Дневен план за навициСвали сега 

Чай - еликсирът на живота

Черен, червен, жълт, бял и зелен чай

Пием го толкова често и от толкова отдавна, че изобщо сме забравили какво е чаят всъщност. Статията ще ви припомни откъде идва и какви ползи може да ни донесе употребата на чай. Това, разбира се, не е всичко! Ще научите и дали си струва да пием чая с мляко. Ами с протеин?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Чай - елексирът на животаЧаеното растение (Camellia sinensisе) е храстовидно и вечно зелено. Може да достигне височина до десет метра и затова често е наричано "Чаено дърво". Индустриалните чаени растения се поддържат на височина около метър и петдесет, за да облекчат брането. По време на този процес се взимат само листа и пъпки от най-горната част на растението. 

Смята се, че дивият чай е произлязъл в района на между Тибет, западен Китай и северна Индия. Чаят е познат на хората в Китай от преди 4 500 години, когато местен император бил посветен на тайните му. Има и легенда (2374 г. пр. Хр.) за откриването на чая, чиято възраст датира от началото на китайската цивилизация. Според легендата китайският император Чен-Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст и вятърът отронил няколко листа във водата. Когато Чен опитал течността, той бил възхитен от аромата и вкуса. В Китай бум на чаените плантации се наблюдава през 10-ти и 16-ти век, когато външната търговия с този продукт бележи подем. В Европа чаят пристигнал с търговски кораби от Азия около 17-ти век. В Индия е започнало култивирането му масово след британската колонизация около 18-ти век. Индустриалното бране на чая дало възможност на британските индийски колонии, а по-късно и на независима Индия да съперничи на Китай в световното производство на безценната билка. В Япония зеленият чай се появил с последователите на принц Буда - монаси, преселили се от Централна Азия. Начало на мащабно производство на чай в Япония е периодът между осми и девети век от новата ера.

Сред традиционните производители са още Шри Ланка (известна и като Цейлон - трети по мащаб производител на чай в света), Тайван и Корея. Днес, освен традиционните производители на чай, на световния пазар се нареждат още Кения, Индонезия, Турция, Русия, САЩ и др. Най-голям консуматор на чай в света е Великобритания.

Производство на чай 

След процеса на бране различните части на чаените растения (листа, пъпки, цветчета и др.) се обработват по различни технологии, най-вече сушене по специални техники и контролирана ферментация:

 • Ферментация - черен (наричан също "червен") чай;
 • Полуферментация - "оолонг чай" (синьо-зелен чай);
 • Без (с минимална) ферментация - зелен и бял чай.

Видове чай

Класификацията на съвременните видове се определя преди всичко по технологиите, използвани за приготвяне на крайния продукт. В този ред различаваме:   

 • Черен (червен чай) - заради високата си оксидация, той съдържа по-високо ниво на кофеин и в сравнение с останалите видове чай. Това определя и характерният силен аромат на черния чай;
 • Оолонг чай - по състав и аромат напомня за комбинация между зелен и черен чай;
 • Жълт чай - по-дългото му сушене придава вкус, различен от този на зеления и белия чай. Определят го като комбинация от вкусове някъде между белия и зеленя чай, а ароматът му е близък до този на черния чай; 
 • Зелен чай - продукт на производство с минимум технологична ферментация, зеленият чай е съдържа около 1/4 от кофеина на чаша кафе (при еднакъв течен еквивалент). В зеления чай обаче се съдържат две други стимулиращи кофеиноподобни вещества: теофилин (по-силно от кофеина) и теобромин (по-слабо от кофеина). За повече информация прочетете статията Кофеин и кофеинизъм - неосъзнатата опасност;
 • Бял чай - технологията на производство предразполага към най-ниско съдържание на кофеин в сравнение с другите видове чай.

Видове продукти от чай

Различаваме няколко вида чаени продукти:

 • традиционен чай (пакетчета, съдържащи само сух екстракт от чай);
 • билков чай (пакетчета, съдържащи екстракт от чай в комбинация с различни екстракти от билки и растителни масла);
 • чаени гранули (най-често става дума за чаени аромати в комбинация със захар, без кофеин)
 • безкофеинов чай (подложен на декофеинизация) 

Състав на сух чаен екстракт

Ориентировъчно съдържание на вещества в 1 пакет сух чаен екстракт:

Продукт вода в % ккал белт. /гр мазн. /гр всичко въгл. /гр хол./мг захари/гр  фибри/гр
Сух екстракт от чай 5.3 1.79 0 0 0.4 0 - 3.4

 

 • чаят не е сред напитките, на които трябва да разчитате при дневния си набор от витамини и минерали;
 • богат е на кофеин, таурин и теофилин;
 • богат е на танини;
 • богат е на полифеноли (вид антиоксиданти).

Как да изберем и съхраним чая?

Насипният чай е по-евтин и понякога по-качествен източник. Често в чаените торбички освен сух екстракт от листа се слагат също прах и стърготини от чаени клонки, които нямат същата вкусова и качествена стойност.

Съхранявайте чая на сухо и тъмно място. Металните кутии са идеални за целта. Съхранен в кутия, чаят може да се запази до 18 месеца. За най-добри вкусови качества използвайте до шестия месец след производството му. Китайските чаени изделия може да съхранявате и до три години.

Идеи за приготвяне на чай

 • Комбинацията чай с лимон подобрява вкусовите качества на чая и придава витаминозна стойност на така приготвената напитка;
 • Комбинацията чай с мляко е доста популярна, но мнението на съвременната наука е, че добавянето на мляко в чая неутрализира съдържащите се в напитката танини и намалява киселия вкус. Първото елиминира благоприятстващите действия на танините върху сърдечно-съдовата система, а второто премахва тонизиращия ефект, който слабите киселини заедно с кофеина оказват върху храносмилателната система, т.е. основната причина да се консумира чай на закуска.
 • Комбинацията на чай с протеинов концентрат (вкусове ванилия, банан и др.) може да допринесе за по-бързото смилане на протеините. Протеиновата пудра се добавя след изстиване на чая.   

Препоръчваме ви да опитате:

 • Чай със сметана и протеинов изолат

Комбинацията е подходяща за малките часове на нощта, когато ви е необходима енергия (мазнини), материал за възстановяване на мускулатурата (аминокиселини) и подходящо стимулиране на нервната система. Чаят е по-добрата алтернатива от кафе с аминокиселини. Последната комбинация е по-подходяща за "сутрешно влизане в час".

Използвани източници

 • wikipedia.org
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow