Недоразбрани упражнения: бицепсово сгъване с щанга (II част)

Рискове и ползи на различните форми на чийтинг в тежки и размазващи серии

Недоразбрани упражнения: бицепсово сгъване с щанга (II част)

Тежките серии и чийтингът при бицепсово сгъване с щанга имат фундаментална роля в тренировките за маса. За да ги включите в програмата си обаче, трябва да отговаряте на няколко условия, които съм резюмирал в статията. Преди всичко следва да сте здрави, да имате добър тренинг и поне година и половина стаж в работа с тежести. Проблемите с тежките и размазващи серии са: грешки в техниката на изпълнение и грешки в обема на изпълнение. Тук ще си говорим как да ги избегнете.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво може да се обърка при тежки серии?

Чийтинг изпълнението включва генериране на допълнителна сила към тази на бицепсите, за да се сгъне ръката в лакътя. Тънкостите са: колко допълнителна сила да се генерира, кои мускули да помогнат, как да се управлява силата. Оттук и недоразуменията:

 • Твърде много помощна сила и пренебрегване на негативно контролирано спускане = слаб ефект!
 • Лоша форма на изпълнение и прекомерна сила: много сила + почти никакво движение в лактите = слаб ефект!
 • Недостатъчна помощна сила/прекомерна тежест = сериозен риск от контузия! По-добре е да сгънете мръсно, отколкото тежестта да увисне по-средата и да опитате да я контролирате на връщане... Ако се случи - по-разумно е да пуснете лоста да падне или да дръпнете тежестта към себе си и да приклекнете, за да омекотите спускането с крака и гръб. Разбира се, и това носи рискове - крампи/разтежения.
 • Лош избор на техниката спрямо личната антропометрия = риск/ умерена полза < риск/сериозна полза!
 • Лош избор на техника за чийтинг към хват, пораждащо усукване на стави в противоположни посоки = разтежения на сухожилия или мускули, както и навехване на стави!

(Броенето продължава от част I-ва)

4. Чийтинг с широки гръбни мускули, задно рамо и кръст (скъсяване на амплитудата)

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="464" src="//www.youtube.com/embed/6IsYKlUDs6w?rel=0" width="618"></iframe>

Атлетът ни демонстрира класическа пестелива техника. Къса крива до 90-80 градуса, изтегляне на лактите назад и леко привеждане. Ключово и тук, както и в останалите техники е да не се позволява екстензия на китката (разгъване).

 • Опасно ли е? Ако да, защо? Сравнително най-безопасната от чийтинг техниките. Риск има за раменните стави и раменния пояс при изпускане позицията на лопатките.
 • За кого е опасна? Хора със слаб вътрешен сектор на гърба и лош контрол върху раменния пояс. Хора с контузии във въпросния сектор или задното рамо.
 • За кого е ОК? Може да се ползва от всички, но най-голяма сила при конкретната къса крива реализират ниски хора с къси ръце. 
 • Какви възможности дава? Повдигане на най-голяма тежест от всички чийтинг форми с бицепсова доминация при вдигане. Фокусирана върху външните глави, брахиалиси и предмишници. Силата на сгъване намалява при лакти/китки в успоредна крива и китки по-навън от лактите. Също при супинация на хвата.
 • С какво да замените? Тежко чувково сгъване с дъмбели със същия чийтинг удължава кривата. Ако сте високи и с дълги ръце, насочете се към техника бедра-таз-корем.

5. Чийтинг с раменен пояс (плешки), трапци, предно рамо и кръст.

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="348" src="//www.youtube.com/embed/QnLJRmbQ2Q0?rel=0" width="618"></iframe>

Лош модел на чийтинг. Често използващите го изобщо не подозират къде бъркат. Уви, демонстриращият също не осъзнава проблема си. Забележете как генерира помощна сила в поредица:  кръст>предно рамо>раменен пояс> или кръст>раменен пояс>предно рамо.

Ако използва този подход и флексия в китките, може да увеличи драстично силата на сгъване. Комбинацията за опит за задълбочена изолация (екстензия в китки) в чийтинг серия с толкова помощни групи е слабо ефективна и меко казано излишна. Същото важи и за поддържането на флексия в лакътя между повторенията.

Не правете половинчати и противоположни неща! Ако ще ползвате чийтинг повторение, нека бъде тежко и мръсно при сгъването. Ако пък ще изолирате - изолирайте с подходящата тежест!

 • Опасно ли е? Ако да, защо? Техниката е опасна за гръбнака, понеже измества центъра на натоварване над силната кръстна зона. Опасна е и за вътрешния сектор за гърба. Рамото също не е застраховано. Ако опитате такъв чийтинг с широк хват и лакти, по-близко до тялото от китки, рискувате усукване. В обратния случай - отново!
 • За кого е опасна? Хора с гръбначни изкривявания, с гръбначни контузии, слаб/контузен вътрешен сектор на гърба, слаби рамене, ниска мобилност. Високи хора с дълги ръце.
 • За кого е ОК? Това е опит да се изпълни класическо чийтинг сгъване, показано по-долу в модел 8.
 • Какви възможности дава? Преодоляване на критичната точка и едновременно заместване нуждата от сериозно участие на външните глави в стартова точка. Ползите са по-малки в сравнение с варианти 4, 6 и 8, а рисковете по-големи.
 • С какво да замените? 4, 6, 8, ако търсите тежка техника или 1, 2, 3, ако се стремите към изолации с лек до никакъв чийтинг.

6. Чийтинг с бедра-таз-корем

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="348" src="//www.youtube.com/embed/2uCpA5yOj1A?rel=0" width="618"></iframe>

Oтлична демонстрация на двигателна техника за генериране стартова сила на бицепсовото сгъване. Разбира се, в началото моделът преувеличава, за да се схване концепцията откъде идва силата. В края можете да видите пълно сгъване. Тази техника позволява сгъване на големи тежести и от високи атлети с дълги ръце. Кривата на сгъване варира според целите.

 • Опасно ли е? Ако да, защо? Опасността произлиза от "големия потенциал" за суинг стартова сила. Нямате полза от суинг с тежест, която не можете да сгънете догоре, а ако само се клатите, бицепсите няма да растат.
 • За кого е опасна? За неопитни атлети преди всичко, както и за атлети със слаб хват/предмишници.
 • За кого е ОК? За всички, макар високите и хората с дълги ръце да имат най-голяма полза от нея.
 • Какви възможности дава? Лесно и безопасно генериране на стартова сила при нисък риск за кръста и раменете. Уви, намалява ролята на външните глави.
 • С какво да замените? Вариант 8 е по-завършена версия на сгъване. В случай на лош контрол, ориентирайте се към усвояване техниките от първата част на статията.

7. Чийтинг с трапци, предно и средно рамо

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="348" src="//www.youtube.com/embed/GaQGK8_dX98?rel=0" width="618"></iframe>

Подход за силово натоварване върху външните глави и брахиалисите, а изнасянето на лакти встрани и напред като форма на чийтинг цели елиминиране на вътрешните глави.

Фокусирам се върху тази част, а не върху генерирането на инерция от кръста в края на клипа. Този чийтинг (извиване назад) елемент не е пряко свързан с предния (изнасяне лакти напред и встрани).

 • Опасно ли е? Ако да, защо? Техниката носи риск за лакти, раменния пояс и ротаторните маншони.
 • За кого е опасна? Хора с контузии в лакти, вътрешен сектор на гърба, раменни стави и ротаторни маншони.
 • За кого е ОК? Здрави и опитни атлети.
 • Какви възможности дава? Силов акцент за растеж върху външните глави и брахиалисите, при по-малка роля на брахиодиалисите.
 • С какво да замените? Същата техника на бицепсово сгъване, но с успореден или полупрониран (полунадхват) ще свали напрежението от ротаторния маншон и лакътя. Надхват пък ще увеличи ролята на брахиалисите. Т-сгъване с кабел (две ръце държат тясна успоредна ръкохватка) от наклон напред предлага по-тежко и по-фокусирано изпълнение, на цената на по-къса крива.

8. Класическо високо чийтинг сгъване (пълна верига)

<iframe allowfullscreen="" frameborder="0" height="464" src="//www.youtube.com/embed/BH3I9O5jn0I?rel=0" width="618"></iframe>

Ясно е, че когато търсим класическо качествено изпълнение, можем да се обърнем към клип на легенда като Шварценегер. Уви, намерих само този кратък откъс, на който различаваме 3 ясни повторения.

Това е достатъчно, за да се види, че техниката му е комбинация от бедра-таз-корем с високо изпълнение (игра рамо-лакът). Силата стартира по крива бедра-таз-корем, а компенсация от гърба и задното рамо с по-късно задействане на предното рамо осигурява крайния резултат.

 • Опасно ли е? Ако да, защо? Ако объркате килограмите, хубавият замисъл свършва като изпълнение 5 с всички рискове и намалени ползи.
 • За кого е опасна? Неопитни атлети преди всичко.
 • За кого е ОК? Това е една от запазилите се през десетилетия техника с тестван резултат. Ако имате поне година и половина опит, добър контрол и сте здраво стъпили на земята по отношение на използваната тежест - тествайте!
 • Какви възможности дава? Вдигане на големи тежести с удължена амплитуда и ОГРОМНА негативна амплитуда, която следва да се използва с бавно темпо на разгъване.
 • С какво да замените? Ако имате проблем с двигателната верига, разцепете я на елементи, за да я научите. Практикуването на техники 2, 4 и 6, ще ви бъде от полза.
Още съдържание по темата
Чуково-бицепсово-сгъване
Чуково бицепсово сгъване

Hammer Curl

Турско-ставане
Турско ставане

Turkish Get Up

Усукване
Усукване

Spinal twist

Бедрено-сгъване-от-лег-с-дъмбел-ластик
Бедрено сгъване от лег с дъмбел / ластик

Lying Leg Curl With Dumbbell / Band

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow