Хранителните добавки - амброзия или табу?

Мненията и коментарите за тях постоянно варират между двата полюса

Здравето е най-голямото богатство на човека, казва една турска поговорка. Вероятно поради тази причина в последно време говоренето за фитнес, здравословно хранене и хранителни режими се е превърнало в неизменна част от всекидневието ни. Хранителните добавки също имат своето място в него.

Хранителните добавки - амброзия или табу?Фитнес залите се пълнят и все повече хора започват да гледат на интензивната тренировка като на бягство от работния стрес, начин да се разтоварят психически и физически, както и възможност да направят нещо хубаво за своето тяло.

На кого са нужни хранителните добавки?

Независимо колко напреднал е един бодибилдър*, той рано или късно се сблъсква с темата за хранителните добавки.

Тук бързам да уточня, че невинаги това, което се говори за хранителните добавки, отговаря на истината.

Казано накратко, мненията и коментарите за хранителните суплементи плътно прилягат към двата полюса на оста амброзия** - табу.

В първия случай като че ли прекомерното говорене е приписало някакви едва ли не магически свойства на хранителните добавки, като дори често липсата на напредък или наличието на застой по време на тренировъчния цикъл се отдава единствено и само на невзимането на хранителни добавки.

Обратно, вторият вариант (в повечето случаи тук дори няма говорене, а просто по презумпция се приема, че суплементите са излишни) напълно отрича добавките като ненужни и нямащи пряка връзка с крайния резултат от фитнес заниманията.

Истината вероятно се намира някъде по средата, но преди това нека да видим какво все пак представлява хранителната добавка.

Какво означава "хранителни добавки"?

Според едно класическо определение целта на хранителната добавка е да осигури на организма такива хранителни елементи (витамини, минерали, мастни киселини или аминокиселини), които отсъстват или присъстват като незначителна част от определен хранителния режим.

Спортните добавки се разглеждат като частен случай на хранителните добавки, въпреки че в много случаи двете понятия преливат едно в друго и са взаимнозаменяеми.

За любителите на конкретиката ще поясня, че "хранителни добавки" е по-общ термин, понеже включва редица субстанции, предписвани на малки деца и хора в напреднала възраст.

Докато спортните добавки са предназначени най-вече за атлети, с чиято помощ последните покачват мускулна маса или чистят мазнини, и не на последно място подобряват спортните си постижения и ускоряват процеса на възстановяване след тежка и интензивна тренировка или състезание.

Независимо дали става въпрос просто за хранителни или спортни добавки, навсякъде (преди всичко в Америка и Европа) преобладава убеждението, че суплементите не би трябвало да претендират за каквито и да е било лечебни цели.

Пояснява се още, че те могат да промотират единствено явления от укрепващ здравето характер, като намаляват риска от развиване на някаква болест или нежелано състояние. Така например глюкозаминът спомага за укрепване на ставите.

Или казано по друг начин, една хранителна добавка би могла да претендира единствено за оказване на някакъв (определено положителен) структурен или функционален ефект върху човешкия организъм, т.е. поддържане на определена структура или функция на тялото. 

Така дадена добавка, която претендира, че лекува или третира по един или друг начин конкретно заболяване, бива разглеждана като нелегален/нелицензиран нов лекарствен продукт, т.е. въпросният продукт вече не е никаква добавка и има неустановен статут от гледна точка на съществуващите регулации за хранителни добавки.

Затова винаги е добра идея преди ползването на определена добавка човек да се запознае детайлно с описанието й, макар и накратко изложено на етикета.

И все пак, да взимам или да не взимам?

Сега да се върнем към нашата дискусия за противоречивия характер на хранителните добавки. Кое е това нещо, което кара бодибилдърите многократно да надценяват ефекта от приема на суплементи, определяйки ги като амброзия, единствено обуславяща успеха в бодибилдинга?

Споменахме вече, че при атлетите и въобще хора, които се занимават професионално със спорт, добавките са задължителни, понеже способстват за по-добри постижения и спомагат за качествено и бързо възстановяване.

Вероятно поради тази причина, изкушени от тези особено атрактивни възможности, много бодибилдъри залагат преди всичко на спортните добавки, т.е суплементът се изнася на преден план и трайно се вплита като незаменима част от фундамента на бодибилдинга.

Но това далеч не е така. Ако добавките са абсолютно задължителни за атлети и спортисти, то за един бодибилдър със средна физическа натовареност през седмицата добавките са последното нещо, за което той трябва да мисли.     

Когато стане въпрос за покачване на мускулна маса или процес на оформяне и орелефяване, първото нещо, за което се сещат мнозина от нас, е избор на спортни добавки.

Хранителната добавка е просто едно допълнение към вече изграден хранителен режим и тренировъчна програма.

Тоест правилното хранене и трениране са най-важните елементи (разбира се, съвместно с почивката и възстановяването) от една фитнес програма, и то независимо дали става въпрос за професионален атлет или начинаещ бодибилдър.

Единствено когато тези два аспекта (хранене и тренировка) бъдат оптимално застъпени в една фитнес програма, може да се мисли и за добавяне на хранителни суплементи към нея.

Практиката показва, че са нужни поне няколко месеца стаж без суплементи, за да може един начинаещ бодибилдър ясно да дефинира желаните цели и да влезе в крак с фитнес материята. 

Не съществува суплемент, който радикално да промени човешката физика

Така, както няма и заместител на последователната и разумна хранителна и тренировъчна програма.

Много по-добре е винаги, когато имаме възможност, да изберем пълноценното хранене, вместо да го заменим с доза протеин или гейнър, и ако има някакво противопоставяне, то е единствено и само с оглед на второстепенния подчинен характер на добавките. 

Дори използването на стероиди (нещо, което аз напълно не одобрявам и нямам абсолютно никакво намерение дори да обсъждам тук) ще има минимални резултати, ако липсва подходяща диета и тренировъчен цикъл.

Излишни ли са добавките?

Обратно, при положение, че липсва правилна хранителна и тренировъчна програма, крайният резултат от заниманията ни с фитнес ще е нулев, независимо от това какви и колко добавки ползваме.

Нека сега да разгледаме другата крайна теза, а именно, че хранителните добавки са напълно излишни и едва ли не биха могли да имат вредно въздействие.

Разбира се, едно подобно твърдение не издържа на сериозна критика.  За съжаление все още не се прави рязко разграничение между хранителни добавки и забранени или вредни субстанции като анаболни стероиди, ефедрин, токсични минерални съединения. Понякога именно това става причина за крайно негативното отношение спрямо хранителните добавки.

И все пак вредни ли са хранителните добавки? Обикновено излизането на един нов продукт на пазара е предшествано от провеждане на клинични проучвания, тестващи доколко безопасен и ефикасен е въпросният продукт.

В момента пазарът е буквално наводнен от все по-нови и нови продукти, които невинаги преминават през подобни проучвания и въпреки това се смятат за безвредни, разбира се, до доказване на противното.

При настъпване на някакви нежелани събития вследствие от употребата на даден продукт, т. е., ако са налице оплаквания от потребители, се сезира органът или агенцията, оказваща контрол върху хранителните добавки, която от своя страна стартира проучване, от чийто резултат зависи и бъдещето на въпросния продукт.

Така или иначе разумната употреба (имам предвид стриктното придържане към  указанията за ползване на продукта) на една добавка (минерали, витамини, протеин, аминокиселини, креатин и пр) не крие абсолютно никакви рискове.

Защо всъщност да взимам добавки?

Приемането на хранителни добавки зависи от стажа в залата, но преди всичко от поставените цели. Ако ходите на фитнес само за тонус, тогава може да минете и без хранителни добавки.

Но ако имате малко по-големи амбиции - например покачване на мускулна маса или оформяне, тогава суплементите могат да ви помогнат много. При нисковъглехидратни диети вякои добавки (витамини, минерали, BCAA, ненаситени мастни киселини) са от огромна полза.

За да обобщя казаното, струва си още веднъж да отбележа, че хранителната добавка може единствено да подсили и допълнително да стимулира благотворното въздействие на добре изготвения хранителен режим и тренировъчна програма върху човешката физика.

Не забравяйте, че всеки избор на суплементи предполага вече изградена култура на здравословно хранене и постоянство и търпение в заниманията със силови тренировки.

 

* има се предвид класическото/буквално значение на понятието, а именно човек, който полага грижи за своето тяло посредством някакъв вид физическа активност.

** Омир определя амброзията като магическа храна на боговете, даваща им вечна младост, неуязвимост, пълно щастие и безсмъртие.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1