Дневен план за навициСвали сега 

Царевица

Златистата лятна мания

Царевицата е сред най-любимите храни на българина, особено през летния сезон. Този златист житен дар е нагледен пример за съчетание на отлични вкусови качества и полезност за организма. Тя може да бъде и отлична целогодишна добавка към най-различни родни и чужди ястия.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

ЦаревицаЦаревицата (Zea mays ssp., Gramineae) е вид житно растение или зърнено-фуражна култура, култивирана първо в Месоамерика (район в Северна Америка, простиращ се от Централен Мексико до Хондурас и Никарагуа), а впоследствие в цяла Америка (Северна и Южна). Тя започва да се отглежда и в Европа през XVI век в периода на т.нар. "велики географски открития", а чак след още стотина години се появява в Индия и Китай.

По информацията за произхода на царевицата може да се досетите, че най-голямото й производство е в Америка. Само в САЩ то е около 270 млн. тона годишно. 2/3 от световното производство на царевица се пада на Щатите, Китай, Бразилия и Мексико. В българския език царевицата има над 20 названия в различни диалекти: арапка, влашка, гугула, гълъби, кукуруз, мисир, папур, пашка, пченка, рапка, царка и др..

Царевичното растение достига на височина повече от човешки ръст (между 2 и 3 метра). Стъблото е дебело и здраво, а по него има възли, от които излизат дълги и широки мечовидни листа. На върха на стъблото има разклонена метлица с малки мъжки цветчета, като техният прашец опрашва женските цветове, представляващи два или три кочана, израснали в пазвите на листата.

Всеки кочан е плътно обвит с тънки жилави листа. Когато от върха на кочана излязат нежни свило подобни нишки, женските цветове са цъфнали. С помощта на вятъра прашецът попада по лепкавите връхчета на нишките и ги опрашва. След това в кочаните се образуват жълточервени или бели лъскави зърна - семената на царевицата. Царевицата се бере, след като свилата изсъхне и цялото растение пожълтее.

Видове царевица

Най-често срещаните видове при царевицата са следните:

 • царевица тип "дент"
 • царевица тип "флинт"
 • восъчна царевица
 • сладка или "зелена" царевица
 • пуканкова царевица
 • индианска царевица
 • брашнена царевица

Царевица тип "дент"  (в превод от англ. "зъб"), с научно име Zea mays indentata. Нарича се още "полска" царевица. Това е вид, чиито ядки съдържат твърда и мека скорбяла и с узряването се оформят във формата на зъб. Основна култура, използвана за човешка и животинска храна, както и в промишлени продукти. Това е единственият вид, използван при производството на царевична скорбяла.

Царевица тип "флинт" (в превод от англ. "кремък"), позната с научното име Zea mays indurata, е вид царевица с твърди, ръбести, закръглени или къси и плоски семена с мек нишестен ендосперм изцяло обгърнат от твърд външен слой. Идентична е на предходната и се използва за същите цели. По-голяма част от нея се отглежда в Южна Америка.

Восъчна царевица е царевица със зърна, които при разрязване наподобяват восък и които съдържат скорбяла само с разклонена верига. Восъчната царевична скорбяла съдържа над 99% амилопектин, докато обикновената царевица - 72-76% амилопектин и 24-28% амилоза. Амилопектинът е скорбяла с разклонена верига с високо молекулярно тегло, докато амилозата е скорбяла с по-малка неразклонена или линейна верига. Восъчната царевица се обработва чрез мокро смилане, за да се получи восъчна царевична скорбяла, която впоследствие бавно си възвръща кристалната форма. Отглежда се, за да покрие нуждите от специална скорбяла за втвърдяване на храните и по-специално онези храни, които са подложени на големи температурни промени при преработката си.

Сладка или "зелена" царевица - консумира се сурова, консервирана или замразена. Отглеждат се различни нейни разновидности. Обикновено се асоциира с определени видове (Zea saccharata или Zea rugosa), подвидове (Zea mays rugosa) или специфична мутация на царевицата тип "Дент". Отличава се с високото захарно съдържание на ядките в млечния етап, в който те са годни за консумация.

Попкорн (пуканкова) е вид царевица (Zea mays everta) с малки гнезда и малки заострени или кръгли зърна и много твърд ендосперм, които при излагане на по-висока температура се разпукват при изтласкването на съдържимата влага и образуват бяла нишестена маса, надхвърляща няколко пъти големината на първичната ядка.

Индианска царевица - среща се с бели, червени, пурпурни, кафяви или цветни зърна. Оригиналната царевица, отглеждана от индианците, известна с научното име Zea mays. Използва се често за украса по време на празниците по прибиране на реколтата и на Вси Светии.

Брашнена царевица, също позната като "сладка" или "индианска" царевица. Формата на зърната й е еднаква с тази на царевицата тип "флинт", като е изградена почти изцяло от мека скорбяла. Научното й име е Zea mays amylacea. В САЩ се отглеждат малки количества синя брашнена царевица за царевични питки, чипс и печени продукти. В Южна Америка тази царевица се отглежда в разнообразни цветове и се използва в производството на храни и бира.

Продукти от царевица

Няма друго културно растение у нас, от което да се добиват толкова много продукти, както от царевицата. Всеизвестни са прекрасните вкусови качества на варената царевица и белите пуканки. От царевичното брашно се приготвя хляб и каша, наречена качамак или мамалига.

От царевицата се произвежда растително масло (маргарин), което не отстъпва по вкус на кравето масло, а също така и нишесте за десерти. В индустрията от различните части на царевичното растение се изработват спирт, хартия, пластмаси; каучук, от който се правят автомобилни гуми; изкуствени влакна, от които се тъкат платове за дрехи; различни лекарства (декстрин, медицинска глюкоза). Зърното, стъблото и листата на царевицата са отлична храна за добитъка. Тя е второто по значение житно растение у нас (след пшеницата) и с нея се засяват големи площи, от които се получават високи добиви.

Хранителен състав на царевицата

Ориентировъчно съдържание на вещества в 100 гр. храна:

Продукт вода в %
ккал белт. /гр мазн. /гр смилаеми въгл. /гр фитостероли./мг захари/гр  фибри/гр

Бяла сладка царевица, варена

70% 108
3.3 1.3 25.1 - 4.1 2.7

Жълта сладка царевица, варена

70% 108
3.3 1.3 25.1 - 3.2 2.8

Здравословни ползи

 • Царевицата е добър източник на витамините В1 и В9;
 • Внася в организма най-вече минералите: фосфор и магнезий.

Здравословни рискове

Царевицата съдържа т.нар. липиден трансферен протеин - несмилаем протеин, който "оцелява" при готвене. Той е свързан с редки и все още не дотам добре познати алергии при хората спрямо царевицата. Алергичната реакция може да предизвика кожни обриви, подуване или сърбеж от мембранната слуз, диария, повръщане, астма, а в тежките случаи - анафилактичен шок.

Все още не е ясно колко разпространена е тази алергия, но е важно да се отбележи, че тези, които я имат, имат и също т.нар. прасковена алергия. Европейският съюз е задължил производителите на храни, които съдържат царевица, да я посочат.

Варианти за приготвяне

 • Варена: Вече стана дума за най-популярните приложения на царевицата в българската кухна, а и в световен мащаб. Безспорно класацията е оглавена от варената царевица, която целогодишно може да се консумира от консерва, а през лятото и в най-естествения си вид. 
 • Печена: Царевичните пуканки са традиционната храна, когато гледаме телевизия, отидем на кино или се разхождаме по улицата.
 • Варено-печена: Съществува и вариант за варена и после запечена на грил царевица, което и придава по-пикантен вкус.
 • Варена в салати: Царевицата намира широко приложение в различните видове салати, като особено важна е да бъде в състава на всеизвестната мексиканска салата. Сварени царевични зърна се поставят още в салати с риба тон, салата с макарони, различни летни салати и др.
 • Супи и други ястия: Житното растение се използва и в комбинация с други зеленчуци, като наравно с тях се задушава и консумира. Царевицата е сред основните съставки и за чужди ястия като паелята и перуанската супа.
 • Качамак: Традиционният български качамак също се изготвя със съдействието на царевично брашно.
 • С брашно: Царевичното брашно е основен продукт за приготвянето на сладката царевична питка и царевичният плодов пай и др. сладкиши и тестени изделия.

Примерни рецепти с царевица

Използвани източници

 • wikipedia.org
 • zoomania.org
 • limagraincentraleurope.com
 • bgkulinar.net
 • recepti.plamcom.com
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow