Стрии или как кожата ни може да се променя

Как се стига до тях и къде е решението?

Застраховани срещу стрии хора няма. Макар и да не се проявяват винаги, тези кожни аномалии съпътстват мъже и жени, пълни и слаби, млади и възрастни. Колкото до справянето с тях - то е истинско предизвикателство. Прочетете повече, за да узнаете какво са стриите и как могат да бъдат заличени.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Стрии или как кожата ни може да се променяКожата

Кожата включва два слоя - епидермис и дерма. Последната се намира непосредствено под епидермиса, към който образува множество издавания. Основната й съставка е съединителната тъкан, в която се преплита богата капилярна мрежа. Малко по-дълбоко можем да открием основите на космите (космените фоликули), както и потните и мастни жлези.

Под дермата се разполага подкожие, което е изградено предимно от мастна тъкан и е с различна дебелина в отделните региони на тялото.

Епидермисът се намира най-повърхностно. Той притежава няколко добре ограничени слоя, като в посока навън клетките му постепенно отмират и вроговяват. С течение на времето, те се изтласкват към повърхността от нови клетки, водещи началото си от най-дълбокия слой, който наричаме базален. За негова основа служи т.нар. базална мембрана, която се поддържа от влакна - еластинови и колагенови. Тяхното количество обаче е най-голямо в областта на дермата.

Възникване и развитие на стриите 

През по-голямата част от живота, в кожата се поддържа едно относително постоянство в обмяната й, което е гаранция за нейния еластилитет и здравина. Съществуват обаче, определени периоди, когато в организма възникват резки промени, към които той се адаптира. При кожата обаче, като един по-чувствителен орган, тези изменения проличават ясно.

За да обясним какъв е произходът на стриите, трябва да се върнем към съединителните влакна, споменати по-горе. Тяхната функция е да придават якост и еластичност на тъканите. Синтезът им представлява многоетапен процес, който протича в специализирани за целта клетки. Когато в организма настъпят въпросните промени, тази продукция става дефицитна, а влакната постепенно се разреждат. Губейки опора на тези места, епидермисът изтънява и "пропада". Такива деформации наричаме стрии.

Да се обясни защо нивото на влакната намалява не е лека задача. Повечето специалисти твърдят, че част от катаболитните хормони при човека - глюкокортикостероидите, са главната причина. Така например, когато нарастваме на ръст, в кръвта тяхното количество е значително, което се намесва в синтезата на влакната.

Поради по-доброто си кръвоснабдяване, нововъзникналите стрии имат червеникав цвят. С течение на времето, той избледнява. Затова, когато говорим за стрии, трябва да ги делим на нови и стари. 

Малко са частите на тялото, които са защитени от появата на тези белези. Най-често такива се формират около пъпа, гърдите, бедрата, седалището, мишниците и подмишниците, долната част на гърба. С други думи, по-вероятно е те да възникнат на места с по-дебел слой подкожна мастна тъкан.

Предразполагащи към стрии фактори

1. Mеханични:

 • бременност
 • растеж
 • рязко напълняване/отслабване
 • тренировки
2. Болестни (такива са например състоянията на депресия, синдромът на Кушинг и др.):
3. Продължителна употреба на кортикостероиди

Профилактика

Разбира се, най-добре е да предотвратим тези белези, нарушаващи самочувствието ни, отколкото да се налага да ги лекуваме. До каква степен обаче това е възможно? Общо неписано правило в природата е, че крайностите вредят. По своя произход, стриите също са резултат именно от такива крайности в нашата физиология. Поради това може да се каже, че избягвайки най-вече внезапните промени в теглото ни, ние взимаме най-добрата превантивна мярка.

Не винаги обаче можем да контролираме въздействието на собственото ни тяло върху кожата, каквито случаи са тези при бременност и растежът в юношеската възраст. При тях, а и въобще, можем да си помогнем, подобрявайки еластичността на кожата. Трябва да отбележим, че тук генетиката играе важна роля и поради това много хора са по-предразположени към стриите по рождение. Така или иначе, има няколко съвета, които могат да се вземат под внимание:

 • използването на хидратанти
 • приемът на повече течности
 • балансиран хранителен режим
 • витамини (основно А, B и С)
 • редовните упражнения 

Стрии или как кожата ни може да се променяЛечение на стриите

Въпросът за третирането на стриите е много противоречив. По своя характер те представляват особен вид нарушение на кожата, което може да се заличи от времето, но много често това не се случва. Търсенето на решение впоследствие създаде много богат набор от всякакви средства. Говорейки за лечение, ние трябва да имаме предвид, че тези аномалии на кожата могат да намекват за някаква промяна в организма, но сами по себе си не засягат пряко неговото здраве. Нашите тревоги са свързани най-вече с това как стриите повлияват общата картина на имиджа ни. Затова, освен мерките от областта на козметиката, ние трябва да имаме предвид още:

 • кремове - ориентирайте се основно около тези, съдържащи Ретин А, какъвто е например Третиноинът. В напредналите стадии кремовете не са от голяма полза
 • микродермоабразио и лазерна терапия - тези техники позволяват да се премахне голяма част от площта на стриите и са възприемани като много ефикасни при стари стрии
 • пластична хирургия - прилага се при по-широките стриации и то най-често тези в областта на корема при жени, прекарали бременност
 • фракционално лазерно възстановяване на кожата - това е новаторски подход в лечението на стриите, който все още не е добил широко разпространение. За разлика от повечето останали инвазивни методики, за този се счита, че не може да доведе до влошаване на белезите
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow