Дневен план за навициСвали сега 

Пушене и спорт - неочаквано лоша комбинация!

Днес е прекрасен ден да спрете цигарите! Нали?

Ден след ден, цигара след цигара. Нещата си вървят. Вие си мислите, че сте здрави и че ви е добре, тютюнопроизводителите ликуват и пускат все по-атрактивни реклами. Като онази на авантюриста, облечен с кожа на фона на камила... Да, точно това е пушенето. Безотговорна авантюра със собствения и чуждите бели дробове, а оттам и с глобалното здраве.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Пушене и спорт - неочаквано лоша комбинация!

Как цигарите вредят на джоба...

Всички сме чували за вредата от цигарите, а надписът върху всяка кутия: "Пушенето убива!" изобщо не влияе на по-коравите пушачи.

Мнозина са на мнение, че така или иначе ще умрат - нека да е приятно. Други пък заявяват, че пушат нищожно количество пречистен тютюн, затова не се чувстват заплашени.

Трети ми се смеят, като казват: "Не съм решил, не съм ги отказал!" Всички те обаче знаят, че са зависими.

Пристрастени са на социално, психологично и на физиологично ниво. Ще демонстрирам на четящите пушачи какво губят...

Примерни здравословни удоволствия, които пропуска един умерен пушач на цената на цигарите:

30 дни х 10 цигари = 300 цигари = 15 кутии х 2,50 лв (средно) = 37,50 лв х 12 = 450 лв

 • 450 лв = целогодишна фитнес карта в спортен клуб с три до четири звезди (според населеното място и с предвидена отстъпка за предплатени карти);
 • 450 лв = среден клас кростренажор, висок клас велоергометър;
 • 450 лв = СПА седмица в три до четиризвезден балнеологичен център;
 • 450 лв = карта за 15 часа джакузи с приятели;
 • 450 лв = пари за харчене по ваксини, имунизации и профилактични изследвания като застраховка за спортните резултати.

Ще спра дотук, макар че списъкът е дълъг. Ако не съм успял да ви накарам да се замислите с икономически аргументи, ще продължим с наука...

Токсичните химикали в тютюневия дим

Никотин

Никотинът е наркотик. Да, това е вещество с бързо изразено седативно действие върху психиката. Нужни са само седем до осем секунди след инхалиране с тютюнев дим, за да може навлязлата през белодробните алвеоли в кръвта никотинова молекула да достигне до мозъка.

Да, никотиновите изделия са легални, но това не означава, че са безвредни. Стремежът на определени кръгове в обществото да прокламират "нормалността" на пушенето, основаващо се на традициите, е пазарна политика с вековна традиция и силни интереси.

В Рим избиването на хора на арената също е било нещо нормално, подобно на робството преди появата на съвременните САЩ и обединена Европа. Никотинът е вещество без социално бъдеще.  

Въглероден оксид (СО)

Това вещество се среща под формата на токсичен газ. Образува се при изгарянето на тютюна и навлиза в кръвта на пушачите през белодробните алвеоли.

Веднага след това бива прихващан от червените кръвни клетки, където се свързва с хемоглобина 240 пъти по-здраво от връзката въглероден диоксид - хемоглобин.

Това означава, че въглеродният оксид конкурира и доминира, а с това затруднява дишането, като блокира нормалните дихателни вериги.

Това, съпътствано с ниско ниво на червените кръвни клетки, води до хронична умора, световъртеж и главоболие. Нещо доста познато за дамите пушачи.

Някои молекули въглероден оксид достигат до различни органи и тъкани, където имат редица негативни ефекти. Най-общо казано, забавят клетъчния метаболизъм.

Достатъчно е да забавят метаболизма и действието на еритроцитите (червените кръвни клетки) за дълго време, за да говорим за забавено възстановяване, забавено хранене и забавен растеж на всички кислороднозависими клетки.

Мускулната тъкан е богата на миоглобин, подобно на хемоглобина в червените клетки, той се свързва и пренася кислород в мускулите за успешна реализация на цикъла на Кребс (цикъл на трикарбоновите киселини).

Сърцето обаче също е мускул и то такъв, който не спира да работи. Понякога се случва въглероден оксид да разкъса връзката с хемоглобина и да се свърже със сърдечен хемоглобин. В резултат може да настъпи заболяването церебрална исхемия на сърцето (исхемична болест).

В ендотелни клетки подтиква освобождаването на свободни радикали, включителни пероксинитрит.

В мозъка води до капилярно кървене, митохондриални малфункции, отчуждаване на левкоцити, а нерядко и до стимулиране на програмирана клетъчна смърт. Буквално казано, размеква ви мозъка. 

Катран

Съдържа се в цигарения дим. Вдишан, той полепва по белодробните клетки и намалява активната повърхност, абсорбираща кислород. При дългогодишно пушене може да покрие до 70%.

Дразни лигавицата и е виновен за белодробни възпаления и извънредното натоварване на сърцето и повишаване на кръвното дори при умерено завишена кардиоактивност.

В какво се изразява негативният ефект върху спортуващите?

 • намалява аеробния капацитет;
 • допълнителен стрес върху сърцето;
 • елиминира кардиоползите върху сърцето;
 • увеличава риска от инфаркт при правещи кардио пушачи;
 • цигара след кардио увеличава канцерогенния ефект на тютюневия дим;
 • забавя метаболизма;
 • причинява хормонален дисбаланс (лептин-андростендион при мъже, лептин-естроген, лептин-инсулин);
 • елиминира ползите от спортуването по отношение на забавянето на загубата на костна минерална плътност.

Здравни рискове, свързани с пушенето:

 • преждевременно остаряване;
 • увеличен риск от преждевременна смърт;
 • удвоен риск от поява на сърдечно-съдови заболявания;
 • десет-единадесет пъти по-висок риск от поява на рак на белия дроб, в сравнение с непушачи.

Болести и негативни ефекти, свързани с хроничното тютюнопушене:

 • намалена потентност;
 • подпомага напредването на атеросклерозата (чрез участие в изграждането на калциево-холестеролните плаки и стесняването на кръвоносните съдове);
 • подпомага поява на поне 11 вида злокачествени (ракови) образувания;
 • подпомага разпространението на въздушно разпространимите вирусни и бактериални инфекции;
 • води до поява на хроничен бронхит;
 • води до поява на емфизема;
 • уврежда плода и навлиза в кърмата при бременни и кърмещи жени;
 • води до поява на коронарна болест на сърцето.

Тютюнева депресия (абстиненция и напълняване)

Установено е, че тютюнопушенето влияе върху секрецията на хормона лептин. Този хормон играе роля върху върху метаболизма, като регулира апетита и активността на мастните клетки.

Това е от особено значение при хора, опитващи се да откажат цигарите, защото нивата на лептин се увеличават многократно в периода на никотинова абстиненция.

Периодите на раздразнителност и вълчи апетит са известни като тютюнева депресия, а онези, които се опитват да спрат тютюна често, но неуспешно, винаги си патят от нея.

Това може да се избегне, ако последните включат спорт, диета и активни хранителни добавки за преодоляване на този биологичен стрес. 

Ползи при отказване на цигарите

 • подобрено дишане;
 • подобрена способност за справяне с внезапни натоварвания;
 • намалено време за възстановяване след натоварвания (например в паузите между сериите и упражненията във фитнес залата);
 • подобрени вкусови и обонятелни осезания;
 • след време се възвръщат базовите способности на белия дроб да усвоява кислорода както би било без човек да е пушил (за хора преди 65 г.);
 • намален риск от поява на заболявания, в сравнение с този при активни хронични пушачи.

Използвани източници

 • "Effect of Smoking on Performance in Sports. Effects of Smoking before and after Exercise on Performance and the Autonomic Nerve System.", YAMAJI KEIJI(Toyama Univ.) HASHIZUME KAZUO(Toyama Univ.) ONODERA KOICHI(Toyama Med. and Pharm. Univ.) UMENO KATSUMI(Toyama Med. and Pharm. Univ.) KITAGAWA TETSUNDO(Kitagawanaikakurinikkusu), Japan, ISSN: 0285-5739;
 • [Effect of tobacco smoking on leptin serum levels and its relationship with steroid hormones and bone mineral density], Supervía A, Enjuanes A, Vila J, Mellibovsky L, Nogués X, Díez-Pérez A., Med Clin (Barc). 2006 Nov 4;127(17):645-7. PMID: 17169280
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow