Дневен план за навициСвали сега 

Н-ацетил цистеин (NAC)

Мощно средство за детоксикация и борба със зависимостите

Н-ацетил цистеин (NAC)

Н-ацетил цистеин е продукт на аминокиселината L-цистеин, известен със своите имуностимулиращи и антоксидантни свойства. Н-ацетил цистеин е популярен не само като хранителна добавка - използва се и в редица медикаменти за противодействие на грип и подобряване на функцията на дихателната система. В последните години аминокиселината се използва все по-често и като натурално средство за борба с различни зависимости, най-популярните сред които са марихуана, кокаин и цигари.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво представлява Н-ацетил цистеин

NAC има сходна структура с аминокиселината L-цистеин, като се явява нейна ацелирана форма. Н-ацетил цистеин споделя и сходна структура с ензима глутатион, явявайки се негов пряк прекурсор.

Въпреки че L-цистеин и глутатион са изследвани при самостоятелна употреба, установено е, че техните свойства не се покриват с тези на Н-ацетил цистеин, като употребата на NAC увеличава нивата на глутатион далеч по-ефективно, в сравнение с употребата на изолиран глутатион. Причината се крие във факта, че глутатионът се разгражда бързо в тънките черва и оралната употреба не води до значително увеличение на серумните нива.

NAC има лесна усвоимост и висока биоактивност в човешкото тяло. Установено е, че при прием от 200-400 мг NAC, пиковите нива в плазмата се достигат до 1-2 часа.

Н-ацетил цистеин се изхвърля лесно от тялото, като не притежава токсичност в нормални дози. Една голяма част от това изхвърляне се осъществява чрез урината като уринарен сулфат (сяра).

Как функционира Н-ацетил цистеин

Основната функция на NAC в човешкото тяло е като източник на мощния антиоксидант глутатион. След като премине през няколко антиоксидантни цикъла, глутатионът се разпада до глутамат и аминокиселини в свободна форма – L-цистеин и глицин. Евентуално същите аминокиселини може да бъдат използвани за формирането на нов глутатион. Проблемът в тази стъпка е слабата биоактивност на L-цистеин, а NAC осигурява нужните количества цистеин за този процес.

Заради това, че се явява мощен прекурсор на глутатион, приемът на NAC демонстрира силна антиоксидантна ефективност, която се проявява успешно срещу свободни радикали като хипохлорна киселина и хидроксил, но не и срещу хидроген пероксид и супероксид.

Освен връзката с антиоксидантната активност, Н-ацетил цистеин проявява и силни хелиращи свойства с някои минерали. Изследванията при хора и животни показват, че NAC успешно се свърза с оловото в кръвта и спомага за неговото изхвърляне от тялото. NAC успешно предотвратява и настъпването на оловна интоксикация.

Доказани и потенциални ползи

Антиоксидантен и имуностимулиращ ефект

 • Увеличава ударно нивата на глутатион, включително и в мозъка, но не противодейства на всички свободни радикали;
 • NAC в доза от 800 мг дневно успешно потиска протеина ECP, който се свърза с дегранулацията на белите кръвни клетки еозинофили. Високите нива на този протеин се свързват със засилени възпаления и астма;
 • Увеличава броя и активността на еритроцитите в кръвта, като в същото време потиска активността на ензима GST в левкоцитите, а този ензим се свързва с увреждането на клетките. Докато въздействието върху еритроцитите е значително, то влиянието върху GST е незначително;
 • Мощен антибактериален ефект срещу бактерията Helicobacter pylori, която вирее в стомаха. В случая NAC подобрява драстично ефекта на стандартната терапия, а не се използва като самостоятелно средство.

Детоксикация

 • Н-ацетил цистеин се свързва с оловото в кръвта и спомага за неговото изхвърляне от тялото. Ефективността е изключително висока;
 • Освен че спомага при интоксикация с олово, NAC проявява и защитен ефект върху тъканите в бъбреците;
 • Спомага за детоксикирането на черния дроб при употреба на високи дози парацетамол. В контролирана лабораторна среда са използвани 7 грама парацетамол на всеки 216 минути за общо 17 дози;
 • Прием на н-ацетил цистеин преди употреба на високи количества алкохол спомага за предпазване на тъканите на черния дроб от увреждане. Обаче ако NAC се приема след употреба на алкохол, аминокиселината засилва действието на алкохола и увреждането на чернодробните тъкани. Не е ясна причината за двойния ефект.

Нервна система

 • Пресича кръвно-мозъчната бариера и увеличава нивата на глутатион в нервните тъкани;
 • Редуцира количествата на глутамат в мозъка само няколко часа след орален прием. Използва се ударна доза от 2400 мг;
 • Въздейства различно върху допамина, в зависимост от неговите нива. При ниска допаминова активност NAC може да стимулира допаминовия рецептор, докато при високи нива на допамин по-скоро потиска по-нататъшното отделяне на невротрансмитера;
 • Потенциални ползи в противодействие на симптомите на силен стрес и тревожност. Опитите върху хора показват, че NAC подобрява депресивни състояния, изразяващи се в дъвчене на нокти и чоплене на кожа;
 • Потиска раздразнителността при аутизъм, но се използва в терапията заедно с други медикаменти. Счита се, че може да помага срещу развитието на аутизъм поради връзката между аутизъм, липидната пероксидация и нивата на глутамат в мозъка;
 • Наблюденията върху хора и животни демонстрират обещаващи ползи в противодействието на обсесивно-компулсивно разстройство (OCD). Един от възможните механизми се свърза със засилената антиоксидантна активност, като при хора страдащи от синдрома се забелязва дефицит на витамин Е и засилена липидна пероксидация в мозъка. Друг възможен механизъм е потискането на глутамата в мозъка. И не на последно място се счита, че NAC може да подобри действието на медикаменти тип SRI (селективни инхбититори на обратното захващане на серотонин), които се използват за лечение на синдрома;
 • NAC се използва като ефективно средство за борба със зависимости. Изследванията показват, че Н-ацетил цистеин успешно намалява желанието за марихуана само след 4 седмици употреба, въпреки че ефектът е умерен. Далеч по-силен обаче е ефектът за потискане на желанието към кокаин в период на изчистване на зависимостта към наркотика;
 • Обещаващи са ползите на NAC за третирането на никотинова зависимост. Употребата на 2400 мг за 4 седмици води до значително намаляване на броя изпушени цигари за деня, без да е налагана цел да се спрат цигарите изцяло, тоест напълно доброволно от страна субектите.   

Сърдечно-съдова система и физическа сила

 • Използването на 800 мг NAC в продължение на 12 седмици води до увеличаване на глутатиона в червените кръвни телца;
 • Потенциални ползи за увеличаване на аеробната издръжливост и регулиране на мускулната умора, но е нужно използването на високи дози. Не влияе върху мускулната сила.

Взаимодействие с някои органи

 • Потиска симптомите при синдром на Сьорген, като редуцира драстично дразненето и сухотата в очите и намалява жаждата;
 • Краткосрочната употреба на NAC спомага за подобряване на биомаркерите на дишането при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ / COPD). Механизмът на действие се свързва с потискането на окислението в белодробните тъкани, предизвиквано от действието на имунната система, което е критичен процес за развитието на синдрома и проявата на симптомите. Възможно е NAC да притежава и дългосрочен ефект, но засега не е доказан при хора.

Каква е препоръчителната доза?

Препоръчителната дневна доза вариара между 200 и 2400 мг дневно, в зависимост от целта. Стандартната дневна употреба включва прием до 2 пъти на ден по 600 мг, като употребата не е обвързана с повече течности или храна.

В медицината се приема, че зареждаща краткосрочна доза може да достигне до 140 мг / кг тегло, а дългосрочна и поддържаща доза не трябва да надхвърля 70 мг / кг тегло.

Противопоказания и странични ефекти

 • Счита се, че н-ацетил цистеин е безопасна хранителна добавка, като доза от 2400 мг на ден е напълно безопасна за ползване;
 • Рядко срещани са странични ефекти като: гадене, повръщане, разстройство или запек;
 • Не приемайте NAC след употреба на алкохол, защото може да влоши увреждането на черния дроб;
 • Възможно е употреба на н-ацетил цистеин до доведе до неприятна миризма на потта;
 • Има редки случаи на алергия към аминокиселината, затова употребявайте с повишено внимание;
 • Н-ацетил цистеин забавя съсирването на кръвта, затова не се препоръчва да се използва след операция или при проблеми с кървене;
 • Не се препоръчва употреба на NAC от бременни и кърмещи жени, поради липса на достатъчно данни за странични ефекти. Допуска се използване на NAC от бременни, но само под лекарски контрол и в определени ситуации, свързани най-вече с интоксикиране от лекарства.

С какво да комбинираме Н-ацетил цистеин?

Освен алкохол, не е известно н-ацетил цистеин да си взаимодейства негативно с други вещества.

Не се препоръчва добавянето на NAC при прием на активен въглен, защото аминокиселината потиска действието на въглена.

Ако се цели имуностимулиращ ефект, н-ацетил цистеин се комбинира успешно с добавки като цинк, витамин C, котешки нокът и чесън.

За детоксикация на черния дроб се препоръчване комбинация с екстракт от магарешки бодил (Silymarin), куркумин, берберин, шизандра и L-метионин.

За поддържане на здравето на очите NAC се съчетава чудесно с лутеин и витамин А.

Къде можем да открием Н-ацетил цистеин?

NAC може да се намери като самостоятелна хранителна добавка, най-вече под формата на капсули с концентрация до 600 мг или под формата на пакетчета с прах с концентрация до 200 мг. Аминокиселината се предлага като хранителна добавка, но може да се открие и в аптечната мрежа. Един от най-популярните варианти е NOW Foods N-Acetyl Cysteine 600 mg.

Понякога н-ацетил цистеин се изпозлва и в комбинирани продукти, като най-често това са формули за детоксикация като NOW Foods Liver Detoxifier & Regenerator или формули за очи като NOW Foods Ocu Support.

Използвани източници

 •  Witschi A, et al The systemic availability of oral glutathione . Eur J Clin Pharmacol. (1992)
 • Clinical pharmacokinetics of N-acetylcysteine. Holdiness MR1.
 • Protective effect of N-acetylcysteine on experimental chronic lead nephrotoxicity in immature female rats. Wang L1, Wang Z, Liu J.
 •  Dringen R, Hirrlinger J Glutathione pathways in the brain . Biol Chem. (2003)
 • Giordano G, White CC, Costa LG Assessment of glutathione homeostasis . Methods Mol Biol. (2011)
 •  Kasperczyk S, et al The administration of N-acetylcysteine reduces oxidative stress and regulates glutathione metabolism in the blood cells of workers exposed to lead . Clin Toxicol (Phila). (2013)
 • Kasperczyk A, et al The effect of lead-induced oxidative stress on blood viscosity and rheological properties of erythrocytes in lead exposed humans . Clin Hemorheol Microcirc. (2013)
 •  Jung T, Bader N, Grune T Lipofuscin: formation, distribution, and metabolic consequences . Ann N Y Acad Sci. (2007)
 • Schmaal L, et al N-acetylcysteine normalizes glutamate levels in cocaine-dependent patients: a randomized crossover magnetic resonance spectroscopy study .Neuropsychopharmacology. (2012)
 • Gere-Pászti E, Jakus J The effect of N-acetylcysteine on amphetamine-mediated dopamine release in rat brain striatal slices by ion-pair reversed-phase high performance liquid chromatography . Biomed Chromatogr. (2009)
 • Grant JE, et al Skin picking disorder . Am J Psychiatry. (2012)
 • Ghanizadeh A, Moghimi-Sarani E A randomized double blind placebo controlled clinical trial of N-Acetylcysteine added to risperidone for treating autistic disorders . BMC Psychiatry. (2013)
 •  Bloch MH, et al Meta-analysis of the dose-response relationship of SSRI in obsessive-compulsive disorder . Mol Psychiatry. (2010)
 •  Lafleur DL, et al N-acetylcysteine augmentation in serotonin reuptake inhibitor refractory obsessive-compulsive disorder . Psychopharmacology (Berl). (2006)
 •  Afshar H, et al N-acetylcysteine add-on treatment in refractory obsessive-compulsive disorder: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial . J Clin Psychopharmacol. (2012)
 •  Gray KM, et al N-acetylcysteine (NAC) in young marijuana users: an open-label pilot study . Am J Addict. (2010)
 •  Kampman KM, et al Reliability and validity of the Cocaine Selective Severity Assessment . Addict Behav. (1998)
 •  LaRowe SD, et al Safety and tolerability of N-acetylcysteine in cocaine-dependent individuals . Am J Addict. (2006)
 •  Knackstedt LA, et al The role of cystine-glutamate exchange in nicotine dependence in rats and humans . Biol Psychiatry. (2009)
 • Cobley JN, et al N-Acetylcysteine Attenuates Fatigue Following Repeated-Bouts of Intermittent Exercise: Practical Implications for Tournament Situations . Int J Sport Nutr Exerc Metab. (2011)
 •  Cobley JN, et al N-Acetylcysteine's attenuation of fatigue after repeated bouts of intermittent exercise: practical implications for tournament situations . Int J Sport Nutr Exerc Metab. (2011)
 •  van Overveld FJ, et al New developments in the treatment of COPD: comparing the effects of inhaled corticosteroids and N-acetylcysteine . J Physiol Pharmacol. (2005)
 • Karbasi A, et al Effect of oral N-acetyl cysteine on eradication of Helicobacter pylori in patients with dyspepsia . Minerva Gastroenterol Dietol. (2013)
 • Scalley RD, Conner CS Acetaminophen poisoning: a case report of the use of acetylcysteine . Am J Hosp Pharm. (1978)
 •  Walters MT, et al A double-blind, cross-over, study of oral N-acetylcysteine in Sjögren's syndrome . Scand J Rheumatol Suppl. (1986)
 •  van Overveld FJ, et al New developments in the treatment of COPD: comparing the effects of inhaled corticosteroids and N-acetylcysteine . J Physiol Pharmacol. (2005)
 •  Wang AL1, et al A dual effect of N-acetylcysteine on acute ethanol-induced liver damage in mice . Hepatol Res. (2006)
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Лутеин-Lutein
Лутеин (Lutein)

Натуралният защитник на очите

Griffonia-simplicifolia-5-HTP
Griffonia simplicifolia (5-HTP)

Изворът на спокойствието в един обикновен храст

Глутатион-Glutathione
Глутатион (Glutathione)

Пазителят на нашите клетки

Колаген-оправдана-ли-е-цената-за-нашите-стави-и-кожа
Колаген - оправдана ли е цената за нашите стави и кожа?
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow