L-тирозин - по-малко стрес, по-тежки тренировки!

Знайни и незнайни факти за аминокиселината тирозин

L-тирозинът (наричан нататък за краткост тирозин) е неесенциална аминокиселина, която влиза в състава на протеините в организма ни. Това означава, че обичайно тялото ни може само да синтезира достатъчно тирозин, като преобразува друга аминокиселина - L-фенилаланин. Тирозинът винаги присъства - в храната ни, в суплементите ни, дори в някои напитки. Тук ще разберете за какво го използва тялото.

Какво представлява тирозинът?

L-тирозинът (наричан нататък за краткост тирозин) е неесенциална аминокиселина, която влиза в състава на протеините в организма ни. Това означава, че обичайно тялото ни може само да синтезира достатъчно тирозин, като преобразува друга аминокиселина - L-фенилаланин.

При определени обстоятелства обаче, например при заболяването фенилкетонурия, това не е възможно и тирозинът се превръща в есенциална (незаменима) аминокиселина, която трябва задължително да бъде приемана чрез храната или чрез суплементи.

По тези причини таблиците за препоръчителен дневен прием на хранителни вещества съдържат графа "фенилаланин+тирозин", а не се дава дневната нужда от тези две аминокиселини поотделно.

Основно физиологично въздействие на тирозина

Тирозинът влиза в състава на повечето протеини в тялото ни. Освен това той е изходно вещество, от което организмът ни произвежда т.нар. катехоламини или невротрансмитери (хормони, които участват в провеждането на нервния импулс в нервната система).

Това включва: допамин, дихидроксифенилаланин, норепинефрин и епинефрин (в централната и периферната нервна система и надбъбречните жлези) и тироксин и трийодтиронин от щитовидната жлеза. Пигментът меланин (който дава кафяв цвят на кожата и косата ни) също се образува от тирозин.

Оптимални дози и начин на прием

Чрез храната си възрастния човек трябва да приема 33 мг/килограм маса/ден, което обичайно означава от 2,8 до 6,4 грама на ден. При допълнителен прием чрез суплементи обикновено се приема от 0,5 до 1,5 грам на ден.

Възможни вредни/странични въздействия при приема

Тъй като тирозин се съдържа в голямо количество в много храни, засега не са наблюдавани сериозни странични ефекти от употребата му (дори и в големи количества) от здрави хора. Само при eдна малка част от хората, приемащи допълнително тирозин, са били наблюдавани нервност и безсъние.

Употребата на суплементи, съдържащи тирозин, е противопоказана на хората с меланома, с вродени метаболитни заболявания (алкаптонурия и тирозинемия тип I и тип II), както и на алергичните към него.

Да се избягва и при употреба на антидепресанти (напр. фенелзин сулфат), които действат чрез подтискане на ензима моноамин-оксидаза. Този ензим разгражда катехоламините в тялото ни, и ако блокираме действието му чрез антидепресанти, а от друга страна приемем допълнително тирозин, това може да доведе до опасно повишаване на кръвното налягане.

Ползи от приема на тирозин

Твърди се, че тирозинът понижава нивото на стрес - включително и този, който тренировките пораждат в тялото ни - намалява депресията, тревожността и умствената умора при еднообразна работа, а също:

  • повишава бдителността;
  • спомага за повишаване на интензивността на тренировката;
  • ускорява възстановяването след тренировка;
  • предпазва от претрениране - основно чрез повлияване на нивото на невротрансмитерите;
  • повишава отделянето на топлина от тялото и разграждането на мазнините;
  • спомага за намаляване употребата на кафе.

Все още няма безспорно положителни доказателства за тези твърдения, тъй като основният брой изследвания за влиянието на допълнително приеман тирозин върху здравето са проведени върху мишки и много малко - върху хора. Най-много доказателства за действието му върху хора има обаче за първите три твърдения.

По какъв начин той се усвоява от организма?

След поглъщане L-тирозинът се усвоява от организма в тънките черва посредством натриевозависим активен транспорт. След това бива транспортиран към черния дроб от кръвния поток.

Там L-тирозинът се включва в редица процеси, вкл. протеинов синтез и окислителни метаболитни реакции. Тази част от него, която се не се усвоява от черния дроб, бива транспортирана в редица тъкани на организма просредством кръвоносната система.

Кои храни съдържат L-тирозин в най-голямо количество?

Тирозин се съдържа във всички белтъчини от растителен или животински произход, като особено богати на тирозин са киселото мляко, пуешкото месо, морските дарове, тофуто, рибата тон и бобовите растения като фасул и соя

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1