Синьо-зелени водорасли

Aphanizomenon flos - aquae или невидимото живо цвете над водата

Синьо-зелените микроводорасли (AFA) са едни от уникалните създания на природата, които създават живота на Земята преди три и половина милиарда години. Микроводораслите са в основата на на живота на над един милион биологични вида, включително и на човека. Над 21% от кислорода на планетата се дължи на водораслите, а храната с която се хранят всички създания, пряко или косвено е свързана с тях.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Синьо-зелени <a href=водорасли" align="right" />

AFA - уникална храна, създадена от природата

Повече от хиляда години хората използват водораслите като източник на храна или лек за много болести. Около 6000 г. пр. н. е. в Далечния изток, по-специално Япония, водораслите са били използвани като питателен източник. По времето на испанското нашествие туземци от езерото Текскоко, близо до град Теночтитлан (Мексико), събирали синьо-зелени водорасли от повърхността на водата и правели питки, които сушели на слънцето. Наричали ги текуитлатл или екскремент на камъка, защото вярвали че се произвежда от камъните.

Но дори и днес, след толкова много години, местни африкански племена продължават да събират синьо-зелени водорасли от повърхността на езерото Чад и ги използват за направата на твърди питки, наречени „дихе", които сушат в плитки ями в пясъка. Доклади на Организацията на обединените нации документират по-доброто здравословно състояние на тези хора.

Съществуват данни, които показват, че при хора, които се хранят с водорасли по-рядко се наблюдават неблагоприятни състояния, като хипогликемия, слаба памет, хронична умора, висок холестерол, високо кръвно налягане, слаб имунитет, кожни проблеми, алергии, астма, депресия.

Защо водораслите AFA са толкова специални?

  • Този вид водорасли са уникални сред останалите видове заради съдържанието на протеини, както и заради наличието на азот в тях, който произвежда аминокиселини. Последните изграждат блокчетата на протеините. Съдържанието на протеини варира от 53% до 62% в зависимост от сезона и количеството слънчева радиация.
  • Водораслите са нискокалорични - пълноценна храна, която е по-богата на витамини и минерали от млякото, като съдържанието на протеини може да се сравни с това на нетлъсто говеждо месо.
  • АFA имат изключително високо съдържание на витамини, минерали (калций, хром, кобалт, мед, желязо, магнезий, манган, калий, бор, фосфор, селен, натрий, сяра, титан, ванадий, цинк), есенциални мастни киселини (от групата на Омега-3, най-вече алфа-линолинова киселина, които са полезни за имунитета, сърдечно-съдовата и нервната система. Омега-3 имат превантивно действие при тромбоцитната агрегация, а също снижават и холестерола) и живи ензими. Те са най-големият известен досега използваем и лесно усвоим източник на витамин В12, което ги прави идеална храна и за вегетарианците. Недостигът на този витамин, който може да предизвика анемия, често се дължи на нарушена абсорбция.
  • Учените смятат, че уврежданията в резултат на наличие на свободни радикали са причина за много от съвременните дегенеративни заболявания. Бета-каротинът (провитамин А) е изключително ефективен антиоксидант, който помага за предотвратяване на сърдечно-съдовите болести и може да се открие в изобилие в тези водорасли (повече от 240 ретинолови еквивалента на грам). Той стимулира имунната система, предпазва от рак на кожата, устата и гърдите.
  • Дивите синьо-зелени водорасли са най-богатите на хлорофил (зеленият пигмент, който отговаря за трансформирането на светлинната енергия в химическа) организми на планетата. Структурата му е почти идентична със структурата на хематина, който е сърцевината на хемоглобина - молекулата, която отговаря за преноса на кислорода в кръвта. На хлорофила се дължат антираковите свойства на водораслите, тъй като той предотвратява токсичност към афлатоксинът - най-значимият канцероген на черния дроб (произвежда се от гъбички, характерни за царевицата, фъстъците и други култури).
  • AFA имат характерни противовъзпалителни свойства, дължащи се на фикоцианина - синият пигмент, който се среща във всички синьо-зелени водорасли. В живата водораслова клетка той служи за складиране на белтъчини и като антиоксидант, който защитава клетката от определени дължини на вълните. Доказано е, че фикоцианинът предотвратява определени видове колит (способност да се блокира производството на ейкозаноид левкотриен В4).
  • Синьо-зелените водорасли са уникален източник на „молекулата на любовта" - фенилетиламин (ФЕА). ФЕА се синтезира в мозъка от двете аминокиселини фенилаланин и тирозин, като отговаря за усещания, свързани с удоволствието и умствената бистрота, и намалява предклиничните симптоми на депресията. ФЕА спомага и за намаляване на теглото. Това явление се нарича аноректичен ефект, при който гладът изчезва напълно, а се случва поради това, че вниманието ни е отвлечено от чувството за глад. По този начин ФЕА действа като потискащ глада фактор. Следователно, AFA е ефикасна добавка, която може да се взима като част от цялостна програма за намаляване на теглото.

Можем да обобщим, че AFA не са добавка, а храна, за която се вярва, че съдържа най-голямо количество балансирани хранителни вещества. Те са уникални, не само защото съдържат всички минерали, витамини, ензими и мастни киселини, от които тялото има нужда, но всичко е в идеален баланс. Като чиста храна синьо-зелените водорасли са подходящи за всяка възраст - от малки деца до възрастни за един пълноценен и здравословен живот.

Използвани източници

  • zdravensait.hit.bg
  • аnhira.com
  • „Извечна храна" - Д-р Кристиан Драпо
Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow