Дневен план за навициСвали сега 

Мед - един подценяван помощник

Да разберем кога, по колко и какъв мед е полезно да консумираме

Мед - един подценяван помощник

Медът може да бъде незаменима храна в менюто на всеки човек. Пчелният мед представлява сладък сок, който пчелите събират от растения, преработват го, обогатяват го с ензими в своята гушка и го складират във восъчни пити. Медът дава много енергия на трениращите, които го ползват.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Общи сведения за меда

Натуралният мед по своите вкусови и хранителни качества е един от най-ценните хранителни продукти, познат още от древността.

Прочутият лекар Авицена препоръчвал меда като храна, която повишава работоспособността и удължава живота. Медът според него запазва младостта, изостря ума и възстановява паметта.

Древните гърци обожавали меда, смятайки го за важен елемент при храненето, което намира отражение и в митологията им - амброзията, храната на боговете, представлявала смес от мляко и мед. В Англия медовината е позната като национално питие отпреди 2 000 години.

Освен всички други ценни качества, които притежава, медът помага и при главоболие и облекчава махмурлука.

Медът съдържа фруктоза, която спомага за по-бързото разграждане на алкохола. Освен това той ни пази от резки промени в нивото на алкохол, което пък е причина за пристъпа на главоболие на другата сутрин.

Той се усвоява изцяло от организма, като от 1 килограм мед се усвояват до 3 400 калории енергия.

Относителното тегло на меда е 1,4 (обемът на 1 килограм вода, заместен с мед тежи 1,4 килограма). Естествено, свойството на меда е рано или късно да кристализира.

У нас това явление се нарича захаросване и на такъв мед се гледа с недоверие. Но в някои далеч по-развити европейски страни на пазара по-добре се приема кристализираният мед, защото при него е сигурно, че съдържанието на вода е не повече от 18%, а всички останали свойства са запазени.

Кристализиралият мед има още едно предимство - по-добре се смесва с други препарати при изготвянето на лечебни средства.

При течните методи за изготвяне на лечебни смеси с мед се срещат трудности поради разликата в относителното тегло на съставките и утаяването им на слоеве.

В това може да се уверите и като смесите два вида мед, например светъл акациев и тъмен боров (относителното тегло на тъмния мед е по-голямо и той ще се отдели на дъното на съда, докато акациевият мед ще остане над боровия).

Видове мед

По произход медът бива нектарен и манов. Изходящият материал за нектаровия мед е нектарът, който пчелите събират от цветовете на растенията, а за мановия - маната.

Последната е сладък сок, отделян от листните въшки и други насекоми, хранещи се със соковете на липата, върбата, дъба и други дървета.

Съществува още и боров мед, който човек може сам да си свари, стига да има на разположение борови връхчета, захар и търпение. Начинът на приготвяне наподобява този на обикновените сладка.

Състав на пчелния мед

Неговият състав е белтъчни вещества, витамини - В1, В2, В3, В6, K, C, E, провитамини - A, PP, органични киселини, ензимна инвертаза, липаза и много други елементи, които се срещат в кръвта в малки количества.

В чистия пчелен мед има още: инвертна захар ( плодова или гроздова ) - 73%, тръстена ( цвеклова ) захар - 2%, вода - 20%, декстрин - 2%, азотни вещества - 0,99%, киселини - 0,1%, минерални вещества - 0,1%.

В 100 гр. мед има:

 • вода - 21%, белтъци - 0,4% , мазнини - 0%, въглехидрати - 78,3%, калории - 323, които се усвояват много бързо от организма.
 • Въглехидрати (70-80%), представени главно от глюкоза, фруктоза, дизахарида захароза и около 20 други ди- и тризахариди.
 • Органични киселини - винена, лимонена, млечна, мравчена и др.
 • Минерални вещества - калий, калций, натрий, фосфор, сяра, магнезий.
 • Аминокиселини, около 20 на брой - глуутаминова киселина, глицерин, тирозин, лизин и др.

Здравословни ползи от консумацията на мед за трениращия

Медът дава много енергия, сила и издържливост на трениращите, които го ползват. Добре е да се приема преди и след тренировка, но това не е задължително, особено ако сте на диета (независимо дали тя е за повишаване или понижаване на маса).

Много добра е комбинацията мед + ядки. От моя личен опит смея да твърдя, че орехите са най-подходящи за тази комбинация.

В пчелния мед се съдържат биостимулатори, т. е. вещества, повишаващи жизнената дейност на организма. Наблюденията са показали, че спортистите, които употребяват мед преди състезания или в почивките между тях, бързо възстановяват изразходваната мускулна енергия.

Мнозина лекари препоръчват пчелния мед на стари хора и деца, а също и на хора, които се нуждаят от бързо възстановяване на силите след продължително боледуване.

Медът оказва лечебно действие, ако се приема в подходящи ежедневни дози. Той е най-полезен, ако се приема под формата на 12-13-процентен воден разтвор (една супена лъжица мед в 1 чаша хладка вода) 3 пъти дневно, винаги 1,5-2 часа преди ядене.

Всекидневната доза за възрастен човек е около 100 г. На децата се дава 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка, което представлява приблизително около 30 г. По-големи дози мед пресищат организма и изтощават задстомашната жлеза.

Как да съхраняваме меда

Медът е един от най-трайните хранителни продукти (неограничена трайност). Съхранява  се в стъклени, глинени, порцеланови, керамични и дървени съдове на тъмно, прохладно и сухо място, където няма странични миризми.

Той мигновено попива миризмата на риба, сирене, кисело зеле. Така че помислете дали да оставите бурканите с мед в мазето до зимнината. В хладилник пък е прекалено влажно за него.

Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда. След 48 часа непрекъснато слънчево облъчване ферментите в пчелния мед се разрушават. Най-вече става дума за инхибин - ферментът с противомикробно действие. При температура над 150°животворният балсам става просто въглехидратна смес.

Медът не бива да се съхранява в метални съдове заради киселините, съдържащи се в него. Те могат да предизвикат окисляване, а това да доведе до увеличаване съдържанието на тежки метали и до намаляване на полезните вещества в меда. Такъв мед може да предизвика неприятни усещания в стомаха и дори до доведе до отравяне.

И някои препоръки...

 • Когато решите да ползвате мед вместо захар в готварски рецепти, използвайте количество, което е на половината на захарта.
 • Една лъжица мед съдържа 60 ккал. Приета сутрин на гладно ще ви помогне за повишаването на метаболизма, баланса на хормоните и горенето на мазнините.
 • Tрябва да се знае, че при консумация на пчелен мед не трябва да се стига до крайности - той не може и не трябва да бъде единствен хранителен източник, т. е. пчелният мед е прекрасно лечебно и хранително средство в комбинация с други храни. Така организмът ще бъде подсигурен с всичко необходимо.

Използвани източници

 • atanasov.alpobg.com
 • "Наръчник по пчеларство", Проф. Ал.Тошков, В.Петков, Ан.Дончев, Н.Грънчаров, Ем.Петков, д-р Ст. Недялков, Б.Митев
 • "Календарен справочник по пчеларство", Любен Радоев
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow