Бацко Cut-ва

Прескочи до:

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Научи как работим

09.01.25
20:12

09.01.2025 г.

Лег-5х67.5, 3х75, 7х85 (1+++);
Полулег-10х50, 2х10х60.

Днес без налакътници, проблеми няма с лакти, но не знам с пристягане дали ще вдигна повече. 12х80 (с налакътници и може би поне 1 в резерв) е бая повече от 7х85 макар с поне 1 в резерв, с много зор 2. Но пак е в границите на нормалните колебания, дали “имаш ден” и т.н.
С пудовките обаче проблеми има. Почти не мога да направя преса с 16 кг. пудовка с лявата ръка, т.е. по-проблемната. Вече при почти изправена ръка нямах сила да добутам за заключване, по-скоро и не опитах, защото имах усещане, че ако продължа нагоре ще подаде изведнъж и гюлето ще пропадне надолу. Преса с щанга-няма проблем, лег-няма проблем, каква е тая работа не знам. Дори да кажеш, че при две ръце едната помага, все пак тежестите са бая повече, които падат на която и да е ръка, а повторенията и те са доста повече.

Добавки: трибестан, ел карнитин, бцаа.

11.01.25
17:44

11.01.2025 г.

Клек ХБ-5х30, 5х35, 3х42.5, 5х55, 3х62.5, 12х67.5, 2х5х55;
Чуково сгъване с по-леки дъмбели в пирамида-2х12 и скотово на машина пак в чуков хват-1х12.

В хода на сериите на клека пробвах и ЛБ......къде, къде повече ще вдигам така, но явно ми липсва мобилност и много ми натоварва рамене и предмишници, макар да ловя по-широко от обичайното. Преди кляках ЛБ, но именно поради това спрях. Иначе на ХБ не хващам сигурно парарела за много малко, но тази дълбочина ми е удобна и не правя бът уинк. Ама от тоя клек дето напоследък правя задника ми се оформя като на тия от Тримата глупаци. Което ама никак не ми харесва. Не е от ЛТ, щото и друг път съм бил на тия кила. То и поради това предпочитам ХБ варианта. Нали ЛБ уж още повече играе върху гъзЪ. Но пък последния месец клякам само ХБ. Абе  заеби.
В заключение, приключих първия цикъл на 5/3/1 и си продължавам с шаблона. Ще спра и с почти до отказ на последната серия и да гледам все да направя нов запис, особено на лег и раменна. На клека имам аванс от към сила, но ме е страх да не ми се завие свят от толкова повторения и да стане някоя беля. И спирам. Че си се усеща едно такова..... Тягата пък също не я напънах заради дискомфорт в кръста, та остана единственото движение на което не съм си бил зададения уж реален макс. Но това не го мисля. Важното е да следвам програмата (ако съм здрав и нямам проблеми-това е основното) и тежестите, до момента в който за съответната седмица няма да мога да направя 5+, 3+ и 1+.

Добавки: трибестан, ел карнитин, бцаа.

Мнението беше редактирано от D_M на 11.01.25 17:53.

15.01.25
20:28

15.01.2025 г.

Твърдението, че януари залите пращят по шевовете (щот нали има много хора с: “почвам от Нова година”) си е вярно. Днес махни това, че всичките стойки и лежанки заети и с даже чакащи, ами всички свободни лостове, които висят в стойките бяха обрани за групови тренировки. Даже и от някои лежанки липсваха-от тези с обратен наклон, че другите се ползваха. Пудовките до 20 кг. включително-всичките. Та ща не ща, машини бате, където мога. Общо взето за гърди, хоризонтално дърпане, трицепс, бицепс, лег преса. По 2-3 в пирамида от сорта на 20, 15 и трудни 12. За корем легнал на пейка с повдигане на висящи крака-1х30.

Имах и предна подобна тренировка, която не описах.

Както казах и в дневника на Димо, утре меря, пиша и така. Цел-поне минус 5 кг. на месец, т.е. през м. май да съм под 100 кг., което реално е изпълнимо.

15.01.25
22:37

Дефакто ти грубо си около 125 кг.. и искаш да речем май месец да си 100 .. Това са 20 процента понижение на теглото, което ти казваш трябва да е и рекомпозиция.
Горе долу с твоя начин на трениране, това няма да стане никога, дори няма да се доближиш до това. Дори и една по-реална цел от 12 килограма няма да я стигнеш ...

Обаче пък ако го направиш, ще бъде голямо постижение ..

15.01.25
22:37

Дефакто ти грубо си около 125 кг.. и искаш да речем май месец да си 100 .. Това са 20 процента понижение на теглото, което ти казваш трябва да е и рекомпозиция.
Горе долу с твоя начин на трениране, това няма да стане никога, дори няма да се доближиш до това. Дори и една по-реална цел от 12 килограма няма да я стигнеш ...

Обаче пък ако го направиш, ще бъде голямо постижение ..

15.01.25
22:39

119 кг. днес, но ще започна след меренето утре.
Аз за да го казвам, значи съм го правил. Въпроса е да удържа с храната и алкохола. Ако това го контролирам първите 5-6 кг. може да си заминат само за 10 ина дни, макс 2 седмици.
Както и да тренираш силово, не гориш кой знае какви калории. Тренировките са да запазиш мускулите, не са толкова за енергоразхода.

Мнението беше редактирано от D_M на 15.01.25 22:44.

15.01.25
22:43

.

Мнението беше редактирано от D_M на 15.01.25 22:43.

15.01.25
22:44

казано от D_M на 15.01.25, 22:39:

119 кг. днес, но ще започна след меренето утре.
Аз за да го казвам, значи съм го правил. Въпроса е да удържа с храната и алкохола. Ако това го контролирам първите 5-6 кг. може да ки заминат само за 10 ина дни, макс 2 седмици.

Абе нали това е идеята, да се направи и да се задържи, дори да има лека регресия, след това пак да пада. А не да го направиш и после пак да се върнеш.. Това няма смисъл от тая работа. Лично това което аз наблюдава е че ако няма хубаво и пълноценно движение, каквито и там калории да смяташ няма да стане нищо. Ще стане като спреш да ядеш за дълго време, което няма как да се случи :) ..

15.01.25
22:52

Ами в интерес на истината няколкото големи мои отслабвания са били точно в период, когато ама нищо не съм тренирал. И пак си изглеждах що годе атлетично, просто защото такава ми е структурата, а и все пак съм имал някакъв мускул от младините, основно от лостове и малко по-малко бодибилдинг трениране.
Тренирах някъде до около 1997 г., след което пълен пас чак до 2016 г. (19 г. пълен пас), когато се вписах тук и започнах да ходя на зала.

16.01.25
08:12

казано от D_M на 15.01.25, 22:52:

Ами в интерес на истината няколкото големи мои отслабвания са били точно в период, когато ама нищо не съм тренирал. И пак си изглеждах що годе атлетично, просто защото такава ми е структурата, а и все пак съм имал някакъв мускул от младините, основно от лостове и малко по-малко бодибилдинг трениране.
Тренирах някъде до около 1997 г., след което пълен пас чак до 2016 г. (19 г. пълен пас), когато се вписах тук и започнах да ходя на зала.

Ее ама тогава на колко години си бил и сега на колко си .. Ще да е малко по-различно.

16.01.25
08:54

16.01.2025 г.-Старт на “рекомпа”

ЛТ-119.2 кг.
Гръдна отпуснат без поет въздух-124 см.
Обиколка през пъп-115 см.
Ханш-118 см.
Мишница-лява 45 см., дясна 43 см.
Бедра-66 см.

Ръцете и краката ги пиша ей така, те по принцип са ми доста стегнати на фона на % мазнини, като основно ще следя ЛТ и първите три мерки, които са водещите.

16.01.25
12:41

казано от kaloyan на 15.01.25, 22:44:

Абе нали това е идеята, да се направи и да се задържи, дори да има лека регресия, след това пак да пада. А не да го направиш и после пак да се върнеш..

Тук съм напълно съгласен. Воля трябва след като си се подхлъзнал пак да станеш и да продължиш.

казано от kaloyan на 15.01.25, 22:44:

Лично това което аз наблюдава е че ако няма хубаво и пълноценно движение, каквито и там калории да смяташ няма да стане нищо. Ще стане като спреш да ядеш за дълго време, което няма как да се случи :) ..

Аз в недалечното минало бях нагледното доказателство че може да тренираш по 3 пъти на ден и пак да си дебел. Не можеш да си надбягаш кофти диетата. От друга страна има примери на хора, свалили по 50 кила само с калориен дефицит. Не обичат и не спортуват нищо, но имат воля да си ядат там калорийките всеки ден в продължение на месеци и години.

17.01.25
14:46

казано от kaloyan на 15.01.25, 22:37:

Рекомпозиция е промяна на състава на тялото, при запазване на теглото, в случая свалянето на 20 кила не е такава. 
Начина на трениране няма значение, стига да успее да установи и подържа над 1000 ккал дефицит в продължение на цели 5 месеца, за да успее да ги свали.
Дали ще успее? Може пък да ни изненада, ще видим.

казано от kaloyan на 16.01.25, 08:12:

Ее ама тогава на колко години си бил и сега на колко си .. Ще да е малко по-различно.

Стига с тези години, не са те проблема. Преди 20 години за пръв път свалих 12+ кила за 4 месеца, сега пак ги свалих за толкова.

17.01.25
15:03

казано от Петко К на 17.01.25, 14:46:

..стига да успее да установи и подържа над 1000 ккал дефицит в продължение на цели 5 месеца, за да успее да ги свали.
Дали ще успее? Може пък да ни изненада, ще видим.

Според мен не е нужен чак такъв дефицит. Ясно е както преди каза, че по този начин просто си щял да си сигурен, че си в дефицит. Аз съм заложил около минус 500 кк на ден, при които и да има някакво объркване, все се надявам да не е чак такова, че да мина баланса, т.е. все ще съм надолу-къде повече за деня, къде по-малко. 500 кк ми го дава за по 1 кг. минус седмично, но аз в началото свалям и по-бързо........ясно, вода е в началото.
Иначе нещата така се случиха, че може би няма да ходя на работа с кола и поне на отиване жената ще ме оставя някъде по пътя. Това означава около 15 мин. бързо ходене до работата от там където ще ме оставя или 20 и малко нагоре с по-нормално темпо, тъй като днес сутринта го взех за 15 мин. За връщането пък, вчера реших за проба да се прибера пеш и взех разстоянието от около 2.2 км. /по показаните в приложениЯТА/ за 30 мин., а ходех що годе бързо. Забавях темпото и спирах тук там обаче, заради разни огледи в магазини и т.н. Но ще се задоволя само със сутрешното пеш, че вечер обикновено и бързам, че си имам планове.

ПС......онзи ден започнах от 119.2, вчера даже пих и ядох малко шоколад /имахме повод/, но днес съм 118.4 кг.

Мнението беше редактирано от D_M на 17.01.25 15:43.

17.01.25
16:00

Нещо май ти се губи концепцията, не е важно само да си на дефицит, важно е и колко си на минус.
Няма как с 500 дефицит да сваляш по кило седмично, не знам къде го видя това, но няма как да стане.
1 грам мазнини е 9 ккал, а кило телесни мазнини са 7000 ккал. (тъй като не съдържа само мазнина, а има и водно съдържание), т.е., трябва да си на такъв дефицит седмично, за да изгориш едно кило мазнина, а това са по минус 1000 на ден.

17.01.25
16:16

казано от Петко К на 17.01.25, 16:00:

Нещо май ти се губи концепцията, не е важно само да си на дефицит, важно е и колко си на минус.
Няма как с 500 дефицит да сваляш по кило седмично, не знам къде го видя това, но няма как да стане.
1 грам мазнини е 9 ккал, а кило телесни мазнини са 7000 ккал. (тъй като не съдържа само мазнина, а има и водно съдържание), т.е., трябва да си на такъв дефицит седмично, за да изгориш едно кило мазнина, а това са по минус 1000 на ден.

То това е ясно, но особено когато съм на някакви пикови кила ЛТ, 3-4 кила могат да си отидат и за първата седмица. Със сигурност в началото е вода и когато опреш вече да се свалят мазнини е по-трудно. Въпросът е, колко от килата са ми излишна вода за сваляне, а не мазнини.
Не знам дали помниш, сигурно тук някои помнят, но преди години правих диетата Японско чудо /двуседмична диета/. Много рестриктивна, но за тези 2 седмици свалих около 6-7 кг. Няма как да са мазнини, но и мускули сигурно не са, защото си и леко тренирах, пък и е кратка. Водица.
Другото което е, има ли разлика ако калориите са ти едни и същи, но в единия случай си с много ниски въглехидрати. Нали уж при кетоза /ако достигнеш до нея/ гориш мазнини за енергия. Ако общия принцип е че, при 1000 кк минус на ден балансирано хранене ще изгориш кило мазнина седмично, същото ли е ако си и в кетоза. То тогава какво от това, че тялото ти произвеждало кетони от мазнините, ако резултатът е същия. В заключение, ако основният ти източик на енергия за тялото са мазнините, би следвало да ги гориш още по-бързо.
Просто разсъждавам, несъм в кетоза и нямам намерение да влизам. Намалявам въглените с цел по-бързото изхвърляне на водата, но не са ми чак толкова ниски като за кетоза.

17.01.25
17:30

казано от D_M на 17.01.25, 16:16:

Въпросът е, колко от килата са ми излишна вода за сваляне, а не мазнини.

Колкото и да са, едва ли са 10.

Другото което е, има ли разлика ако калориите са ти едни и същи, но в единия случай си с много ниски въглехидрати. Нали уж при кетоза /ако достигнеш до нея/ гориш мазнини за енергия. Ако общия принцип е че, при 1000 кк минус на ден балансирано хранене ще изгориш кило мазнина седмично, същото ли е ако си и в кетоза.

При еднакво количество протеин, няма практическа разлика. Само протеина може да създаде голяма разлика между приетите и изразходваните калории, заради големия термичен ефект, и защото тялото много рядко го ползва за енергия.

То тогава какво от това, че тялото ти произвеждало кетони от мазнините, ако резултатът е същия. В заключение, ако основният ти източик на енергия за тялото са мазнините, би следвало да ги гориш още по-бързо.

Създал си 1000 калории дефицит, т.е., тези калории то трябва да дръпне от запасите си. На какво основание ще изгори 1200 примерно?

Мнението беше редактирано от Петко К на 17.01.25 17:33.

17.01.25
19:31

Ясно, Петко-винаги обстоятелствен 👍

17.01.2025 г.

Днес ама хич не ми се ходеше на зала-гладен, без желание и т.н. Но все пак завъртях вкъщи. Малко лицеви, малко гребания с гюлетата, някой друг сингъл на обръщане и преса/пуш/джърк с Гюле20 и основна работа с него:

1 обръщане и 1 джърк/пуш в началото на минутата лява ръка и в началото на 30-тата секунда дясна. На 9-тата минута стартирах C+J+C+J+C+J с лявата и на 09.30 същото с дясната. После продължих със синглите до 14.38 мин.

Болеше си ме около левия лакът (не самият той, не мога да го обясня), трудно заключвах и спусках, но след 4-5 завъртания болката понамаля и продължих. Ще видя утре как ще е.

17.01.25
19:58

Направо прекръсти темата на “Бацко композира”.
Без да си размърдаш задника сериозно и без глад няма да постигнеш целите, накрая ще намериш поредното извинение да останеш дебел.

17.01.25
20:07

казано от Brown Bomber на 17.01.25, 19:58:

Направо прекръсти темата на “Бацко композира”.
Без да си размърдаш задника сериозно и без глад няма да постигнеш целите, накрая ще намериш поредното извинение да останеш дебел.

🤣🤣🤣🤣🤣

Дай определение за сериозно размърдване на гъзо. Защото то и без да тренираш, само с дефицит пак ще отслабнеш. Просто няма да си много ок с огледалото и може би ще стане по-бавно.
Всъщност както вече упоменах в предходни мнения, всичките ми големи отслабвания в живота ми са били когато ама нищо не тренирах.

17.01.25
20:41

Отслабнал си преди много години за кратко и дотам. Нямаш никакво движение и броиш едни калории...

17.01.25
21:00

казано от Brown Bomber на 17.01.25, 20:41:

Отслабнал си преди много години за кратко и дотам. Нямаш никакво движение и броиш едни калории...

Аз през месец май ще съм под 100 кг. Само гледай 🙂
За визията-каквото излезе.

17.01.25
21:26

Уау
20 кг надолу
Сериозна работа.
Трябва брутална промяна в навици и тренировки.
А колко е трудно след 50 въпреки мантрите.
Успех..

17.01.25
21:31

Така, разбрах от цялата работа че годините нямат значение. Значение има “термичния ефект”, некви кетони да се лангъркат и последния да затвори вратата.  :) Ами а дано да сте прави годините да нямат значение, то така или иначе аз също мисля да живея вечно, или поне до 200 години ... щото те така или иначе нямат значение :)

17.01.25
22:41

казано от D_M на 17.01.25, 15:03:

500 кк ми го дава за по 1 кг. минус седмично

Не, за 1 кг мазно трябват 7-8000 ккал дефицит или поне двоен на този.

17.01.25
22:42

казано от kaloyan на 17.01.25, 21:31:

Така, разбрах от цялата работа че годините нямат значение. Значение има “термичния ефект”, некви кетони да се лангъркат и последния да затвори вратата.  :) Ами а дано да сте прави годините да нямат значение, то така или иначе аз също мисля да живея вечно, или поне до 200 години ... щото те така или иначе нямат значение :)

Калоянчо, цар си на логореята 🤣
Още преди време ти го казвах неколкократно. Ти си ЕДИНСТВЕНИЯ във форума, макар пишещ от години, но за когото не знаем нищо.
Покажи се най-накрая, че иначе нямаш тежест нито в изказвания нито в нищо. То не, че и да се покажеш ще имаш, ама пак ще е нещо.

казано от Димо на 17.01.25, 22:41:

казано от D_M на 17.01.25, 15:03:

500 кк ми го дава за по 1 кг. минус седмично

Не, за 1 кг мазно трябват 7-8000 ккал дефицит или поне двоен на този.

Приложенията не говорят за мазно, а за тегло. И да, работи. Просто не съм стигал до там, че да напредна в отслабването, но като изрежа 500-600 кк, не с минус 1, а в началото с 2-3, та и 4 на седмица съм падал. После сигурно ще забави.

Мнението беше редактирано от D_M на 17.01.25 22:46.

17.01.25
23:07

Така, разбрах от цялата работа че годините нямат значение.

Имат, разбира се. Метаболизма се забавя, но не драстично, и между 20 и 60 години забявянето е между половин и един процент на година. Тоест средно около 30 процента за целия този период. След 60 вече почва много по-рязко да се забавя. Както виждаш, метаболизма не определящ. Ако БМР ти е 2000 ккал и си на 45, значи ще изразходваш 300-400 Ккал по-малко лежейки на дивана по цял ден, отколкото би изразходвал на 20 години. Това са 2 пакетчета солети по-малко или час разходка повече. Да, с годините и при други равни условия се натрупва сериозна сума калории, но при целенасочени усилия да си във форма, това не би трябвало да те ограничава.

Друга тема е спадащия тестостерон с годините и генерално развиването на непукизъм и нежелание да правиш някакви неща.

“термичния ефект” се нарича енергията, която тялото изразходва за да усвои дадени хранителни вещества. Ако пиеш глюкоза или олио , термичния ефект е равен на почти нула, защото много лесно влизат в употреба. Нали сно че ако ядеш пълнозърнест хляб или авокадо ще е малко повече, нищо че пак са въглехидрати и мазнини. Докато при протеините за да ги разгради и усвои, тялото изразходва по спомен до 20% от енергията, която постъпва от тях. Калориите на всеки продукт се мерят като се горят - колкото повече топлина може да отдели при изгарянето си, толкова повече калории има по принцип в продукта.

17.01.25
23:10

казано от D_M на 17.01.25, 22:42:

Приложенията не говорят за мазно, а за тегло.

Е, ти едва ли искаш да сваляш костна плътност например. Нали мазнини основно искаш да сваляш или просто искаш да тежиш едисиколко килограма, все едно се готвиш за състезание и да влезеш в категория?

17.01.25
23:25

казано от D_M на 17.01.25, 21:00:

Аз през месец май ще съм под 100 кг. Само гледай 🙂
За визията-каквото излезе.

ОБЕЩАНО! Както пишеха господарите. На първи юни идваш на проверка до Пловдив с другите от групата и ако кантара покаже повече от 100 кила ти плащаш басейна на всички. :)

18.01.25
10:57

Дидо, препоръчвам книгата “Глюкозната революция”. Ако мога да обобщя наученото инсулина блокира изгарянето на мазнини. Дръж го нисък, за целта трябва да се храниш 1-2 дневно, през останалото време наистина нищо освен вода, кафе чисто, чай без захар. Ако ще са 2 хранения ги събери максимално близо  20 - 4 ако можеш. Подсладителите не вдигат захарта, но качват инсулина така че ги изключи. Трябва ти време да си оправиш метабилитната гъвкавост, изгубил си свойството организма ти да превключва бързо да си набавя енергия с изгаряне на мазнини. И тренирай тежко с базови 2 пъти седмично, само те дават хормонален отговор.

18.01.25
10:58

казано от Димо на 17.01.25, 23:07:

Така, разбрах от цялата работа че годините нямат значение.

Имат, разбира се. Метаболизма се забавя, но не драстично, и между 20 и 60 години забявянето е между половин и един процент на година. Тоест средно около 30 процента за целия този период. След 60 вече почва много по-рязко да се забавя. Както виждаш, метаболизма не определящ. Ако БМР ти е 2000 ккал и си на 45, значи ще изразходваш 300-400 Ккал по-малко лежейки на дивана по цял ден, отколкото би изразходвал на 20 години. Това са 2 пакетчета солети по-малко или час разходка повече. Да, с годините и при други равни условия се натрупва сериозна сума калории, но при целенасочени усилия да си във форма, това не би трябвало да те ограничава.

Това не е точно така. Да, с годините се наблюдава лек спад на BMR-a, НО.. това основно се дължи на намаляването на чистата маса (т.нар. lean mass), т.е. цялото ти активно тегло без мазнините. Ако на 50 имаш същото количество активна маса, като на 20, ако изобщо има някаква редукция на БМР, то тя ще е незначителна.
Според мен много по-голям ефект в тази насока има т.нар. метаболитна адаптация, особено за хората, които през годините са сваляли значителен процент от теглото си. Има изследвания, които показват, че БМР-а на хора с еднакво количество lean mass, една част от които обаче са свалили над 15% от теглото си преди изследването, може да варира до 20% в полза на тези, които не са сваляли тегло.

18.01.25
11:08

Драккар, наясно съм с това, че ако инсулина е висок не гориш мазнини. Поради тази причина гледам и уж да не ям много въглехидрати. Но пък без хич не съм много ок, та хапвам колкото да има и от тях.

Димо, Недд
благодаря за включванията.

Действаме.

18.01.25
13:18

На Дидо и на Димо не може да им обяснявате, те така или иначе знаят всичко. И най-вече каквото знаят, всичко прилагат в практиката ::) :)

18.01.25
13:23

казано от kaloyan на 18.01.25, 13:18:

На Дидо и на Димо не може да им обяснявате, те така или иначе знаят всичко. И най-вече каквото знаят, всичко прилагат в практиката ::) :)

може би проблема е че се хабя на теб да обяснявам с предизвестен резултат.

18.01.25
13:35

казано от Димо на 18.01.25, 13:23:

казано от kaloyan на 18.01.25, 13:18:

може би проблема е че се хабя на теб да обяснявам с предизвестен резултат.

Вие толкова навлизате в разни недоучени теории, че чак се чудя как пък толкова много четете. Нещо се чете и изучава, когато имаш намерение да го приложиш. Иначе няма смисъл. Още повече че нещата които четете са пълен боклук :) Там наука няма .. Единствената наука е тази за калорийното определяне, което се учи по химия в 7ми клас :)

П.С - но все пак има полезни неща които пишете. Аз ги чета де ..

Мнението беше редактирано от kaloyan на 18.01.25 13:38.

18.01.25
13:50

Ето за това говоря, едно си баба знае, едно си баба бае. Квото си научил в седми клас и повече не ти трябва. Тва научни изследвания, тва дискусии, мани ги тях. Е, ок, всеки колкото може или колкото му стига, задължителна програма в живота няма.

18.01.25
13:52

Пак ти прочетох поста. “там наука няма” Просто не мога човек, не, не. Възхищавам ти се. По определен начин.

18.01.25
14:11

казано от Димо на 18.01.25, 13:52:

Пак ти прочетох поста. “там наука няма” Просто не мога човек, не, не. Възхищавам ти се. По определен начин.

Предполагам и цивилизация е имало когато Добри Войников е написал “Криворазбраната цивилизация” :)

18.01.25
14:18

Важното е да сме живи и здрави.

18.01.25
15:10

Да не говорим ,че  нещо си се объркал за химията за седми клас.

Прескочи до:

Направи първата стъпка към твоята цел.

Попълни анкетата и наш консултант ще се свърже с теб, за да научиш и обсъдите как нашият метод ще е от полза за теб и целите ти.

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1