Нов дневник 2021

Прескочи до:

19.09.21
16:08

Явно след обновяването на сайта или защото не съм се логвал от години, старият ми дневник е изчезнал, но това е без значение. И без това не беше кой знае колко интересно четиво.

Накратко(без да се жалвам) - преди около 7 години скъсах кръстни връзки на дясно коляно и заради леки усложнения след операцията, възстановяване ми отне доста време - около 9 месеца. Трудно ми беше да се движа и невъзможно да работя. На 36 години съм и съм минал през доста спортове, но най-голяма част от време съм отделил на плуването и най-вече на фитнес залата. Отчасти заради обездвижването след операцията, отчасти заради неправилно хранене, успях за да кача доста килца. За справка 1,87 м. съм висок и за около 7-9 месеца успях от 95 кг. да стигна завидните 125кг. Няма да се оправдавам с гена или с това че минах 30те, защото лично за мен това не са извинения, но смъкването на килата се оказа доста трудна задача. Пробвах с добавки, пробвах с различни видове тренировки, но резултата беше 5 кила на долу, 7 на горе. Осъзнавам си сега грешките. Следващият ужас, който ме сполетя беше контузия в кръста по време на работа. Става въпрос за L3 и L4 прешлени и за съкратена дистанция между тях, което от своя страна, заедно с излишните килограми направо ми “разказа играта”. Снимки ще приложа малко по-нататък на скенера и на докторското заключение. На френски е, защото във чуждестранна клиника ми правиха изследванията. Резултата беше - на всеки 10 стъпки правех почивка и движението си беше предизвикателство. И пак се връщам там от където тръгнах - това което бях загубил като кила през последните години успях да го намеря. Отново 125 кг. Всички ми казваха, че трябва да се върна във фитнеса и в интерес на истината пробвах..многократно, но на 15тата минута от тренировката, дали силова, дали кардио, ми се ревеше от болка. Затова реших да предприема драстични мерки.

Преди няколко месеца реших да пробвам т.нар water fasting и до ден днешен се придържам към него и ще продължавам докато не си стигна целта(а може би и след) - 95 кг на 187 см. Втората ми цел е да се върна пак в залата, защото УЖАСНО МНОГО МИ ЛИПСВА ФИТНЕСА.

За момента положението е следното - от 125 кг съм ги докарал до 109 кг и продължавам. Оставам ми още 4 дена от този ми фастинг интервал. От 17 дена съм само на вода и кафе.
Мисля в този дневник да споделям прогреса ми до момента, какво се случва по време на тоя фастинг и как ще се възстановя след него и надявам се скоро пак да вляза в залата.

Всички мнения и коментари ще са ми от полза и благодяря предварително!

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

19.09.21
21:50

Здравей,
Първо ти пожелавам да се завърнеш скоро в залата, без каквито и да е болки!

Второ:
Не съм сигурен, това пълно гладуване до къде и какво ще доведе за толкова дълъг период?!
Всъщност знам,до няколко дни ще започнеш да миришеш на ацетон,ако вече не си ?!
Бъди сигурен в това ?

Здравей!

Ами да ти кажа честно, периода с ацетона отмина. Между първата и втората седмица беше. Сега всичко си е нормално и без нежелани странични ефекти. Всъщност наблюдавам няколко приятни такива - освен намаляването на килата, пулсът ми в покой падна от около 70 удара/мин на 58-62 удара, кръвното ми се закова на 120/80 , но безспорно най-приятния от всички е, че болката в кръста,с която живея вече толкова години изчезна напълно. Единствено като лош страничен ефект мога да отбележа е (понеже работя на кораб и съм на такъв в момента) буквално от 150 метра и през няколко етажа мога да кажа със 100% точност, дали готвача прави телешки или пилешки пържоли. ???
Продължавам аз по тоя път и ще видим.
Поздрави!

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.09.21 01:25.

Днес си прегледах записките, които си бях направил преди да започна. Оказва се, че съм тежал 126кг. Днес се теглих (20.09) и съм 108 кг. Добър прогрес за момента. Още 4 дена остават.

1-7 ден: първите 3 дена бяха най-трудни. Често ме обвземаше едно чувство на паника дали ще оцелея :) До момента оцелявам. Единствените неща, които консумирам са кафе сутрин, кафе на обяд, кафе в полунощ(поради работната ми смяна) и 2 зелени чая. Вода пия между 3-5 литра на ден, като в един от тези литри добавям 1 супена лъжица сол (разбрах че така е правилно заради електролитния баланс)

8-14 ден: тук вече имаше период от няколко дена, в които се наблюдаваше една миризма на амоняк по-скоро в процеса на освобождаване на излишната вода. Както казах, неприятни странични ефекти няма кой знае какви, с изключение на обостреното ми обоняние (надушвам мръвката от стотици метри, като изгладнял карпатски вълк) и факта че от клекнало положение като се изправя  често ми се завива свят, но за това бях подготвен. Не изпитвах болки в стомаха, киселини или газове. Единствено се чувствам малко “пълен” заради всичките течности, които поглъщам. Като позитивни ефекти трябва да отбележа задължително изчезналата болка в кръста, която стигаше чак до края на ходилото и онова неприятно усещане, че ме “лазят мравки” по крака. Също така пулсът ми падна с около 10 единици - от приблизително 70 удара/минута, до 60 удара/минута. Никога не съм имал проблеми с кръвното (чукам на дърво), но за последните няколко дена съм го заковал на 120/80. Да уточня само - разполагам с доктор наблизо, така че всяка седмица ходя да ми прави тестове кръв,урина,пулс,кръвно и т.н.

15-17 ден : нищо ново в този период, освен драстичния пад на силата ми. От 1 ден до днес, всеки ден суплементирам с калций, магнезий, потасий. От ден 17ти почнах малко да намалявам дозата и след като се върна към нормалното хранене ще продължа приема.

Днес колега имаше рожден ден и останалите решиха да купят 20тина пици. Направо ми се ревеше. Но това, че гладувам не е техен проблем, а мой :)
Вече съм направил програма, която ще следвам след като приключа с фастинга и съм решил да му сложа края с един телешки булъон на 24.09 в 16:00, а няколко часа след това малко количество салата. Първите 2-3 дена ще съм само на бульони, следващите 2-3 дена зеленчуци на пара и зеленчукови сокове, като на 6 ден ще почна и малко по малко да вкарвам и протеин. Нормалното хранене ще почне на 7мия ден.

Вече за тренировките не знам какво точно ще правя. Понеже фитнес залата, с която разполагам е доста зле - лежанка има, ама няма лост, дъмбели бол, ама най-тежкия е 35 кг...нямам си идея. В общи линии става само за йога.Тренировки със собствено тегло може би и..не знам. Ще го измисля.
По-сериозни тренировки като се прибера в БГ. Не съм бил в зала, откакто болките в кръстта станаха нетърпими. Може би вече 3та година и не съм на себе си. Като силови постижения никога не съм бил кой знае какво - на лежанката до 90-110 кг, мъртва тяга до 140-160, лег преса - тука бая(лично за мен) - до към 380 - 400 кг...едно от малкото ми хобита и неща с които съм отраснал, от които трябваше да се откажа...временно ;)

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.09.21 16:45.

Ето и една снимка от смарт гривната. Теглото не е актуализирано все още.
Снимката отляво е от текущия период,а снимката отдясно е от седмицата преди да започна гладуването.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.09.21 18:23.

Днес ми е последен ден от гладуването. За момента съм доволен. Килограмите ги мерих преди час и също съм доволен от резултата - 108 кг.
Утре в късния следобед мисля да “счупя” фастинга с един, по възможност, зеленчуков бульон в 1700, после в 1900 салата домати и краставици и може би ябълка около полунощ (когато започвам работа).

Също така, до 5-6 дена след като започна захранващия период, мисля и да вляза в залата. Няма да се зоря много, а то и без това няма тежести за това, но поне има доста дъмбели и ще гледам да направя поне по 1 упражнения за всяка част и ще завърша с коремни преси.
Нямам търпение ! :)

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 23.09.21 17:38.

Днес беше (24.09) последният ден от фастинга. В 1030 сутринта го прекратих с една круша. Спокойно мога да кажа, че е най-вкусното нещо което съм ял през живота си...след пълнените чушки с ориз на жена ми, разбира се :)

Резултатът е следния и съм доволен от себе си - от 126 кг ги смъкнах на 108 кг. Интересно че от тия 21 дена, през първите 4 смъкнах много малко (може би 1 кг) и горе-долу същото се случи през последните 4 (около 2 кг).

Следващите ми 2 яденета бяха минимални - в 1430 една салата домати и краставици - не повече от 100 гр; в 1830 - салата домати и краставици - 150 гр приблизително. Имайки предвид колко ми се е свил стомаха е разбираемо защо успях да се нахраня с такива малки порции и без месо при това. Малки порции и достатъчно смилане на храната преди поглъщане - кой би предположил че това е начина да си сит , без да се чувстваш пълен :) :) :) Иначе продължавам да си “пия хапчетата” - Магнезий, Ленено масло, Витамин С с шипка и скоро мисля и Витамин Д да почна пак.

Говорейки за месо - ще се наложи да съм на вегански режим през следващата седмица или може би ще изчакам до поне ден 5ти, преди да пробвам пак месо.

Относно тренировките - днес ми се очертава безсънна нощ. Ще се бачка от полунощ до поне 1430 следобяд, така че планираната ми за днес тренировка може и да отпадне. Не знам дали ще съм изморен, но май предпочитам да съм поспал поне малко , преди да се пускам отново в залата след толкова време пауза.

Ще ми трябва и съвет по един въпрос. Ластици за набиране? Какво мислите по въпроса? Доста ми е паднала силата и днес се пробвах и с много зор направи 3 набирания само, от които 2 чисти. Дали да не си купя едни ластици или да продължавам всеки ден по няколко набирания, докато не си върна силата ?

Поздрави !

25.09.21
22:46

Прави си единички без ластици.
Скоро ще възвърнеш силата.
Иначе с подходящи ластици, може да правиш такива тренировки, че изобщо няма да има нужда от набиране ?

26.09.21
17:51

Правил ли си изследвания (обременяване с глюкоза) да видиш кръвна захар и инсулин на 0, 60 и 120 мин?

Питам от чисто любопитство, защото
- не познавам друг човек, гладувал 21 дни, та затова чета какво споделяш :)
- затова пък много познати имат ИР (Инсулинова резистентентност) - като под “много” визирам сигурно 30-40% от хората, които са ми близки и споделяли. Та покрай тях съм чела от любопитвство какво е това. И ако имаш ИР, си направил много, много добър ход в посока подобряване :)

Успех и не се отказвай :)

Мнението беше редактирано от Atom на 26.09.21 17:53.

казано от Atom на 26.09.21, 17:51:

Правил ли си изследвания (обременяване с глюкоза) да видиш кръвна захар и инсулин на 0, 60 и 120 мин?

Питам от чисто любопитство, защото
- не познавам друг човек, гладувал 21 дни, та затова чета какво споделяш :)
- затова пък много познати имат ИР (Инсулинова резистентентност) - като под “много” визирам сигурно 30-40% от хората, които са ми близки и споделяли. Та покрай тях съм чела от любопитвство какво е това. И ако имаш ИР, си направил много, много добър ход в посока подобряване :)

Успех и не се отказвай :)

Здравей!

Честно казано аз не съм си правил такива изследвания, но това е много добра идея, тъй като мисля догодина по това време, живот и здраве, пак да правя 21 дни на вода(е, и кафе/чай).
Почнах този режим, надявайки се да ми помогне с болките в кръста, с които живеех доста години и това наистина се случи. До преди месец, ако трябва да ги оценя по скала, болката беше 8.5 - 9 по десетобалната скала. В момента е 1 до 1.5 по десетобалната, като само от време на време се проявяват, но не с такъв интензитет и спра ли се на едно място за 5-10 минути и изчезват. Не мога да си кривя душата. Разбира се, че очаквах и се зарадват, че успях да намаля и теглото и пак да обличам дрехи, които преди не можех, но не затова почнах гладуването.
Знам, че на баща ми му бяха правили такова изследване, но той има диабет, не съм сигурен точно кой вид обаче. Знам само, че за момента не е на инсулин. До колкото ни беше обяснено, при него това състояние беше отключено от стресови фактори / неправилно хранене / нездравословен начин на живот. Първият мъж в родата с диабет.
Аз, поради естеството на работата ми , всяко година съм принуден да си правя кръвни изследвания и то доста обстойни (последно тази година, Март месец), включително и кръвна захар, която по последна информация беше 5.2-5.3, ако не ме лъже паметта. През останалите месеца също се случва в произволни месеци да си я меря и никога не е била над 5.4-5.5 (до колкото си спомням). Утре ще накарам доктора на работа да ми я измери и да видя как е след като приключих.

Поздрави !

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 27.09.21 16:26.

За 25.09 и 26.09:

Яденето ми е по едно и също време и плюс-минус малко , е и едно и също количество:
- 1030 закуска : ябълка или банан
- 1430 обяд : салата от домати, краставици, моркови, броколи, репички - около 150-200 гр
- 1830 вечеря : салата от домати, краставици, моркови, броколи, репички - около 150-200 гр
Откакто прекратих постенето, килограмите са в границите 108 - 109.5 и не мърдат.

В един от предишни коментари, някой спомена “миризма на ацетон”, което явно не съм разбрал правилно, връщайки лентата седмица назад. В действителност имаше такава миризма. Дъхът ми смърдеше отвратително, чак една вечер се събудих сам от тая неприятна миризма :) За щастие, този очакван страничен ефект е в миналото (или поне така се надявам).

Друго, което искам да отбележа е факта, че крайниците ми, в частност ръцете, бяха ужасно/брутално студени през последната седмица. В началото си мислех, че е заради температурата в кабината ми, затова ми се наложи да спра климатика за доста време. И въпреки неработещият климатик, имах усещането че току що съм приключил с правенето на снежен човек без ръкавици. Това също е към графата на очакваните странични ефекти.

Приятен страничен ефект беше доста повишената ми концентрация. Най-ярък пример за това е едно от нещата, което правя всяка вечер на работа е да записвам работните параметри на определен брой машини. Да си кажа честно, над 120 са на брой (параметрите) и не ми се налагаше да ги записвам, а просто успявах да ги запомня. Все още не е “изветрял” напълно този страничен ефект и се възползвам за момента :) Явно когато “оцеляването” ти е поставено на карта се концентрираш на 110%.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 27.09.21 16:24.

Днес закуската не беше плод. Ставайки в 1000 се запътих към столовата да си направя едно кафе и като внезапно ми замириса на прясно изпечени кроасани....ами, сгънах 2 :(

Закуска 1000 - Кафе и 2 кроасана с някакъв пълнеж
Обяд 1430 - салата ,смесена, домати, краставици, зеле, моркови, броколи - около 150 гр
Вечеря 1830 - салата ,смесена, домати, краставици, зеле, моркови, броколи - около 200 гр + 2 пилешки крилца.
Знам че май не трябваше да ям месо, ама се изкуших. То от сутринта ми тръгна така.

Фитнес залата днес е затворена, поради дезинфекция..цял ден :(

Консултирах се днес с доктора на борда на кораба относно теста за инсулиновата резистентност, който ми беше препоръчан от Аtom няколко поста по-горе. Докторът ми каза, че нямало смисъл да ми прави такъв, защото по принцип се правел на хора с висока кръвна захар и хора страдащи от диабет. Сега, за докторски работи няма да споря, защото нямам кетапа и знанията до го направя, а ползвам Гугъл, но за всеки случай като се прибера в БГ след някой друг месец, ще си го направя тоя тест. Да беше нещо в моята компетенция от инженерни работи, ще споря от оградата до обяд.
Иначе го помолих поне да ми измери текущата стойност - 5.27 беше
Кръвното малко високо (140/90), защото единия колега румънец така ме изнерви, че не мога да опиша…последно пинчера на съпругата ме докара до това състояние, когато се изпика върху работещият ми лаптоп…

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 28.09.21 01:18.

За днес 28.09:

-0600 закуска - парчета диня, пъпеш,манго около 100 гр
-1400 обяд - салата микс домати,моркови,маруля,репички,краставици,броколи плюс 4 слайса кашкавал(не знам колко грама) - 150 гр.
-1830 вечеря - тиквички(под 100 гр) плюс бял ориз (под 100 гр).

Не ми се ядеше ориз, но беше или това, или някакъв сладкиш.

Сега се опитвам да разреша една загадка. Как да комбинирам храненето с фитнеса до средата на Ноември, когато и се очаква да се прибера в БГ. Вкъщи е лесно, на кораба е трудно.
Вариантите, които виждам са два: закуска в 0600, тренировка 1400-1500, после обяд в 1600 и вечеря в 1830 (който вариант не ми допада), или закуска в 0600, тренировка 1400-1500, пропускам обяда и направо вечеря 1830?
Работното ми време е малко смотано и ще остане такова поне до средата на Ноември. От 2400 до 0600, после от 1000 до 1400, като понякога отива да 0630-0700, а следобяд до 1530-1600 и е доста трудно да планираш каквото и да е. Нито можеш да спиш както трябва, нито да се храниш както трябва, нито да тренираш както трябва.
Още малко ще го мъдря, но ми се струва че верният отговор е Б - пропускам обяда

От 29.09 до днес - тотално информационно затъмнение. В тая част на света, където се намирам в момента, образува ли се купеста облачност и сателитите губят връзка. Или пък интернет скоростта се забавя до степента от ерата на Dial-up модема. Това ъпдейт на дневника ми за 4ти път се пробвам да го постна, защото интернета е точно толкова бърз в момента.

От 29.09 до днес:
-0600 закуска - плодова салата(не повече от 150 гр) - диня, ананас, пъпеш
-1000 закуска - плод или малко плодова салата...или 1-2 кроасана
-1730 вечеря - салата (около 200 гр) от микс зеленчуци, но най-често домати, краставици, моркови, маруля

На 30.09 влязох в залата. На 36 год. за първи път изпитвам мускулни крампи и хич не ми хареса. Интересното е , че чак в края на тренировката се появиха. Аз очаквах в началото.
- избутване на дъмбел нагоре, от седнало положение - 4х12
- избутване на дъмбел от лег - 2х14, 2х12
- концентрично сгъване на дъмбел - 4х10
- трицепсово разгъване - 4х10
Накрая реших да завърша с корем, но тука стана забавно. Направих 2 серии коремни преси, когато усетих едно гъделичкане в коремната област. 3тата серия не успях да завърша, защото гъделичкането премина в крампи, в цялата коремна област. За около 3-5 мин ми беше зверски трудно да си поема въздух и целият ми стомах трепереше. Много интересно. Явно електролитния ми баланс наистина е отишъл по дяволите, или пък не съм загрял добре.
През следващите 3 дена пак се пробвах да тренирам, но за съжаление тренировките ми бяха прекъснати. Понеже на борда на кораба се качиха първите противни американски пасажери, влезе ли гост във фитнеса съм принуден да изляза..няма значение че съм офицер. КОВИД, социална дистаница..тъпотия абсолютна, но за съжаление гостите са с предимство.
Иначе след края на фастинга, килограмите ми са относително същите. От 108 на 110, но играят много. Сутрин по-малко, вечер повече, но все около 110.
Догодина по това време пак ще се пости за 21 дена. Засега гледам да се придържам към това хранене, след седмица почвам с “междинно” постене. Май така се превеждаше Intermittent fasting. 4 дена ядене, 3 дена глад.
Вече за догодина, определено по-добре ще се подготвя за дългите пости, защото тоя път хич не бях подготвен, но въпреки това съм доволен от себе си.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 04.10.21 14:41.

04.10.21
14:48

казано от the.sound.of.truth на 04.10.21, 14:38:

след седмица почвам с “междинно” постене. Май така се превеждаше Intermittent fasting. 4 дена ядене, 3 дена глад.

Периодично хранене или периодично гладуване - зависи дали си позитивна или негативна личност :) На английски също има начин да звучи позитивно - Eat-Stop-Eat - никъде не се споменава гладуване или неядене да предизвиква негативни емоции.
На български “постене” няма общоприето значение на “неядене”, така че май не е удачно така да му викаме.

Малък ъпдейт от мен. Доста време мина от последния запис в дневника, но най-докрая се добрах с кораба до място с интернет. Около Екватора хич ги няма сателитите, пък има ли облаци е пълно информационно затъмнение.

След като приключих с гладуването, изчаках около седмица, преди да започна с тренировките. Не че не се пробвах в залата, няколко дена след като свърщих с фаст-а, но резултатите не бяха добри. Нямах сила, получавах сериозни крампи на няколко пъти и реших още малко да изчакам. Официално от 29 Октомври вече си ходя редовно.
Първоначално само няколко дена в седмица, но сега ходя 5-6 дена последователно с 1 ден почивка или, ако се налага или не мога - права 2-3 дена (не защото го искам).

Тренировките ми се едни и същи за момента, поради ограничения брой дъмбели в залата, която ползвам. Уреди няма, лостове няма, Гладиатор няма. Само дъмбели и лежанка, най-тежкият от който е 27.5 кг.

Тренировката ми е следната:
1) Изтласкване на дъмбел нагоре от седеж - 5 серии по 12-14 повторения (17,5 кг.)
2) Изтласкване на дъмбел нагоре, от легнало положение - 5 серии по 12-14 повторения (25 кг)
3) Напади - 5 серии по 10-12 повторения
4) Трецепсово разгъване, назад от стоеж - 5 серии по 12-14 (12,5 кг)
5) Нещо като гребане - 5 серии по 12-14 повторения (60 кг)
6) V-ups - 5 серии по 10 повторения
7) От стоеж, разгъване на дъмбели встрани - 5 серии по 12-14 повторения (12,5 кг)
8) Коремни преси - 5 серии по 10-12 повторения
9) Планк - 5 серии, 45 сек планк+45 сек почивка

5+6 ги правя 1 серия гребане и веднага 1 серия V-ups с 45 секунди почивка. Същото е и със 7ма и 8ма точка. Задължително след тренировка около 7-10 мин се разтягам на килимче.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 20.12.21 06:38.

Храненето на отделно мнение, че да не става дълъг поста.
Всеки ден едно и също.

0630 Закуска - средно голяма порция бъркани яйца+слайса кашкавал+4 слайса шунка+2 малки питки някакъв хляб

Залата е от 1430 до 1530 горе долу

1730 Вечеря - Зелена салата(не повече от 200 гр) с малко домати,моркови,краставици+4 парчета сирене и някакво месо (до 200 гр.)

Заради проклетата Корона още не мога да се добера до БГ. Януари месец се очаква да се прибирам и ще ям нормално. Заради работното ми време това е максималният брой яденета на ден, които мога да си позволя.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 19.12.21 22:41.

И аз с моята мръсна уста…Омикрон вариантът се добра и до мен.
В изолация съм от 22ри Декември.

Весели Празници и успешна Нова Година на всички!!

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 30.12.21 02:25.

За много години на всички !

От 2ри Януари вече не съм в карантина. Голям кеф. 10 дена заключен като животно в кабина с размери 2 на 2. До момента, за моите 36 години, това са ми най-отвратително прекараните Коледна и Новогодишни вечери - на легло, с сироп за кашлица в ръка.
Добре че имах ПС4-ка, че да не изкукам.

Малко впечатления да споделя от сблъсъка ми с Омикрон варианта(властите в Сингапур потвърдиха, че е този). Доста бързо се развиха нещата. От 0 болни, след качването на кораба на един колега, който се оказа че е положителен, за 3 дена болните станахме 24. Не знам как са другите варианти, но този уж е по-лек. Симптомите, които лично мен ме мъчеха са :
- първите 4 дена ужасно и непрестанно главоболие;

- 38+ температура, но тя отмина след два дена;

-безсъние(първите 4-5 дена); не знам защо,но просто не ме хващаше сън; мисля че “припадах” за по 30 минутки всеки ден,но това беше всичко - максимум час сън на всеки 24, а пробвах и с хапчета, но уви;

-кожата ми гори, все едно съм изгорял на плажа ама зверски;

- кихане и кашлица, разбира се, но те отшумяха след седмица;

След един милион теста от доктора на кораба и Сингапурските власти, от 2ри следобяд съм официално негативен и съответно на 3ти вече бях във залата. Голям цирк. Никаква сила нямах първите 2-3 дена. Ходих 3 дена подред( 3,4,5 Януари), но към края на тренировката болки и крампи в мускулите ме принуждаваха да приключа преждевременно. По официална информация, на 25ти Януари ще се прибирам в БГ най-накрая. Вече 8ми месец не мога да се добера.

06 Януари 2022

Един въпрос за тези , които евентуално четат какво пиша. От години се каня да платя на професионалист да ми изготви програма за трениране и план за хранене. Самоук съм, що се отнася до тренировки и хранене, всичко което правя е най-вече прочетено от книги или от Интернета и мнения от сайтове. Интересно ми е дали при строго следване на евентулен режим и хранителен план ще достигна “катилско” ниво.
Та, въпросът ми е - струва ли си? Пари на вятъра ли са? Някой ползвал ли е такива услуги?
И ако отговорът е да - може ли препоръки ?

Хранене:
1) Закуска 0630 - под 100 гр бъркани яйца, 4 слайса кашкавал, 4 слайса шунка, 2 малки питки хляб
2) Вечеря 1730 - салата от маруля,домати,зеле,моркови,4 парченца Бри(под 200 гр) плюс имаше нещо като пилешка яхния, от която обрах мръвката около 4 крилца и 4 малки бутчета(не повече от 150 гр).

Тренировка:
1) Изтласкване на дъмбел нагоре от седеж - 5 серии по 10-12 повторения (15 кг.)
2) Изтласкване на дъмбел нагоре, от легнало положение - 4 серии по 10-12 повторения (20 кг)
3) Напади - 5 серии по 10-12 повторения
4) Трецепсово разгъване, назад от стоеж - 5 серии по 12-14 (12,5 кг)
5) Нещо като гребане - 5 серии по 12-14 повторения (60 кг)
6) От стоеж, разгъване на дъмбели встрани - 5 серии по 12-14 повторения (12,5 кг)

Малко скромно, ама все е нещо. Корема го изпуснах нарочно, щото след втората серия коремни преси изпитах зверски крампи. Днес следобяд ще пробвам пак и така, докато всичко не се нормализира.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 06.01.22 22:43.

06.01.22
23:17

казано от the.sound.of.truth на 06.01.22, 22:35:

06 Януари 2022

Интересно ми е дали при строго следване на евентулен режим и хранителен план ще достигна “катилско” ниво.
Та, въпросът ми е - струва ли си? Пари на вятъра ли са? Някой ползвал ли е такива услуги?
И ако отговорът е да - може ли препоръки ?

Лично за мен:
1. Не си струва
2. Да, на вятъра са
3. Не и няма да ползвам

Не знам какво си представяш за катилско ниво ?! Ако е изчистен и преса ,значи се разминаваме в представите и нямам препоръки.
В противен случай:
- базови упражнения
- бавно прогресивно увеличаване на работните тежести
- питателна храна,а не броколи с пиле без кожа
- няколко години постоянство

В общи линии и три реда, така виждам пътя към “катил”.

06.01.22
23:46

“Професионалистите” в тази индустрия са единици. Повечето са “инфлуенсъри”, дето не знаят елементарни неща и просто ти копират една програма и диета и ти я продават “само” за 100 долара. 
Така че да, пари на вятъра са, освен ако не хванеш някой от малкото истински професионалисти, и то само ако става дума за персонални тренировки, т.е., да е с теб и да те тренира лично, а не само да ти даде “програма”.
С постоянство в тренировките и диетата, ще постигнеш каквото искаш, но при толкова безплатна инфомация и тренировъчни програми, е меко казано глупаво да плащаш за такива.
Да, някой, дето разбира може да ти смели информацията на готово и да ти я връчи под формата на индивидуална програма, но както казах, шанса да попаднеш на истински разбиращ професионалист е минимален, а и реално за твоите цели не ти трябва супер професионална и сложна програма, за коята да си струва да плащаш.
Дори само във сайта да видиш, има достатъчно читави програми, ще ти стигнат за следващите 5-10 години.

казано от Гюлето на 06.01.22, 23:17:

казано от the.sound.of.truth на 06.01.22, 22:35:

06 Януари 2022

Интересно ми е дали при строго следване на евентулен режим и хранителен план ще достигна “катилско” ниво.
Та, въпросът ми е - струва ли си? Пари на вятъра ли са? Някой ползвал ли е такива услуги?
И ако отговорът е да - може ли препоръки ?

Лично за мен:
1. Не си струва
2. Да, на вятъра са
3. Не и няма да ползвам

Не знам какво си представяш за катилско ниво ?! Ако е изчистен и преса ,значи се разминаваме в представите и нямам препоръки.
В противен случай:
- базови упражнения
- бавно прогресивно увеличаване на работните тежести
- питателна храна,а не броколи с пиле без кожа
- няколко години постоянство

В общи линии и три реда, така виждам пътя към “катил”.

Малко тъп опит за хумор от моя страна :-) За “катил-а” става въпрос. Това, което имах пред е ,че често съм попадал на обяви/постове в нета/видеа/реклами във ФБ, на въпросните инфлуенсъри. Тия, със изсечени със лазер бради, облекли един сив суитчър с качулка на голо и турили замъглените розови очила и само срещу 400 лв ти изготвят персонален режим и диета, с които след 15 дена пресата ти ще е на яве и т.н. и ми беше чудно дали някой реално е използвал такъв тип професионална помощ и съответно какви са били резултатите.

По-скоро съм склонен да се позабавя малко с резултатите и да постигна всичко сам, отколкото да давам пари за такива безмислици.

С умиление си спомням как, когато за първи път стъпих в зала през 2005 и тогава собственика на залата, мой познат, ми подари една книга, доста стара, със фитнес програми и режими. Още си я пазя. Нямаше WiFi тогава и ходих на зала със тетрадка/тефтер...

казано от Петко К на 06.01.22, 23:46:

“Професионалистите” в тази индустрия са единици. Повечето са “инфлуенсъри”, дето не знаят елементарни неща и просто ти копират една програма и диета и ти я продават “само” за 100 долара. 
Така че да, пари на вятъра са, освен ако не хванеш някой от малкото истински професионалисти, и то само ако става дума за персонални тренировки, т.е., да е с теб и да те тренира лично, а не само да ти даде “програма”.
С постоянство в тренировките и диетата, ще постигнеш каквото искаш, но при толкова безплатна инфомация и тренировъчни програми, е меко казано глупаво да плащаш за такива.
Да, някой, дето разбира може да ти смели информацията на готово и да ти я връчи под формата на индивидуална програма, но както казах, шанса да попаднеш на истински разбиращ професионалист е минимален, а и реално за твоите цели не ти трябва супер професионална и сложна програма, за коята да си струва да плащаш.
Дори само във сайта да видиш, има достатъчно читави програми, ще ти стигнат за следващите 5-10 години.

Не знам дали си въобразявам, но ми се струва че преди в ценоразписа на залите имаше и Личен треньор, а вече го няма това в меню-то. Ще се поогледам пак, като се прибера в БГ.
Има страхотни програми в сайта и те са всичко, от което имам нужда. Единственото нещо, от което бих имал нужда от съвет е как точно да комбинирам тренировките в БГ, и когато не съм в БГ. Когато съм отпуска, което е около 3 месеца, имам достъп до нормална зала и тежести, но когато съм на работа(4 до 5 месеца), залата която ползвам е далеч от нормална. Получава се една кофти графика/крива - 3 месеца тренирам нормално и последващите 4-5 месеца не мога и ми е интересно дали има някакъв рентабилен начин да комбинирам 2та периода така че да мога да постигна някакви резултати. Мисля да сменям залата, когато се прибера в България, щото ще сменям и жилището, и тоя въпрос ще пробвам да изкоментирам с новия треньор.
Ще приложа малко снимки по-късно днес на залата, в която ще тренирам през по-голямата част от годината, за да видите за какво точно иде реч.

казано от the.sound.of.truth на 07.01.22, 20:51:

...и тоя въпрос ще пробвам да изкоментирам с новия треньор.

Значи все пак си се ориентирал към някой ?
Тук има много знаещи, ама едва ли някой има времето да те следи постоянно, ако това искаш. Иначе схема за трен и как да се храниш, могат да ти кажат. Но аз поне не видях какви са ти конкретните цели. Предполагам нарастване на мусколО и по-малко подкожни мазнини, каквито са желанията на повечето.
То и тук в самия сайт предлагат такива услуги, до колкото знам.....да те следят изкъсо и да те напътстват, докато не избацаш едно 48-50 см. ръки на 100 кг. лично тегло при 8-10 % подкожни мазнини и ръст 180 см.......само като пример ?

казано от Dydo на 07.01.22, 21:53:

казано от the.sound.of.truth на 07.01.22, 20:51:

...и тоя въпрос ще пробвам да изкоментирам с новия треньор.

Значи все пак си се ориентирал към някой ?
Тук има много знаещи, ама едва ли някой има времето да те следи постоянно, ако това искаш. Иначе схема за трен и как да се храниш, могат да ти кажат. Но аз поне не видях какви са ти конкретните цели. Предполагам нарастване на мусколО и по-малко подкожни мазнини, каквито са желанията на повечето.
То и тук в самия сайт предлагат такива услуги, до колкото знам.....да те следят изкъсо и да те напътстват, докато не избацаш едно 48-50 см. ръки на 100 кг. лично тегло при 8-10 % подкожни мазнини и ръст 180 см.......само като пример ?

Все още не съм се ориентирал към нищо конкретно. Единственото, което знам със сигурност е, че ще ходя на друга зала. Иначе да. Целите са ми горе-долу това, което описа. 48-50 ръка е в кръга на шегата предполагам ? ?
Искам да стигна 100 кг (ако може и малко под,но не по-малко от 95), ръста ми е 187 см (тука няма какво да направя по въпроса). Сега, за мерките 48-50 е абсурд за мен. Под 40 задължително. И...това е в общи линии. Не се целя в 450 кг тяга, или 240 лежанка ?

В общи линии - добро физическо и психическо здраве.

За храненето - нямам въпроси за него. През Юни тази година пак ще правя 21-дневно гладуване, само че тоя път ще се подготвя няколко идеи по-добре ?

За добавките - пия си БЦАА-то(8:1:1),като този път реших да следвам указанията на производителя - 1 доза по време и една доза след тренировка, пък да видя какво ще стане ; витаминчетата(С,Д3,В всичките) и Лененото масло 1000 мг.

Май в общи линии само се намирам на приказка... ?
И съм много доволен, че разбрах откъде идат тия емоджи-та. Ще злоупотребявам ?

Ти не беше ли дето тръгна с 5/3/1 BBB. Не са много пътуващите по кораби в този сайт, та викам да не си същия съфорумец, който описваше амбицирано и после изчезна.

казано от Dydo на 07.01.22, 21:53:

казано от the.sound.of.truth на 07.01.22, 20:51:

докато не избацаш едно 48-50 см. ръки на 100 кг. лично тегло при 8-10 % подкожни мазнини и ръст 180 см.......само като пример ?

само като пример - следя сайта от 3-4-5+ години и не знам как някой не поиска/не пожела на някой да му порастнат краката .. пусти баДки

казано от Dydo на 07.01.22, 22:17:

Ти не беше ли дето тръгна с 5/3/1 BBB. Не са много пътуващите по кораби в този сайт, та викам да не си същия съфорумец, който описваше амбицирано и после изчезна.

Само ако може да ми кажеш какво е 5/3/1 ВВВ ще съм много благодарен ?
Едва ли съм същият.  Това ми е третият дневник. Единият изчезна след обновяването на сайта, нещо се случи с вторият и той изчезна малко след като ми оперираха кръстните връзки преди няколко години, и това ми 3 тия дневник. Дано нищо не се случи с него.

казано от Тодор Пенев на 07.01.22, 22:20:

казано от Dydo на 07.01.22, 21:53:

казано от the.sound.of.truth на 07.01.22, 20:51:

докато не избацаш едно 48-50 см. ръки на 100 кг. лично тегло при 8-10 % подкожни мазнини и ръст 180 см.......само като пример ?

само като пример - следя сайта от 3-4-5+ години и не знам как някой не поиска/не пожела на някой да му порастнат краката .. пусти баДки

Те моите са достатъчно яки.Не искам повече. Малко отслабнаха след операцията, даже доста, след като скъсах връзки на коляното, но върнах форма там за няколко години ?

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 07.01.22 22:27.

Значи не си ти, просто питах ?
Няма значение за 5/3/1, има по-работещи схеми за теб.

Тодор, никой /т.е. повечето/ не го интересува колко см. са ти бедрата. Все още актуалните въпроси са: колко буташ от лег, колко ти е ръката ? За зло или добро, тъпо или не, безмислено или не, заблуда и вярвания в някакви химери или не, това все още е самата истина. 90 % от хората се кефят на баДките и такива като Лазар Ангелов, не на бат Рипетоу.

един съвет:
като остарееш няма де те носят големите ръки, аз здравите крака .. или да не стане да си на 50-60г с 50+ см ръки и да не може да идеш до магазина :D. Или на кратко според моите разбирания на никой няма да му стане по-малка пи*ката ако тренира 2-3 пъти седмично краката вместо ръкИтИ..

пп - честит Иванов ден на празнуващите.

Мнението беше редактирано от Тодор Пенев на 07.01.22 22:34.

Е така де, ама народецът си иска ръките. А и това не значи, че ако нямаш големи бутове, ще имаш после проблеми с придвижването. Те хората по на 80-90 г. възраст нищо не са тренирали, пък масово здрави и прави. Само с ходене и елементарна активност в ежедневието са си ок, щанги не са им трябвали.

казано от Тодор Пенев на 07.01.22, 22:34:

един съвет:
като остарееш няма де те носят големите ръки, аз здравите крака .. или да не стане да си на 50-60г с 50+ см ръки и да не може да идеш до магазина :D. Или на кратко според моите разбирания на никой няма да му стане по-малка пи*ката ако тренира 2-3 пъти седмично краката вместо ръкИтИ..

пп - честит Иванов ден на празнуващите.

Абсолютно съм съгласен, както за краката, така и за Ивановия ден ?

Последно, когато тренирах краката както трябва, ако не ме лъже паметта правих 400+ на лег пресата, което мисля че е окей, но заради травмата в кръста ми се наложи да престана да ходя на зала. Малко почват да отшумяват болките, така че се чувствам опимистично настроен и ще атакувам залата пак при първа възможност.?

казано от Dydo на 07.01.22, 22:39:

Е така де, ама народецът си иска ръките..

Народът е тъп.

подбери си си добри храни, ограничи стреса ако можеш, почивай / спи ако можеш в достатъчни количества, не слушай жената ако ти мрънка :D и другото ще дойде само с тренировките

Мнението беше редактирано от Тодор Пенев на 07.01.22 22:45.

казано от Dydo на 07.01.22, 22:31:

Значи не си ти, просто питах ?
Няма значение за 5/3/1, има по-работещи схеми за теб.

Тодор, никой /т.е. повечето/ не го интересува колко см. са ти бедрата. Все още актуалните въпроси са: колко буташ от лег, колко ти е ръката ? За зло или добро, тъпо или не, безмислено или не, заблуда и вярвания в някакви химери или не, това все още е самата истина. 90 % от хората се кефят на баДките и такива като Лазар Ангелов, не на бат Рипетоу.

Хм? Мислех си ,че само аз НИКОГА не съм харесвал въпросния Лазер Ангелов ? В един от по-горните ми коментари визирах точно него(с лазерно изрязаните бради, гледащи лошо, облекли суитчър с качулка на голо)

Повече ме кефи тоя тип/профил от аватарната ми снимка(Кратос, от ПС4 играта God of War). Е това е моето разбиране за “катил” ?

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 07.01.22 22:45.

Ами тогава работи за целта ?

казано от the.sound.of.truth на 07.01.22, 22:40:

казано от Тодор Пенев на 07.01.22, 22:34:

един съвет:
като остарееш няма де те носят големите ръки, аз здравите крака .. или да не стане да си на 50-60г с 50+ см ръки и да не може да идеш до магазина :D. Или на кратко според моите разбирания на никой няма да му стане по-малка пи*ката ако тренира 2-3 пъти седмично краката вместо ръкИтИ..

пп - честит Иванов ден на празнуващите.

Абсолютно съм съгласен, както за краката, така и за Ивановия ден ?

Последно, когато тренирах краката както трябва, ако не ме лъже паметта правих 400+ на лег пресата, което мисля че е окей, но заради травмата в кръста ми се наложи да престана да ходя на зала. Малко почват да отшумяват болките, така че се чувствам опимистично настроен и ще атакувам залата пак при първа възможност.?

Другия път тури на лег пресата 500, да доскъсаш каквото имаш останало здраво вътре и си залъгвай егото, че са ти яки краката...

08.01.22
17:15

Правил съм 6-ца или 8-ца на 500 кила лег преса, а не можех да клекна 100 кила. :D

казано от Alexander Krastev на 08.01.22, 14:06:

казано от the.sound.of.truth на 07.01.22, 22:40:

казано от Тодор Пенев на 07.01.22, 22:34:

един съвет:
като остарееш няма де те носят големите ръки, аз здравите крака .. или да не стане да си на 50-60г с 50+ см ръки и да не може да идеш до магазина :D. Или на кратко според моите разбирания на никой няма да му стане по-малка пи*ката ако тренира 2-3 пъти седмично краката вместо ръкИтИ..

пп - честит Иванов ден на празнуващите.

Абсолютно съм съгласен, както за краката, така и за Ивановия ден ?

Последно, когато тренирах краката както трябва, ако не ме лъже паметта правих 400+ на лег пресата, което мисля че е окей, но заради травмата в кръста ми се наложи да престана да ходя на зала. Малко почват да отшумяват болките, така че се чувствам опимистично настроен и ще атакувам залата пак при първа възможност.?

Другия път тури на лег пресата 500, да доскъсаш каквото имаш останало здраво вътре и си залъгвай егото, че са ти яки краката...

Беше просто експеримент, преди повече от две години.  Да видя дали ще мога. Оказа се че мога. Иначе си кляках със 100-120. Не мога да разбера за какво “залъгване на его” става въпрос и как правите такъв коментар, без да ме познавате въобще? Защо решихте, че имам нужда да си залъгвам егото си?
Както съм написал в коментари по-горе , никога не съм бил от тези, които искат да чупят рекорди в залата. Благодаря все пак за коментара, въпреки че е далеч от контекста на дискусията и не на място.

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 10.01.22 21:40.

казано от Гордан на 08.01.22, 17:15:

Правил съм 6-ца или 8-ца на 500 кила лег преса, а не можех да клекна 100 кила. :D

Както вече казах, беше просто експеримент. Сакън човек да не спомене някакви по-сериозни(поне според мен) килограми и почват да се засягат хора и да се почват едни безмислени спорове …или да ми говорят за его ?

Мнението беше редактирано от the.sound.of.truth на 10.01.22 21:38.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1