Дневен план за навициСвали сега 

Храни, богати на мелатонин

Храни, богати на мелатонин

Човешкият живот се подчинява на определен биологичен ритъм, а в сложната система на регулиране на този ритъм основна роля играе мелатонинът – хормон, който се секретира в мозъка и въздейства върху съня, познат още като „хормонът на младостта“. Ето защо е важно да си го набавяме в оптимални количества, а за щастие има много храни, богати на мелатонин.

Кои точно са те, ще научите в следващите редове.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Храни, богати на мелатонин

Мелатонинът има редица здравословни ползи и поради тази причина, много храни са тествани през последните години, за да се установи съдържанието на мелатонин в тях. Среща се както в животински, така и в растителни продукти.

Има обаче много големи разлики в концентрациите на мелатонин между различните видове храни, които варират в голям диапазон.

Консумирането на храни, богати на мелатонин може да спомогне за повишаване серумната концентрация на хормона, а оттам да се предизвикат и положителни въздействия върху организма.

Високи нива на мелатонин са открити в ядки и медицински билки, но отново има голяма разлика в концентрациите между еднакви видове.

Причините се крият дори в околната среда, в която е отглеждано дадено растение – температура, излагане на слънце, третиране с препарати и др.

Мелатонин в животински продукти

Сред животинските хранителни източници, по-високи концентрации на мелатонин са открити в яйцата и рибата, сравнено с месото.

Мелатонин се съдържа в кърмата на хора и други бозайници.

Мелатонин в растителни продукти

Мелатонин се съдържа в зърнените храни, но концентрацията варира широко –0-2034 нг/г в царевицата и между 0-264 нг/г в ориза.

Богати на мелатонин са и пшеницата и овесените ядки.

Мелатонин се съдържа още и в:

  • Грозде;
  • Череши;
  • Ягоди;
  • Домати;
  • Чушки;
  • Гъби;
  • Семена;
  • Ядки;
  • Билки с медицинско приложение.

Мелатонин в напитки

Мелатонин се среща в бирата и виното, като концентрациите са, 0.09 нг/мл за бирата и 129.5 нг/мл за виното.
Кафето също е сред богатите напитки на мелатонин.

Заключение

Мелатонин е открит в голямо разнообразие на храни.

Сред животинските продукти е в най-голяма концентрация в яйцата и рибата, а от растителните храни – в ядките и някои зърнени, бобови и семена.

Консумирането на храни, богати на мелатонин може значително да повиши концентрациите на хормона в човешкия серум, от което да се постигнат благоприятни ефекти в здравословен аспект.

Сред свойствата на мелатонина, освен по-добър сън, са антиоксидантни, противовъзпалителни свойства, засилване на имунната система и др.

Използвани източници

Dietary Sources and Bioactivities of Melatonin

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Чист-протеин-какво-е-и-кой-да-изберем
Чист протеин – какво е и кой да изберем?
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow