Дневен план за навициСвали сега 

Чист протеин – какво е и кой да изберем?

Чист протеин – какво е и кой да изберем?

Чист протеин – от този термин се вълнуват най-вече покачващите тегло с цел максимално покачване на мускулна маса с минимално покачване на телесни мазнини, но също така чист протеин търсят и хората, които са на режим за сваляне на тегло.

В следващите редове ще научите какво означава чист протеин и как може да се набавя.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е чист протеин

Чист протеин може да се разглежда в две направления:

 1. Под формата на хранителна добавка (протеин на прах, протеинова пудра);
 2. Под формата на храна.

Чист протеин – протеинова пудра

За чист протеин под формата на хранителна добавка най-често се има предвид протеинова пудра с максимално изчистен състав и максимално високо съдържание на белтъчини. Продукт, който няма овкусители и оцветители.

Пример за такъв протеин е суроватъчен протеин изолат.

Тъй като разбиранията за „чист протеин“ могат да варират между потребителите, за някои хора чист протеин означава просто продукт с високо съдържание на белтъчини и по-ниско съдържание на мазнини и въглехидрати, но може да бъде овкусен. За други пък е задължително условието да има възможно по-малко съставки.

В 1 доза Pure Nutrition Whey Isolate например се съдържат:

 • 27 г протеин
 • 1 г въглехидрати
 • 115 ккал

Чист протеин – храни

Чист протеин по линия на храните пък означава храна, която има високо съдържание на протеин, но ниско на мазнини и въглехидрати (или дори да няма въглехидрати).

Пример за такива храни са:

 • Бяла риба;
 • Пилешки гърди;
 • Пуешки гърди;
 • Телешко месо;
 • Конско месо;
 • Яйчен белтък;
 • Бобови храни(при тях има по-високо съдържание на въглехидрати, за разлика от животинските източници).

От изброените, най-високо в стълбичката за чист протеин са яйчните белтъци и нетлъстите бели меса.

Съдържанието в 100 г суров яйчен белтък е 10.90 г протеин, 0.73 г въглехидрати и 0.17 г мазнини, а в 100 г бяло пилешко месо без кожа (сурово) има 114 ккал, 23.20 г протеин, 0 г въглехидрати и 1.65 г мазнини.

Чист протеин – за кого е

Чистият протеин, в смисъла на думата обяснен горе, няма разделение по пол, нито спрямо целите.

Всички споменати хранителни добавки и хранителни продукти, спадащи към определението за „чист протеин“ могат да бъдат консумирани от мъже, жени, от отслабващи и качващи тегло.

В практиката обаче се е наложило, че към такъв тип хранителни режими посягат основно свалящите тегло, както и качващите максимално чисто тегло (с минимално покачване на телесни мазнини).

Първите търсят чист протеин, защото това са засищащи храни, които в същото време са нискокалорични, защото 1 г белтъчини има 4 ккал, докато 1 г мазнини има 9 кккал.

Покачващите пък мускулна маса, които контролират калорийния прием, за да не са в прекален излишък, се стремят към такива храни и добавки, за да си набавят необходимата дневна доза белтъчини, да са сити и да могат по-лесно да контролират калорийния прием.

Важно е обаче да споменем, че хранителен режим, съставен от само такива храни е крайност, която не е желателна.

Полезните мазнини в менюто не са ни враг, а нещо есенциално за протичането на редица важни процеси в организма.

Чист протеин – нужен ли е

Закупуването на чист протеин под формата на хранителна добавка не е задължително условие. Човек може да постигне целите си и без него.

Ако обаче не успява да набави белтъчините си чрез храната, то може да обмисли протеинова пудра като добавка.

Храните, които се считат за източници на чист протеин по начало са пълноценни и имат място в режима на човек, съобразно с лични предпочитания или здравословен статус.

Белтъчините са есенциално макро хранително вещество и трябва да присъстват в менюто на всеки човек.

Заключение

„Чист протеин“ е подвеждащо определение, ако е извадено извън контекст. Ето защо разгледахме по-детайлно какво се има предвид.

Това са храни и хранителни добавки с максимално високо съдържание на белтъчини и минимално съдържание на въглехидрати и мазнини, а добавките в частност е добре да бъдат и с минимално съдържание на други съставки, като овкусители и оцветители.

Чистият протеин се търси най-вече от свалящите тегло и покачващите чиста мускулна маса, но изпадането в крайност – да се консумират само такива храни, е нежелана.

 

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Храни-богати-на-витамин-Д
Храни, богати на витамин Д
Храни-богати-на-магнезий
Храни, богати на магнезий
Храни-богати-на-мелатонин
Храни, богати на мелатонин
Храни-богати-на-селен
Храни, богати на селен
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow