Дневен план за навициСвали сега 

Брус Рандал (част I)

Трансформацията на века

Брус Рандал (част I)

Брус Рандал започнал да вдига тежести малко преди 21-вия си рожден ден. Преди обаче да се запознае с "Желязната игра", като юноша Брус работел на тежки длъжности като дървар в сечища и миньор във въглищни мини. След като започнал работа на товарен кораб, благодарение на добрата диета, пълноценния сън и свежия въздух увеличил теглото си от 74 кг до близо 87 кг само за 58 дни. След като се завърнал в училище на 17-годишна възраст, Рандал се записал в отбора по футбол, като намалил леко теглото си и го поддържал до завършването си.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Във флота

След като завършил училище, Рандал се записал във флота на САЩ. Няколко месеца след това, докато се разхождал из базата, в която бил установен, открил най-добре оборудваната зала за вдигане на тежести във флота, под ръководството на най-добрия инструктор по физическа култура – главен старшина Уолтър Метцлер.

Началото

Брус Рандал

На 3 януари 1953 година, след като се завърнал от коледна отпуска, Брус тежал около 90 кг. Искал да стане 100 кг, за да може да влезе в отбора по футбол. Рандал осъзнал, че за да увеличи теглото си, трябва по някакъв начин да приема повече храна. Така на всяко хранене започнал да взема нещо допълнително – чаша мляко, филия хляб, още една порция кълцано месо и т.н. Така теглото му постепенно се увеличавало и тялото му се адаптирало към по-големите количества храна.

Първа програма

Първата програма, по която Брус тренирал, била изцяло за ръце:

 • Стриктно бицепсово сгъване с щанга – 3 х 6-8 с 50 кг;
 • Концентрирано сгъване с дъмбел – 3 х 6-8 с 22,5 кг;
 • Френско разгъване с щанга – 3 х 6-8 с 32 кг;
 • Кик-бек с дъмбел – 3 х 6-8 с 20 кг;
 • Сгъване за бицепс с дъмбел на наклонена пейка – 3 х 6-8 с 20 кг.

С тази програма и тренировките си по футбол Брус увеличил теглото си от 92 кг на 100 кг, а по това време мишниците му били почти 46 см. Рандал бил изцяло погълнат от спорта, мечтата му все така била да стане професионален футболист.

Вдигане на тежести

Брус Рандал

Малко по-късно, в разгара на футболния сезон Брус вече тежал 120 кг, силата му също се увеличила. По това време неговият треньор старшина Метцлер го посъветвал да се откаже от футбола и да се фокусира във вдигането на тежести. Рандал решил да послуша своя наставник и да приложи своя принцип на увеличаване на личното тегло с цел растеж на силата.

След като се отдал изцяло на вдигането на тежести, той започнал да тренира по следната програма:

 • Изтласкване на дъмбели от хоризонтален лег – 3 х 5-8 с чифт 55 кг;
 • Изтласкване на дъмбели от лег с обратен наклон – 3 х 5-8 с чифт 60 кг;
 • Изтласкване на щанга от наклонен лег – 3 х 5-8 със 115 кг;
 • Навеждане напред с щанга "Добро утро" – 3 х 3-5 със 135 кг.

Това са началните тежести, с които започнал, но след време ги увеличил драстично. В края на всяка тренировка Брус добавял и по още няколко упражнения като клек, мъртва тяга, гребане с щанга, раменна преса и други. Почивките между сериите и упражненията били по няколко минути.

Хранене

Брус Рандал

През този период, в който увеличавал теглото и силата си, трябвало да увеличи също така и храната си, която била от изключителна важност. Брус харчел повечето си пари за храна, въпреки че флотът хранел доста добре своя персонал. Рандал често изумявал готвачите и хората около себе си, когато седнал да се храни.

 • Често закуската му се състояла от около 2 литра мляко, един хляб и половина и около 28 пържени яйца.
 • Брус се хранел 4 пъти на ден, като пиел мляко и между храненията.
 • Той закусвал в 6:30; обядвал в 11:30; вечерята му била в 16:30 и обикновено към 21:30 преди лягане хапвал още нещо.
 • Обикновено изяждал от 12 до 18 яйца и пиел около 7 до 9 литра мляко на ден.
 • Веднъж изпил 18 литра мляко за един ден като допълнение към стандартното си хранене.
 • Момчетата във флота му държали бройка, за една седмица Брус изял 171 яйца само на закуска.

Клекът

Брус Рандал

Когато Брус Рандал започнал тренировките си, той попитал своя треньор кое упражнение може да генерира голяма сила в цялото тяло, а старшина Метцлер му отговорил, че това е клекът с щанга. В самото начало, когато Брус тежал 90 кг краката му били доста слаби, той опитал да клекне и да се изправи с щанга, тежаща 85 кг, но не успял. Няколко години преди да започне да тренира с тежести Рандал претърпял инцидент, в който имал счупване на единия крак на 7 места, но това не го спряло. По-късно при тегло от 112 кг Брус клякал със 140 кг. Няколко месеца след това правел клек със 185 кг при лично тегло от 127 кг. А когато вече тежал 161 кг, успявал да направи клек с 275 кг.

"Добро утро"

Любимото упражнение на Рандал било навеждането напред с щанга или познатото "Добро утро". Когато достигнал над 180 кг в това упражнение, той разбрал, че не може да го изпълнява повече в стриктна форма с изпънати крака, затова при навеждането напред сгъвал леко коленете си. С тази форма достигнал до 310 кг в това движение. Веднъж пробвал да направи навеждане напред с 340, като торсът му бил паралелно на пода, но не успял да се изправи и изпуснал тежестта.

Първо състстезание

През декември 1953г., само 11 месеца след като започнал да тренира Брус участвал в първото си състезание по вдигане на тежести. Той спечелил състезанието с преса над глава със 136 кг; изхвърляне със 108 кг и обръщане с изтласкване със 143 кг. До този момент Брус тренирал 3-4 пъти седмично основно на базовите упражнения, като рядко практикувал олимпийските движения.

Нова програма

Брус Рандал

На 1 януари 1954 г., година след като започва да тренира, тренировъчната му програма била следната:

 • Обръщане с изтласкване на наклонена лежанка – 3 х 3-5 със 160 кг;
 • Преден клек, ¼ от движението – 3 х 6-8 с 460 кг;
 • Изтласкване на дъмбели от хоризонтален лег – 3 х 3-5 с чифт 90 кг дъмбели;
 • Изтласкване на дъмбели от лег с обратен наклон – 3 х 3-5 с чифт 85 кг дъмбели;
 • Навеждане напред с щанга "Добро утро" – 3 х 3-5 с 256 кг.

На 11 март 1954 г. Брус Рандал се уволнил от флота. След като се върнал у дома в Ню Йорк, изумил близките и приятелите си с драстичното увеличение на теглото си само за 14 месеца. По това време тежал 155 кг.

Лични рекорди

След завръщането си вкъщи Рандал продължил да тренира и да увеличава теглото си. Това са неофициалните му лични рекорди при тегло от 172 кг:

 • Преса над глава – 170 кг;
 • Клек – 305 кг;
 • Добро утро – 310 кг;
 • Мъртва тяга – 350 кг;
 • Сгъване за бицепс – 105 кг;
 • Хоризонтален лег – чифт 100 кг дъмбели за 2 повторения;
 • Хоризонтален лег – 218,5 кг с три секунди пауза на гърдите;
 • Лег с обратен наклон – чифт 100 кг дъмбели за 1 повторение;
 • Обръщане и изтласкване на 45 градусова наклонена пейка – 186 кг;
 • Преден клек, ¼ от движението – близо 600 кг.

Рандал продължил да тренира и достигнал тегло от 186 кг. При това лично тегло той вече имал затруднения при вдигането на тежести, както и с поддържането на такава огромна маса.

Във втората част на статията ще научите как Брус Рандал успял да свали огромното си излишно тегло и да спечели престижния конкурс "Мистър Вселена" през 1959 г.

Още съдържание по темата
Брус-Рандал-част-II
Брус Рандал (част II)

Голямата промяна

В-памет-на-Джо-Уидър
В памет на Джо Уидър

Почина създателят на първата фитнес империя

Силните-жени-от-миналото-I-част
Силните жени от миналото (I част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началото на 20-ти век

Силните-жени-от-миналото-II-част
Силните жени от миналото (II част)

Циркови артистки и впечатляващи със своята сила атлетки от 19-ти и началотo на 20-ти век

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow