Коронавирус в България

Прескочи до:

08.07.21
21:11

казано от Brown Bomber на 08.07.21, 21:02:

Аз съм против всякакви агитации за или против ваксините.

Ти от каква позиция изхождаш, убеждавайки хората да се ваксинират? Нима не се информираш от медиите, като всички останали и не ти ли поставиха втората игла едва вчера?

Тук виждам много сериозно неразбиране. Анекдотичният ми опит с ваксината няма никакво значение, нито пък твоя или този на близките ти. Важна е статистиката.
И пак опираме до вероятности. Вредата от масово неваксиниране е много по-голяма, отколкото от ваксинирането. Не на индивидуално ниво, а на групово - ей това трябва да стане много ясно. Какво ще ми се случи на мен лично, ако след 2-3 дни получа неврологични усложнения от ваксината например, няма отношение към общата картинка.
Вече имаме достатъчно данни. Имаме си даже и контролна група. Ти си част от нея. Ще го водим този разговор пак след 2-3 години.

08.07.21
21:43

Може и да се ваксинирам, ако преценя, че е нужно. Болестта и статистиките свързани с нея съществуват от твърде скоро време. Искрено се надявам ваксините и изобщо болестта да не водят до неочаквани странични ефекти, които да се проявят след години, а дотогава недейте да агитирате хората, а ги оставете сами да направят своя избор.

09.07.21
18:54

Трилогията Фюри - Уйлдър се отлага, защото джипсито бил на една игла ваксина и се е разболял от коронавирус.

09.07.21
19:04

Баси ..и мангустите ли карат корона?

09.07.21
19:05

Не, тях господ ги пази.🙃

09.07.21
21:49

Преди няколко дни си поставих втората доза ваксина. Получих сертификат на български и английски. И нямам нищо против ваксинацията в бегето да спре дотук. Не съм против, всички останали да не се ваксинират.

Нека изчакат да видят какво ще стане с мен. След една-две-три години. Или дори пет. Изобщо не държа, не настоявам останалите хора да се ваксинират. Едва ли има смисъл всички да бъдем ваксинирани. Достатъчно е да го направят само платените тролове като мен.

22.07.21
08:37

Ръководителят на отдел “Вирусология” при НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, твърди че само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.

Сега какво правим? Миро да каже!

22.07.21
16:38

Проф. Кюркчиев от Св Иван Рилски също споделя интересна и актуална информация, умерена и балансирана. На мен ми е приятен за четене, споделям му едно мнение тук.

Аз лично си отложих ваксината за малко по-късно, защото се оказа, че може да интерферира с една козметична процедура, която си направих. Края на август ще го мисля пак. Всеки с проблемите си... 😂

Едната баба не я опазихме от ковид и най-вече от гняста, наречена българска болница ( знам,че се повтарям, но ми е голямо отвращението. Пълна съм с уважение към повечето лекари, но те са твърде малка част от това ,което една болница представлява... ). Все пак след два месеца унижения, 3 пъти клинична смърт... излезе жива и се възстановява някакси.
Другата трябва да я опазим, защото е още по-възрастна.

Та ето мнението на професора по темата.
“След ваксина или след преболедуване, кога имунния отговор е по-добър? Основен въпрос, който всички си задават и който всички коментират. Да, ама няма еднозначен отговор. И не може и да има, защото при различните хора е различно. Това не е дали предпочитаме блондинки или брюнетки, например и не бива да се възприема по този начин. Както ваксината, така и Sars-Cov-2 съдържат вирусна РНК, но докато ваксината има само една допълнителна структура – изградения впоследствие S (spike) протеин, то вирусът има  още доста (на картинката). Sars-Cov-2 притежава структурни протеини (S (spike), M, N и Е) , неструктурни протеини (nsp) и аксесорни протеини – ORF. И тези допълнителни структури имат своето място. Именно някои nsp (nsp1, nps2)  и ORF (ORF3b, ORF6, ORF7a, ORF8, ORF9b, ORF9c)  частично блокират системата на IFN-I, която е с основно значение при анти-вирусния отговор. Изграждането на имунен отговор след преболедуване би могло (не че е задължително) да бъде недостатъчно добро именно поради механизмите, които Sars-Cov-2 (a и много други вируси) притежават, за да блокират частично тази система. При ваксинация няма nsp, няма ORF има само РНК и в последствие S (spike), а той не пречи на IFN-I образуването. Това е едно от предимствата на ваксинационния имунен отговор спрямо естествения такъв.
Ако погледнем от другата страна, след преболедуване се изграждат антитела и Т клетки не само срещу S протеина, както при ваксината, но и срещу другите споменати по-горе структури, основно срещу N, ORF3d и ORF8. Въпреки, че тези структури не са толкова имуногенни, както S протеина, това във всички случаи води до по-разнообразен и разностранен имунен отговор. При част от тези антитела е доказана протективната им роля, други не са категорично определени в скалата полезни/безсмислени/ вредни. проф. Кюркчиев“

22.07.21
17:23

Това, което аз разбирам от написаното от професора е, че след проболедуване се създава по-разнообразен имунен отговор, но не коментира колко е силен и стабилен във времето.

23.07.21
07:51

Гледам България ,къде е по брой ваксинирани,гледам разни отрепки по радио и телевизия реват ,че ги били задължавали да се ваксинират,журналисти (това жалко и курвенско племе) подклаждат тая дебилна история...Бахти колко информирани и неовци хора има...жалка страна...

23.07.21
09:55

казано от nervak на 23.07.21, 07:51:

Гледам България ,къде е по брой ваксинирани,гледам разни отрепки по радио и телевизия реват ,че ги били задължавали да се ваксинират,журналисти (това жалко и курвенско племе) подклаждат тая дебилна история...Бахти колко информирани и неовци хора има...жалка страна...

Когато моя приятел почина, понеже беше популярен фризьор, Фейсбука му имаше много коментари.
Имаше доста такива подобни философи, които ревяха против ваксините, а после написаха: 
“Не мога да повярвам. Наистина мислех, че това не е опасно за млади хора. Ще се ваксинирам”
“Мразя корона вирус. Надуха ни главите, а сега пък взехме да губим и такива хора като него”
Доста подобни коментари бяха.
Докато не изгубят близък човек, ще продължават да философстват. Това е тъжната истина.

Мнението беше редактирано от Nev на 23.07.21 10:01.

23.07.21
10:05

Тука стигнаха до почти 90% ваксинирани над 18 години, с една доза и около 65% напълно. Въпреки всичко, продължават да натискат и да правят кампании. Сега наблягат, тези с една доза да не се мотат.

Мнението беше редактирано от Nev на 23.07.21 13:25.

23.07.21
10:30

А иначе ние тук сме си същите, да не помислите, че сме интегрирали 😊 Миналата седмица писаха в медиите, че само 10 % от българската общност в Англия е ваксинирана. Понеже сме специални, сега правителството, съвместно с кметствата започва кампания да информира българската общност. Българските групи гърмят. Организират се подписки, против насилственото ваксиниране 😊 После се чудят, защо англичаните гласували за брексит 😊

Мнението беше редактирано от Nev на 23.07.21 10:33.

24.07.21
23:16

казано от Brown Bomber на 22.07.21, 08:37:

Ръководителят на отдел “Вирусология” при НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, твърди че само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.

Сега какво правим? Миро да каже!

Здравната каса тази зима ще бъде източена от лежащо болни с пневмония, неваксинирани естествено (трябва да правим винаги на инат и напук на другите хора!). Това ще бъдат скъпи лекарства, скъпи процедури, респиратори, инхалатори, рентгенови снимки. Че една, че втора, че трета. Да не говорим колко са вредни рентгеновите лъчи. Ама ваксината по-страшна от рентгена! Ще се плащат дълги болнични отпуски, рехабилитации.

И вместо парите да отидат изцяло за раково болните, за сърдечно болните, стентове, клапи, трансплантации на болен орган:бъбреци, черен дроб, сърце. Вместо това болните от ковид ще откъснат жизнено важните средства на тежко болните хора с тежки хронични заболявания. Само защото са решили да си начешат антиваксерската краста и там където ги сърби и боли.

Когато обаче легнат болни ще реват: “Аман спасявайте ни!” Харчете луди пари за нас, щото ние сме специални. Тези хора (както казах подяждат оскъдните ресурси за хронично болните от рак, сърце, бъбреци) нямат нито съвест, нито срам. Ако имаха, поне сами щяха да си поемат лечението.  И да се извинят на обществото и хронично болните хорица. За брътвежите, които драскаха в нета, за яростната кампания която водиха против маските, против профилактиката, против изолацията, против всички предпазни мерки.

Но тези хора никога няма се извинят когато легнат тежко болни с пневмония и похарчат залудо оскъдните средства на касата (Атом писа за състоянието на болниците. От туй по-добро описание здраве му кажи). Защото тези хора по рождение са оперирани от съвест и от срам пред хората. Нямат ги и никога не са ги имали.

24.07.21
23:28

казано от Brown Bomber на 22.07.21, 08:37:

Ръководителят на отдел “Вирусология” при НЦЗПБ доц. д-р Любомира Николаева-Гломб, твърди че само около един на хиляда души може да се разболе от същия или друг вариант, ако вече е изкарал коронавируса.

Сега какво правим? Миро да каже!

Е, нали нямаше такъв вирус? Корона-морона? Беше измислен, световна конспирация за да се усвоят едни пари. Бил Гейтс искаше да ви чипира и контролира от лаптопа си като кукли марионетки. Забравихте ли какво лъгахте миналата година? Ами превъртете темата назад и си припомнете.

Такъв вирус ковид няма!!! Интересно как сега ми обясняваш колко пъти може човек да се разболее от несъществуващ вирус. Е как може да боледуваш от нещо, което го няма и не съществува? Това искам да разбера.

25.07.21
15:52

Миро,малко с рентгена преиграваш.

25.07.21
16:16

казано от nervak на 25.07.21, 15:52:

Миро,малко с рентгена преиграваш.

Даже доста. :)

25.07.21
20:00

Изглежда, че опасенията на някои от тукашните специалисти, няма да се случат. Вече 5ти ден, случаите в Англия спадат и то драстично. Излиза така, че когато всички други се готвят за рестрикции и поредната вълна, Англия вече я мина без сериозни щети при свалени абсолютно всякакви рестрикции. 
Снимката е от преди два дни. Предполагам вече минахме 90% с първа доза и 70% напълно ваксинирани. Лично аз съм изумен, че 90% от цялото възрастно население, е ваксинирано и реално ваксинацията продължава. Дали хората вярват във ваксините, дали са ги убедили или принудили чрез рестрикции, нямам идея, но 90% е много сериозно число.
Другото което ми прави впечатление е, че въпреки, че маските вече не са задължителни, аз за 10 дена почти не съм виждал клиенти без маски. Хората продължават да си спазват препоръките на професорите, да носят маски на закрити места с много хора.

Мнението беше редактирано от Nev на 25.07.21 21:49.

25.07.21
20:58

Ами твоята информация явно е доста стара :) .. нищо де .. ще видим как са нещата.

25.07.21
21:21

Майка ми пък много се двоуми за ваксинирането и накрая май ще се откаже. Почти на 70 е, чете това и онова, вика ми одеве, защо само 25% от лекарите са ваксинирани, те ли не знаят.....ммм, ъъъ, аааа, ха кажи де. И ей го решението-почти окончанелно.

25.07.21
21:25

Тва ,че си лекар...не означава че не може да си проззд.

25.07.21
21:26

казано от Миро на 24.07.21, 23:16:

Но тези хора никога няма се извинят когато легнат тежко болни с пневмония и похарчат залудо оскъдните средства на касата...тези хора по рождение са оперирани от съвест и от срам пред хората. Нямат ги и никога не са ги имали.

Ще репликирам тук самия себе си. :) 

Миро, :) това, че нямали съвест или срам е най-малкият проблем. Дреболия. Обаче на тези хора (конспиратори, антиваксери, мангъровци) им липсва елементарната човещина. Начетох се в сайтовете на коментари. Как ковид поразявал предимно хронично и тежко болните хора. Възрастните. И колко хубаво било това за държавата ни. Как тоя вирус щял да изчисти държавата от болни и недъгави хора. Болните, дъртите да мрат. Без коментар!

Значи, какъв е проблема? Не е дори за ваксините. ОК, разбрахме колко са страшни и опасни ваксините. Но тези хора (конспиратори, антиваксери, мангъровисти) са просто против всичко. Против маските, против изолацията, против всякакви ограничения, против дезинфектантите и спазването на добра хигиена. Просто са против всякакви мерки. Айде за ваксините вече разбрахме.

И обърнете внимание. Те винаги са против всичко. А не предлагат нищо. Никакво решение на проблема. Никаква алтернатива и разумни мерки. Впрочем не съм съвсем прав. Предлагат едно-единствено нещо. И то е, всички да сме преболедували от ковид. Доживях, да чета из сайтовете малоумните теории колко хубаво нещо са болестите и боледуването,

Щото се получавал естествен имунитет. Като контра на ваксините. И разни мангъровци ми казват “Боледувай!”,”Всички трябва да изкарате болестта!”. Мерси, мерси! Да ви се връща стократно! Досега винаги си пожелавахме много здраве. За следващите национални празници вече ще пожелавам “Много болести! И приятно боледуване!”.

Ами щом е толкова добро нещо естественият имунитет, дайте тогава да боледуваме и от чума, холера, детски паралич, хепатит. Че да получим естествен имунитет и за тези болести. Що да се боцкаме с няква си течност дето не знаем какво има в нея? Така де.

Мнението беше редактирано от Миро на 25.07.21 21:30.

25.07.21
21:35

казано от kaloyan на 25.07.21, 20:58:

Ами твоята информация явно е доста стара :) .. нищо де .. ще видим как са нещата.

Снимката е от сайта на NHS, но пише last update 23.07. Колко да е стара 😊 Предпочитам стара информация от сайта на правителството от колкото такава, която не съм сигурен от къде е 😊

Мнението беше редактирано от Nev на 25.07.21 21:39.

25.07.21
22:11

казано от Nev на 25.07.21, 20:00:

Лично аз съм изумен, че 90% от цялото възрастно население, е ваксинирано и реално ваксинацията продължава. Дали хората вярват във ваксините, дали са ги убедили или принудили чрез рестрикции, нямам идея, но 90% е много сериозно число.
Другото което ми прави впечатление е, че въпреки, че маските вече не са задължителни, аз за 10 дена почти не съм виждал клиенти без маски. Хората продължават да си спазват препоръките на професорите, да носят маски на закрити места с много хора.

Да, там може да е така. Щото това е Британия, а не България. Скоро не си бил тук и нямаш идея какво се върши. Имаш примерно една голяма международна търговска верига. Повечето хора влизат с маски. Нооо, немалка част изобщо не слагат. Някои си ги поставят на ръката, нагоре по лактите. Или си слагат маска под брадичката проформа.

Персоналът и охраната постоянно правят забележки на влизащите без маски и те си слагат маска (някои категорично отказват). След като се скрият зад първите стелажи, веднага махат маската. На касата вече са без маски. Или я слагат само за броени секунди, докато си плащат сметката. Веднага след касата, на метър от нея отново я махат и така излизат навън. А разстоянието от касите до изхода не е малко. И те така. А хипермаркетите са с климатик вътре, не е задушно нито топло.

Същата работа и в градския транспорт. И то още в края на зимата беше така. Не е само сега в жегите.

25.07.21
22:37

И коя е  е тази верига???
Щот във Фантастико,Била и Кауфланд не съм видял такава картина.

27.07.21
22:58

казано от nervak на 25.07.21, 22:37:

И коя е  е тази верига???
Щот във Фантастико,Била и Кауфланд не съм видял такава картина.

Ами явно не си гледал достатъчно. Отвори си хубаво очите. Гледай по-добре и ще видиш “героите”. Чак вдигат скандали на касиерките и се държат крайно нагло. При положение, че шефовете искат това от персонала. На всеки пет до десет души (различно) по един поне не слага изобщо маска или я слага под брадичката. Както писах има и куриози. Някои си я нахлузват на ръката. Все едно е свастика.

Но за ваксините вече писах. Няма смисъл да убеждаваме никого за нищо. Не сме бавачка да дундуркаме възрастни хора, които имат глава на раменете си.

И друго ще кажа. Ще цитирам един пасаж от романа на Антон Дончев:”Дошло е време разделно!” И ще допълня. Ще се спасяваме поединично. Всеки за себе си. Вече писах.

Нямам никакво намерение да агитирам когото и да било за ваксините. Абсолютно неангажиран съм по тази тема. Да правят каквото си щат. Това е мнението ми.

27.07.21
23:04

Тоест, ако не ти плащаха да лееш гнусна слуз, щеше да си мишкуваш.

27.07.21
23:14

казано от Brown Bomber на 27.07.21, 23:04:

Тоест, ако не ти плащаха да лееш гнусна слуз, щеше да си мишкуваш.

Трябва да уточниш кое е това гнусна слуз. Че не мога да се сетя какво имаш предвид.

Смятам, че предпазните мерки са напълно резонни. Мерките като маски на закрито, ограничен капацитет на заведения, кина и театри, стадиони и спортни зали по време на пикове на заразата.

Писах за ваксините, че това е личен проблем на всеки отделен човек. Както всеки решава за себе си кога и с какво да се храни, дали да пие и пуши. Дали да си мие зъбите или не. По същия начин, ваксините са негов личен проблем. Както профилактичните прегледи и изследвания при лекар примерно.

Мнението беше редактирано от Миро на 27.07.21 23:15.

27.07.21
23:15

казано от Миро на 27.07.21, 22:58:

казано от nervak на 25.07.21, 22:37:

И коя е  е тази верига???
Щот във Фантастико,Била и Кауфланд не съм видял такава картина.

Ами явно не си гледал достатъчно. Отвори си хубаво очите. Гледай по-добре и ще видиш “героите

Абе аз ли не съм гледал бе???
Оди се пери че ми писна се ти да си видял.
Аре ела във Фантастико да видим ти кво си гледал.
Философ.

27.07.21
23:19

Чакам с нетърпение есента, за да видя какво ново ще ти наредят да разпостраняваш.

27.07.21
23:26

казано от Brown Bomber на 27.07.21, 23:19:

Чакам с нетърпение есента, за да видя какво ново ще ти наредят да разпостраняваш.

И много правилно чакаш. Нооо все пак  зависи. Дали ще ми увеличат хонорара, та да ми дойде музата за писане. Без пари е само сиренето в капана за мишки. :D

27.07.21
23:28

казано от nervak на 27.07.21, 23:15:

Аре ела във Фантастико да видим ти кво си гледал.
Философ.

Офф, кой е тоя Фантастико? Някво световно неизвестно заведение предполагам?

28.07.21
06:59

казано от Миро на 27.07.21, 23:28:

Офф, кой е тоя Фантастико? Някво световно неизвестно заведение предполагам?

Най-голямата /като брой обекти/ търговска хранителна верига в София.

Мнението беше редактирано от Dydo на 28.07.21 07:01.

28.07.21
07:54

казано от Миро на 27.07.21, 23:28:

казано от nervak на 27.07.21, 23:15:

Аре ела във Фантастико да видим ти кво си гледал.
Философ.

Офф, кой е тоя Фантастико? Някво световно неизвестно заведение предполагам?

Ти от Гваделупа ли пишеш за някакви известни вериги?

28.07.21
11:02

казано от nervak на 28.07.21, 07:54:

Ти от Гваделупа ли пишеш за някакви известни вериги?

О, съвсем забравих, че вие там си имате специални вериги дюкяни от които си купувате специална храна :)  Ще разочаровам софиянците. Никой тук в Изтока не знае нищо за Фантастико. Отначало помислих, че е верига заведения като Макдоналдс и KFC. Обаче пишеш, че се влиза с маски.

За много известни търговски вериги смятам Кауфланд, Лидъл, Била. Също Практикер, Баумакс и Бриколаж, Технополис. Може би тези Фантастико са квартални бакалии като СВА, Май Маркет, 300, Ситимаркет и подобни.

28.07.21
11:21

казано от Миро на 28.07.21, 11:02:

Може би тези Фантастико са квартални бакалии като СВА, Май Маркет, 300, Ситимаркет и подобни.


Няма как да си по-далеч от истината. Нямам също така идея, защо не отварят магазини по страната, но като брой обекти са повече може би от всички взети заедно, поне в София. Печелили са и конкурси за сграда на годината.
Ето и малко да придобиеш представа

28.07.21
11:30

Дидо,кво му обясняваш??!...на интернетния титан .

28.07.21
12:06

казано от nervak на 28.07.21, 07:54:

казано от Миро на 27.07.21, 23:28:

казано от nervak на 27.07.21, 23:15:

Аре ела във Фантастико да видим ти кво си гледал.
Философ.

Офф, кой е тоя Фантастико? Някво световно неизвестно заведение предполагам?

Ти от Гваделупа ли пишеш за някакви известни вериги?

Хахахахха :))))) тук както винаги е забавно.

28.07.21
12:11

казано от Dydo на 28.07.21, 11:21:

Нямам също така идея, защо не отварят магазини по страната, но като брой обекти са повече може би от всички взети заедно, поне в София.

Да ме прощават столичани(в повече), но София не изчерпва България.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1