Влизане в форма след дълга пауза

20.02.22
19:02

Здравейте, казвам се Ивайло, на 31 години. От тийнейджър спортувам, но за съзажелие нямам постоянство. В момента съм в ужасна форма- 180 см на 90 кг, като цялостно не съм пълен, но имам сериозно омазняване по корема. Мускулната ми сила е верояно най-лошата в живота ми до сега. Имам чувството, че повече от 30 кг на лежанка няма да избутам няколко пъти. Пиша тук, защото не мога да си позволя финансово личен треньор и изготвяне на хранителен режим. Имам и проблеми с черния дроб, вероятно заради затлъстяването и ми е казано от лекар да отслабна и да сведа до минимум животинските мазнини, тестено, пържено... нещо което на своя глава ще спазвам полвинчато :) Първо благодаря на всеки прочел дотук. По същество- първата ми цел ще е да заздравя сърдечно-съдовата си система ( кардио ). Имам опаковка течен Л-карнитин, достатъчен за 4 цикъла по 2 седмици. Имам креатин, аминота, тестостеронови бустъри. За съжаление в момента нямам пари и за протеин... Отслабвал съм 2 пъти в последнити 10 години с по 20 кг за 5-6 месеца с глад и мъки. Чел съм доста, но се зазбравят нещата. След месец кардио искам да започна да си възстновявам мускулатурата. Много отдавна бях прочел тук в форума- “няма как да сваляш мазнини и да качваш мускули едновременно”. Много е логично и ми е останало в главата. Отново ще благодаря много на всеки стигнал и до тук. Всякакви съвети биха ми били полезни, разчитам да са от наистина компетентните членове на това общество. Благодаря предварително и поздрави!

20.02.22
23:48

Ясно, но какво е точно желанието ти?
- отслабване като цяло;
- сваляне на мазнини и задържане на наличната мускулатура;
-сваляне на мазнини и леко покачване на мускулатурата?
- сваляне на мазнини и осезаемо покачване на мускулатурата;
- сваляне на мазнини и покачване на силата в 50/50 с покачване на мускулатурата или с предимство на силата или с предимство на мускулатурата;

Детайлизирай нещата, та да ти се даде компетентен съвет какво, как, за колко време. Има си цикли на хипертрофия, интензификация, реализация. През периода тежестите са различни, обемите, разпределението на макронутриентите. Пък ще покачиш мускул, пък после ще режеш.
То не е така, дайте съвет. Покажи снимки да се прецени как да се подходи, кои мускулни влакна може би са по-податливи на растеж-бързи, бавни. Да се изготви план за трениране и хранене. Ако искаш да те пипнат както трябва, е необходима по-подробна информация. Снимай се, позирай-бицепсова поза, за гръб, крака, гърди, изпъни ръката да се види трицепса. Много детайли трябват и ако искаш професионален подход, дай по-подробно.

21.02.22
09:35

казано от Ивака13 на 20.02.22, 19:02:

Пиша тук, защото не мога да си позволя финансово личен треньор и изготвяне на хранителен режим.

Това, което искаш си изисква работа от страна на някой и след като не можеш да си позволиш треньор, влизаш в интернет и почваш да се учиш сам, има предостатъчно безплатни материали.
Давам ти ключови думи за начало - калориен дефицит, прогресивно претоварване, базови упражнения.

Дидо, много би ми било интересно как от снимки ще определиш какви са преобладаващите мускулни влакна и какво значение има това за тренировките на начинаещ.
Лично аз въобще не бих се интересувал от тези неща (даже от почти всички, които си изброил), ако работя с някой, но пък и не тренирам профи билдери, та сигурно проблема е в моята паница 😆

Мнението беше редактирано от Ivan на 21.02.22 09:35.

21.02.22
09:55

То пък все едно има значение какви са ти влакната. Колкото повече усложнявате нещата, толкова по-малък ще е ефекта.
Има достатъчно работещи програми за начинаещи в сайта, както и достатъчно статии за храненето. Няколко прости базови упражнения, по-добър контрол над храната като начало ще са достатъчни. Като почне да тренира регулярно и да се храни по-добре, и издържи поне 3-4 месеца, може да почне да мисли по-сложни програми, да брои калори и т.н.
И ако си начинаещ и нетрениран, е напълно възможно да качиш мускули, докато сваляш мазнини.

21.02.22
10:17

казано от Ivan на 21.02.22, 09:35:

Дидо, много би ми било интересно ....


Понякога явно звуча толкова убедително, че наистина се оставя с впечатлението, че говоря сериозно и реално си ги мисля тези неща :-)
Иначе съм съгласен с казаното от Петко - при начинаещите свалянето на мазнини с едновременното покачване на мускули не само е възможно, а си е характерно при правилно трениране и хранене. Сега, за колко време и каква маса ще качи преди да спре, е отделен въпрос.
И сега просто някой трябва да предложи тренировка А и тренировка Б, в разновидностите на 3х5, 5х5 /което се предполага/ и всичко е ок :-)

21.02.22
11:42

казано от Dydo на 21.02.22, 10:17:

Понякога явно звуча толкова убедително, че наистина се оставя с впечатлението, че говоря сериозно и реално си ги мисля тези неща :-)


Тогава с каква идея го написа това, да се подиграваш на автора, че не е начетен като теб ли?
Аз съм на мнение, че човек ако няма какво полезно да напише, по-добре да не пише.

21.02.22
12:10

казано от Ivan на 21.02.22, 11:42:

Тогава с каква идея го написа това, ...


С идеята, че това за мен е поредната партенка, заслужаваща и съответното включване :-)
Пуска се муха, с очакването знаещите тук веднага да започнат да дават акъли и да правят контри по някои от вижданията на “автора”. Ама те пък не реагираха. Това с липсата на пари, съмнението, че едва ли ще се вдигнат 30 кг. от лег няколко пъти, съпътствано обаче от наличието на ел карнитини /чак и цикли се упоменават/, креатини, тестостеронови бустери и т.н. За чий са му тези неща на един човек, който иска да отслабва и тепърва ще навлиза в силовите тренировки, на фона, че е забравил кое как и имал спомен-останало му било в главата, че нямало как да се топяли мазнини и се градяли мускули едновременно. Кога ги е купил, защо...........или си му стоят още от време оно, когато е бил младеж :-) Това с начинаещия и наличието на такива добавки, пъхнати в темата уж ей така, е с цел провокация. И това за заздравяването на сърдечно съдовата система поставено умишлено в кавички, че едва ли не ще значи непременно кардио също цели възбуда на спор и даване на примери, как това може да се случи и с щанга ;-)

ПС......много хора, напуснали форума и не изпитващи топли чувства към редица негови членове, се завръщат под един или друг нов никнейм и започват да питат “сериозно” за някакъв проблем. В част от темата нарочно пускат нещо провокативно и гледат сеир, когато се започне да му се отговаря и да се разубеждава за нещо, което той си мисли за правилно.-тренировки, хранене, хранителни добавки, други “добавки”  и т.н.

Мнението беше редактирано от DydoFit@ на 21.02.22 12:28.

21.02.22
13:53

казано от Dydo на 21.02.22, 12:10:

С идеята, че това за мен е поредната партенка, заслужаваща и съответното включване :-)
Пуска се муха, с очакването знаещите тук веднага да започнат да дават акъли и да правят контри по някои от вижданията на “автора”.

tldr, че след тея 2 реда ме изгуби?
Аз виждам тук 3 варианта
1. Автора наистина пита и ти му биеш контра
2. Наистина е партенка, всички я подминават (изключвам теб) и никой не се връзва
3. Направил си си друг профил и си пуснал темата да тролиш

Не виждам смислен изход в никой от тези случаи и затова спирам да пиша в темата

Мнението беше редактирано от Ivan на 21.02.22 13:54.

12.03.22
18:46

Прятели, благодаря за отговорите, макар че някой не са любезни :) Не знам какво се разбира под партенка. Не съм и трол целящ да губи времето на други хора. Профила ми е от 2008 ма, ако не се лъжа. Добавките ги имам, защото в импулс на мотивация и желание да се върна във форма, си накупих сумати стакове. А тестостероновите бустъри ( не говоря за хормони ) си ги взех с идеята- добрият петел не лоясва ;). Кръв давам много трудно и не съм си проверявал нивата на тестостерон, но 2016 беше на долна граница. Освен това искам да си вдигна либидото. И доколкото аз знам при по-високи нива на тестостерон, по-лесно се качва маса и се свалят мазнини. За съжаление повечето свършиха, и като се опарича ще накупя още. Като цяло търпението ми е слаба страна и винаги търся бързи резултати във всичко. Най-вероятно трябва да си започна работа с инструктор и специалист по хранене, но в кварталния фитнес месечната карта е 64 лв, а другите услуги са х3…
Разбирам, че в повечето форуми не обичат хора, които търсят готови отговори. Изчел съм много през годините, от 2010 до сега 2 пъти свалях по 20 кг с много движение, хранене под брутален график. Но после ми писва, а йо-йо ефекта е най-познатото. И всичко отива подяволите, а като съм гладен постоянно и нервите ме удрят...
Конкретно- целта ми е да сваля шкембето, да намаля максимално мазнините в тялото ми, да покача маса и сила, И да изглеждам добре...Мисля, че това са целите на всички, освен на тези които искат да са яко нацепени батки, да се снимат в чалга клипове или да са професионални културисти :) ( нямам нищо против никоя категория ). Мога да кача снимки, но освен да ме видите, че съм шишляк, друга полза няма да има. Поздрави!

15.03.22
17:35

Започвам пак да чета. Темата, моля да бъде изтрита.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1