна - щангата е за маса, дъмбелите са за релеф 😄
10.10.19
10:50
Хайде сега, като му разяснявате на човека, да му се обясни и какво е напреднал, та хептен да се убеди, че има още много време, докато стигне до дъмбелите :-)))))))
казано от Деян на 10.10.19, 10:50:
Хайде сега, като му разяснявате на човека, да му се обясни и какво е напреднал, та хептен да се убеди, че има още много време, докато стигне до дъмбелите :-)))))))
Минимум 100 кг. лежанка (стриктно, без повдигане на гъза, среден хват, с лека пауза на гърдите и без “пазача” да докосва лоста) за 5-6 повторения, за да минеш за средно напреднал. За напреднал поне още едни 20 кила от горе.
10.10.19
11:15
казано от Петко К на 10.10.19, 11:08:
Минимум 100 кг. лежанка (стриктно, без повдигане на гъза, среден хват, с лека пауза на гърдите и без “пазача” да докосва лоста) за 5-6 повторения, за да минеш за средно напреднал. За напреднал поне още едни 20 кила от горе.
Хм, ами то ако е така /имайки предвид, че говориш общо за някаква база, тъй като човека не е посочил колко тежи/ и аз ще се цаня в групата на среднонапредналите :-)))))))) Щото нали едни мантри се развиват, че от 1.5 х СТ натам вече си заслужавало да се говори. Всички други под тази тежест били начинаещи. Конкретно за лега говоря.
Мнението беше редактирано от Деян на 10.10.19 11:15.
Не знам ,до колко трябва да се гледат така нещата за начинаещ,средно напреднал и напреднал.
Аз,като не съм правил лежанка повече от 4 год. и сега не знам дали ще покрия дадения норматив,а имам над 25 години стаж в залата - към кои съм ? Може ли,да правя лег с дъмбели ?
Иначе,правя раменна преса 5-6 повт. с 50 кг. пудовка и кофички на халки със същите повторения и кила.
казано от Деян на 10.10.19, 11:15:
Щото нали едни мантри се развиват, че от 1.5 х СТ натам вече си заслужавало да се говори. Всички други под тази тежест били начинаещи. Конкретно за лега говоря.
Умишлено не съм споменал теглото. Давам примерни стандарти, които всеки здрав мъж (т.е., без травми и заболявания), със среден ръст, на възраст от 18 до 50 години примерно, който тренира сериозно и правилно, може да постигне за няколко години максимум. На какво тегло ще ги постигне, зависи от ръста и структурата му.
Ако някой е 60 кг., на 180 см, и иска да постигне 120 лег, ще трябва да качи и доста лично тегло, неизбежно е. Ако пък реши да си стои 60 кила и да си бута 80 кила макс, утешавайки се, че вдига един път и нещо теглото си, това си е негов проблем.
казано от Гюлето на 10.10.19, 12:00:
Аз,като не съм правил лежанка повече от 4 год. и сега не знам дали ще покрия дадения норматив,а имам над 25 години стаж в залата - към кои съм ? Може ли,да правя лег с дъмбели
Силата си е сила. И да не си правил лежанка, ако си развил мускулите, ще имаш нужната сила, за да покриеш норматива. Може би ще ти трябват няколко тренировки или седмици, за да усвоиш отново лежанката и да можеш да реализираш тази сила в конкретното упражнение, но щом правиш кофи с 50 кила и раменна с една ръка толкова, не би трябвало да имаш проблеми със 120 лег. Аз пък не правя кофи редовно, но винаги мога да сложа 60 кила на колана и да направя една серия. И дъмбели не правя от години, но винаги мога да взема едни 50 кг. и да си правя серии.
Лежанката я давам като норматив, защото е основно и популярно упражнение, със стандартизирани правила и техника, при която лесно се следят и отчитат резултати, и по което се провеждат състезания. За разлика от кофите на халки.
Колко време си прекарал в залата е без значение, важни са резултатите. Някои стават напреднали за година, други и след 10 са си начинаещи.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.10.19 13:12.
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече