Магарешки бодил (Milk Thistle Extract)

2000 години в полза за чернодробното здраве

Екстрактът от магарешки бодил може да Ви бъде от полза в случаи на: свръх активен спорт, системна консумация на алкохол, прием на хепато-токсични лекарства, хронични заболявания или други агресивни въздействия, които могат да причинят щети, увреждащи функциите на черния дроб.

Магарешки бодилКакво е магарешки бодил?

Магарешкият бодил (Silybum marianum, Asteraceae) e трънлива билка, която е широко разпространена из Южна Европа, включително и България. Расте чак до зоните с умерен климат в континентална Азия. Изкуствено е внесена на територията на Централна и Северна Америка, а също в Австралия и в Нова Зелaндия, където расте изключително агресивно и се ползва с име на плевел. Билката е известна също и с имената Млечен Бодил, Средиземноморски Бодил и др..

Какво е екстракт от магарешки бодил?

Екстрактът на магарешкия бодил е суха смес от семената на растението, съдържаща стандартизиран процент на активни флавоноиди.

Какво трябва да знаем за активните съставки на магарешкия бодил?

За най-ценната съставка, съдържаща се в магарешкия бодил, сега-засега се смята флавоноидния комплекс, познат накратко като силимарин (или силибинин). Има редица изследвания, които придават на флавоноидите в комплексния екстракт свойства на анти-хепатотоксичен и хепатопротективен агент. Учените гледат на силимарина като на вещество, което може да работи като потенциален антиоксидант в хепатоцитите (клетките на черния дроб) и така да ги предпазва от увреждане.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи приема на магарешки бодил?

Макар да не е изяснен точния биологичен механизъм на въздействие, фактите потвърждават директния ефект на силимарина върху чернодробното здраве.

Доказани ползи:

  • Профилактика и лечение на хронични хепатити и чернодробни възпаления: Няколко различни изследвания показват, че оралният прием на силимарин въздейства благоприятно върху тестовете на чернодробните ензими при различни видове хепатит (хронични вирусни или причинени от алкохол).
  • Профилактика и лечение на Чернодробна цироза, Алкохолна интоксикация: Европейски проучвания, направени при лечението на цироза при орален прием на екстракт от магарешки бодил показват обещаващи резултати при много от изследваните пациенти някои, от които са приемали добавката в продължение на пет години. Щетите от алкохолна интоксикация, чийто симптом е махмурлукът, се повлияват добре при голяма част от пациентите провели терапия със силимарин в рамките на няколко седмици.
  • Чернодробна детоксикация и регенерация: Има доказателства, че активните флавоноиди в силимарина подпомагат чернодробните клетки в борбата им с срещу различни токсини. Събрани са данни и за подобрение на чернодробните функциив следствие прием на силимарин у пациенти, прекарали лечения с различни увреждащи черния дроб медикаменти.

Предположения и слабо проучени твърдения:

  • Анти-Канцерогенен ефект: Експериментите в тази област са малко и в ранен етап, но достатъчно, за да се направи предположение за връзка между приема на силимарин и забавяне растежа при туморите на простатата, рака на гърдата и други ракови заболявания;
  • Анти-холестеролен ефект: Няма данни при изследвания с хора, които ясно да потвърждават наблюдаваното при лабораторни животни свойство на силимарина, да снижава нивата на кръвния холестерол.

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на магарешки бодил?

Алергии и магарешки бодил

Хората с алергии към сложноцветни растения или към маргаритки, обикновен бодил, артишок, киви и др. може да проявят алергия към флавоноидите в силимарин комплекса, затова най-добре е да вземат първата доза в очакване на алергична реакция. Такава, разбира се, може и да не настъпи, но е важно да бъдат подготвени. Има записани случаи на хора с алергия към магарешки бодил, които са развили афилактичен шок (едем на Квинке) след консумация на чай, таблетки или екстракт.

Странични ефекти

Правени са проучвания на въздействието на екстракта от магарешки бодил при хора, приемащи го в продължение на над шест години. Като възможни странични ефекти са описани: стомашно-чревно раздразнение, сърбежи, обриви, главоболие, кихане. Много редки са съобщенията за хора, изпитали следните странични ефекти: газове, парене в сърдечната област, стомашни болки, гадене, диария, повръщане, слабост или припадане. Смята се, че повечето от тези симптоми се проявяват като атипична автоимунна реакция, затова, ако след прием на силимарин усетите някои от по-редките симптоми, най-добре прекъснете приема и посетете алерголог за кожни тестове.

Теоритично се смята, че билката магарешки бодил може да снижава нивата на кръвната захар, затова на диабетици и пациенти, страдащи от ниска кръвна захар се препоръчва да я приемат внимателно. Друга медико-фармакологична теория препоръчва на жените с нестабилни хормони да не приемат силимарин, заради предполагаемия му естрогенен ефект.

Няма данни за противопоказания при кърмене. Няма данни за противопоказания при бременност.

В комбинация с какво не бива да приемаме екстракт от магарешки бодил?

Смята се, че магарешкият бодил може да наруши работата на чернодробната транспортна езимна система "цитохром P450". Теоритично се предполага, че при успореден прием на силимарин и лекарства, чиято ефективност разчита те да бъдат пренесени от въпросната ензимна система, ефектът на вторите няма да бъде реализиран в пълна сила или ще бъде подтиснат. В това число влизат някои лекарства за кръвно налягане. Ако имате проблеми с кръвното налягане, най-добре се консултирайте с кардиолог, дали може да приемате силимарин и в каква доза.

Какви дози е нужна и как се взима?

Сега-засега няма научно потвърдени оптимални дози. Препоръчваме да се следва етикета на производителя или предписанието на лекаря. Обикновено за възрастни се препоръчват дози вариращи от 160 до 600 мг. екстракт от силимарин дневно.

В кои спортни и здравословни добавки можем да я срещнем?

Освен в самостоятелна формула екстрактът от магарешки бодил може да се намери в комбинация с други билки и витамини в комплексни формули за пречистване на организма, антиоксиданти и комплексни чернодробни детоксикиращи суплементи.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Препоръчани продукти
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1