Дневен план за навициСвали сега 

Памет и концентрация по време на изпити

Как ученици, кандидат-студенти и студенти да "тренират" главата си, за да постигнат високи резултати

Лятото вече настъпи, а с това и подходящото настроение за почивка. Всички вече мислят за плажове, морета и планини. Ученици, кандидат-студенти и студенти обаче ще трябва да почакат за тези удоволствия, тъй като това е и времето за "любимите" им изпити.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Памет и концентрацияЗа да се доведат нещата до успешен край, човек трябва да бъде в необходимата физическа и психическа форма. Паметта и концентрацията са двата основни актива за постигане на високи резултати на изпитите. Най-общо казано, младият човек трябва да има три цели пред себе си за постигането на върхова форма на мозъка - да подобри своята бдителност, памет, както и да се предпази от стреса.

Съвети за подобряване на паметта и концентрацията

За подобряването на паметта и концентрацията  е важно да се подходи с необходимото уважение към нормалния начин на живот, който включва необходимата доза сън. В тази връзка е важно да се напомни, че сънят, освен че ни зарежда с енергия и казва "чао" на умората, служи за укрепване на паметта. Или по друг начин казано, първо учим, след което спим, позволявайки по този начин обработването и съхраняването на придобитите знания. Нощният сън е достатъчен за постигането на този ефект.

Дневният и краткотраен сън също е препоръчителен при подготовката за изпитите. Съветът ни е следобедната дрямка да бъде от 5-10 минути до половин час, като през това време се подбере необходимата среда за пълен покой, без реално да се заспива дълбоко. Подобни почивки може да се правят до 2 пъти на ден или пък да бъдат обединени в една. Те оказват положително влияние върху запаметяването, а освен това човек се чувства по-освежен и с подобрено настроение.

Естествено, преди изпити в никакъв случай не трябва единствено и само да се учи, независимо колко трудни са те. Всеки ден е добре да се отделя време (около 1-2 часа) за забавления – спортуване, гледане на филм, ходене на кино или театър, слушане на музика и т.н. Това предпазва младите хора от стреса, който съпътства всяка една учебна подготовка, както и спомага допълнително за пълноценно усвояване на знанията от паметта. Разбира се, с хубавите неща не бива да се прекалява. Все пак не забравяйте, че най-важни през този период са изпитите!

Резултати от изследване на американски учени от университета в Мичиган показват, че разходката сред природата дори през мразовитите зимни дни също подобрява паметта и концентрацията. Необходим е само един час, за да се увеличи пет пъти капацитетът на мозъка. За сметка на това разходката по оживени улици няма положителен ефект върху него. При изследването група доброволци били изпратени да се разходят за 50 минути по улици с офис сгради и с оживен трафик, а друга група тръгнала по самотен трилентов път.

След това умствените способности на доброволците били изследвани с помощта на поредица от тестове и сравнявани с умствените им способности преди разходката. Резултатите показали, че тези, които поели на разходка сред природата, подобрили краткосрочната си памет с 20%.

При хората, които се разхождали по улиците в града, нямало никакво подобрение. Смята се, че природата има възстановителен ефект, защото позволява на хората да релаксират, докато разходката в градовете изисква повишено внимание. Според учените известна доза разходки сред природата може да помогне за лекуването на умствената преумора.

Помагат ли някои лекарства за подобряване на паметта и концентрацията?

Д-р Мишел Диб, френски невролог от парижката болница "Питие-Салпетриер", е категоричен, че не съществува реално лекарствено средство, което да подобрява паметта и концентрацията.

Според него дори употребата на различни видове витамини няма чудотворен ефект. Единствено витамин C играе положителна роля срещу умората, но въпреки това д-р Диб напомня, че наличието на отпадналост е все пак сигнал за почивка, който трябва да бъде чут и взет под внимание. Така че най-добрият избор в борбата с умората е да си осигурите пълен покой, а не прибягването до каквито и да било медикаменти.

Много от младите хора в днешно време прибягват до различни стимуланти с цел да се преборят с умората и съня, но това е грешка, алармира д-р Диб. Дори да се употребява витамин С, то това не трябва да става преди лягане. За финал можем да обобщим, че идеалният вариант за по-добра памет и концентрация е пълноценната почивка, като основният сън (този през нощта) да бъде в рамките на 6-8 часа, а през деня да има два краткотрайни до 30 минути (или един в рамките на 1 час).

Също така да не се забравя и максимата, че най-добрият начин за психическо разтоварване е чрез друг вид такова натоварване. Тук влизат различните видове занимания и забавления с изричната уговорка да е в необходимите граници и да не пречат на главната цел – постигането на високи оценки.

Използвани източници

  • e-sante.fr
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow