DydoFit

Прескочи до:

17.03.23
10:34

Цецо, ами от тук натам кофите и набиранията ще ги направя в отделен ден, за да видя ако има проблем евентуално от къде е. Ако мога да продължа да ги правя разбира се без болки и негативни последици-особено набиранията. Но още от сега си знам, че опъванията около лактите, бицепс и предмишница идват от набиранията. Още няма да бързам да игнорирам кофите по отношение на лактите, но се съмнявам, че там ще имам проблем. С тях съм нямал ядове никога, общо взето с малко по-ниско от настоящото ми лично тегло правих около 15-16. Сега не съм напъвал, нарочно направих по-малко и ще вкарам постепенна прогресия. Основно, ако всичко е наред мисля по схема да натисна клека и пресата, с някакво дърпане, може и скрипци/машини ако имам проблем с набиранията. Че в тая зала тежка лежанка не мога да правя. А пък и нещо не ми се лежи напоследък. Синглите бяха за проба, общо взето ще е нещо около 2-3-5 репа. Ще видя утре или други ден колко преса мога да направя /нещата ще са зле/. Не знам. През деня супер желание за зала и вечер като се прибера, в много случаи не ми се тренира. Та всичко е според зависи.

Светльо, може би имаш предвид активното тегло :-) Едва ли няма да свалиш мазно при целенасочено и добро хранене плюс клякане с щанга.

Иначе това за упражненията със собствено тегло /изключвам лицевите опори/ съм забелязал, че от по-старите билдъри почти никой не се набира и не прави кофи. Само щанги и машини.

Мнението беше редактирано от Dydo на 17.03.23 10:39.

17.03.23
10:39

казано от Svetoslav на 17.03.23, 10:22:

Според мен клека способства за задържане или увеличаване на теглото, но не и за сваляне..

Това пък от къде дойде?

17.03.23
10:40

казано от DydoFit@ на 15.03.23, 10:54:

За времето през което не влизах тук, малко преди да се върна правих пудовки в апартамента.

С пудовки е нормално да ти доскучее, ако не си им фен. Но все пак, аз събрах пълноценно оборудване на около 4 кв.м. Колкото място заема една голяма спалня или диван. И като цена не е кой знае какво, ако не купуваш разни професионални уреди.

Според мен клека способства за задържане или увеличаване на теглото, но не и за сваляне.

Упражнение, натоварващо най-големите мускули в тялото и имащо най-голям енергоразход от всички останали, не способствало за сваляне?!
По принцип, за сваляне способства диетата, целта на упражненията е друга, но все пак е добре да се мисли малко, преди да се пише.

17.03.23
10:44

При мен е валидно, като клякам имам голям апетит и ми е трудно да се ограничавам, качвам тегло и не само в краката. Като цяло всичко е въпрос на воля, но Дидо очевидно е свикнал да яде и каквото и както да тренира, няма да отслабне.

17.03.23
10:51

казано от Brown Bomber на 17.03.23, 10:44:

При мен е валидно, като клякам имам голям апетит и ми е трудно да се ограничавам, качвам тегло и не само в краката. Като цяло всичко е въпрос на воля, но Дидо очевидно е свикнал да яде и каквото и както да тренира, няма да отслабне.

Дидо не яде много по принцип, но покрай основното яде и боклуци, а и пие. 2-3 ракии, един шоколад и ей ти 1200-1300 кк нагоре. В момента не пия и се въздържам от боклуци.

17.03.23
10:58

Пиенето....не е баш фактор за сланините, иначе щях да съм 100+

17.03.23
11:08

Упражненията със собствено тегло не са проблем ако се замислите. Проблема идва основно от неразчетения добре обем и гоненето на бройка, което не знам защо се получава основно при трениворките със собствена тежест.

17.03.23
11:09

Просто олекотявай теглото си с ластици при набиранията и кофите.
Че и при лицевите.Какво сложно има?
С клякане и упражнения за крака,се сваля лесно.Трябва си обем обаче,но без откази и с контролиран пулс,за да не освирепяваш от глад.
Разбира се без никаква промяна в хранителните навици е по сложно.

17.03.23
11:11

Има връзка и между пиенето и свалянето, защото никой не пие на гола маса, ако е уиски ще е с ядки и шоколад, ако е вино ще е със суджук, ако е ракия няма да е само с туршия. А с по един шоколад на вечер си е грубо.

17.03.23
11:33

казано от Brown Bomber на 17.03.23, 11:11:

Има връзка и между пиенето и свалянето, защото никой не пие на гола маса, ако е уиски ще е с ядки и шоколад, ако е вино ще е със суджук, ако е ракия няма да е само с туршия. А с по един шоколад на вечер си е грубо.

Съгласен,за това(а и заради холестерол) преди  години смених мезетата изцяло.
Всичко е риба или рибен продукт....с тях може да прекаляваш на воля.

17.03.23
11:52

казано от Цветан на 17.03.23, 10:14:

Мойто мнение, е че при по-възрастни трениращи за здраве трябва много да се внимава с упражненията със собствено тегло, а с щангите да се набляга и на мобилност, която се губи много лесно.

След определена възраст трябва да се внимава с упражненията със собствено тегло, тъй като човек може по-лесно да се травмира.

Всяко упражнение си има някакво съотношение на риск спрямо полза, и възрастта няма отношение в случая, а нивото и подготовката на трениращия.
Упражненията със собствено тегло са като всяко друго упражнение - проблема при тях може да дойде от несъобразено натоварване и лоша форма на изпълнение, но специално пък набиранията (както и лицевите и кофите) по принцип са едни от най-малко рисковите упражнения.
Рисковете са при слаби физически хора, с голямо излишно тегло, при които е по-трудно да се регулира натоварването.

17.03.23
11:56

Иначе поддържам мнението на Цветан. След определена възраст трябва да се внимава с упражненията със собствено тегло, тъй като човек може по-лесно да се травмира.

17.03.23
12:05

Към всичко написано по-горе подчертавам, че след определена възраст и метаболизма е по-бавен, и начина ни на живот е по заседнал, и храната/мезетата🙂/ която ядем не е чиста, и ...
За тренировките важи абсолютно същото. Човек, който не е спортувал 10+ години и е на определена възраст много трудно ще се върне към формата си, която е бил примерно на 30. По вероятно е да го “закъса” със стави, сухожилия и др. Не напразно всички препоръчват тренирането на машини/ не съм му фен/
И пак казвам редовно спортуващите/трениращите/ правят изключение.

17.03.23
12:13

Не знам дали помните назад във времето където съм коментирал, но 2017 г. /бях даже тогава по-млад и по-лек/ се набирах с УХ на халките на спортната площадка. След около 2-3 седмици такава болка изпитвах в сгъвката на лакътя на едната ръка, че мина повече от година, да не кажа и две, докато отшуми напълно при натиск. А не бях правил някаква осезаема честота или обеми. И не бях забравил да се набирам, чат пат правех по разни висящи неща, дето сваря. Но след като ме удари, в началото не можех да направя дори чуково сгъване с бутилка бира от 2 литра. Не знам УХ на “съоръжение” по-различно ли е от на халки, но май не е. Та се замислям. След като отшумяха проблемите съм се набирал основно с подхват за няколко серии от по 1-2-3 повторения. Но в момента пък някак китките ме болят в подхват. Най-удобно ми е във V подхват. Абе остаряваме. Ей тук от машините за гръб, дори за 3 серии от по 12 репа без отказ, после леки болки в предмишниците. Леки, ама ги има. Що другаде не ме боли при същите условия на трениране.
А.....и рамената леко ме болят след клек, макар да хващам по-широко на лоу бара. Липса на мобилност-ок, ама го има като резултат.

Мнението беше редактирано от Dydo на 17.03.23 12:29.

17.03.23
16:42

казано от Гордан на 17.03.23, 10:39:

Според мен клека способства за задържане или увеличаване на теглото, но не и за сваляне..

Това пък от къде дойде?

При мен така действа. Не твърдя, че е общовалидно правило.

17.03.23
16:54

казано от Петко К на 17.03.23, 11:52:

Всяко упражнение си има някакво съотношение на риск спрямо полза, и възрастта няма отношение в случая...
Упражненията със собствено тегло са като всяко друго упражнение - проблема при тях може да дойде от несъобразено натоварване и лоша форма на изпълнение...
Рисковете ..... е по-трудно да се регулира натоварването.

Е точно, че с възрастта започва да се губи еластичност на мускулни влакна и сухожилия, които по принцип са съвсем слабо еластични. Упражненията със собствено тегло са натоварване от нула до макс - от раз. Не може да се регулира, освен ако не ползваш ластици. Това имах предвид, а предполагам и Цветан, когато говорим, че с възрастта упражненията със собствено тегло носят по-голям риск от травми. Иначе съм съгласен с казаното от теб.

17.03.23
18:50

Сухожилия, връзки и т.н. ясно е, че всичко отслабва. Дъртаняни, това е. Скоро четох една препоръка, че с оглед намаляването на бързите влакна с възрастта, ако целта е основно хипертрофия се препоръчват повече повторения, дори 15-20. И може да има резон, имайки предвид програмите по които тренират много холивудски нацепеняци. Ок, на химия ама все пак.

17.03.23
20:58

Според мен клека способства за задържане или увеличаване на теглото, но не и за сваляне.

Храната. Горното не е вярно.

казано от DydoFit@ на 17.03.23, 18:50:

Скоро четох една препоръка, че с оглед намаляването на бързите влакна с възрастта, ако целта е основно хипертрофия се препоръчват повече повторения, дори 15-20. И може да има резон, имайки предвид програмите по които тренират много холивудски нацепеняци. Ок, на химия ама все пак.

Надпреварвате се да пишете тъпотии

Мнението беше редактирано от starsucka на 17.03.23 21:01.

17.03.23
21:27

Кое точно е тъпотия или невярно:
- няма такива статии;
- с възрастта бързите влакна намаляват
- никой от Холивуд не тренира по начина който казах.

Хайде малко по-задълбочено да четем и да анализираме казаното (ако интелекта дава такава възможност разбира се), преди да мятаме нещо, колкото да изкажем мнение.

18.03.23
13:55

Загряване и вработване  поне 20 минути , кратки тренировки ниски повторения , никакви машини . Тяга ,клек,носения всякакви видове, бутане над глава , набиране и лицеви опори . Кратък финишър накрая .
Така виждам нещата за 45+ Ас.

Холивуд - ако беше само АС щеше да е добре .

18.03.23
14:28

Дидо, айде тренирай като холивудска звезда една година и натрий носа на целия форум.
За по-лесно следвай програмата на Скалата 😄.

18.03.23
16:49

казано от Brown Bomber на 18.03.23, 14:28:

С много обем бримчи тоя, ама е и бая “подсилен” :-)
Иначе днес:

Раменна-5х30, 3х40, 5х40, 5х42.5, 2х3х45, 3х2х45;
Разтваране встрани с дъмбели (2х12,5)-3х8;
Повдигане с дъмбели за трапец (2х37.5)-1х12
Лег с тесен хват-3х8х50.

Леко и раздвижващо. От раменната ме заболява кръста-не много, но го има, което не е ок. Накланям се леко назад, просто не мога да не го правя дори и с 40-50 кг.

ISB….абсурд да загрявам толкова, да не кажа въобще почти не загрявам. Днес преди раменната само врътнах ръцете в рамена и лакти за около минута и започнах с лоста.

Мнението беше редактирано от Dydo на 18.03.23 16:55.

18.03.23
17:59

Дидо това си е твое решение, споделям кое спря травмите и болките при мен.
Голям привърженик съм и на кратка кондиция до 10 минути преди силовата част за влизане в обороти .

18.03.23
18:16

казано от ISB на 18.03.23, 17:59:

Дидо това си е твое решение, споделям кое спря травмите и болките при мен.
Голям привърженик съм и на кратка кондиция до 10 минути преди силовата част за влизане в обороти .

Причината е, че просто ме мързи да загрявам. Не е, че така ползата не е по-голяма.

18.03.23
19:06

казано от DydoFit@ на 18.03.23, 16:49:

казано от Brown Bomber на 18.03.23, 14:28:

С много обем бримчи тоя, ама е и бая “подсилен” :-)

Едва ли се много хората, които знаят как точно тренира. Не всичко, което пускат в социалните мрежи или медиите е истина.

18.03.23
19:40

Друго си е да се пишат фермани и празни приказки как да се тренира. И като звезда от турски сериал да тренираше, пак щеше да влезеш във форма досега, не ти трябва “да бримчиш във високи, ниски или средни повторения”, а просто да си постоянен в тренировките и храненето.

Мнението беше редактирано от Brown Bomber на 18.03.23 19:42.

18.03.23
19:57

Дай определение: “Да си във форма”.
Аз във форма според моите разбирания съм си постоянно, както и за посещенията в залата. Т.е. постоянно имам занимания със съпротивление. Пък, че не съм толкова силен колкото трябва да бъда  на определени движения според някои схващания или таблици на еди кое си гуру, не ми пука.

18.03.23
20:07

На 110кг няма как да си във форма. Свали 20кг с каквито и да е тренировки плюс хранителен режим и пак ще си говорим.

18.03.23
20:28

казано от Brown Bomber на 18.03.23, 20:07:

На 110кг няма как да си във форма. Свали 20кг с каквито и да е тренировки плюс хранителен режим и пак ще си говорим.

Тогава ще съм ОЩЕ повече “във форма”. Масово мъжете около 50, та и по-млади, та дори не с и моите кг. ЛТ не могат една кофичка да направят, 2-3 лицеви да вържат и т.н. Ехе, къде съм аз :-) Опс, щях да забравя-одеве сантиметърът показа 44 см. лява ръка. Пък и младежите не спират да бутат и дърпат. Даже единият реже....образно казано :-)

Мнението беше редактирано от Dydo на 18.03.23 20:29.

18.03.23
20:39

казано от DydoFit@ на 18.03.23, 19:57:

Може ли аэ ? 😄
Като оставим настрана, че това е едно доста широко понятие и всеки го тълкува както си иска, най-общо да си във форма эа мен не се свърэва непременно с добра виэия, а по-скоро с качества и умения. Най-общо каэано эначи да можеш :
- да иэкараш тежка тренировка с максове; същото, но с повторения;
- да правиш бегови тренировки, неэависимо кросове, спринтове, отсечки и т.н. и тренировки със скоци;
- да правиш максимални бройки със собствено тегло (набирания, кофички, лицеви опори);
- ежедневна работа - товарене, раэтоварване, качване по етажи, цепене на дърва, кой каквото му се налага ...
- да можеш да комбинираш горните иэброени и да се въэстановяваш адекватно.
А това, че не си силен колкото трябва да бъдеш, според определени схващания, иэключва това да си във форма. Ти имаш достатъчно натрупан стаж, така че да си могъл да станеш “достатъчно силен”, но е иэлишно да каэвам, че трябва повече постоянство.

18.03.23
21:20

Дидо, пак разбуни духовете, ама аз ще си трая, научил съм си урока вече :). Според мен най-важното е как се чувстваш психически и чисто физически да нямаш проблеми със здравето ... ако господ е рекъл, че не винаги всичко зависи само от тренировките :)

18.03.23
21:25

казано от kaloyan на 18.03.23, 21:20:

Дидо, пак разбуни духовете, ама аз ще си трая, научил съм си урока вече :). Според мен най-важното е как се чувстваш психически и чисто физически да нямаш проблеми със здравето ... ако господ е рекъл, че не винаги всичко зависи само от тренировките :)

Споко, вече не обръщам внимание на нищо. Казвал съм го какво и що, но хората не четат. Правя това, което ми позволява здравословното състояние, по-точно съобразявам се с наличните проблеми, макар на пръв поглед да мога да тренирам все едно съм напълно здрав и уж ми понася......и не съм имал проблеми. Ама то белите стават изведнъж.

Мнението беше редактирано от Dydo на 18.03.23 21:26.

19.03.23
17:22

19.03.2023 г.

Лег-5х40, 5х50, 3х60, 8х67.5, 5х70, 4х3х70
Клек-5х40, 3х50, 1х5х65, 4х3х65
Латпулдаун Хамър машина-8х50, 8х70, 3х8х90
Сгъване за бицепс с дъмбели (2х15 кг.) с лек чийт - 1х8
Повдигане за прасец седнал-1х31х25

Отидох невъзстановен от вчера, т.е. без енергия, с опъване тук там, още повече, че и днес отново бутах. Но сИчко е точно.

21.03.23
11:58

казано от MotoRRhead на 18.03.23, 20:39:

казано от DydoFit@ на 18.03.23, 19:57:

Може ли аэ ? 😄
Като оставим настрана, че това е едно доста широко понятие и всеки го тълкува както си иска, най-общо да си във форма эа мен не се свърэва непременно с добра виэия, а по-скоро с качества и умения. Най-общо каэано эначи да можеш :
- да иэкараш тежка тренировка с максове; същото, но с повторения;
- да правиш бегови тренировки, неэависимо кросове, спринтове, отсечки и т.н. и тренировки със скоци;
- да правиш максимални бройки със собствено тегло (набирания, кофички, лицеви опори);
- ежедневна работа - товарене, раэтоварване, качване по етажи, цепене на дърва, кой каквото му се налага ...

То това е така, но долният абзац е доста труден от един момент нататък:

казано от MotoRRhead на 18.03.23, 20:39:

- да можеш да комбинираш горните иэброени и да се въэстановяваш адекватно.

Допреди 3-4 години ми се получаваше, сега с всяка ми става все по-трудно...

21.03.23
12:08

И все по трудно и по трудно става.
Чудя се дали да не почна само бодибилдингче. Но ще бъда чудовищно неудовлетворен знам си.
Едно установих,след 50 тренировките с тежести са медицински задължителни :)

21.03.23
12:57

казано от doni dimitrov на 21.03.23, 12:08:

И все по трудно и по трудно става.
Чудя се дали да не почна само бодибилдингче. Но ще бъда чудовищно неудовлетворен знам си.
Едно установих,след 50 тренировките с тежести са медицински задължителни :)

И като се има предвид, че ти си бил и спортист. А и не само ти.
Сега, всеки се чувства в свои води в различните видове занимания - един мята пудувки, друг прави олимпийски лифтове, трети в стил кросфит, но тренировка в “стил бодибилдинг” /било то за цяло тяло или брато сплит/ намирам за универсално приложимо за почти всякакви категории хора, от което ще извлекат ползи, ако нямат сили и способност за друго, съответно са налице определени ограничения. Все ще се намери упражнение, което да е подходящо за съответния индивид, било то и на машина.

21.03.23
13:22

Дам...все ще се намери упражнение подходящо с машина ммм и първото което ми идва е ,как масово разни пенсии(кат мен) бутат лег преса щот си пазят кръста....

21.03.23
13:25

казано от nervak на 21.03.23, 13:22:

Дам...все ще се намери упражнение подходящо с машина ммм и първото което ми идва е ,как масово разни пенсии(кат мен) бутат лег преса щот си пазят кръста....

Аз затова съм го сложил в болд, т.е. наистина да имаш някакви здравословни ограничения. А не просто щото те мързи, страх те е или някой е казал, че ще замине кръста :-)

21.03.23
14:53

казано от DydoFit@ на 21.03.23, 12:57:

Все ще се намери упражнение, което да е подходящо за съответния индивид, било то и на машина.

Аз мога да кажа, че след 50, колкото по-комплексно е упражнението, толкова по-добре ми се отразява. Вече все по-рядко правя упражнения, които са изолиращи за определена мускулна група. И повечето ми тренировки товарят цялото тяло. Избягвам такива, които наблягат на определени групи мускули. Според мен има един недостатък при подобно трениране, особено ако тежестите са по-големи, много лесно води до увеличение на теглото. Но то след 50 това по принцип си е проблем. Имам предвид поддържането на определено тегло. Така че може и само да ми се струва за момента, че това трениране увеличава теглото. Предстои да видя в следващите няколко месеца.

21.03.23
15:34

Светльо, то дебелеенето идва сигурно от това, че от щангите ти се яде повече. И реално ядеш повече, ако не ти пука. От друга страна щангата е основното което се препоръчва при сваляне на мазнини, но и при хранене в дефицит.
Битува мнението, колкото се може дефицитът да ти е на повече калории. Т.е. повишаваш разхода възможно най-много, за да можеш да си в дефицит с ядене на възможно най-много. Примерно не баланса за деня да ти е 2500 кк, защото си правил днес в залата само гърди и бицепс с общо 3-4 упражнения в 2-3 серии и си приел за деня 2000 кк, а баланса да ти е 5000 кк, защото сутринта си избягал 5 км., на обяд си направил 1 ч. силова с тежка щанга, а вечер малко БЖЖ, но общо за деня си приел 4500 кк.

Мнението беше редактирано от Dydo на 21.03.23 16:00.

Прескочи до:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1