Хондроитин

Приятел за вашите стави!

В България стана много популярно да се взимат препарати за "ставите", "костите", "здрав гръб", "живот без болка", "лекота в движенията" и др. Всички те имат за цел да укрепят костите и ставите. Основно във всяко лекарство или добавка за костната тъкан и ставните повърхности се явява веществото хондроитин (сулфат).

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява хондроитинът

Хондроитинът, или както по-често се среща - хондроитин-сулфатът е гликозамингликан, който под формата на протеогликан е една от най-важните съставки на съединителната тъкан (сухожилията и ставите). Изграден е от повтарящи се единици Д-галактозамин и Д-глюкуронова киселина.

Как се произвежда/изолира?

Индустриално се извлича от два основни източника - хрущялите от акула и говежди сухожилия.

Основно физиологично въздействие

Хондроитинът предотвратява навлизането на вода и хранителни вещества във възпалените сухожилия и ставите. В същото време той пропуска други вещества в съединителната тъкан. Това е много важно свойство, тъй като по принцип съединителната тъкан няма добро кръвоснабдяване.

В резултат на действието на хондроитина заздравявянето на заболелите стави и сухожилия става много по-бързо. Хондроитинът и подобни на него вещества са концентрирани и в стените на пикочния мехур и кръвоносните съдове.

Тук задачата им е да предотвратяват излизането на кръвта извън кръвоносните съдове и на урината - извън пикочния мехур.

Какви са оптималните дози?

При заболяване от атеросклероза се използват големи дози (около 10 грама на ден, приемани на 2 пъти с храненето). След няколко месеца лечение дозата спада на 1,5 г, като се взема на 3 пъти.

При лечение на артрит използваната доза е 1,2 грама на ден, разделена на 3 приема. Хондроитинът често се комбинира с гликозамин, който има сходно действие. Често се приема заедно и с витамин С.

Тъй като се произвежда в тялото, той е излишен в големи дози при отсъствие на възпаления. Културистите могат да вземат препарати на основата на хондроитин профилактично, като дозата е не повече от 1 грам дневно.

При наличие на възпаление необходимото количество е 1,2 - 1,5 грама на ден. Най-добре го приемайте заедно с храната.

Възможни вредни/странични въздействия 

По принцип хондроитинът е безвреден и нетоксичен препарат. Неблагоприятни странични действия се наблюдават само при много големи дози (над 10 грама дневно). Тогава е възможно да причини гадене и повръщане. Други странични ефекти на препарата не са открити.

Кои препарати са основен източник на хондроитин?

В препаратите хондроитинът се включва под формата на хондроитин-сулфат. Съдържащите го препарати ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те могат да бъдат както самостоятелни (съдържащи само хондроитин-сулфат), така и комплексни (освен хондроитин, могат да съдържат гликозамин - вещество със сходно действие, и витамини).

Препаратите се продават най-често на таблетки, като съдържанието на хондроитин в тях е от 500 до 1 000 мг. Самостоятелните препарати обикновено носят името "Chondroitin sulphate".

Подобни препарати можете да намерите в центровете за спортни и диетични храни в страната, в някои фитнес-зали и аптеки, както и да поръчате по интернет.

Допълнителни физиологични въздействия

Изследванията върху животни показват, че хондроитинът ускорява зарастването на костите; помага на болните от остеоартрит да възстановят функциите на ставите си и намалява риска от атеросклероза и инфаркт. По функциите си е близък до глюкозамина.

По какъв начин хондроитинът се усвоява от организма?

Високо-молекулният хондроитин-сулфат почти не се усвоява, когато се приема през устата, докато нискомолекулният се абсорбира от стомаха и тънките черва, като след това по кръвен път отива до ставите. Имайте това предвид, когато пазарувате!

Какво може да попречи на усвояванено и/или да понижи ефекта от хондроитина?

Едновременното приемане на хитозан и хондроитин-сулфат може да попречи на усвояването на последния.

Кои храните съдържат хондроитин в най-голямо количество?

Единственият хранителен източник на хондротин са животинските хрущяли.

Още съдържание по темата
Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Н-ацетил-цистеин-NAC
Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow