Протеин за мускулна маса – има ли най-добър?

Протеин за мускулна маса – има ли най-добър?

Протеин за мускулна маса е сред първите неща, за които почти всеки начинаещ пита. Нека разберем кой е най-добрият протеин за чиста мускулна маса и какъв протеин да купим, ако искаме да сме по-силни.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Протеин за мускулна маса

Протеин за мускулна маса е сред първите неща, за които почти всеки начинаещ пита. Нека разберем кой е най-добрият протеин за чиста мускулна маса и какъв протеин да купим, ако искаме да сме по-силни.

Калориен излишък

Важно е да уточним, че какъвто и протеин да изберете, основният фактор за качване на маса е калорийният баланс.

За да качваме тегло, трябва да поддържаме положителен калориен баланс, което означава да приемаме и усвояваме повече калории, отколкото изразходваме.

Така че покупката на протеинова пудра не ви осигурява автоматично качване на маса.

Какво тегло ще качваме – дали повече мазнини или повече мускули, зависи от вида на хранителния ни режим и темповете, с които качваме тегло.

За да качваме максимално чиста мускулна маса (с минимално покачване на телесни мазнини, защото това е неизбежно), е добре да се поддържа балансиран хранителен режим с умерен калориен излишък.

Разбира се, трябва и проследяване, за да се предприемат корекции навреме.

Общо количество протеин

Протеинът на прах не трябва да е основен източник на протеин в дневното меню на човек.

Добре е по-голямата част да идва от храната, под формата на месо, яйца, риба, ядки, растителни източници на протеин и т.н.

Добавките, в това число и спортните, са именно добавки към хранителния режим, а не негов заместител.

Независимо какъв протеин изберете, за да си набавите необходимото количество белтъчини за покачване на мускулна маса, нека той се използва именно като хранителна добавка.

Въпреки че не са установени с преки изследвания нужните количества калории и белтъчини, за да се качва мускулна маса, общото правило гласи, че за да се качва активно тегло са нужни 2-2.5 г/кг тегло белтъчини за мъже и 1-1.5 г/кг тегло белтъчини за жени.

Най-добрият протеин за чиста мускулна маса

Най-добрият протеин за чиста мускулна маса не съществува.

Няма най-добър, защото всеки протеин на практика би ви свършил работа за допълване на дневните нужди от белтъчини, добавен към оптимални за вас хранителен режим и тренировки.

Ако трябва обаче да ви препоръчаме вид протеин за тази цел, то бихме се спрели на суроватъчен протеин.

Суроватъчен протеин за мускулна маса

Суроватъчният протеин е известен като бърз и спортен протеин, затова и се използва по-масово от трениращите.

Сравнено с казеина например, суроватъчният протеин стимулира повече протеиновия синтез в първите часове след прием.

Протеин за сила

Протеин за сила е друга търсена добавка от начинаещите, но на практика дори и даден продукт да е маркетиран като „протеин за сила“, то абсолютно всеки протеин би ви свършил работа.

За покачване на силата значение имат и други фактори, освен подходящия хранителен режим. На фокус тук следва да бъдат тренировките – тренировъчната програма да е такава, че да предлага достатъчно стимули за мускулен растеж и покачване на силата.

Значение имат и възстановяването, както и качественият сън.

Дори и да не си закупите протеин на прах, можете да покачвате силата си, ако сте изпълнили горните условия.

Протеин за мускулна маса за жени

Въпреки че е по-рядко срещано, има и жени, които целят покачване на мускулната си маса.

На пазара все повече се предлагат продукти, насочени специално към дамите, но нека е ясно, че няма специални протеини за жени.

Заключение

Протеинът е важно условие за протеинов синтез и покачване на мускулната маса, и е критично да си набавяме достатъчно белтъчини чрез храната, но закупуването на протеинова пудра не ни гарантира автоматично качване на мускулна маса.

Няма специално насочени протеини на прах за маса, нито такива за отслабване.

Всеки продукт ще ви свърши работа, така че ако сте решили да си закупите, се съобразете с вкус, финансова възможност и лични предпочитания.

Рони е много яка. Буквално. Занимава се с любителски бодибилдинг от няколко години. Освен това много я бива в готвенето и рисуването. Отговаря за ежедневния диалог с аудиторията ни, както във форума, така и в социалните ни канали (линкове в края на тази страница), както и стриктно следи, дали клиентите ни стават по-добри. Как става това тя научи и чрез образователната програма на Precision Nutrition.
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow