Дневен план за навициСвали сега 

Медитацията и ползите от нея

Обикновеното дишане за 10-15 минути помага за преодоляване на стреса и намиране на вътрешния мир и баланс

В забързания ритъм на ежедневието и изискванията на модерния живот стресът се превръща в неизменен спътник на всеки от нас. Често усещаме, че времето не стига за всичко, което искаме да свършим. Стресът и умората ни карат да се чувстваме нещастни, нетърпеливи и разстроени и могат да нанесат „невидими", но трайни поражения върху здравето ни. Усещането, че поради липсата на време не можем да се отпуснем и релаксираме, ни завладява и вкарва в затворен порочен кръг.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Медитацията и ползите от неяЕдин приятен и лесен начин да възстановим душевния си баланс и да избягаме от лапите на „страшилището" на ХХІ век е медитацията.  Тя може да ни даде много - да ни накара да преминаваме мисловната бариера между негативно и позитивно, безспокойството и мира, нещастието и щастието. Научно доказано е, че медитирането:

 • Намалява стреса и безспокойството
 • Лекува страхове и натрапчиви мисли
 • Засилва увереността
 • Освобождава от усещането за депресия
 • Подобрява концентрацията
 • Повишава мотивацията
 • Лекува пристрастявания
 • Разрешава проблеми със съня
 • Помага на хората, страдащи от панически атаки

Какво е медитацията?

Думата медитация произлиза от индо-европейското med- , в превод меря, което през латинското meditation постепенно се превръща в онова, което днес разбираме под медитация.

Много хора не са достатъчно наясно какво е медитация и често изразяват съмнение  как точно медитирането може да им помогне да решат някои от проблемите си. За някои споменаването на медитация извиква картини на монаси в отдалечени планини, тъмни стаи, тишина и приглушена светлина. Всъщност медитацията е умствено упражнение, с което се постига преминаване на мозъка зад границата на мисленето в по-дълбока фаза на релаксация и осъзнаване. Медитацията често включва насочване на вниманието към една крайна точка. Призната е като част от почти всички религии и е била практикувана в продължение на почти 5000 години.

С течение на годините медитацията става много популярно занимание в Западния свят сред хора с различен начин на живот. Медитацията е подход, който може да помогне на всеки да се пребори със здравословните си проблеми, стреса и тревогата със силата на мисълта и съзерцаването. Тя обхваща голям брой разнообразни практики, които в крайна сметка се придържат към основните принципи на мисленето и размишлението. При някои медитационни практики се изисква тялото да бъде в покой или да се движи с много малка контролирана амплитуда, докато други допускат свободно движение на тялото. Докато методите са различни, то крайната цел на всички видове медитация е една - по-спокойно и уравновесено съзнание, освободено от стрес.

Как да медитираме?

Има много начини да се носим във вихъра на танца. По същия начин стои и въпроса с медитацията. Съществуват около 700 различни техники за медитация, но не няма писани правила коя от тях да изберем и коя е най-подходяща за нас. Правилото, което работи безотказно, е едно- послушайте вътрешния си глас и се отдайте на собственото си усещане. Но за да го направим, трябва да сме запознати с това какво ни дава медитацията ...

Полезните ефекти на медитацията

Полезните ефекти на медитацията със сигурност са многобройни. Проучвания доказват, че практикуването й е сигурен и лесен начин да постигнем баланс на физическото, емоционалното и умственото ни здраве. Когато сме подложени на внезапна заплаха, ние отговаряме с определена реакция, а в тялото ни се образува прилив на хормона адреналин. След освобождаване на адреналина и другите хормони пулсът се ускорява, кръвното налягане повишава, дишането се учестява и кръвния приток към мускулите се засилва. В ежедневието ни тези реакции се появяват, когато сме в задръстване на пътя, някой ни дразни на работа или просто когато счупим някакъв предмет. Много успешни бизнесмени, известни личности и професионални спортисти практикуват медитация като средство да се преборят със стреса и да запазят душевното си здраве.

Кои са преките ползи от медитацията?

 • намалява пристъпите на тревожност
 • изгражда самоувереност
 • увеличава нивото на серотонина, който въздейства върху настроението и поведението на човека. Ниските нива на серотонин се свързват с депресия, главоболие и безсъние
 • увеличава издържливостта и силата
 • създава усещане за дълбока релаксация и цялостно усещане за добро разположение
 • нормализира кръвното налягане
 • намалява стреса и напрежението
 • помага за концентрацията и засилва дейността на мозъка
 • помага за намаляване на болестите на сърцето
 • помага за намаляне на теглото

Медитацията и спортът

Полезните ефекти на медитацията обаче освен в широк житейски смисъл са широко и целенасочено прилагани и в една конкретна и любима на повечето от нас сфера - спорта. Проучвания доказват, че спортистите, практикуващи медитация, постигат по-добри резултати и имат завидна издържливост и концентрация, които са съществени за успеха на всеки атлет

С увеличеното напрежение върху тялото, което всеки атлет понася, дълбоката релаксация е от изключително голямо значение. Способността за изчистване на съзнанието и изхвърляне на напрежението е ценно средство, което може да се „изработи" посредством медитацията. Резултати от проучване на тема „Медитацията при атлетите" показват,че медитацията чувствително подобрява времето за реакция. Този показател е от съществено значение при почти всеки вид спорт, а рекордните постижения не са нищо друго, освен „пригаждане" на тялото и ума да реагират бързо.

Тренировките на ума  във всички случаи помагат и на тренировките на тялото ни. Ето как става това ...

 • Концентрация - спортът обикновено изисква фокусирано внимание „тук и сега". В противен случай или изпускаме топката, или дори можем да пострадаме. В процеса на тренировки атлетите се научават да насочват своето усещане за външния свят така, че да изключват от възприятията си контакта с всякакви външни шумове и гледки, както и техните собствени мисли за страх, несигурност и провал. След бъдат като изцяло погълнати от съответното действие, спортистите придобиват непробиваемо вътрешно спокойствие въпреки движението отвън. По този начин се блокира външното влияние - крещящи фенове, залози и др.
 • Издържливост - почти всеки добър атлет е станал добър, заради представянето си преди края на играта в последните секунди. В подкрепа на тази позиция известен футболен треньор казва, че „мачовете се печелят и губят в последните 2 минути на всяко полувреме". Поради това добрата издържливост е съществено важна за успехите на всеки спортист, а медитацията я подобрява.
 • Запомняне - постига се отваряне към всички сетивни „входове", мисли и телесни усещания, т.е. вниманието ни не е насочено в една точка. Този вид медитация е полезна при разучаване „профила" на противника и е по-приложима в несъстезателни ситуации - например джогинг или индивидуални тренировки при състезателен спорт, когато не е необходимо фокусиране на вниманието върху нещо конкретно. Можем да запомним телесните си усещания-дишане, контакт на краката със земята, свиването на мускулите, заобикалящата ни среда, да усещаме резултатите от нашите действия, без да е необходимо да ги анализираме или да ги класифицираме като успешни или неуспешни. Можем да запомним и темпото. Някои бегачи признават, че самият стабилен ритъм при бягането е способен да създаде медитативно състояние, като повторяемстта се набива в лявото полукълбо на мозъка.
 • Интуиция - по аналитичен път мозъкът ни заучава техники и анализира действията ни като се опитва да контролира тялото съзнателно. Тази техника е много важна, когато за първи път практикуваме някой спорт, но значението й намалява, когато заучим основните неща и започнем да ги правим автоматично.
 • Изучаване на прихологическото състояние - въпреки че спортната зала или стадион не са зала за медитация, все пак можем да усетим промени в различни състояния: страх, гняв, съмнение, увереност, мотивация, желание, усещане за идентичност, отношението ни към границата на собствените ни възможности.
 • Подобряване на междуличностните отношения - повечето спортове са колективни игри и добрите отношения със съотборниците са задължителни. Ако отборът иска победа, играчите му трябва да се разбират, тъй като конфликтите „убиват" отборния и спортния дух.  
 • Необикновени състояния - някои спортисти преживяват състояния, които наричат „игра извън зоната" или „игра извън границите на ума". Такива състояния могат да бъдат:
 • Липса на усилия - постига се почти невъзможното без почти никакви усилия, мисъл и съмнения. Самото тяло има усещането, че лети, носи се или е покрито със защитна стена, която пречи на противниците да го докоснат
 • Изменение на възприятията - времето се ускорява, забавя или спира; зрението се изостря и очертанията на предметите се виждат по-ясно, а самите предмети (напр. баскетболния кош) изглеждат по-големи и пропускането им е невъзможно
 • Предусещане - знае се какво ще е следващото действие на противника
 • Господство на разума - появява се усещането, че може да се повлияе над определени действия, като посоката на полета на топката например
 • Превъзходство - усещането, че играта е жива и има собствена енергия

След като вече знаем колко полезна е медитацията за психиката и тялото, ни остава единствено да изберем някоя от техниките за медитиране и да започнем да я практикуваме.

Използвани източници

 • nccam.nih.gov
 • how-to-meditate.org
 • theorderoftime.com
 • project-meditation.org
Още съдържание по темата
В-търсене-на-правилната-мотивация
В търсене на правилната мотивация

За добрите намерения и пътищата, по които ни водят

Всеки-край-е-и-едно-ново-начало
Всеки край е и едно ново начало

За края на света се оказа рано. Затова пък е дошло времето да спрем с оправданията.

Вярвам-значи-мога
Вярвам, значи мога

Битката за здраво и хармонично тяло е преди всичко битка със самите нас

Ти-избираш
Ти избираш...

...как ще запълниш свободното си време!

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow