Дневен план за навициСвали сега 

Астма и спорт

Комбинацията възможна?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Астма"Интензивното спортуване може да отключи астмата", съобщават холандски учени. Това важи особено при продължително трениране на колоездене, бягане и плуване. Изводът е от проучване, правено по време на олимпийските игри в последните двадесет години.

Спортистите правят повече вдишвания в минута, отколкото обичайно. Един лекоатлет-бегач прави 30 вдишвания в минута: два пъти повече, отколкото в нормални условия. Топ-спортистите често тренират и по седем дни в седмицата, а това е огромно натоварване за белите им дробове. По-честите вдишвания водят до преохлаждане и "изсушаване" на белите дробове, което води до възпаления. Много често спортистите не разпознават в оплакванията си астмата и не се лекуват, а правилното лечение би могло да подобри резултатите им. Повечето спортисти смятат, че лекуването на астматичните им оплаквания не е позволено, тъй като лекарствата за астма са в допинг-листите. Според директивите обаче, употребата им е позволена, ако е поставена диагноза астма.

Бронхиална астма

Това е хронично алергично заболяване на белите дробове, което се проявява с пристъпи на задъхване и задушаване и суха кашлица като реакция на въздействието на алерген или вследствие простудно заболяване, физическо натоварване или емоционален стрес.

Признаци

 • Кашлица - при повечето астматици кашлицата е постоянна и мъчителна. Състоянието може да се влоши на студен въздух, след физическа работа, а също и нощем;
 • Тежест в гърдите - появява се след физически усилия и е присъщо на повечето астматици. Често болните страдат от силно затруднено  дишане, поради проблем при издишването на поетия въздух;
 • Задушаване - то е в основата на задъхването. Стесняването на дихателните пътища затруднява преминаването на въздух и съответно се учестява дишането;
 • Хрипове - повечето астматици издават свистящи звуци при дишане.

Кой се разболява от астма?

Хора на всякаква възраст могат да се разболеят от астма, но 50% от всички заболели са деца, предимно момчета под 10-годишна възраст. При възрастните по-често се разболяват жените.

Лечение

Лечението на бронхиалната астма е продължителен процес, който изисква постоянен лекарски контрол и висока отговорност от самия болен. Действието на противоастматичните препарати е насочено към премахване на пристъпите и за профилактика. Затова лекарите отделят много по-голямо внимание именно на предотвратяване на пристъпите, по възможност - немедикаментозно. А профилактиката включва мерки за отстраняване на причините, предизвикващи влошаване състоянието на болния. Става дума за здравословен начин на живот - никакво пушене, чисто работно място, достъп на свеж въздух. Необходимо е всеки астматик да "познава" своя алерген и да го избягва:

 • домашни животни (прекратете контакта с тях);
 • пухени възглавници и спално бельо;
 • парфюми и друга козметика;
 • цветен прашец;
 • някои лекарства, особено обезболяващи;
 • хранителни продукти - мед, цитрусови плодове, орехи, шоколад и др.

Заблудата за астмата и спорта

За щастие астмата днес вече не се смята за присъда, която принудително лишава човек от спорт за цял живот. Здравословният начин на живот, физкултурата, закаляването, солните камери и останалите алтернативни методи не могат изцяло да заместят медикаментозната терапия, но помагат да се подобри качеството на живот на болните. Спортът е полезен, особено в начален стадий. По време на обостряния обаче е по-добре да се въздържате от интензивно спортуване.

Спортуването се препоръчва горещо!

Спортът не само помага на страдащите от астма да овладеят заболяването, но подобрява и дишането. Физическите упражнения са изключително полезни, независимо дали имате астма или не. От игра на боулинг до енергично колоездене, спортът ни забавлява и ни помага да се чувстваме добре. Разбира се, съобразете се с нивото си на физическа подготовка, както и бъдете сигурни, че инхалаторът или другите специфични медикаменти, които използвате, са ви под ръка. Какъвто и да е спортът, преди това загрявайте добре – това намалява вероятността за  астматичен пристъп. Ако забелязвате, че изпълнявате едно и също упражнение все по-трудно, това може да е сигнал, че астмата ви се влошава – свържете се с лекаря си. И тогава възниква въпросът: Какъв спорт да изберем?

Кой е най-добрият спорт за хора с астма?

Това е спортът, който ви кара да се чувствате добре и в безопасност, и едновременно с това ви забавлява. Ако астмата ви е под контрол и не се обостря, практически няма ограничения за вашия избор. Ако обаче не сте сигурни в това, обсъдете различните опции с лекуващия си лекар. Уведомете инструктора си (ако имате такъв) за своето заболяване. 
Има спортове, които са особено подходящи за астматиците:

Йога

Тази релаксираща форма на физическа активност може да се започне във всяка възраст. Освен това е доказано, че оказва допълнителен благотворен ефект към лечебната терапия.

Плуване

Принципно това е най-подходящият спорт за хора с астма. Плуването в открит басейн е идеален избор, тъй като въздухът е топъл и влажен, съответно и по-малко дразнещ за дихателните пътища. Освен това, плуването тонизира цялото тяло и подобрява дишането. Бъдете внимателни по отношение на студената или хладка вода, както и с хлора, използван за дезинфекция на водата в басейните, който може да провокира симптомите.

Отборни игри

Това е добра идея за спортуващите с астма, тъй като играта в отбор предполага чести къси почивки, които се оказват полезни при една по-голяма продължителност на физическото натоварване.

Кои спортове да се избягват?

Наистина някои спортове носят повишен риск за астматиците. Бъдете внимателни по отношение на:

Гмуркане

Ако имате астма, не означава, че не можете да се гмуркате. От изключителна важност обаче е заболяването да е добре контролирано, в противен случай рисковете са много големи. Трябва да разполагате с подходящи лекарства, както и наблизо да има опитен лекар.

Спортове, свързани с обемна екипировка

Това е каране на ски, скално катерене и др. Една от най-големите трудности e, че лекарствата могат да се окажат труднодостъпни или да се разпилеят. Като добавим и студения и по-разреден въздух на по-голяма надморска височина, проблемите за астматиците се увеличават. Уверете се, че си носите достатъчно и подходящи лекарства, изгответе спешен план за действие, по възможност заедно с лекар.

Кога да се внимава?

 • В много случаи студеният и сух въздух влошава състоянието. Тичането в такова време не е добра идея.
 • Ако поленовият прашец е един от вашите дразнители, избягвайте да спортувате извън къщи по време на цъфтежа на тревите.
 • Ако в момента сте с простуда, дихателните ви пътища са с по-голяма сензитивност, дори и без да правите физически усилия. Недейте да спортувате в такъв случай.

Защо спортът провокира симптомите на астмата и какво е EIA (exercise-induced asthma)?

Около 70 до 80% от хората с астма установяват засилване на симптомите при спорт – т.нар. EIA (exercise-induced asthma). При това заболяване дихателните пътища са раздразнени, което ги прави много чувствителни към всяка промяна във влажността, температурата и концентрацията на прахови частици във въздуха. Точната причина за провокацията на астма при физическо натоварване не е съвсем ясна. Счита се, че ускореният въздушен поток през дихателните пътища, особено ако е студен и сух, води до негативна реакция от страна на белия дроб.

Може ли да се предотврати появата на симптомите?

Превенция всеки ден – ако използвате такъв медикамент, бъдете сигурни, че наистина го взимате регулярно всеки ден. Това ще потисне възпалението на белите дробове.
Точно преди физически упражнения, използвайте обичайния си спрей-инхалатор – можете да направите две впръсквания. Това би предотвратило евентуалното възникване на симптомите. Ако все пак те се появят, направете още едно впръскване, но това е и знак, че вашата астма не е добре контролирана. Натриевият хромоглюкат (Intal) предотвратява симптомите, но трябва да се използва около 30 минути преди започване на физическото натоварване, освен това не е подходящ за употреба, ако неразположението вече е възникнало.
Сухият и студен въздух провокира EIA. Тренирането на открито в такова време, както и дишането през устата трябва да се избягват. Поемането на въздух през носа го овлажнява и затопля преди да достигне до белите дробове. EIA симптомите типично настъпват след 3 до 8 минути след началото на спортуването, и могат да се задържат от 20 до 30 минути. Варират от мека до остра форма и включват кашляне, кихане, тежест и болка в гръдния кош, учестено дишане, омаломощаване. Загрявката е задължителна! Бъдете сигурни, че сте загрели добре – това би предотвратило последващи усложнения по време на спорт.

Как се случват EIA атаките?

Около 80 - 90 % от хората с хронична астма имат EIA. EIA може да се появи и при хора без доказана хронична астма. По време на астматичен пристъп бронхиалните пътища частично се блокират. Дразнителят (напр. полен) провокира освобождаване на хистамин и други химически субстанции в белия дроб от страна на имунната система. Това води до отичане и подуване на въздухоносните пътища и констрикция на малките бронхиоли – бронхоспазъм, образува се и слузест сектрет, който още повече затруднява дишането. При около половината от хроничните астматици първичният пристъп (известен като "ранен отговор") се последва и от забавена реакция ("късен отговор"). Някои специалисти считат, че EIA се различава от хроничната астма, тъй като индуцираният от физически упражнения бронхоспазъм (EIA) не причинява белодробно възпаление, липсва и късният отговор.
При астмата проблемът не е в достигането на въздух до белите дробове, а в издишването му през хиперсензитивните и раздразнени въздухоносни пътища. Става невъзможно поемането на дъх, след като предишната глътка въздух не може да се издиша.

Лекарства при EIA

Това са кортикостероиди за инхалиране ("превентори”), които трябва да се взимат 2–3 месеца, за да дадат пълния си ефект. Други лекарства, които се взимат паралелно, са дългодействащи бета-2-агонисти ("симптом-контролери”) и краткодействащи бета-2-агонисти  ("рилийвъри”), които се използват точно преди трениране. Други препарати са натриевият хромоглюкат (Intal, Intal Forte), недохромил (Tilade), монтелукаст (Singulair) зафирлукаст (Accolate).

Антиастматичните лекарства и правилата в спорта

Ключов момент в комбинацията астма-спорт е познаването на условията за приложение на антиастматичните лекарства. Всяко лекарство, което приемате, независимо дали е предписано от лекар или не, се подлага на оценка от националните спортни организации по отношение на:

 • връзката му със съответния спорт;
 • разрешено ли е в този спорт при конкретните условия;
 • разрешено ли е в този спорт въобще.

Превенция на EIA

 • поддържайте здраво и тренирано тяло;
 • правете упражнения в топла и влажна среда;
 • избягвайте физическа активност в среда, съдържаща алергени и други дразнители;
 • опитайте се да дишате само през носа; 
 • загрявайте преди упражнения.

Астмата и спортът могат да се комбинират успешно при една добре контролирана астма и съобразяане с лекарствените рестрикции. Според проучванията 10 до 12 % от атлетите имат EIA. В летните олимпийски игри през 1984 в Лос Анджелис, 67 от 597 участници в отбора на САЩ страдали от EIA ... и спечелили 41 медала.

Използвани източници

 • bulpress.net
 • health.actualno.com
 • lekar.bg
 • blitz.bg
 • asthmaassistant.com
 • enotalone.com
 • mydr.com.au
Още съдържание по темата
На-ръба-или-как-да-се-движим-за-да-не-ни-боли
На ръба (или как да се движим, за да не ни боли)

Техниките са много, принципите обаче са само няколко

Синдром-на-кубиталния-тунел
Синдром на кубиталния тунел

Наричан още "телефонен лакът"

Тренировки-за-стягане-след-раждане-със-секцио
Тренировки за стягане след раждане със секцио

Кога е безопасно да започнем да тренираме и по какъв начин?

Тузлата-място-с-история-и-дух
Тузлата - място с история и дух

За лиманолечението, калолечението, спокойствието и още нещо

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow