Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Глутатион (Glutathione)

Глутатионът безспорно е едно от най-важните вещества, които могат да се срещнат в човешкия организъм. Допринася с голямо количество положителни свойства и може да се закупи и като хранителна добавка.

Какво обаче представлява той и заслужава ли си приемът му като хранителна добавка?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява глутатионът?

Глутатионът (GSH) представлява трипептид – молекула изградена от три аминокиселини – L-глутамат (L-glutamate), L-цистеин (L-cysteine) и Глицин (Glycine).

Известен е като най-важният антиоксидант в човешкия (и не само) огранизъм, който може да се срещне във всяка клетка.

Негова второстепенна задача е детоксификацията на организма. Има свойството да се свързва с определени вещества и да ги маркира за изхвърляне от организма.

В организма ни глутатинът се среща в две форми – редуцирана (rGSH) и оксидирана (GSSG). Редуцираната представлява около 98% и именно тази форма може да изпълнява ролята на антиоксидант.

Съотношението GSH/GSSG служи като маркер за оксидативния стрес в тялото. Колкото по-малко е редуцираният глутатион, толкова повече унищожаващи клетките ни свободни радикали се образуват.

Как си набавяме глутатион?

Макар известни количества глутатион да се съдържат и в храната, която ядем, освновно в плодовете и зеленчуците, то на практика няма как да си набавим достатъчно големи дози, а и както ще стане ясно по-долу, орално приеманият глутатион не оказва особено въздействие.

Основният начин, по който организмът си набавя достатъчно глутатион е чрез синтезирането му в клетките чрез гореспоменатите три аминокиселини – глутамат, цистеин и глицин.

В процеса участват два ензима:

  • γ-GlutamylCysteine Synthetase (GCS), който катализира първоначалната реакция и съединението на глутамат с цистеин. Крайният резултат е дипептидът γ-glutamylcysteine;
  • Glutathione synthetase, който взима полученият от предишната реакция дипептид и го съединява с глицин.

Тъй като цистеинът не се съдържа в толкова големи количества в храната, колкото останалите аминокиселини, именно той е слабото звено в процеса на синтез. Това е и причината приемът на цистеин под формата на хранителна добавка (N-Acetyl Cysteine) да е популярен начин за увеличаване на нивата на глутатион при хора с ниски такива.

Приемът на глутатион като хранителна добавка

Глутатион може да се намери и под формата на хранителна добавка, но за съжаление външният прием на трипептида няма почти никакво влияние върху нивата му в клетките.

Проблемът се крие в това, че като късоверижна молекула глутатионът лесно бива хидролизиран (смлян) в първата част на тънкото черво.

Дори и малка част да успее да достигне кръвообращението, то там глутатионът отново бива разграждан до съставните си части.

При орален прием на глутатион се наблюдава покачване на нивата на аминокиселината L-cysteine, а не на нивата на глутатион, което е показателно.

Същестува едно изследване, което противоречи на тези твърдения. В него приемът на 1000 мг глутатион дневно успява да покачи нивата в клетките с 30-35%. Проблемът с това изследване е, че е спонсорирано от създателя на тествания продукт, което поставя резултатите под въпрос.

Иначе казано, когато целта е покачване на нивата на глутатион в организма, то не е задължително да се приема глутатион като добавка, а това може да стане чрез прием цистеин. Този вариант е и много по-изгоден от финансова гледна точка.

Дефицит и заболявания

Тъй като глутатионът е основният неензимен антиоксидант в организма, неговият дефицит може да доведе до сериозни последици.

Често дефицитът на глутатион е наричан първоизточник на всички болести.

Научни данни свързват ниските нива на глутатион с редица заболявания. Сред тях са нарушаване на сърдечно-съдовата система, рак, болестта на Паркинсон, синром на хроничната умора, астма, невродегенеративни състояния и много други.

Нивата на глутатион са основен фокус при заболяванията СПИН и аутизъм.

Все още се изясняват причините за връзката между нивата на глутатион и различните заболявания. Съществуват данни, сочещи определени гени като причина за затрудненото производство на антиоксиданта.

Същевременно се използват определени пратктики с цел възвръщане на оптималните нива на глутатион при болните хора, като на този етап най-известни практики са приемането на н-ацетил цистеин, глутатион, глицин и суроватъчен протеин като хранителни добавки.

Препоръчителен начин на прием

Стандартна дозировка е от порядъка на 1000 мг глутатион, разпределен на два приема през деня.

В случай, че глутатион се приема с цел лечение на определено здравословно заболяване, дозировката е най-добре да бъде определена от медицинско лице.

Глутатионът може да бъде заменен или допълнен с прием на н-ацетил цистеин в дози между 1000 и 2000 мг дневно.

Комбинацията с алфа-липоева киселина в доза от 100-200 мг също е много подходяща, тъй като тя има способността да редуцира аминокиселината L-цистин до 2 молекули L-цистеин, предоставяйки още градивен материал за произдводството на глутатион в клетките.

Възможни странични ефекти

Не се наблюдават сериозни странични ефекти при орален прием на глутатион.

Рядко срещани са гадене, повръщане, стомашни крампи и други подобни краткосрочни проблеми.

Няма достатъчно данни при прием от бременни или кърмещи жени.

Използвани източници

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Glutathione_synthetase_deficiency
  • http://www.livestrong.com/article/335481-side-effects-of-glutathione-supplements/
  • http://examine.com/supplements/Glutathione/
  • https://www.holisticprimarycare.net/topics/topics-o-z/vitamins-a-supplements/1421-what-every-doctor-should-know-about-glutathione.html
Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Лутеин-Lutein
Лутеин (Lutein)

Натуралният защитник на очите

Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow