Дневен план за навициСвали сега 

Ланс Армстронг

Една от най-емблематичните спортни личности на нашето време - силно тяло и несломим дух

Ланс Армстронг

Една от най-емблематичните спортни личности на нашето време доказа, че човек идва на този свят с мисия, която трябва да изпълни, за да не бъде напразно пропилян животът му. Ланс Армстронг е американски колоездач, постигнал невероятни спортни резултати, но неговото най-голямо постижение е спечелената битка с едно от заболяванията на века. Силата на духа на този човек го превръща не само в шампион, а в легенда.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Кратка биография на Ланс Армстронг

Ланс Армстронг Едуард e роден на 18 септември 1971 г., в Далас, Тексас. Израснал e в семейство с майка и втори баща, който често си позволявал да наказва безпричинно малкото дете. Фамилията Армстронг, която носи Ланс, идва именно от него.

Спортната си кариера Ланс започва от дванадесетгодишна възраст като плувец в град Плано, завършвайки четвърти на 1 500 м свободен стил. По-късно той променя своите възгледи за спорта и се насочва към колоезденето - дисциплина, която му носи много победи.

Успява да спечели класически състезания като "Сан Себастиян", "Дофин Либере" (при това два пъти), "Флаш Валоне", "Дюпон", състезания, включващи обиколка на Швейцария, на щата Джорджия...

"Какво да направя с живота си, за да не го пропилея напразно?"

Навярно всеки човек в един или друг момент си задава този екзистенциален въпрос. Ланс Армстронг успява да открие отговора прекалено рано. Воден от желанието за победа, вероятно превърнало се във фикс идея или под въздействие на коварната болест по-късно, Ланс Армстрог успява да постигне невероятни спортни резултати, единствено и само със силата на волята!

Списък със спортните постижения на Ланс:

 • 1993 г. - награда Laiguelia, шампион на САЩ, Световно първенство на шосе;
 • 1995-1996 г. - Тур дьо Понд;
 • 1995 г. - Класика Чилиста, Сан Себастиан;
 • 1996 г. - La Fleche Wallonne;
 • 1998 г. - Обиколка на Люксембург;
 • 1999-2005 г. - седемкратен победител в Тур дьо Франс;
 • 2000 г. - Град при на нациите;
 • 2001 г. - Обиколка на Швейцария;
 • 2002 г. - Миди Либре;
 • 2002-2003 г. - Дофин Либере;
 • 2004 год. - Обиколка на Джорджия;
 • 22 етапа в Тур дьо Франс: по един през 1993, 1995, 2000, 2003 г.; по четири през 1999, 2001 и 2002 г. и пет през 2004 г.

Животът на един феномен в резюме

 • През 1987-1988 г. на Tri-Fed/Texas Армстронг печели първо място на шампионат по триатлон, след него се нарежда Чан Макрей (Chann McRae), който години по-късно се превръща в негов съотборник по колоездене. На 16 години Ланс е професионален триатлонец, национален шампион през 1989 и 1990 г.
 • По-късно през 1991 г. става ясно, че колоезденето е неговият истински талант - печели аматьорски шампионат през 1991 г. През 1992 г. участва в обиколка на Ирландия, а през 1993 г. печели редица състезания, с които изненадва света. Едва на 21-годишна възраст Ланс Армстронг печели световно първенство в Норвегия.
 • 1994 г. печели второ място в Тур дьо Понд, а през 1995 г. успява да си извоюва първото място в това състезание.
 • По-късно през 1995 г. успява да спечели Класика Чилиста, Сан Себастиан, посвещавайки победата на съотборника си Фабио Касартели (Fabio Cassartelli), загинал в катастрофа два дни преди това.
 • През 1996 г. се превръща в първият американец, спечелил Le Fleche Wallonne и отново Тур дьо Понд, въпреки влошеното му здравословно състояние.
 • 2 октомври 1996 г. - на 25-годишна възраст Ланс Амрстронг е с диагностициран рак на тестисите, с метастази в белия дроб, коремната кухина и мозъка. Всъщност това е времето, когато започва битката на живота му и не остава нищо друго, освен да бъде спечелена. След направената първа операция лекуващият лекар му дава по-малко от 40% шанс за оцеляване.
 • 1997 г. е белязана от упоритата борба за физическото оцеляване на Ланс Армстронг, която той, за щастие, печели.
 • През 1999 г. е определен за "Спортист №1" на САЩ, а освен това получава специалния приз "Джеси Оуенс" за върхови постижения. ABC’s Wide World пък обявяват Армстронг за атлет на годината.
 • 2000 г. атакува титлите и в двете дисциплини - "критериума" и "часовника", а неговият най-сериозен съперник е Ян Улрих (Германия).
 • 6 минути и 44 секунди е времето, с което Ланс побеждава Улрих, а през 2002 г. седем минути са достатъчни, за да победи и Joseba Beloki.
 • През 2002 г. списание "Sports Illustrated" го титулува "Спортист на годината", а Associated Press го определя за мъжки атлет на 2002, 2003, 2004 и 2005 г.
 • На 24 юли 2005 г. Ланс слага край на своята състезателна кариера с участието си в Обиколката на Франция, но през 2009 г. той решава да се завърне на спортния терен с отбора на Астана. Година по-късно той се състезава в "Tour de France" 2010.

Кое е по-силно - страхът или надеждата?

Всеки ден десетки хиляди хора стават жертва на коварни заболявания. Патологични състояния, които поставят на карта техния живот, бъдеще и семейство. В голяма част от случаите изход няма, но пък остава надеждата, която ни крепи и вдъхва вяра. Вяра, че някъде там има светлинка, която свети за теб и ти показва верния път.

Ланс Армстронг - непобедим във всяко едно отношение атлет, се оказва жертва на едно от най-коварните заболявания на века - рак. Но със силата на своя дух, той подхожда към ситуацията така, както към всяко едно предизвикателство във своя живот - агресивно и без колебание.

Борбата с болестта вероятнно се оказва най-неравностойното и мъчително състезание в неговия живот - това по оцеляване. Подлага се на кошмарна химиотерапия с "коктейл" на базата на цисплатина - свръхтоксична съставка, за която не е известно дали ще унищожи първо рака или пациента.

Ланс губи ужасно много килограми, остава без коса, с непрекъснати позиви за повръщане, а тялото му се покрива с рани. Той казва: "Накрая само можех да лежа свит на топка и се чудех дали лечението всъщност не е по-жестоко от болестта?"

И все пак той успява да направи невъзможното и спечелва успешно битката с рака, защото знае, че на този свят човек идва с мисия, а без съмнение неговата е била да оцелее. От 1999 г. насам Ланс Армстронг прави точно това.

Излизането му от болница бележи основаването на фондация LAF, чрез която събира колосални суми за финансиране на борбата с рака. Преди година фондацията започва производството на гривни с жълт цвят с надпис "Livestrong" (на цена от един долар) - с тяхна помощ са събрани над 50 млн. долара, а всеки цент от тях е предназначен за хора, страдащи от рак.

Той казва: "Кое е по-силно в този живот - страхът или надеждата?! Но страхът не е този, който може да властва над сърцето!" - без съмнение достоен за уважение човек, даващ прекрасен пример на идните поколения.

"Извадих късмет да продължа да живея. Извадих късмет да спечеля няколко състезания преди болестта и седем тура след това. Знам, че хората забравят спортистите. Ще има ново лице, нов шампион!”
                                                                                                   
Да, нови шампиони ще има и след него. Но той няма лесно да бъде забравен. Защото Ланс Армстронг е човек с невероятен дух, позитивизъм и сила на волята.

Използвани източници

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow