За навика да ни е зле

За навика да ни е зле

Редакционни размисли по злободневни въпроси, свързани със здравето и добрия външен вид

Всеки ще ви каже, че едно от основните умения, които са помогнали на човечеството да оцелее и да се развива през вековете, е умението да се адаптираме. Уви, както много други неща на тази земя, и способността за адаптация е нож с две остриета.

Отлично си спомням как се чувствах преди години, когато се случваше да кача дори само два или три килограма над нормалното си тегло. Организмът ми остро протестираше и веднага даваше сигнали, че нещо не му е наред.

Всеки ми казваше, че продължавам да си изглеждам страхотно и няма нужда да се притеснявам, но истината е, че не се чувствах уютно в кожата си.

Сега някой ще ми каже, че всички жени сме такива и че винаги се смятаме за дебели и преувеличаваме и най-незначителните колебания в теглото си.

Но според мен това не е само женска черта, а чисто човешка реакция. Да, естествено, суетата има своя дял, но ако за малко я оставим настрани, всеки ще си признае, че усеща добре кога е качил някой и друг излишен килограм.

И първоначално това му носи малък дискомфорт. Малък, но достатъчен, за да се запитам как става така, че хората се "изпускат" до степен да качат не три или пет, а тридесет или четиридесет излишни килограма.

Не е лесно да носиш навсякъде със себе си едно двойно тяло, да изкачваш стълби или да си завържеш обувките, ако на гърба и корема си носиш по една торба с цимент... през цялото време.

Причини за затлъстяването има много, но в случая ме занимават не те, а причините, поради които човек е способен да свикне с излишните си килограми и да продължи да живее с тях.

Ето я прочутата ни способност за адаптация, но с отрицателен знак - тъжната констатация е, че за да оцелеем, ние просто се адаптираме към новата ситуация, караме тялото ни да привикне към новата си "форма" и след известно време то просто "забравя", че е било слабо, стройно и гъвкаво.

Много хора се мъчат така, но ако ги попитате, ще ви изброят десетки причини и оправдания, които са ги довели до това състояние, което те, така или иначе, вече са приели за даденост.

Но излишните килограми НЕ са даденост. Мислете за тях по следния начин: всеки килограм над нормалното за възрастта и ръста ви тегло отнема по една година от продължителността на вашия живот, забавя метаболизма ви и ви състарява преждевременно.

Да не говорим за всекидневните поражения върху психиката и самочувствието ви.

Не е необходимо да свиквате да ви е зле. Не е отслабнал само онзи, който не го е пожелал истински. А излишните килограми са всъщност точно това - излишни! Лишите ли се от тях, ще си припомните истинския вкус на живота.

Трябва само да разрушите навика да се чувствате зле.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1