Дневен план за навициСвали сега 

Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Симптомите на натовареното ежедневие понякога се проявяват на момента, но в повечето случаи са резултат от хронична умора, стрес и пренатовареност. Именно натрупването на умора може да доведе до по-сериозни последици, чието преодоляване би било по-трудно. Признаци на постоянното натоварване са: безсъние, нервни пристъпи, депресия, безпокойство, болки и прояви на агресия. Пазарът предлага широк набор от медикаменти и хранителни добавки, но едно вещество е особено популярно. Това е аминокиселината 5-HTP (5-хидрокситриптофан).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява Griffonia simplicifolia?

Грифония е храст, който вирее в Западна Африка. Растението е известно като най-богатият природен източник на аминокиселината 5-хидрокситриптофан, която съставлява до 20% от масата на храста. Допуска се, че грифония може да съдържа и други биоактивни компоненти, но на този етап растението не е достатъчно изучавано и не съществува подробна научна база.

Съществува хипотеза, според която употребата на екстракт от грифония конкурира приема на изолиран 5-хидрокситриптофан, но са нужни повече научни изследвания по въпроса.

В традиционната африканска медицина грифония се използва като афродизиак и антибиотик, както и за облекчаване на диария, повръщане и болки в стомаха. Листата на растението се използват за по-бързото зарастване на рани. В по-модерни времена, растението се използва за третиране на безпокойство, нервност, депресия, безсъние, мигрена, главоболие и регулиране на апетита. Тези свойства на грифония се приписват именно на аминокиселината 5-HTP, като всички екстракти на пазара са стандартизирани именно за нея. В листата на грифония не се съдържа 5-HTP, но в традиционната медицина те се използват широко, включително с нанасяне върху кожата или орална употреба.

Основният компонент в грифония е аминокиселината 5-хидрокситриптофан, чиито концентрации са до 10% в семената, до 1.2% в листата и до 0.2% в стеблото. Основният източник за стандартизираните екстракти в индустрията са семената. Освен 5-HTP, грифония съдържа и малки количества лектини, чието съдържание е сравнително ниско и на този етап се използват само за научни цели.

Как работят грифония и 5-HTP?

Резултатите от изследвания и тестове потвърждават, че орален прием на грифония успешно увеличава нивата на 5-HTP. Конкретни стойности са установени при използването на спрей, като пет пъти дневно са давани по 30.72 мг грифония, осигуряващи 7.68 мг 5-HTP. Така дневна доза от 40 мг 5-HTP увеличава за 24 часа концентрацията на аминокиселината с 137%.

5-HTP е основен прекурсор на невротрансмитера серотонин, известен още като хормон на щастието. 5-HTP и грифония се предпочитат пред L-триптофан като източник на серотонин, защото по-голяма част от триптофана се конвертира в ниацин (витамин Б-3).

5-HTP притежава свойството да пресича кръвно-мозъчната бариера. Друго предимство на 5-HTP e, че аминокиселината успява да преодолее защитния механизъм за саморегулация на L-триптофан, както и преодолява ензимите, които разграждат триптофана и потискат синтеза на серотонин.

5-HTP е едно от най-ефективните вещества за увеличаване на нивата на серотонин. Това е причина в медицината да се използва като средство за увеличаване на серотониновите нива по време на изследвания.

Потенциални и доказани ползи при хора

Регулиране на апетита

Приемана самостоятелно или в комбинация с други съставки, грифония увеличава засищането на апетита при всяко хранене. Дори малки дози от 2.6 мг на хранене са ефективни. Механизмът не е свързан  с потискане на глада, а с увеличаване на удовлетворението от храната. Ефектът е по-силен при жени, въпреки че съществува едно изследване, което установява положителен ефект и при двата пола. Въпреки че крайният резултат е понижаване на количествата на храната, 5-HTP не се използва за потискане на апетита. Редно е да се отбележи, че всички изследвания са извършени върху хора, които редовно преяждат с храна.

Желание за въглехидрати

5-HTP потиска неутолимия апетит към въглехидрати, а възможният механизъм се обяснява с увеличаване на нивата на серотонин. Две изследвания установяват, че високи дневни дози 5-HTP понижават цялостния калориен прием, като трето изследване установява, че 75% от намалените калории са именно от въглехидрати. Сходни резултати се проявяват и при прием от 750 мг 5-HTP дневно от диабетици.

Депресия

На този етап няма доказателства дали монотерапия с 5-HTP може да подобри състоянието при депресия. От друга страна, допълването на медикамента кардидопа (Cardidopa) със средна доза от 200 мг 5-HTP подобрява значително състоянието при 43.4% от пациентите. Възможно е 5-HTP да засилва ефекта и на други сходни медикаменти.

Сън

Комбинирането на GABA с 5-HTP показва драстично понижаване на времето за заспиване и подобряване на качеството съня според стандартите на PSQI (питсбърски индекс на качеството на съня).

Стрес

​Потенциални, но обещаващи са ползите свързани с понижаване на любовния стрес след раздяла при млади и нестресирани индивиди. Едно самостоятелно изследване показва драстично подобряване след 6 седмици при прием на 60 мг грифония (12. 8 мг 5-HTP) дневно, но качеството на изследването поставя под въпрос резултатите.

Алкохолизъм

Използването на 5-HTP с L-глутамин и L-фенилаланин в болнични условия стига до извода, че 40-дневна терапия елиминира всички симптоми при отказ на зависими от алкохол. Резултатите са драстично по-добри от използваното пласебо.

Паника 

Използването на 200 мг 5-хидрокситриптофан подобрява драстично паник атаките както при здрави индивиди, така и при болни с панически отклонения. Ефектът е значително по-силен при страдащите от заболявания субекти. Сходни са и резултати при деца, като доза от 2 мг/кг 5-HTP за период от 20 дни, при деца на възраст от 3.2 до 10.6 години демонстрира над 50% регулиране на честота на среднощния терор при 93.5% от субектите. Дори 6 месеца след приема на 5-HTP се отбелязва 83.9% подобрение.

Потенциални и доказани ползи при животни

Редуциране на храната

Прием на 25-100 мг/кг тегло грифония (20% 5-HTP) понижава консумираната храна с 33%, както при женски, така и при мъжки плъхове. Максимални резултати са постигнати на деветия ден.

Стимулиране на либидото

При тестове върху плъхове грифония проявява коренно различни свойства при мъжки и женски плъхове. Докато при мъжките плъхове се проявява като силен афродизиак, при женските плъхове грифония потиска сексуалното поведение и се проявява като силен антагонист.

Безпокойство

Дори малки дози грифония потискат силно безпокойството при плъхове. Сходни резултати показват и тестовете върху други дребни гризачи.

Как да употребяваме 5-HTP

Единственият източник за правилното дозиране на 5-HTP са изследвания върху плъхове. На този етап няма подробни наблюдения за установяване на оптималните дози при хора. На базата на наблюдения върху животни се определя и подходяща доза при хора.

Установено е, че най-ниската ефективно доза при плъхове е 25 мг/кг екстракт от грифония, което означава 4-5 мг/кг 5-HTP.

Ако дозата се приспособи към човешките килограми стигаме до заключението, че най-ниските ефективни дози са:

 • 55 мг 5-HTP за 68 кг човек;
 • 70 мг за 90 кг човек;
 • 90 мг за 112 кг човек.

5-HTP не е обвързан от храната, затова няма значение дали се употребява с храна или на празен стомах. Приемът с храна има значение, ако се търси ефектът на намаляване на апетита. Препоръчително е 5-HTP да се приема с храна, защото засилва утоляването на апетита от консумираното ястие, а не потиска предварително глада, както го правят термогениците.

Странични ефекти и противопоказания

Установено е, че лектините в грифония са устойчиви на протеолизата. Изследвания върху прасета и плъхове достигат до заключението, че същите лектини се свързват с ендотелните клетки и полепват по стените на тънките черва. Въпреки че не е доказано по никакъв начин, съществува потенциална опасност от прием на грифония при хора с цьолиакия.

Счита се, че нито грифония, нито 5-HTP водят до сериозни странични ефекти. В повечето тестове са наблюдава засилване на гаденето при употреба на високи дози. Този ефект отминава с намаляване на дозата или отминава с постоянна употреба за кратък период от време.

При животни ударни дози серотонин водят до така наречения серотонинов синдром, но при хора трябва да се употребяват дози над 300 мг дневно, за да се отбележи подобен страничен ефект. Дори ежедневна употреба от 300 мг 5-HTP с MAO инхибитори не води до токсичност или до проява на серотонинов синдром.

При болни от панически отклонения приемът на 5-HTP увеличава ударно кортизола в рамките на следващите 3 часа.

Възможни комбинации с други съставки

Редовната употреба на 5-HTP може да доведе до намаляване на нивата на допамин. От друга страна, високи дози L-тирозин могат да доведат до недостиг на 5-HTP и серотонин. За да се избегне този ефект, повечето специалисти препоръчват едновременна употреба на 5-HTP с L-тирозин или L-фенилаланин. Друг възможен механизъм за предотвратяването на допаминовия дефицит е комбинирането на 5-HTP с L-DOPA или мукуна (кавча).

Без възможни интеракции 5-HTP може да се комбинира с gaba, мелатонин, L-триптофан и ниацин. Основната цел е подобряване на съня, успокояване и противодействие на безпокойство и депресия.

Ензимът допамин декарбоксилаза засилва синтеза на серотонин от 5-HTP. Установено е, че катехините в зеления чай, включително и EGCG, потискат активността на ензима, поради което не се препоръчва комбинирането на 5-HTP със зелен чай.

Комбинирането на 5-HTP с медикаменти е препоръчително само след консултирането с лекар. Не се препоръчва приема на 5-HTP с SSRI (блокери на обратния захват на серотонина), като при съчетаване е възможен дори фатален край.

Къде да открием 5-HTP?

5-HTP е популярна хранителна добавка, като на пазарът за хранителни добавки се предлага като екстракт от семената на Griffonia simplicifolia. Всички екстракти на пазара са стандартизирани за високо съдържание на 5-HTP. Повечето продукти на пазара са с доза от 50 мг, 100 мг и по-рядко от 200 мг за каспула. Подобни продукти са NOW Foods 5-HTP 50 мг и 5-HTP 100 мг.

Грифония често се ползва в комплексни формули, като най-често това са формули за подобряване на съня, за противодействие на депресията и по-рядко във фетбърнъри.

Използвани източници

 1. Carnevale G, et al Anxiolytic-like effect of Griffonia simplicifolia Baill. seed extract in rats .
 2. 5-hydroxy-l-tryptophan, 5-hydroxytryptamine and l-tryptophan-5-hydroxylase in griffonia simplicifolia Linda E. Fellows, E.A. Bell
 3. Lescar J, et al Isolectins I-A and I-B of Griffonia (Bandeiraea) simplicifolia. Crystal structure of metal-free GS I-B(4) and molecular basis for metal binding and monosaccharide specificity . J Biol Chem.
 4.  Laitinen L Griffonia simplicifolia lectins bind specifically to endothelial cells and some epithelial cells in mouse tissues .
 5.  Gebert A, et al The apical membrane of intestinal brush cells possesses a specialised, but species-specific, composition of glycoconjugates--on-section and in vivo lectin labelling in rats, guinea-pigs and mice .
 6.  Rondanelli M, et al Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration 
 7.  Birdsall TC 5-Hydroxytryptophan: a clinically-effective serotonin precursor . 
 8. The Metabolism of L-Tryptophan by Isolated Rat Liver Cells Stephen A. SMITH and Christopher I. POGSON
 9.  Ceci F, et al The effects of oral 5-hydroxytryptophan administration on feeding behavior in obese adult female subjects 
 10. Cangiano C, et al Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients . 
 11. Awazi N, Guldberg HC On the interaction of 5-hydroxytryptophan and 5-hydroxytryptamine with dopamine metabolism in the rat striatum .
 12. Karobath M, Díaz JL, Huttunen MO The effect of L-dopa on the concentrations of tryptophan, tyrosine and serotonin in rat brain 
 13.  van Praag HM In search of the mode of action of antidepressants. 5-HTP/tyrosine mixtures in depressions . 
 14.  Bertoldi M, Gonsalvi M, Voltattorni CB Green tea polyphenols: novel irreversible inhibitors of dopa decarboxylase .
 15. Carnevale G, et al Griffonia simplicifolia negatively affects sexual behavior in female rats 
 16.  Rondanelli M, et al Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration 
 17. Wurtman RJ, Wurtman JJ Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression .
 18. Cangiano C, et al Effects of oral 5-hydroxy-tryptophan on energy intake and macronutrient selection in non-insulin dependent diabetic patients 
 19. van Hiele LJ l-5-Hydroxytryptophan in depression: the first substitution therapy in psychiatry? The treatment of 99 out-patients with 'therapy-resistant' depressions .
 20. Shell W, et al A randomized, placebo-controlled trial of an amino acid preparation on timing and quality of sleep 
 21.  Emanuele E, et al An open-label trial of L-5-hydroxytryptophan in subjects with romantic stress .
 22. Jukić T, et al The use of a food supplementation with D-phenylalanine, L-glutamine and L-5-hydroxytriptophan in the alleviation of alcohol withdrawal symptoms . 
 23. Schruers K, et al Acute L-5-hydroxytryptophan administration inhibits carbon dioxide-induced panic in panic disorder patients 
 24. Maron E, et al The effect of 5-hydroxytryptophan on cholecystokinin-4-induced panic attacks in healthy volunteers . 
 25. Bruni O, et al L -5-Hydroxytryptophan treatment of sleep terrors in children .
 26. Schruers K, et al L-5-hydroxytryptophan induced increase in salivary cortisol in panic disorder patients and healthy volunteers . 
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Лутеин-Lutein
Лутеин (Lutein)

Натуралният защитник на очите

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow