Българи в чужбина: Мария Кадиева

Здравословно хранене и активен начин на живот в Стейт Колидж, Пенсилвания

Българи в чужбина: Мария Кадиева
Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Представете се на читателите?

Здравейте, казвам се Мария Кадиева, на 38 години съм, от гр. Тополовград, област Хасково. Имам две професии - в България завърших икономика в Свищов, а тук, в САЩ, учих и завърших за медицинска сестра и в момента работя това.

Какво ви отведе в чужбина?

През 2001 година семейството ми спечели зелена карта от лотарията и през 2002 година се преместихме да живеем в САЩ, щата Пенсилвания.

От колко време сте там и лесно ли се адаптирахте?

Единадесет години вече живеем тук, в Стейт Колидж, Пенсилвания. Първите 2-3 години бяха много трудни, дойдохме с бебе на 10 месеца /големият ни син/, не знаехме езика, традициите и нравите на хората, но с всяка следваща година животът ни ставаше все по-лесен, а през последните 5 години се чувстваме в свои води.

Спортувахте ли преди това, какво?

Да, винаги съм обичала да спортувам. Като ученичка опитвах всички възможни спортове, които предлагаше училището ни, но основно се занимавах с баскетбол и туристическо ориентиране. Обичах по-динамичните спортове, като бягането, дори вкъщи пред телевизора като ученичка се упражнявах с гимнастиката на моята любимка Синди Крофорд.

Българи в чужбина: Мария Кадиева

Бързо ли свикнахте към условията за спорт там? Какво ви направи най-голямо впечатление?

Условията за спорт тук са много добри, а човек бързо и лесно свиква с хубавото. Повечето фитнес зали са големи и оборудвани със съвременни уреди. Много са чисти и добре климатизирани. Залата, която посещава моето семейство, е YМСА - спортен център, в който като станеш абонат за определена годишна сума, можеш да ползваш центъра когато и колкото време искаш.

Има един голям басейн и един по-малък, който е терапевтичен, с по-топла вода и обикновено се ползва от по-малките деца и по-възрастните хора. Има три големи баскетболни зали, като едната е направена със стена за катерене по камъни. Има голям и добре оборудван фитнес, а ако си абонат, има зала, в която можеш да си оставиш децата да ги занимават, докато родителите спортуват.

Спортният център предлага много класове за различна възраст и ако си абонат като нашето семейство, заплащаш много малка допълнителна цена за класа, който си избрал. Аз посещавам кардио клас и body pump клас, които обожавам.

Другото ми хоби е участието ми в маратоните, провеждани в цялата страна. Любими са ми от серията Rock and Roll - много добре организирани и големи състезания. Обикновено се правят в по-големите и известни градове на страната.

Последният половин маратон, който пробягах, беше на 16.03.2013 г. в столицата Вашингтон и беше много интересен, защото съвпадна с ирландския празник, който се празнува тук - Свети Патрик. Повечето от маратонците бяха облечени в зелено, аз също бягах с костюм на ирландско момиче.

Българи в чужбина: Мария Кадиева

Спортува ли активно местното население? Какви условия има?

Условия за спорт тук има навсякъде, но не всички спортуват. Тази част от населението, която спортува, го прави много активно. Например момичето, с което си се разминал по време на дневния си джогинг на улицата, можеш да срещнеш по-късно в спортната зала. Много често виждаш хора, бягащи по улиците, или велосипедисти, които карат по специално направените за тях алеи.

Масово се организират различни спортни мероприятия, в които можеш да се запишеш и участваш. В училищата се предлагат различни спортове за децата, които не се заплащат. Жалкото е, че голяма част от населението не се възползва от всичко това и не спортува.

Голяма част от хората тук имат проблеми с наднорменото тегло, от малки деца до възрастни, а това води до увеличаване процента на болните от диабет, на страдащите от високо кръвно налягане и сърдечни заболявания.

Българи в чужбина: Мария Кадиева

Обръща ли се внимание на здравословното хранене от страна на жителите? А на държавата?

Тук отговорът ми е като на предния въпрос. Някои американци се хранят много здравословно, други не. В почти всички ресторанти има разнообразни менюта. Има за вегетарианци, както и такива, в които съм забелязала да слагат един специален знак срещу предлаганото ястия, който означава, че е здравословно, сготвено с по-малко мазнини и т.н.

На една маса можеш да видиш хора, хранещи се със салата и добре подбрано здравословно меню, а на другата виждаш такива, които ядат двоен хамбургер с чипс за гарнитура. Истината обаче е, че ако искаш да се храниш здравословно, в тази държава имаш много голям избор на хранителни продукти. В почти всеки супермаркет има секции с органични продукти, за диабетици, за продукти, направени без глутен, за хора с непоносимост към него.

Държавата непрекъснато организира кампании за борба с наднорменото тегло, правят се състезания за отслабване, има програми, които ти заплащат, ако участваш в тези програми за отслабване.

Да направим месечен план - колко струва и какво време отнема да спортуваме активно и да се храним добре в (дадената страна)?

Ако човек иска да спортува, може да го направи и безплатно. Когато моите деца бяха малки, аз нямах възможност да посещавам фитнес зали и да ходя по състезания, но всеки ден играех гимнастика вкъщи, джогингът навън също е безплатен.

Има много паркове с баскетболни и други игрища, които можеш да използваш безплатно. Има специални пътеки за колоездене.

Цените на фитнес залите варират, така че всеки може да си избере зала според месечния си доход. Храната тук не е скъпа, затова всеки може да си позволи качествена храна.

Българи в чужбина: Мария Кадиева

По какъв начин се запознахте с нашето издание и как ви се струва в сравнение с локалните сайтове там, където живеете сега?

За вашето издание ми каза един български приятел, живеещ тук, който е ваш абонат. Тук има много подобни сайтове, но вашият е уникален за мен, защото е на български език. Засягате много разнообразни и поучителни теми, като в основата им е най-важното - здравето на хората. Вчера дори си направих рецепта от вашия сайт - джинджифилада. Много ми хареса, получи се много освежаваща напитка, благоприятна за пролетния сезон. 

Пожелавам на изданието и на творящите в него много здраве, успехи и много нови приятели!

Ако и вие желаете да споделите с нас своите впечатления и опит в едно кратко интервю, вижте как може да стане това. Пишете ни, като поясните за кой град и страна желаете да разкажете.

Още съдържание по темата
Българи-в-чужбина-Кристиан-Георгиев
Българи в чужбина: Кристиан Георгиев

Условията за здравословен начин на живот в Ромфорд, Есекс през погледа на един млад фитнес треньор

Интервю-с-Владимир-Караиванов
Интервю с Владимир Караиванов

"За мен здравословният начин на живот е близо до природата, отдалечен от удобствата на цивилизацията и максимално "опростен"

Интервю-с-Веселина-Иванова
Интервю с Веселина Иванова

"Всеки ще намери време за едни 100 бърпита за време например, или 100 руски суинга. Нали?"

Българи-в-чужбина-Тодор-Бомбев
Българи в чужбина: Тодор Бомбев

Здравословно хранене и активен начин на живот в град Виченца, Италия

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow