казано от James Hinks на 28.07.21, 12:11:
казано от Dydo на 28.07.21, 11:21:
Нямам също така идея, защо не отварят магазини по страната, но като брой обекти са повече може би от всички взети заедно, поне в София.
Да ме прощават столичани(в повече), но София не изчерпва България.
Така е естествено, спор не може и да има. Имах предвид, че веригата е доста оборотна, повечето магазини са предпочитани от много от хората и би било отлично решение да се разгърне в цялостен мащаб на територията на страната и не знам защо не го правят. В квартала имаме 2 Фантастико, 2 Билла, 1 Лидл и 1 Кауфланд. Излишно е да казвам, къде пазарувам обикновено, т.е. в 90 % от случаите. Просто коментирах, защото според Миро това е някаква малка бакалийка и исках да му покажа, че става дума за сериозни сгради и има бая пространство да се събират много хора на едно място. Е, има и по-малки обекти в централната градска част, но то и от другите вериги има такива-като Лидл и Билла. Единственото, което е минус, че много от обектите нямат паркоместа или не достатъчно, но те са предназначени за хората от района и жилищата около обекта да си пазаруват там, та коли не им трябват. И не се продават в такъв мащаб гуми за коли, акумулатори, телевизори и т.н., както е например в Кауфланд :-)
Мнението беше редактирано от Dydo на 28.07.21 12:24.
Като видя шефа ще го питам. Но отговора според мен е много прост. Там се продават качествени неща и не е евтино, сравнително по-скъп магазин е. В провинцията просто никой няма да припари там .. Отделно на това има и други причини :) Отделно логистиката се организира по различен начин и нещата стават дебели. Още повече че това е едно от многото неща с които се занимава, а годинките му идват повече вече според мен .. а може и да няма много желаещи с визия, които да могат да го доразвият и в другите градове.
На мен пък Биллата като да ми идва по-скъп, като цяло. Но най-употребяваните стоки общо взето са на една нога, като гледам.
В това с логистиката има резон, но са налице явно и други причини.
Тъжната истина за ваксинирането в България.
Ако нямаше ваксини, щяхме да плюем яко, както беше в началото. А сега какво стана .. Ние май ще излезем най-големите умници не само в Европа, ами и в целия свят :)
Мнението беше редактирано от kaloyan на 13.08.21 17:37.
казано от kaloyan на 13.08.21, 17:37:
Тъжната истина за ваксинирането в България.
Ако нямаше ваксини, щяхме да плюем яко, както беше в началото. А сега какво стана .. Ние май ще излезем най-големите умници не само в Европа, ами и в целия свят :)
И понеже в статията се споменава Португалия, мога да споделя какво става тук. При 74% ваксинирани с поне една доза и 64% напълно ваксинирани половин Европа се изипа лятото за почивка, сред които много англичани с Делта варианта. Случаите тръгнаха нагоре, но платото беше достигнато доста бързо при около 3500 нови случая на ден в 10-милионна Португалия и сега вече изглежда, че сме отвъд него и новите случаи намаляват стабилно от около седмица насам. В потвърждение на твоа е фактът, че пациентите в интензивните отделения паднаха под 100, а смъртните случаи не надвишават 15-20 на ден, което е далеч от пиковите нива от края на миналата и началото на тази година. Това показва, че не само разпространението е ограничено, а също и тежестта на заболяването.
Чакам с интерес да видя дали ще има някакви сходства в динамиката на тази вълна в България при 15% ваксинирани.
13.08.21
19:07
С нетърпение очакваме работещите ваксини, които предпазват от заразяване и разпространение на болестта. Дотогава продължавайте в същия дух.
казано от Brown Bomber на 13.08.21, 19:07:
С нетърпение очакваме работещите ваксини, които предпазват от заразяване и разпространение на болестта. Дотогава продължавайте в същия дух.
Това да не ти е двоична логика?
П. П. Опитах се да измисля как да ти обясня колко погрешно разбираш механизма на действие на ваксините, начина на натрупване на данни по време на трите фази предрегистрационни клинични проучвания и последващите постмаркетингови (в която фаза сме сега с милиарди ваксинирани), начина, по който се интерпретират резултатите, като в същото време си спестя всякакви по-остри епитети по отношение на способността ти да четеш с разбиране и накрая стигнах до горното изречение. Толкова за днес.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.08.21 19:32.
казано от nervak на 13.08.21, 19:59:
Коя ваксина предпазва от заразяване на 100 % да попитам?
Човекът иска гаранция. Поне година за труда и пет години за частите.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 13.08.21 20:07.
13.08.21
20:08
Коронавирус ваксината! 😁
Момчета, бягайте да се ваксинирате и да обяснявате колко сме прости и облъчени българите, а вие колко сте гениални, особено след ваксинирането.
Искрено желая на всички ваксинирани да не се разболяват от коронавирус и да не заразяват други хора, че повечето от вас не са го изкарали и страхът ви е голям.
13.08.21
20:12
Моля, моля, не си пести епитетите? Дай да чуя колко съм зле с интерпретирането на резултати и колко са ефективни настоящите ваксини и как българите са виновни за нестихващата пандемия в страни с ваксинирано население.
13.08.21
20:15
Гледам жалваш се нервно и търсиш съмишленици. Нищо де, не ми пречи да споря с тримата ваксинирани (от запаса) във форума, но взех да се притеснявам, че ще се удавите в пяна от гняв. 😄
Не бе, не се ваксинирайте. Ще я влачим тази епидемия още 5-10 години, ама какво от това.
13.08.21
22:11
Добре бе, ще се ваксинираме, ще помогне ли?
казано от Brown Bomber на 13.08.21, 20:08:
Коронавирус ваксината! 😁
Момчета, бягайте да се ваксинирате и да обяснявате колко сме прости и облъчени българите, а вие колко сте гениални, особено след ваксинирането.
Искрено желая на всички ваксинирани да не се разболяват от коронавирус и да не заразяват други хора, че повечето от вас не са го изкарали и страхът ви е голям.
Облъчен,вероятно от целия форум съм само аз.
И страх няма:
-изкарали сме го.
-ваксинирали сме се.
13.08.21
23:12
Да и пак ще се ваксинирате.
казано от Brown Bomber на 13.08.21, 23:12:
Да и пак ще се ваксинирате.
Да,точно така.
казано от Brown Bomber на 13.08.21, 22:11:
Добре бе, ще се ваксинираме, ще помогне ли?
Да, колкото и да не ви се иска да го приемете.
14.08.21
10:41
Моя близка кара тежко ковид ,ваксинирана е.
14.08.21
11:31
Не ми се искало да го приема. Такива мъдри мисли убиват в мен всякакво желание да пиша.
С наредбите позволяващи пресичането на държавни граници само с ваксинационен паспорт и без PCR тест не се постига много, поне не и с настоящите ваксини, с които може да разпространяваш болестта ваксиниран. Лицемерието на властта и късогледство на хората е безгранично. Не ви се иска да го приемете, но си правят майтап с нас, а разни философи кудкудякат колко ефикасни били ваксините и как като достигнем 70% ваксинираност и преболедували, вируса щял да изчезне. Е гледам изчезна, скоро пак ще затварят хората като пилета в кокошарник и ще има трета доза за всички от сърце, а да си винаги готов за поредната доза ваксина е въпрос на висша тъпота, а не на хвалба. Ваксина бих си сложил само от прагматизъм, за да не се занимавам постоянно с тестове като пътувам. Имам приятели, които пътуват повече от мен и вече им дотегна и се ваксинираха по неволя. Изкарвайте го тоя вирус и да се свършва, че ни писна.
казано от doni dimitrov на 14.08.21, 10:41:
Е и? Аз пък не го карам, въпреки че имах контакт с болни. Някои не са и живи вече. Доста близки и познати се разболяха, и много от тях съжаляват, че не се ваксинираха, като ги карах.
Дори ваксините да са 100% неефективни, какво точно губите, като се ваксинирате?
казано от Brown Bomber на 14.08.21, 11:31:
поне не и с настоящите ваксини, с които може да разпространяваш болестта ваксиниран.
Извинявай, но други ваксини няма да има, дори да чакаш още 100 години. С всяка една ваксина, без значение за какво е, пак има вероятност да разпространяваш болестта, дори да си ваксиниран. Дори вируса да не проникне в теб след ваксинацията, има други начини да го разнесеш.
Просто вероятността да заразиш някой е в пъти по-малка, както и вероятността ти да се разболееш и да боледуваш тежко.
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.08.21 12:27.
14.08.21
12:42
казано от Петко К на 14.08.21, 11:48:
Е и? Аз пък не го карам, въпреки че имах контакт с болни. Някои не са и живи вече. Доста близки и познати се разболяха, и много от тях съжаляват, че не се ваксинираха, като ги карах.
Дори ваксините да са 100% неефективни, какво точно губите, като се ваксинирате?
Ами да казват и колко от ваксинираните се заразяват и защо,нищо повече.
14.08.21
13:04
Е как да кажат като не знаят и е тъмна материя. Първо умозаключиха, че естественият имунитет траел 5-6 мес, после стана до 8 мес, а вчера чета рекламна кампания за ваксиниране, в което твърдят, че траел до 10-12 мес, щеше да е смешно, ако не беше трагично.
Мнения изпълнени с противоречия няма да коментирам, но ако Петко посъветва някой да се ваксинира срещу жълта треска нека го послуша, за да не съжалява после, в крайна сметка какво губи?
Е извинявайте, че никой не ви дава 100% гаранция и никой няма 100% отговор на всичките ви въпроси. Вие понеже сте учили медицина 10 години и сте практикували още толкова, сте по-наясно с нещата.
П.П. Ваксините са до 92% ефективност, нормално е да има заразени и след ваксинация. До колкото знам, голяма част от случаите са на хора, които са се разболели първите дни след ваксиниране, или през периода, преди ваксината да почне да действа (до две седмици след последната доза). Някои хора също така не изработват добър имунитет, въпреки ваксините. И последно, вируса мутира.
Мнението беше редактирано от Петко К на 14.08.21 13:21.
14.08.21
13:32
Заключението, че вирусът мутирал оставям без коментар, понеже не съм учил 10 год медицина.
Може би пък за това е и успяла да го изкара...па макар и тежко.
14.08.21
15:59
казано от nervak на 14.08.21, 14:19:
Не съм учил 10 години медицина ,за да знам.
Както и 90 % от ръсещите мозък по темата тук и по всички видове медии.
14.08.21
16:33
“Запитан дали ваксините могат да ни предпазят от новите варианти на коронавируса, той коментира: „Нашата страна сключи един договор с най-големия производител в момента на ваксини, така че ако през 2022 г. и 2023 г. настъпи някаква мутация и трябва третата ваксина да се промени, фирмата ще го направи научно обосновано, така че тя да действа срещу новата генетична линия. Българския народ трябва да знае, че е защитен”.
Проф. Тодор Кантарджиев отново призова хората да се ваксинират.”
От третия път вече ще стане работата, но ако през 2024 г. ...
казано от doni dimitrov на 14.08.21, 15:59:
казано от nervak на 14.08.21, 14:19:
Не съм учил 10 години медицина ,за да знам.
Както и 90 % от ръсещите мозък по темата тук и по всички видове медии.
Само изказах предположение...не съм направил заключение.
казано от Боян на 14.08.21, 13:20:
Мислех да си подновя дневника, отворих тази тема и се отказах.
Както може да се досетиш сам (но може и да ти е трудно), единственият който ще загуби нещо от това, си самия ти.
казано от kaloyan на 14.08.21, 20:47:
казано от Боян на 14.08.21, 13:20:
Мислех да си подновя дневника, отворих тази тема и се отказах.
Както може да се досетиш сам (но може и да ти е трудно), единственият който ще загуби нещо от това, си самия ти.
Ебати гениалното нещо каза, честно...Добродушна форумна идилия..
казано от Brown Bomber на 14.08.21, 11:31:
Не ми се искало да го приема. Такива мъдри мисли убиват в мен всякакво желание да пиша.
... поне не и с настоящите ваксини, с които може да разпространяваш болестта ваксиниран. ...Не ви се иска да го приемете, но си правят майтап с нас, а разни философи кудкудякат колко ефикасни били ваксините и как като достигнем 70% ваксинираност и преболедували, вируса щял да изчезне. Е гледам изчезна, скоро пак ще затварят хората като пилета в кокошарник и ще има трета доза за всички от сърце, а да си винаги готов за поредната доза ваксина е въпрос на висша тъпота, а не на хвалба. ...Изкарвайте го тоя вирус и да се свършва, че ни писна.
Не смятах повече изобщо да пиша в тази тема. Но имаш едно огромно логическо противоречие. Ти сам си противоречиш и двете ти теории не се връзват. Ако аз въпреки, че съм ваксиниран, разпространявам вируса, това означава, че ваксината ме пази достатъчно добре да не се разболея от този вирус, който съм получил някъде и го нося в себе си. Е в такъв случай ефикасна ли е ваксината или не?
Втора точка. Ваксината била висша тъпота? А да получиш пневмония, която сетне може да се повтаря през годините дори от банална настинка не е висша тъпота. Да получиш увреждане на белите дробове, което сетне ще лекуваш с месеци и години не е висша тъпота? И изобщо според теб по-добре да боледуваш от нещо, отколкото да си здрав и не боледуваш? Е това пък е висша умнота!
Трета точка.”Изкарвайте го тоя вирус и да се свършва, че ни писна.” Ти не можа ли най-сетне да вденеш? След цяла година присъствие на ковид-19. Че заболяването не протича еднократно и не дава траен имунитет? Тоест може да го караш два пъти, три пъти. Но всеки път ще бъде (евентуално) все по-тежко. Защото още при първия път си получил микроувреждания на белия дроб и други органи. Които при повторното заразяване все още не си излекувал. И вторият път вече те довършва окончателно вируса, както стана с много лекари.
И да, ще се ваксинирам толкова пъти колкото е необходимо. Ако се налага три, пет, десет пъти. Здравето е безценно. Ама някои тук ще го разберете когато го загубите и хукнете по лекари с години. Какво значи ще се ваксинираме ли трети път? Ти вчера като обядва, днес що пак яде? Не се ли нахрани веднъж завинаги? И повече да не ядеш оттук нататък? Като се изкъпа вчера, трябва ли да го правиш по-рано от една година? Не си ли вече чист?
Мнението беше редактирано от Миро на 15.08.21 00:14.
И какво стана? Колко дни/месеца минаха откакто почина? Твоята близка? Съболезнования за което!
Много ми е забавно как някакви криворазбрани QAnon активисти дават мнение за неща, които са им на светлинни години извън познанията, а в следващия момент се качват на кола или самолет, разработени от истински инженер... Дори няма нужда аз да влагам сарказъм - той си е там.
Мнението беше редактирано от Boby_ на 15.08.21 00:45.
казано от Миро на 15.08.21, 00:12:
И изобщо според теб по-добре да боледуваш от нещо, отколкото да си здрав и не боледуваш? Е това пък е висша умнота!
Това и аз не мога да го проумея?!
Защо човек ще предпочете да се разболее, пред това да се предпази?! И даже ми пожелава и на мен да се разболея?! Мерси, но не искам да го карам! Никакви болести не искам да изкарвам, ако имам избор.
15.08.21
09:53
Нито имам време, нито желание да споря с дежурни драскачи и платени тролове.
15.08.21
10:19
казано от Миро на 15.08.21, 00:20:
И какво стана? Колко дни/месеца минаха откакто почина? Твоята близка? Съболезнования за което!
Питах ,защо кара ковид след като е ваксинирана.
И си спести сарказма
Модерация: Моля да се придържате към добрия тон, като не употребявате обидни квалификации.
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 15.08.21 15:20.
казано от Brown Bomber на 15.08.21, 09:53:
Нито имам време, нито желание да споря с дежурни драскачи и платени тролове.
Къде да кандидатствам, че да ми плащат и на мен?
Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:
Научи повече