Подправките

Големият свят на малките тайни

Задоволството често грейва на лицата на хората благодарение на малките „тайни", придаващи специфичен облик на всичко, до което се докоснат. Те рядко се виждат, а присъствието им кара хората да признават, че храната е „вкусна", че питието има „невероятен" аромат, а шампоанът мирише „хубаво". Подправките са онези финални щрихи, които художникът нанася върху бялото платно и го превръща в шедьовър.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Подправки

Използването на подправки не означава само да поръсите сандвича си с пипер или да сложите сос тобаско върху пилешките крилца. Подправките имат толкова много функции - те са свещени предмети, афродизиаци, правят храната по-вкусна и са пълни с антиоксиданти. Подправките са синоним на уникалност.

Подобно на творците подправките често остават зад светлините на прожектора и за тях не се говори много. Поради това настоящата статия има за цел да запознае читателите с богатия и шарен свят на „малките тайни", който се простира от трапезата до индустрията.

Подправките - стари колкото света

Историята на подправките е шарена и пълна с много интересни факти, разкриващи една специфична и много важна тяхна функция - социалната. В древен Египет подправките се използвали при мумифициране на важни персони. Ароматните треви дори се „вграждали" в гроба на мъртвеца, за да ги отнесе в следващия си живот. В Средновековието солта се сервирала на масата на голями блокове. Тя се слагала най-близо до най-богатия гост. По-бедните гости сядали в края на масата или „под солта", от където и дошъл прочутия израз. В същия период подправките станали и обект на търговия. Богатите хора плащали много, за да се сдобият с редки аромати предимно от Китай. Дамите в онези времена се оценяли по това какви храни и колко вида подправки сервирали на вечерните си партита. Проучвания доказват, че храните в Средновековието са силно подправени с пипер, карамфил, джинджифил, индийско орехче и стрита царевица.

Дълго време подправките са играли и важна роля и в психологията. Аромати като лавандула, шафран, лайка, градински чай и др. са били използвани за стимулиране на настроението и паметта.

Животът на подправките е съпътстван с множество легенди за лечебната и магическата им сила. По онези времена битувало поверието, че ароматните треви и корени растат в Райската градина. Мнозина изследователи и пътешественици прекарали години в търсене на божественото място. Интересен пример за това е карамфилът, постепенно превърнал се в много ценена подправка. Откриването му било част от прочутата експедиция на Христофор Колумб до Новия свят.

Придайте вкус на живота си

Според Американската Асоциация за търговия с подправки хората за първи път използват ароматните треви преди около 50 000 год. преди Новата Ера, когато  са открили, че някои видове листа придават на месото специфичен вкус. В асирийски писма от преди 2300 г. преди новата ера е посочено, че преди да създаде света, Господ е пил вино, приготвено от ферментирало сусамено семе. 

През 50 г. преди новата ера римляните пренасят семената на горчицата в Англия. Колумб, Магелан и Васко да Гама откриват маршрутите на подправките и доставчиците им. Подправките се превръщат в богатство и разменна валута. През 1969 г. те достигат до Луната, а 14 г. по-късно британците откриват, че стритият джинджифил е два пъти по-силно средство за борба с морската болест, отколкото лекарствата.

Канелата е една от полезните за човешкото здраве подправки, използваща се за профилактика на диабет. Ричард Андерсън, изследовател в аграрното министерство в САЩ, открива, че за инсулиновата сигнализация, придвижването на глюкозата и възбудителния отговор при разграждането на захарите е от съществено значение наличието на 3 вида протеини. Инсулиновите качества на канелата се дължат именно на освобождаването на тези протеини. Изследванията му показват, че дори и ¼ чаена лъжичка канела на ден спомага за понижаване от 10 до 30 %  риска от поява на фактори, свързани с т.нар. метаболитен синдром - високо кръвно налягане, повишен холестерол, триглицериди и ниво на глюкозата.

Какво всъщност представляват подправките?

Подправките са вещества, добивани от корените и кората на дърветата, пъпките и плодовете на растенията. Запазват свойствата си много дълго време, ако бъдат съхранявани правилно. Подправките са мощен антиоксидант, неутрализиращ атаките на свободните радикали към тялото. Те съдържат фитонутриенти, които предпазват здравите клетки от мутация в ракови. Едно от основните предимства на използването на подправки пред нормалните лекарства са намалените странични ефекти, дължащо се на ниската концентрацията на активни вещества. Важно е да се знае, че хората с установени алергии, деца, бременни и кърмещи жени трябва да се консултират с лекар преди предприемане на лечение с подправки. Подправките са и чудесно средство за бързо облекчаване, тъй като се абсорбират светавично. Единственият им недостатък е, че поради насипното си състояние, трябва да бъдат прецизно премервани и дозирани.

Ето списък с някои по-известни подправки и техните лечебни ефекти:

Чесън

Чесънът е една от най-известните и широко използвани подправки. Той е силно оръжие за борба с възпаления и натурален антибиотик. Установено е, че намалява холестерола и високото кръвно налягане.

Индийско орехче

Често срещана подправка почти във всяко домакинство, индийското орехче е натурален стимулант за сърдечно-съдовата система. Познато е и свойството й да успокоява ставни възпаления при подагра. Тази подправка обаче трябва да се използва много внимателно, тъй като по-големи дози от нея могат да бъдат токсични. Не бива да се използва от бременни жени и от деца.  

Джинджифил

Джинджифилът има много медицински приложения. Той е много ефикасен срещу морска болест и общо неразположение. Използва се и за облекчаване на менструални болки и гадене вследствие от химиотерапия.

Копър

Използва се най-често за лечение на колики и газове при децата. Има силно детоксикиращо и деуретично действие.  

Карамфил

Карамфилът е чудесен антисептик, използван за лечение на стомашни разтройства и диария.

Розмарин

Тази подправка действа успокоително на храносмилателната система. Под формата на олио се използва за масаж на тяло и засилва циркулацията на кръвта.

Куркума

Поправката се използва за лечение не артрит, дезинтерия и сърдечни заболявания. Позната е и способността й да понижава риска от някои видове рак, тъй като атакува свободните радикали.

Червен лют пипер

Този вид пипер може да се използва както с храната, така и в контакт с кожата. Съдържащото се в него вещество, допринасящо за лютивия вкус, се използва като активна съставка в много болкоуспокояващи лекарства. Има благоприятен ефект и върху храносмилането.

Керевиз

Добре познатия ни керевиз се използва освен за приготвянето на ароматни супи и за облекчаване на сърдечни болести, високо кръвно налягане и повишен холестерол.

Кориандър

Тази подправка има успокояващ ефект върху храносмилателната система, използва се за облекчаване на колики и общо неразположение, придружено с гадене.

Канела

Освен описаните по-горе свойства за контрол на нивото на кръвната захар при диабет, ароматната съставка има свойството да облекчава симптомите при инфекция на пикочните пътища.

Риган

Използва се за облекчаване на респираторни проблеми, както и нарушения в храносмилането.

Шафран

Проучвания показват, че тази подправка има положителен ефект при разрушаване на ракови клетки, причинители на левкемия.

В заключение можем да кажем, че светът на „малките тайни" е необятен като морето и голям като света. Едно е сигурно - множеството им полезни ефекти ги правят предпочитан гост на всяка трапеза и ценна съставка в редица индустрии. Въпрос на индивидуални предпочитания е на кой вид подправка да спрем избора си и в двата случая.

Отговорът е само един - експериментирайте !

Използвани източници

  • associatedcontent.com
  • essortment.com
  • blogcritics.org
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow