Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?

Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?

Ставните заболявания са широкоразпространени сред по-възрастното население.

Макар да са налични редица медикаменти, които могат да са от помощ, повечето от тях носят със себе си и определени странични ефекти. Затова и науката се “оглежда” за опционални, по-натурални варианти, които да са безопасни и също могат да бъдат от помощ.

Колагенът, под формата на хранителна добавка, е една от най-често срещаните препоръки, насочена към хора със ставни проблеми.

В този материал ще обърнем повече внимание именно на него. Ще обсъдим какво точно представлява, какви продукти се предлагат, как да ги употребяваме и не на последно място по важност, дали въобще си заслужава да ги употребяваме.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява колагенът?

Колагенът е основната структурна единица в най-различни съединителни тъкани в тялото ни.

Всъщност, колагенът не е само един вид. На този етап се различават 15 типа колаген, които се означават чрез римски цифри – I, II, III, IV, V, VI, VII, VIII, IX, X, XI, XII, XIII, XIV и XV.

Различни типове колаген участват в различни тъкани. В този материал, ще разглеждаме ролята на колагена най-вече в ставите ни и в далеч по-малка степен – в кожата ни.

Затова и за нас от най-голямо значение са колагени тип I и II. Колаген тип II изгражда 95% от този в ставните хрущяли, а тип I се намира най-вече в кожата ни и съставя около 80% от колагена там.

В днешно време колагенът е популярен, тъй като се препоръчва при определени проблеми със ставите – от сериозни заболявания като остеоартрит, до съвсем “обикновени” болки в следствие на претоварване.

Ставите ни, съвсем простичко обяснено, имат за цел да свързват отделните кости в тялото ни и да им придават мобилност. За да бъде тази мобилност максимално гладка и безболезнена, са необходими така наречените ставни хрущяли.

Ставните ни хрущяли са разположени най-вече около краищата на отделните кости и представляват специализирана тъкан, която е хем твърда, хем еластична, хем абсорбираща механичното натоварване по време на движение. Нещо като специална “гумичка”, която обвива краищата на костите в ставите и ги предпазва една от друга по време на движение и натоварване.

90% (и повече) от ставния хрущял са изградени от така наречената извънклетъчна матрица. По-голямата част от тази матрица се състои от течност (60-80% вода), а остатъкът представлява комплекс от структурни макромолекули, които придават формата и стабилността на тъканта. Което ни води и до колагена.

Колагенът съставя по-голямата част от тези структурни макромолекули и той е основното нещо, което придава необходимите характеристики на ставния хрущял.

Какви продукти се предлагат?

Поради тъканната специфичност на различните типове колаген, на пазара за хранителни добавки се предлагат два типа продукти:

 • колаген тип I – насочен към здравето на кожата. Често се комбинира с тип III.

 • колаген тип II – насочен към здравето на ставите;

Колаген тип II ще срещнете в две разновидности:

 • Хидролизиран колаген;

 • Неденатуриран колаген.

Хидролизираният колаген (колаген хидролизат) се произвежда от животински кости и кожи. Източникът се хомогенизира и пречиства, а костите се деминерализират. Полученият продукт на практика е чист колаген.

Неденатурираният колаген тип II е патентован продукт (UC-II®), който се произвежда от пилешки гръдни кости.

Разликата между двата продукта е целостта на протеините в колагена. Протеинът в неденатурирания колаген е в естествената си форма, докато при хидролизатът, чрез процес на хидролиза, протеинът се разбива на по-малки пептиди.

Макар да се твърди и в много случаи да е вярно, че орално приетите протеини така или иначе минават през процес на хидролиза (денатурация) в стомаха, колагенът е изключение, тъй като част от него се усвоява под формата на непокътнати протеинови фрагменти с високо молекулярно тегло. Тоест, да се приема неденатуриран колаген тип II има смисъл.

Доказани и потенциални ползи

В контекста на тази статия, научната литература е концентрирана почти изцяло върху колаген тип II и неговата ефективност за подобряване на симптоматиката при различни ставни заболявания.

Подобряване на симптомите при остеоартрит

Основният фокус на научната литература е насочен най-вече върху заболяването остеоартрит, при което се наблюдава дегенерация на ставния хрущял, водеща до симптоми като болка, скованост и липса на мобилност.

Данните към момента не са особено много и е трудно да бъдат правени категорични заключения и препоръки.

Някои данни показват значителни подобрения в симптомите, но голяма част от тях не са “заслепени” (blinded), а са open-label, което означава, че както организаторите, така и участниците са знаели кой какво приема, нямат плацебо/контролна група и/или не предлагат статистически анализ. (1)⁠

Скорошен мета-анализ (комбиниран анализ на наличната литература) на García-Coronado и екип (2)⁠, който обхваща единствено експерименти със случаен характер и контролна група показва, че оралният прием на колаген (хидролизиран и UC-II), е от полза за намаляването на общата симптоматика (по-нисък WOMAC Index и VAS Score) и най-вече усещането за скованост при остеоартрит, но не и за намаляване на болката и функционалността в ставите.

Важно е обаче да отбележим, че мета-анализът има някои значими недостатъци - включва едва 5 добре контролирани изследвания, което е значително малък брой за такъв тип анализ, изследванията използват различни типове колаген (хидролизиран и UC-II) и две от изследванията са били с продължителност под 13 седмици, което според авторите може да не е достатъчно дълъг период за установяването на ефективността.

Подобряване на здравето на кожата и ноктите

Към момента има само едно клинично изследване върху хора, което показва намаляване на симптомите при чупливи нокти и подобряване на техния растеж. (3)

Изследването обаче не е “заслепено”(blinded), а е open-label. Отделно, използваният продукт не е типичен колаген, а патентована формула от специфични колагенови пептиди (VERISOL®).

Друг експеримент изследващ влиянието на орално приетия колаген върху здравето на кожата показва, че суплементацията намалява сухотата и бръчките при жени. Наблюдава се и увеличаване на нивата на хемоглобин и колаген в кожата. Изследването отново е open-label, използва патентован продукт (BioCell Collagen®) и компанията производител е спонсор. (4)

Редица други изследвания също показват значително подобрение в здравето на кожата, най-вече намаляване на бръчките и подобряване на хидратацията на кожата, но при тях методологията и използваните продукти са по-особени. Едното използва колагенови пептиди с ниско молекулярно тегло (5), другото отново използва патентованата формула от специфични колагенови пептиди (VERISOL®) (6), а третото използва колаген хидролизат с по-висока концентрация на два точно определени дипептида – prolyl-hydroxyproline и hydroxyprolyl-glycine. (7)⁠

Подобряване на състоянието при ревматоиден артрит

Има някои опити за проучването на колагена при хора диагностицирани с ревматоиден артрит, но данните са изключително малко и резултатите са по-скоро отрицателни. (8–11)

Подобряване на състоянието при саркопения

Саркопенията е заболяване, при което с напредване на възрастта се наблюдава естествена загуба на мускулна тъкан. Саркопенията може да влоши значително качеството на живот при възрастните хора, особено в комбинация с други заболявания присъщи за хора над 50 годишна възраст, като остеопороза например.

Zdzieblik и екип (12)⁠ изследват дали приемът на 15 г колагенови пептиди на ден, в комбинация с тренировки със съпротивление, оказват положителен ефект върху възрастни мъже с диагностицирана саркопения.

Резултатите показват, че в сравнение с групата, която е приемала плацебо, при групата приемаща 15 г колагенови пептиди на ден (веднага след тренировка) се наблюдава значително повече покачване на мускулната маса, по-значително намаляване на телесните мазнини и по-голямо покачване на мускулната сила.

Изследването обаче има и някои значителни недостатъци.

Храненето на участниците не е напълно контролирано и тъй като групата приемаща колаген на практика приема 15 грама повече протеин, не е ясно дали специално колагенът е оказал положително влияние или допълнителното протеин идващ от него.

Групата приемала плацебо е започнала със значително по-ниски нива на мускулна и мастна тъкан, което може да е причината за по-слабите резултати в промяната на телесната им композиция.

Редно е също да се спомене, че изследването е частично спонсорирано от компанията производител на продукта - Gelita AG.

Ползи при здрави хора и спортисти

Изследването на James Lugo и екип показва, че приемът на неденатуриран колаген тип II (UC-II) успява да намали болката и да подобри функционалността в колянната става при иначе здрави хора, без диагностицирани ставни заболявания, чиито дискомфорт е следствие от спортна дейност. Изследването е спонсорирано от компанията производител. (13)

Другото налично на този етап научно изследване е това на Clark и екип (14)⁠. Участниците са спортисти без диагностицирани ставни заболявания, но с наличен дискомфорт и болка в следствие на редовна усилена спортна дейност. Приемът на патентован колаген хидролизат (CH-Alpha) намалява болката по време и извън спортна дейност. Спонсор е InterHealth Nutraceuticals - производителят на продукта. (14)⁠

Някои хора приемат или се двоумят дали могат да приемат колаген като евтин източник на протеин към храненето си. Макар смилаемостта и усвоимостта на колагена да са на много добро ниво, аминокиселинният профил е лош – няма наличен л-триптофан, а л-цистеинът е в минимални количества, което го прави лош избор за тази цел.

Препоръчителен начин на употреба

Препоръчителната дозировка зависи от вида колаген, който се приема.

Хидролизираният колаген се приема в стандартна дозировка от 10 грама на ден, ежедневно, без правене на почивка, без значение дали по време на хранене или на празен стомах.

Неденатурираният колаген (UC-II), се предлага и приема в далеч по-ниска доза от 40 мг на ден, ежедневно.

Колагенът може да се комбинира успешно и с други вещества, които имат връзка със здравето на ставите и могат да са от полза – глюкозамин, хондроитин, органична сяра (MSM), витамин Ц и аминокиселината глицин.

Странични ефекти

Колагенът е изключително безопасен и опасност от предозиране на практика няма.

Понася добре на повечето хора, като при някои от тях са възможни единствено стомашно-чревни неразположения.

Заключение

Колагенът е от онези вещества и хранителни добавки, които явно крият някаква тайна в себе си, която обаче все още остава недобре разкрита от науката.

Научните данни към момента са противоречиви и неясни. Голяма част от експериментите са с лоша методология, а немалко от тези с добра методология и положителни резултати имат съмнително спонсорство или използват специфични колагенови продукти. Спонсорирането на изследване на собствен продукт в много случаи е напълно разбираемо и не следва автоматично да анулира резултатите от изследването, но е нещо, което трябва да се има на ум.

На този етап трудно може да се направи твърда препоръка за прием на колаген като хранителна добавка, но предвид безопасността му и потенциалното подобряване на симптомите при определени ставни заболявания и кожни проблеми, не пречи да се опита. Просто имайте едно на ум, че може да не получите това, което очаквате.

Използвани източници

 1. Bello AE, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders:a review of the literature. Curr Med Res Opin. 2006 Nov 10;22(11):2221–32.
 2. García-Coronado JM, Martínez-Olvera L, Elizondo-Omaña RE, Acosta-Olivo CA, Vilchez-Cavazos F, Simental-Mendía LE, et al. Effect of collagen supplementation on osteoarthritis symptoms: a meta-analysis of randomized placebo-controlled trials. Int Orthop. 2019 Mar 27;43(3):531–8.
 3. Hexsel D, Zague V, Schunck M, Siega C, Camozzato FO, Oesser S. Oral supplementation with specific bioactive collagen peptides improves nail growth and reduces symptoms of brittle nails. J Cosmet Dermatol. 2017 Dec 1;16(4):520–6.
 4. Park J, Schwartz J. Ingestion of BioCell Collagen;, a novel hydrolyzed chicken sternal cartilage extract; enhanced blood microcirculation and reduced facial aging signs. Clin Interv Aging. 2012 Jul;7:267.
 5. Kim D-U, Chung H-C, Choi J, Sakai Y, Lee B-Y. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018 Jun 26;10(7):826.
 6. Proksch E, Schunck M, Zague V, Segger D, Degwert J, Oesser S. Oral Intake of Specific Bioactive Collagen Peptides Reduces Skin Wrinkles and Increases Dermal Matrix Synthesis. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(3):113–9.
 7. Inoue N, Sugihara F, Wang X. Ingestion of bioactive collagen hydrolysates enhance facial skin moisture and elasticity and reduce facial ageing signs in a randomised double-blind placebo-controlled clinical study. J Sci Food Agric. 2016 Sep;96(12):4077–81.
 8. 3.0.CO;2-C">Kalden JR, Sieper J. Oral collagen in the treatment of rheumatoid arthritis. Arthritis Rheum. 1998 Feb 1;41(2):191–4.
 9. Sieper J, Kary S, Sörensen H, Alten R, Eggens U, Hüge W, et al. Oral type II collagen treatment in early rheumatoid arthritis. A double-blind, placebo-controlled, randomized trial. Arthritis Rheum. 1996 Jan;39(1):41–51.
 10. Ausar SF, Beltramo DM, Castagna LF, Quintana S, Silvera E, Kalayan G, et al. Treatment of rheumatoid arthritis by oral administration of bovine tracheal type II collagen. Rheumatol Int. 2001 May;20(4):138–44.
 11. Cazzola M, Antivalle M, Sarzi-Puttini P, Dell’Acqua D, Panni B, Caruso I. Oral type II collagen in the treatment of rheumatoid arthritis. A six-month double blind placebo-controlled study. Clin Exp Rheumatol. 18(5):571–7.
 12. Zdzieblik D, Oesser S, Baumstark MW, Gollhofer A, König D. Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2015 Oct 10;114(08):1237–45.
 13. Lugo JP, Saiyed ZM, Lau FC, Molina JPL, Pakdaman MN, Shamie A, et al. Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: a randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers. J Int Soc Sports Nutr. 2013 Oct 24;10(1):48.
 14. Clark KL, Sebastianelli W, Flechsenhar KR, Aukermann DF, Meza F, Millard RL, et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May 15;24(5):1485–96.
 15. Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87–99.
 16. Eyre D. Collagen of articular cartilage. Arthritis Res. 2002;4(1):30–5.
 17. Eyre DR. The collagens of articular cartilage. Semin Arthritis Rheum. 1991 Dec;21(3 Suppl 2):2–11.

Ако попаднеш на проучване за нещо, свързано с хранене и тренировки, твърде вероятно е Тишо вече да го познава подробно. Той е изследователят в екипа. Обожава да се рови и да намира най-новото, най-интересното и най-най-онова, което може да приложим в работата с клиентите ни, както и в писането на статии.
Още съдържание по темата
Лутеин-Lutein
Лутеин (Lutein)

Натуралният защитник на очите

Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow