Дневен план за навициСвали сега 

Антиоксиданти

Верни стражи на имунната система

Нашият организъм ежедневно е изложен на действието на свободните радикали - атоми или молекули, които със своето действие могат да доведат до особено сериозни последствия. Факторите, водещи до тяхното генериране, са многобройни: излагане на радиация - слънчева или рентгенова, тютюнов дим, автомобилни газове и не на последно място - храненето.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

АнтиоксидантиСвободните радикали присъстват нормално и в нашия организъм, като всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията, които оставя след себе си, са необратими. Тези частици водят до увреждане на клетъчните мембрани, молекулите на ДНК, като се превръщат в основна причина за процеса на стареене на клетката.

Наличието на свободни радикали потенцира възникването на белодробни, сърдечно-съдови и неопластични заболявания. Смята се, че във всяка клетка на тялото ежедневно се произвеждат около 10 хиляди свободни радикала. Хора, в менюто на които често присъстват храни, богати на антиоксиданти, по-рядко боледуват и имат относително добри съпротивителни сили, т. е. консумацията на такива здравословни и питателни продукти е най-добрата превантивна мярка срещу действието на опасните частици.

Антиоксидантите

Те представляват група елементи, които предпазват човешките клетки от пагубното въздействие на свободните радикали, които значително могат да накърнят имунната ни система. От химическа гледна точка антиоксидант е всяка субстанция, която макар и в много по-ниски концентрации от тези на окисляемия субстрат значително забавя и/или инхибира неговото окисление. В по-широк смисъл към думата антиоксиданти могат да бъдат добавени всички фактори, които забавят или предотвратяват окислителното увреждане на биологичните структури.

Нашето тяло също разполага със собствени антиоксиданти (коензим Q10, глутатион и др.), които ефективно се борят с действието на свободните радикали. Но за съжаление с напредването на възрастта, приема на еднообразна и непълноценна храна и непрекъснато увеличаващите се негативни фактори (цигарен дим, изгорели газове, химически замърсена храна и вода), количеството и ефективността на антиоксидантите намалява обратнопропорционално на активността на радикалите.

Това означава само едно - трябва да се увеличи консумацията на храни, богати на витамин С и Е, бетакаротин и селен - или едни от най-добрите антиоксиданти, които не само ще дезактивират свободните радикали, но и ще подобрят физиологията на организма, като го предпазват от вируси, бактерии и токсични вещества.

Механизъм на действие

Защитните антиоксидантни механизми на организма могат да бъдат разпределени най-общо в три последователни нива:

 • Към първото ниво се отнасят всички фактори, които не допускат ендогенното образуване на свободни радикали, т. нар. превантивни антиоксиданти (трансферин, феритин, хемосидерин, лактоферин, албумин).
 • Второто и основно ниво на защита в организма осигурява прихващане и обезвреждане на вече образувани свободни радикали, превръщайки ги в нерадикалови частици или до радикали с по-ниска реактивоспособност. Това се реализира с помощта на ензимни и неензимни антиоксиданти. Към ензимните се отнасят супероксидизмутазата, каталазата, глутатион пероксидазите и глутатион редуктазата.

  Неензимните антиоксиданти се разделят на две групи: липо- и водоразтворими. Към първите спадат мастноразтворимите витамини - витамин Е (основно α-токоферол и донякъде γ-токоферол) и каротеноидите (главно β-каротена). Към водоразтворимите антиоксиданти се числят витамин С, тиоловите съединения и флавоноидите.
 • Към третото защитно ниво се класират ензими, които частично възстановяват уврежданията, причинени от свободните радикали. Такава активност проявява например фосфолипаза А2, някои протеолитични ензими, репаративни ензими за ДНК и др.

Ето списък с някои от най-популярните антиоксиданти:

Съвременни изследвания показват, че тяхното благоприятно действие се увеличава, когато се употребяват заедно. Това поражда въпроса: "Възможно ли е да бъде създаден суперантиоксидант, който ефективно да защитава всички клетки от дегенерация?", а отговорът вероятно би бил положителен. И това е така, защото всички тези съставки могат да се комбинират по подходящ начин за създаването на продукт, който ще бъде изключително полезен при:

 • активни или пасивни пушачи;
 • ежедневно умерено до високо излагане на замърсен въздух-автомобилни газове, работа в среда с висока концентрация на токсини и др.;
 • прекомерно излагане на слънчева светлина;
 • негативни ефекти от претоварване;
 • повишен риск от сърдечно-съдови, чернодробни, дегенеративни и неопластични заболявания;
 • в първото тримесечие на бременността с цел намаляване на опасността от вродени аномалии и уродства;
 • профилактични при всички хора, които желаят да забавят процесите на стареене и да поддържат организма си в добро здравословно състояние, дори и след навършване на 60-годишна възраст;
 • за поддържане на млада, здрава, еластична и добре изглеждаща кожа и за редуциране на бръчките.

Здравословни рискове

На всички ни е известен фактът, че консумацията на храни като боровинки, броколи, нар, цитрусови плодове, както и приемът на кафе и зелен чай е изключително полезно и желателно явление за всеки здравословен режим на хранене. Но едва ли някои от нас подозира, че понякога това крие потенциална опасност за здравето на организма.

Въпреки че добавянето на антиоксиданти в различни храни и напитки е все по-актуално, изследване на американски учени от университета в Канзас показва, че ежедневният прием на подобни продукти с високо съдържание на антиоксиданти (като витамин С и Е) може да предизвика опасни и нежелани промени в соматичните клетки на човешкия организъм, което значително увеличава риска от новообразувания и ракови заболявания.

Учените наблюдавали начина, по който повишаването на притока на кислород към клетките повлиява тяхното функциониране. Според тях антиоксидантният и проокислителен баланс е изключително чувствителен и дори малък спад или засилване може да има съответните негативни последици.

Би Би Си цитира американски специалисти, които твърдят, че: "Неразумното предозиране на антиоксиданти може само да навреди. Дори на пръв поглед да звучи абсурдно, прекаленото количество вещества с антиоксидантни свойства не повишава, а намалява способността на организма да пренася кислород към клетките и с това нарушава ключови сигнални механизми в човешкото тяло, необходими за правилното му функциониране".

Авторите на този експеримент смятат, че високите дози антиоксиданти повлияват дейността на определени ензими, участващи в коригиране на грешките в ДНК веригата, получени вследствие на процеса на клетъчно делене. Изследването потвърждава хипотезата, че големите дози антиоксиданти могат да се окажат причина за грешки в генетичния код на клетката и да генерират мутации. От своя страна грешките в ДНК-материала са предпоставка за развитие на новообразувания и на редица онкологични заболявания.

Затова, преди да се пристъпи към употреба на хранителни добавки, съдържащи антиоксиданти, е необходимо да бъде доказано, че организмът наистина изпитва необходимост от тях, което означава, че е задължителна не само консултация със специалист, но е важно и какъв начин на живот води съответният човек.

От друга страна обаче недостигът на антиоксиданти означава сигурна предпоставка за развитието на хронични вирусни и инфекциозни заболявания и преждевременни признаци на остаряването, освен това нараства и темпото на развитие на дегенеративни очни заболявания като катарактите. Което означава, че е необходимо да се намери точният баланс, за бъде възможно най-ефективен приемът на антиоксиданти. А този прием, съчетан със здравословен начин на живот, ще ви позволи да бъдете в добра форма дори и на старини.

Използвани източници

 • health.actualno.com
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow