Чистене на мазнинин и запазване на мускулна маса.

28.09.20
10:34

Здравейте, като нов член на форума искам да се извиня, ако Ви е писнало от теми като моята. Но си мисля, че всяко тяло е само по себе си уникално и точно затова искам да Ви попитам, за съвети и мнения.
  На 41 години съм, 177 см. висок и тежа в момента около 83 кг. Естествено, по големият ми проблем е около ханша. Преди около месец бях около 73-75 кг., но загубих работата си и естествено - качих доста излишни мазнини. Почти винаги съм тренирал, но не нищо сериозно или по продължително от година - всмисъл имам представа какво е лежанка :-) В градината имам уред за кофички и досега правя 3 пъти седмично 3х40, а след това лицеви 3х70. Мога да кажа, че изградих някаква мускулна маса откъм гърди, рамо, трицепс и гръб. Но, мазнините ме притесняват...
  Записах се на фитнес преди няколко дена, но не съм на ти с много неща. В ситуация като моята как бихте постъпили - искам да сваля излишните мазнини, но АКО е възможно, да запазя малко от мускулната ми маса и дори да я задържа?
  Знам, че за сваляне на мазнини се ппавят повече повторение, но това ли е начинът? Имам някаква програма в мозък ми, която просто съм я запаметил от години и все още действам по нея:
- Понеделник - Гърди и бицепс - 3х8-10, корем и кардио
- Сряда - Гръб и трицепс - 3х8-10, кардио
- Петък - Рамо и трапец - 3х8-10, корем и кардио
  Крака и всичко свързано с краката - мъртва тяга, гребане с щанга и още, няма, защото имам проблем с тях след операции.
  Досега не съм взимал никакви добавки, но ако трябва, ще ми взимам - без някакви химии, говоря за аминокисели, протеини и т.н.
  За яденето, ще гледам да махна всички въглехидрати и ще заложа на месо със салата, плодове, ядки и риба.
  В момента, както казах нямам работа и затова мога да тренирам рано сутрин, което е за предпочитане. Ако се наложи може да тренирам от Понеделник до Петък. Просто всичко зависи от това което ще ми се каже.
  Също така не знам дали е хубаво да се тренира на празен стомах, ако искам да си запазя масата и да горя мазнини. Даже си мислех, че мога да тренирам 3 пъти в седмицата за маса и 3 пъти да правя кардио, но не знам дали е добре!

Затова Ви моля да ми дадете някакви съвети и предполагам, че заедно ще измислим вариант, който ще бъде задоволителен за мен! Приятен ден на всички!

30.09.20
11:05

Благодаря на всички отзовали се!

Направило ми е впечатление, че повечето форуми в България, са като самата държава...всеки сам да си прецени какво искам да кажа! Алчноста, себелюбието и нещата които не ни правят хора, за съжаление заеха по голяма част от “вътрешното ни пространство”. Приятен ден на всички!

Dydo

30.09.20
11:59

Доста ограничаващо е от към целите, че не можеш да правиш тяга и клек, но пък ще правиш това, което можеш.
Повторенията не играят роля за горенето на мазнини-основното е да си в калориен дефицит. Сметни го горе долу да ти е около минус 15-20 % от баланса на калории за деня, който пък да го изчислиш въз основа на това колко тренираш. Например ако при 3 физически занимания седмично ти дава да поемаш 2500 калории на ден, за да си поддържаш теглото, извади едни 300-500 калории. Горе долу трябва да сваляш не повече от кило на седмица, за да си сигурен, че не гориш и мускул, имайки предвид, че не си и много наднормен. Яж и повече протеинови храни-месо, яйца, риба, млечни.
Всъщност най-голямата грешка за един натурално трениращ, т.е. без анаболи /или така я определят/, когато сваляш да преминеш на повече повторения с по-лека тежест. Трябва да се стремиш да запазиш силата, т.е. напъвай с идеята да ставаш по-силен.. Тялото няма нужда от повече мускули и когато има липса на енергия /храна/, се освобождава първо от това, което не му трябва. А мускул, за който очевидно не се полагат усилия да става по-силен, не е нужен.
Прави на базовите около 5 повторения в 3-5 серии близо до отказа, с едно две повторения в аванс.. Припокривай групите, не дели на ден за гърди, ден за рамо и т.н. Например може в единия ден да правиш лег и набирания с тежест, на другия раменна преса / кофички и някакво дърпане на машина или скрипец, демек да имаш по едно основно и тежко дърпащо и едно бутащо упражнение в тренировката. Няма пречка, ако в залата има възможност да се прикачват тежести към колан, да се набираш и правиш кофички с тежест. Може да включиш и разни изолиращи за по 2-3 серии, но наблегни на основните с щанга и дъмбели. С две думи тренирай по-тежко и с не много обем. Можеш да ползваш и скрипци и машини за горна част, ако не можеш да гребеш с щанга, там може и по 8-10 повторения.

Мнението беше редактирано от Dydo на 30.09.20 12:17.

30.09.20
12:19

казано от SAT на 30.09.20, 11:05:

Направило ми е впечатление, че повечето форуми в България, са като самата държава...всеки сам да си прецени какво искам да кажа! Алчноста, себелюбието и нещата които не ни правят хора, за съжаление заеха по голяма част от “вътрешното ни пространство”. Приятен ден на всички!

Поне малко да беше потърсил из Форума, щеше да намериш отговори на почти всичките си въпроси...Ама нали като в държавата, така и потребителите искат на готово...

30.09.20
12:36

казано от James Hinks на 30.09.20, 12:19:

казано от SAT на 30.09.20, 11:05:

Поне малко да беше потърсил из Форума, щеше да намериш отговори на почти всичките си въпроси...Ама нали като в държавата, така и потребителите искат на готово...

Аз си мисля, че всяко тяло е различно и затова тук съм описал АЗ какво искам и какви са моите цели, способности и възможности! Ако си купите Фиат, гледате ли във форум за Форд, как да си смените огледалото на колата? Само питам...

30.09.20
12:36

казано от Dydo на 30.09.20, 11:59:

Доста ограничаващо е от към целите, че не можеш да правиш тяга и клек, но пък ще правиш това, което можеш.
Повторенията не играят роля за горенето на мазнини-основното е да си в калориен дефицит. Сметни го горе долу да ти е около минус 15-20 % от баланса на калории за деня, който пък да го изчислиш въз основа на това колко тренираш. Например ако при 3 физически занимания седмично ти дава да поемаш 2500 калории на ден, за да си поддържаш теглото, извади едни 300-500 калории. Горе долу трябва да сваляш не повече от кило на седмица, за да си сигурен, че не гориш и мускул, имайки предвид, че не си и много наднормен. Яж и повече протеинови храни-месо, яйца, риба, млечни.
Всъщност най-голямата грешка за един натурално трениращ, т.е. без анаболи /или така я определят/, когато сваляш да преминеш на повече повторения с по-лека тежест. Трябва да се стремиш да запазиш силата, т.е. напъвай с идеята да ставаш по-силен.. Тялото няма нужда от повече мускули и когато има липса на енергия /храна/, се освобождава първо от това, което не му трябва. А мускул, за който очевидно не се полагат усилия да става по-силен, не е нужен.
Прави на базовите около 5 повторения в 3-5 серии близо до отказа, с едно две повторения в аванс.. Припокривай групите, не дели на ден за гърди, ден за рамо и т.н. Например може в единия ден да правиш лег и набирания с тежест, на другия раменна преса / кофички и някакво дърпане на машина или скрипец, демек да имаш по едно основно и тежко дърпащо и едно бутащо упражнение в тренировката. Няма пречка, ако в залата има възможност да се прикачват тежести към колан, да се набираш и правиш кофички с тежест. Може да включиш и разни изолиращи за по 2-3 серии, но наблегни на основните с щанга и дъмбели. С две думи тренирай по-тежко и с не много обем. Можеш да ползваш и скрипци и машини за горна част, ако не можеш да гребеш с щанга, там може и по 8-10 повторения.

Благодаря!

01.10.20
10:06

казано от SAT на 30.09.20, 12:36:

Аз си мисля, че всяко тяло е различно и затова тук съм описал АЗ какво искам и какви са моите цели, способности и възможности! Ако си купите Фиат, гледате ли във форум за Форд, как да си смените огледалото на колата? Само питам...

Чак толкова ли да са различни тия тела? И аз само питам...За един приятел :D

01.10.20
10:21

казано от SAT на 28.09.20, 10:34:

Затова Ви моля да ми дадете някакви съвети и предполагам, че заедно ще измислим вариант, който ще бъде задоволителен за мен! Приятен ден на всички!

Значи ти молиш за съвет и после “заедно ще измислим вариант за мен”. Въобще четеш ли какви ги пишеш ? Значи ти си дошъл тук някой да ти сипе нещо наготово и ти да си избереш това което ти хареса :)
Иди при някой треньор плати си и той ще ти каже.

02.10.20
10:52

Браво на господата kaloyan и James Hinks, които потвърдиха мнението ми за почти всички форуми в Булгаристан! Идеята на форума според мен е да помага, а не да критикува! Но нали сме Българи, трябва да си го покажем по един или друг начин и да си врем носовете където не трябва. Винаги съм казвал, че ако нямате мнение по дадена тема - дори и в живота, си продължете и не се обаждайте. Явно във форумите не е така, защото когато питаш, че се излеят едни обвинения, че не си чел, искаш всичко на готово и т.н.

James Hinks и ДА, телата са различни. Все си мисля, че би трябвало да го знаете до сега, но важното е да се заяждаме, нали? 
  kaloyan и пак ДА, много ясно, че знам какво пиша - нали аз съм го писал! И ако вникнете в тема, ще видите, че се нуждая повече от съвет, а не от нещо ‘’наготово”...или не правиш разлика?

Приятен ден желая, няма смисъл да пиша повече, дано някой е разбрал нещо!

02.10.20
11:08

казано от SAT на 02.10.20, 10:52:

защото когато питаш, че се излеят едни обвинения, че не си чел, искаш всичко на готово и т.н.

ако вникнете в тема, ще видите, че се нуждая повече от съвет, а не от нещо ‘’наготово”!

Ако беше потърсил и прочел, щеше да видиш, че на твоите въпроси са давани отговори многократно. Обаче ти не си чел, личи си. Няма смисъл да се пише едно и също на всеки, който задава еднотипни въпроси.

James Hinks и ДА, телата са различни. Все си мисля, че би трябвало да го знаете до сега, но важното е да се заяждаме, нали?

Щом смяташ, че си с някакво уникално тяло и универсалните съвети не важата, защо тогава питаш? Никой тук не те е виждал на живо и не знае какво точно те прави толкова уникален, че да ти даде адекватен според теб съвет.

02.10.20
11:41

Навсякъде е пълно с форуми, в които можеш да си обсъждаш бицес с трицепс или с гръб, ще качваш ли, ще сваляш ли и т.н.т. Тук е малко по различно, ще ти сипят, ще те насочат да почетеш ... и ако се опиташ да помислиш, вместо да се обиждаш, можеш да извлечеш адски много полза.

А националността, какво общо има с качеството на информацията, не смея дори да гадая :)

Мнението беше редактирано от Splash на 02.10.20 11:56.

02.10.20
12:29

Ако телата са ни толкова уникални, как ли се справят лекарите? Или треньорите, които тренират истински спортисти и ги слагат всички на една програма, и тя учудващо, действа на всички, и всички стават яки и силни?
Не знам защо се мислиш за уникален, и че че си изключение от правилото и имат нужда от нещо различно от стандартното, но не си.
Ти си средностатистически мъж на средна възраст, с почти нулева физическа и двигателна култура, и имаш нужда от най-стандартната и проста базова програма за тренировки за начинаещи, каквато може да намериш навсякъде във форума и сайта.

Мнението беше редактирано от Петко К на 02.10.20 12:31.

02.10.20
13:02

И в крайна сметка се получи точно това което и очаквах, куп отговори - които не са по темата, от силно насочена група хора, които ако бяха вложили малко по темата и по малко обвинителни нападки, щеше да е много по-добре! Как изведнъж се навъдихте толкова много в усилията си да обезсмислите темата, а ви нямаше във връзка с нея? Каквото и да говорите форумите в нашето пространство са точно такива - нападателни, а не помагателни!

Както и да е, живи и здрави да се всичките!

02.10.20
13:12

Тук има хора, които са готови да помогнат и ще ти дадат съвети (често и непоискани :) ), но всичко с времето си, като започнеш да тренираш със сигурност ще се включат. Има и такива, които влизат тук, питат и искат всичко наготово, едва ли не да им се направи персонална програма и режим, и повече не чуваш за тях, а дори да им го предоставиш наготово, те най-вероятно няма и да го следват.
Моят съвет е да се ориентираш към качване на сила и мускули с базови, многоставни упражнения. Дори да смяташ, че си бил атлетичен на предишното си тегло, определено не си много мускулест за ръста си, без да те обиждам, иначе отслабването е основно хранене, а не толкова тренировки.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 02.10.20 13:28.

02.10.20
14:15

[quote author=“SAT” date=“1601278497” Но, мазнините ме притесняват...
  В ситуация като моята как бихте постъпили - искам да сваля излишните мазнини, но АКО е възможно, да запазя малко от мускулната ми маса и дори да я задържа?

Купуваш си хубави аминокиселини или протеин и скачай на въже,много ! !

Мнението беше редактирано от Гюлето на 02.10.20 14:15.

02.10.20
15:12

казано от Гюлето на 02.10.20, 14:15:

[quote author=“SAT” date=“1601278497” Но, мазнините ме притесняват...
  В ситуация като моята как бихте постъпили - искам да сваля излишните мазнини, но АКО е възможно, да запазя малко от мускулната ми маса и дори да я задържа?

Купуваш си хубави аминокиселини или протеин и скачай на въже,много ! !

То това всъщност работи в определен контекст и изпълнение :Д

02.10.20
16:48

А примерно мога ли да взимам Л-карнетин сутрин на гладно и вечер преди лягане, а Аминокиселини преди и след тренировка?

И програмата да ми бъде Понеделник, Сряда и Петък - силови тренировки с 30 мин. кардио, а Вторник, Четвъртък и Събота само кардио поне час и половина - рано сутрин?

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1