Алкохол - позволен ли е при спорт и диета?

Подводният камък за иначе изрядния спортуващ

Представете си следната ситуация - наближават празници, а с тях и празнични трапези. По това време на годината забравяме диетите и ограниченията и се отдаваме на кулинарните изкушения, от които сме се пазили до този момент. А на повечето празници не липсва и алкохол. А именно за празниците трябва да оставим неговата употреба, ако спортуваме и искаме резултати. Защо ли?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Алкохол - позволен ли е при спорт и диета?Много се пише за чудодейни методи и диети за отслабване. Съветват ни какво да ядем и какво не. Казват ни да избягваме захарните напитки, соковете, но много често пропускат една важна подробност - употребата на алкохол. Той е "подводеният камък", който често ни проваля въпреки хвърлените усилия в залата и дисциплината на масата. Редовната му употреба ни пречи да отслабнем, освен това намалява силовите ни възможности, издържливостта и на практика спира прогреса ни. Но това, разбира се, се случва само при редовна употреба. Какво се случва при еднократния прием в организма ни и по какъв начин ни действа? 

Защо калориите от алкохола за толкова важни?

Елементарно погледнато, намаляването на теглото се случва тогава когато изразходените калории са повече от приетите с храната. Но както и преди съм писал, храненето не е просто смятане на калории. Типичен е и примерът с алкохола. Едно питие съдържа средно между 100 и 150 калории, което не е толкова много (ако е само едно). Проблемът не е в количеството калории, а начинът, по който действат точно тези калории. Само малка част (около 5 %) от изпититото количество се превръща директно на мазнини. По-голямата част се преработва в черния ни дроб в субстанция, наречена Ацетат, която има една главна функция - измества мазнините като "гориво" и по този начин почти напълно спира тяхното разграждане. Проведените изследвания по този проблем са доста кразноречиви: една малка водка, в която има едва 90 калории, подтиска процесите на разграждане на мазнините с 73% за няколко часа. Сами се сещате какво се случва, ако пием всеки ден. Просто една голяма част от денонощието се връщаме назад, вместо да напредваме.

Друг начин, по който алкохолът пречи на отслабването е като увеличава апетита. Доказано е, че след аперитива сме склонни да изядем значително по-големи порции. Те отиват само на едно място и то обикновенно е точно там, където не искаме, защото ацетатът бързо спира разграждането на мазнините, а многото калории от обилното хранене се оказват излишни и биват складирани. После се чудим защо нищо не се случва, хем ядем правилно, хем "сланинките" си стоят. Ядосването и евентуалната депресия не закъсняват.

Може би за мнозина последният ефект на алкохола, който ще опиша, няма кой знае какво значение, но тези от вас, които изпитват това приповдигнато чувство в края на тренировката, усещат се пълни с енергия почти до еуфория и спорта за тях е много повече удоволствие, отколкото задължение, ще разберат. Алкохолът намалява значително нивата на тестостерона. Наричан още мъжкият хормон, той е в значително по-голямо количество при мъжа, но присъства и в женската хормонална система. И при двата пола той играе важна роля за физическите възможности, най-вече за силата. Също така има силно влияние върху настроението и значително подобрява самочувствието. Намалените му нива водят до унилост, неувереност, малодушие, слабост, липса на тонус, намалено либидо, спадане на мускулната маса, увеличаване на подкожните мазнини - пълен пакет от всичко, което не искаме да ни се случи.

Изводът от казаното до тук е, че ако спортуваме редовно или сме на диета и искаме резултати, не трябва да пием често. Но не е задължително да се лишаваме напълно от алкохола. Той има и положителни страни - подобрява настроението, успокоява, помага ни да преодолеем някои задръжки и да общуваме по-лесно, намалява агресията, дори има и някои физиологични ползи от него. Тези негови достойнства се усещат повече, ако пием по-рядко. Така че за да сме във форма, но да не се лишаваме напълно от алкохола, най-добре да го оставим за специални случаи, редки специални случаи.

Други материали за алкохол 

Как влияе алкохолът? 

Още съдържание по темата
Следиш-ли-кръвната-си-захар
Следиш ли кръвната си захар?
Вярваш-ли-на-смарт-часовника-ти
Вярваш ли на смарт часовника ти?
Хроничният-стрес-е-тук-Как-се-справяш
Хроничният стрес е тук. Как се справяш?
Всъщност-никой-не-иска-да-отслабне
Всъщност никой не иска да отслабне
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow