Закуска, закусчица или закусище?

Всъщност няма значение - важното е да не я пропускате!

Когато попитам някой дали закусва, почти винаги отговорът е "Нямам време!", "Не съм гладен сутрин!", "Защо да ям допълнително?", "Това само ми отваря апетита!". Дали това са достатъчно добри причини да пропуснем нещо толкова важно и полезно? Аз не мисля така! Има много причини да не пропускате сутрешното хранене. То може да промени начина, по-който се чувствате през деня, да ви помогне да бъдете по-силни, по-способни, а и по-атлетични.

Закуска, закусчица и ли закусище?

И децата знаят, че е важно да закусват - защо с времето забравят това?

Сигурно и вашата майка ви е окуражавала да закусвате и ви е повтаряла с онзи благоразумен тон, че това е най-важното хранене. И е била права!

Сутрин е особено важно да приемем необходимите ни количества хранителни вещества, за да може да функционираме по-добре през деня.

Това е времето, в което усвояваме най-добре храната и тялото ни я използва по най-рационален начин.

Това е така, защото закуската идва след най-големия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). Тогава тялото ни е в нужда за нутриенти, витамини и минерали повече, отколкото през останалата част от деня.

Кръвната ни захар е най-ниска, а ако се занимавате с интелектуален труд или учите, трябва да знаете, че тя е единственото "гориво" за мозъка.

Витамините се усвояват в най-голяма степен сутрин, затова на етикета на повечето от тях пише да се взимат именно тогава.

Какво става, ако пропуснем да ядем сутрин?

Да речем, че предния ден сме вечеряли в 8 или 9 часа и не ядем до обяд на следващия ден. Това са 15-16 часа без храна.

Организмът разгражда белтъци и мазнини, за да си набави необходимата енергия, но получена по този начин, тя не може да се сравни с тази от прием на храна.

По това време вече започваме силно да огладняваме и това чувство се засилва през деня. Накрая следва обилна вечеря и презапасяване с така ценната енергия под формата на подкожни мазнини.

Тогава защо още има хора, които не искат да закусват?

Не сте гладни? Липсата на апетит е по-скоро последствие, а не причина. Тя произхожда от изградения навик да не се яде и се изкоренява в рамките на няколко седмици.

След този период се събуждаме гладни и храната ни доставя удоволствие!

Друга част от критиците твърдят, че добавянето на едно хранене в първата половина на деня ще повиши общите калории, които приемат за денонощието.

Това може и да е така, но... храненето не е проста аритметика, а сложна система. Какво и колко ядем има точно толкова значение, колкото и в какво състояние сме когато го ядем.

Нека се върнем на случая с обилната вечеря малко по-нагоре.

Доказано е, че тези, които пропускат приема на калории сутрин, в по-късните часове на деня страдат от пристъпи на остър глад и си ги наваксват вечер. Нищо чудно, че именно тези хора са се загрижили за калориите.

Трети съобщават, че храненето сутрин им отваря апетита за през деня. Тяхната грешка е в избора на храна. Те приемат прости захари, които се усвояват прекалено бързо и отново настъпва липса на нутриенти в организма.

Правилният избор за закуска е комбинацията от комплексни въглехидрати и белтъци, които да осигурят плавен и постоянен приток на енергия за повече време.

Целулозата и растителните влакна също помагат за бавното усвояване и за храносмилането. В този ред на мисли една пълноценна закуска би съдържала чаша мляко с мюсли или пълнозърнест сандвич с яйце.

И не казвайте, че нямате време - няма да отнеме повече от сутрешното кафе, а ще разберете, че си струва!

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1