Дневен план за навициСвали сега 

Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

Брус Рандал (част II)

Продължаваме с втора част на изключителната трансформация, която Брус Рандал е постигнал с физиката си. Ако сте пропуснали предишната статия, препоръчваме да започнете с нея.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

На 2 август 1955 г. стрелката на кантара показвала на Брус тегло от 182 кг. Тогава той взел сложното за него решение, че трябва да свали излишните си килограми. Според авторитети във вдигането на тежести и физическата култура той никога нямало да успее да свали излишното си тегло и да участва в какъвто и да е конкурс по културизъм. Обаче точно думата "никога" го мотивирала да започне да извайва тялото си като скулптор с помощта на дъмбели и щанги.

Началото

Рандал осъзнал, че трябва да промени коренно хранителните си навици и тренировки. След като размишлявал известно време, той решил да направи точно обратното на всичко, което му помогнало да увеличи теглото си. Като за начало започнал да намалява количеството храна, което приемал. След това постепенно премахвал въглехидратните и мазни храни от диетата си, като съответно увеличил приема на белтъчни храни и плодове и зеленчуци.

В тренировките си той увеличил сериите и повторенията - вместо 3 серии с по 3-5 повторения, той правел 4-5 серии с по 12-15, в зависимост от мускулната група. Неговата тренировка включвала 20 упражнения и траела около 6-7 часа дневно. Брус бил погълнат от идеята да отслабне и бил концентриран само в това.

Кардио

Брус Рандал

Естествено, към тежките тренировки с тежести Рандал включил и бягането като кардио тренировка. В самото начало за няколко седмици той само се разхождал, като се стараел да увеличава дистанцията и темпото си.

След известно време Брус започнал да тича с леко темпо, като се уморявал започвал да ходи, но не спирал. Така постепенно с времето и свалянето на излишните килограми Рандал започнал да тича от 5 до 8 км почти всеки ден. Той открил, че бягането не му влияе особено на тренировките с тежести, даже напротив, доста се увеличила издръжливостта му.

Диета

Обикновено това представлявал един храноден на Брус Рандал:

 • Закуска – 2 леко сварени яйца, нормален размер; половин литър обезмаслено мляко; чаша пресен портокалов сок и ябълка.
 • Обяд – салата; сушени плодове и ядки.
 • Вечеря – голяма пържола, два зеленчука, литър обезмаслено мляко и желатин.

Брус смесвал сухо мляко с обезмасленото, за да увеличи протеиновото съдържание. От време на време Рандал пиел и кафе, тъй като открил, че кафето намалява апетита му.

Тренировки

Брус Рандал често сменявал своята тренировъчна програма, но това е пример за това какво е представлявала:

 • Коремни преси, повдигания на краката на пейка, повдигане на краката от вис – 20-50 повторения;
 • Клекове без тежест – 20;
 • Бедрени сгъвания и разгъвания – серии от 25;
 • Хоризонтален лег и флайс – серии от 15-20;
 • Набирания, кофички, сгъване за бицепс, гребане с щанга или дъмбел, гребане тип "хеликоптер" – серии от 15-25;
 • Преси с дъмбели от седеж, преси на наклонена лежанка – серии от 10-15;
 • Още коремни преси, повдигания на краката от пейка и вис – серии от 20-50;
 • В края на всяка тренировка включвал и други упражнения, според това на коя мускулна група искал да акцентира.

Брус Рандал

Рандал прекарвал огромно време в залата по време на своята трансформация. Веднъж тренирал 27 часа в период от два дни и 81 часа в периодот една седмица. Брус си давал само няколко дни почивка, след което започвал отново здраво да тренира. Веднъж тренирал 27 последователни дни без почивка.

Цел

Преди началото на новата 1956 година Рандал си поставил за цел от началото на месеца до 15-то число да прави всеки ден по 5 хиляди коремни преси към обичайната си тренировка с тежести и бягането. Задачата му била доста тежка, но той успял да я изпълни със 75 хиляди коремни преси за 15 дни. Според Брус това му помогнало да намали драстично талията си и да започне да вярва още повече в себе си.

Предизвикателства

Рандал често си поставял лични цели, за да не губи стимул в трансформацията си. Той си поставял дата, или да речем, определен срок, в който искал да постигне нещо, например намаляване на теглото с 5 кг или намаляване на няколко сантиметра от талията и т.н. Този метод с поставянето на цели Брус научил, когато увеличавал теглото и силата си. Тогава си поставял цели като например за определено време да успее да вдигне на мъртва тяга или лежанка определени килограми. Рандал обичал да си поставя предизвикателства и да ги изпълнява.

Резултат

В крайна сметка след всички предизвикателства, през които минава, на 20 март 1956 година кантарът показва на Брус лично тегло от 83 кг. За 32 седмици Брус Рандал отслабва с около 98 кг. Според някои авторитети тогава, отслабването на Рандал било прекалено рязко и намирали, че е изгубил голяма част от силата и мускулната си маса, но това не притеснявало Брус. Само няколко години по-късно той спечелил престижния конкурс "Мистър Вселена" - през 1959-та година, с лично тегло от 97 кг чиста мускулна маса.

Брус Рандал споделял, че две правила винаги са му помагали в постигане на целите си, и те са:

 • Попитай и ще получиш отговор.
 • Бог помага на тези, които сами си помагат.

Класиране в конкурси

 • 1956 г. - "Мистър Америка" - AAU - 13-ти;
 • 1957 г. - "Мистър Америка" - AAU - 6-ти;
 • 1958 г. - "Мистър Вселена" за професионалисти - NABBA - 2-ри във високия клас;
 • 1959 г. - "Мистър Вселена" за професионалисти - NABBA - 1-ви във високия клас;
 • 1959 г. - "Мистър Вселена" за професионалисти - NABBA - Цялостен победител.
Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-I
Брус Рандал (част I)

Трансформацията на века

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow