Дневен план за навициСвали сега 

Констипация (запек)

Приблизително 2% от цялата човешка популация страда от констипация

Констипацията е особено разпространено физиологично състояние при съвременния човек. По статистически данни всеки четвърти у нас страда от запек и съпътстващите го здравни проблеми - газове, хемороиди, затлъстяване, разширени вени и т.н. В Америка цифрата е 4 милиона!

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Констипация, <a href=запек" align="right" />Запекът може да бъде причина и за лош дъх в устата, обложен език, отпадналост, нарушено всмукване на веществата в червата, рак на дебелото черво. При тежката форма на констипация (обстипация) автоинтоксикацията на организма води до натоварване на черния дроб и обмяната на веществата, както и до кожни проблеми.

Запек (констипация)

Всяка затруднена дефекация през интервал по-голям от три дни, се приема като запек. Изпражненията са сухи, твърди, малки по обем. Коремът се подува, може да има болка при дефекация.

Причини за запека

Причини за констипация могат да бъдат недостатъчното приемане на фибри с храната, заседналият начин на живот, пътуване, дехидратация, приемът на някои лекарства - диуретици, калциеви антагонисти, антидепресанти, опиати. Друга причина за запек може да бъде слабостта на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата, както и някои злокачествени заболявания на червата, анална фисура, пролапс на ректума и др. Бавното придвижване на изпражненията по червата може да е причинено от хипер- или хипофункция на щитовидната жлеза, хиперкалциемия, хипокалиемия, бременност; някои неврологични и психиатрични заболявания,.

В повечето случаи, когато не е налице друга физиологична причина, констипацията се дължи на недостатъчно фибри и течности в приетата храна. Съвременната култура на хранене, наложена от динамичния начин на живот и липсата на време за пълноценно и здравословно хранене, принуждава хората да консумират обработена, консервирана и синтетична храна, т.е. с недостатъчно фибри.

Лечение на констипацията

Въпреки че лечението зависи от конкретния случай и неговата сложност, в повечето случаи констипацията е лечима чрез промяна на хранителния режим и начина на живот като цяло. Осъществява се посредством употребата на лаксативи (слабителни средства), които са разделени условно в четири групи.

 • Минерални масла и натриев докузат - омекчават изпражненията, но не се препоръчва честото му използване. Натриевият докузат може да увеличи токсичността на други, приемани по същото време лекарства и да застраши черния дроб.
 • Препарати, съдържащи соли и въглехидрати - лактулоза, сорбитол, магнезиев сулфат. Те извличат вода в дебелото черво и така стимулират дефекацията. Не се препоръчват за редовна употреба, тъй като водят до зависимост.
 • Препарати, стимулиращи перисталтиката - бизакодил, касантранол, рициново масло, фенолфталеин. При редовна употреба увреждат чревните стени и водят до зависимост. Действието им често е придружено с газове и болки в стомаха и чревата.
 • Увеличаващи обема на изпражненията - Псилиум (Psyllium), трици, метилцелулоза. Абсорбират вода и увеличават размера на изпражненията.

Превенция

Констипацията обикновено лесно се третира с използването на осмотични агенти или магнезиеви соли. Лечението задължително трябва да се съпровожда с промяна в хранителния режим, а именно: повишен прием на храни с високо съдържание на фибри (плодове, зеленчуци, зърнени продукти). Установена е и положителната роля на физическите упражнения в превенцията на хроничната констипация.

Важно за запомняне

 • Констипацията засяга почти всеки един от нас в някакъв етап от живота ни.
 • Много хора са убедени, че страдат от запек, когато всъщност тяхната перисталтика е напълно нормална.
 • Най-честите причини за този проблем са неправилно хранене и липса на достатъчна физическа активност.
 • Други причини са употребата на някои лекарства, синдром на „раздразненото черво", специфични заболявания.

Следването на няколко прости правила би могло да редуцира симптомите и да предотврати повторното възникване на това състояние:

 • Добре балансирана и богата на фибри диета
 • Прием на достатъчно количество течности
 • Редовни физически упражнения
 • Ако констипацията продължи прекалено дълго, въпреки мерките, които сами сте предприели, посетете лекар-специалист на всяка цена.

Използвани източници

 • medicinenet.com
 • en.wikipedia.org
 • digestive.niddk.nih.gov
 • arsmedica.bg
Още съдържание по темата
Бутилирана-вода-крие-ли-рискове-за-здравето
Бутилирана вода - крие ли рискове за здравето?
Как-да-отслабна-всичко-което-трябва-да-знаеш
Как да отслабна - всичко, което трябва да знаеш
5-капана-по-време-на-отслабване
5 капана по време на отслабване
Изграждането-на-нови-и-промяната-на-текущи-навици-не-е-лесен-процес
Изграждането на нови и промяната на текущи навици не е лесен процес
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow