Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Защо е важно майката да се грижи за здравето и формата си след раждането

Мама във форма: Не пренебрегвай себе си след раждането

Вече сте майка или ви предстои да станете? Честито!

Един толкова вълнуващ и изпълнен с неповторими емоции момент. На фокус е новият живот, което е напълно разбираемо, защото новороденото е изцяло зависимо от вас, но също така важно е и вие да се грижите за здравето и формата си.

В следващите редове ще си поговорим именно за това.

Защото вярваме, че щастливите майки отглеждат щастливи деца.

Разбира се, за щастието няма универсална формула, но да се чувстваме добре в кожата си и да сме здрави, оказва силно въздействие.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Преди всичко: почивка след раждането

Независимо по какъв начин сте дали или ще дадете живот – дали вагинално раждане или цезарово сечение, това е огромно събитие за тялото и емоциите ви.

Затова е необходимо да си дадете необходимото време за възстановяване след раждането.

Колко точно?

Това е строго индивидуално и е както обект на лично усещане и себепознание, така и на лекарска преценка. При някои може да е само 3 седмици например, при други  - между 6 и повече, но за всички важни едно правило: не препускайте.

Тези от вас, които са имали активен начин на живот и са били редовни с тренировките може би ще искат да се върнат в залата възможно най-скоро, но това е редно да се случи, когато тялото е готово.

Ако не сте били толкова запалени по спорта, вероятно ще искате да започнете активност след раждането, за да „влезнете във форма“. Но не бързайте.

Във всички случаи, нека телата и умовете си починат. Насладете се на миговете с малкото същество до вас и със семейството си.

А сега, когато сте стигнали до етап „зелена светлина“ за движение, нека си поговорим защо е важно да се грижите за здравето и формата си.

Отвъд свалянето на качените килограми

Искаме да уточним нещо много, много важно.

Под „влизане във форма“ или „да се грижим за формата си“ нямаме предвид да гледате само числото на кантара, стремейки се да постигнете същите цифри преди бременността.

Нито пък да се напъхате в любимите си дънки отпреди 1 година.

За нас, като уелнес консултанти, в контекста на периода след раждането, това означава да се погрижите адектватно за коремната си мускулатура и тазово дъно, за правилно дозирано движение, за да може тялото ви да се движи свободно във всички равнини.

Да практикувате точните за вас спорт и тренировки, така че те да не ви изцеждат допълнително (грижите за бебето са достатъчно енергоемки), а точно обратното – да ви помагат да се чувствате енергични, силни и балансирани.

Да се грижите за храненето си, за да сте здрави и да давате на организма си незаменими хранителни вещества.

Свалянето на излишното тегло ще дойде, то е следствие. Целта е здравето.

Физическо здраве

Периодът след раждането може да води след себе си различни болежки, най-вече в зоната на гърба и кръста.

Част от причините идват от самата бременност и промените, на които е било изложено тялото и по-конкретно коремната стена, но други са резултат от  ежедневни дейности – кърмене, носене на бебето (особено ако това са случва само с една и съща ръка), справяне с препятствията в градска среда и други.

Предполагаме, че ако не всяка, то почти всяка майка би могла да припознае себе си в някой от горните примери.

Ето защо спортуването може да се окаже много важен приятел и да помогне за по-бързото възстановяване след раждане.

Някои от ползите са:

  • Повишаване на тонуса и енергията;
  • Подобряване на циркулацията, което има ползотворно влияние върху кърменето – ако кърмите и спортувате, не се притеснявайте, че кърмата ви ще спре;
  • По-силно тазово дъно и по-бързо възстановяване след раждане;
  • В случаи на дистаза, правилните упражнения могат значително да спомогнат за прибиране на двете половини на правия коремен мускул;
  • Укрепване на коремната стена и дългия гръбначен мускул, което може да намали болката в кръста и гърба, следствие на ежедневните занимания с бебето;
  • Повишаване на силата, което ще ви позволи по-лесно да бебеносите (ако го практикувате), да сваляте коша за кола или количка и др.

Ползите не се изчерпват дотук, но бихме искали да отворим важна скоба – при някои жени и специфични казуси, свързани например с диастаза и тазово дъно, би могло да се наложи консултация със съответен специалист.

Ако не сте сигурни как да подходите с тренировките след раждане, пишете ни.

Психично здраве

Редовната физическа активност може да се отрази благоприятно и върху психичното здраве, което е изключително важно за следродилния период.

По-малко раздразнителност, по-добро настроение и по-добро себеусещане са част от ефектите на спорта и грижите за доброто хранене.

Това би могло да послужи и като превенция на следродилна депресия – казус, който не бива да се пренебрегва.

Не е тайна за никого, че за повечето жени е от голяма важност да свалят излишните килограми, натрупани от бременността.

Тренировките, съчетани с адекватен за специфичния следродилен период начин на хранене, плавно, но трайно ще доведат до този така желан момент. Това е пряко обвързано със самочувствието на жената и с нейното ментално здраве.

Бариери и решения

Ползите от грижата за тялото са ясни „на хартия“, но животът се случва във всичките му цветове и понякога наскоро родилите жени смятат, че редовното спортуване и грижа за храненето са несъвместими с едно новородено (или повече от едно).

„Не остава време.“, „Когато децата пораснат, тогава ще имам време за себе си.“, „Твърде сложни неща трябва да правя, за да бъда във форма.“, „Не мога да тренирам, защото няма кой да гледа бебето.“

Познати ли са ви тези твърдения? Те са едни от най-често срещаните бариери, които срещаме в практиката с клиентите си.

На пръв поглед изглеждат непреодолими и сериозни, но често е необходим втори, страничен поглед от специалист, за да ви покаже възможните варианти за излизане от ситуацията, подреждане на приоритети и намиране на решение конкретно за вас.

Ако имате силната вътрешна мотивация да се чувствате добре, да имате енергия за ежедневието, да сте усмихната и това пряко да се отрази позитивно върху грижите за детето (децата) и семейството, но в същото време не знаете как бихте могли да организирате деня си, не се колебайте да ни пишете.

Ще ви разкажем за услугите си и начина, по който помагаме на хората, а за майките имаме специално разработена съвместно „Спокойна мама“ програма.

Знаем как се чувствате. Знаем с какви трудности се сблъсквате.

И можем да помогнем.

Още съдържание по темата
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Татко-във-форма-Не-пренебрегвай-себе-си-след-появата-на-детето
Татко във форма: Не пренебрегвай себе си след появата на детето

Защо да се грижим и за себе си след появата на детето

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow