Екстракт от червена детелина

Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

На пазара съществуват редица хранителни добавки, за които се твърди, че спомагат за регулирането на женските полови хормони и симптомите при менопауза, но едва единици от тях са доказано действащи. Екстрактът от червена детелина е една от най-изследваните и потентни хранителни добавки за регулиране на менопаузата. Отличава се с концентрирано съдържание на биоактивни изофлавони, които въздействат пряко върху женските полови хормони.

За пълното въздействие на екстракта от червена детелина по отношение на хормоналния статус и други здравословни процеси, ще разберем по-подробно от следващите редове въз основа на съществуващата научна база.

Какво представлява екстрактът от червена детелина?

За екстракт от червена детелина се счита всеки екстракт, извлечен от растението червена детелина, което е ботанически известно като trifolium pratense. Червената детелина е сред най-потентните познати източници на изофлавони, като се отличава особено с високо съдържание на конкретен естрогенен биофлавоноид, известен като биоханин А, който може да се конвертира в тялото като соев изофлавон.

Интересно е да се отбележи, че червената детелина не е известна в традиционната европейска и азиатска медицина, въпреки че в някои части на света се използва под формата на чай за третиране на кашлица и бронхит.

Червената детелина се отличава с богато съдържание на различни видове биофлавоноиди и други активни компоненти. Основните вещества са:

 • Биоханин А, който представлява метилиран генистеин и два негови гликозида;
 • Формононетин, който представлява метилиран даидзеин и един негов гликозид;
 • Соевите изофлавони генистеин, даидзеин и глицитеин, и техните гликозиди;
 • Каликозин;
 • Пратензеин;
 • Прунетин;
 • Псевдобаптигенин;;
 • Ирилон.

Най-високите концентрации на биофлавоноиди са в корените и листата на растението, но не и в цветовете. Концентрацията на биофлавоноиди е както следва: в цветовете до 0.633%, в стеблото до 1.85%, в корените до 2.85%, в листата до 2.27%.

Червената детелина се отличава с най-високо съдържание на активни съставки от целия род детелини.

Как функционира екстрактът от червена детелина?

Екстрактът от червена детелина съдържа биоактивни изофлавони, които се метаболизират сравнително пълноценно в тялото. В едно от изследванията е установено, че крайното усвояване на изофлавоните надхвърля 25%.

Основните активните съставки в екстракта - биоханин А и формононетин, се метаболизират успешно от тялото в соевите изофлавони генистеин и даидзеин. Основните медиатори са ензимите от групата P450, които метаболизират двата компоненета в черния дроб и тънките черва. Интересно е да се отбележи, че и двата изофлавона могат да бъдат метаболизирани до други активни вещества.

Изофлавоните от червената детелина се изхвърлят сравнително лесно от тялото чрез урината, като процентът е различен при всеки индивид. Средно се изхвърлят между 20 и 25% от приетите орално изофлавони.

Изофлавоните в екстракта от червена детелина проявяват силен естрогенов ефект, но нямат въздействие върху "лошия" естроген. Биоханин А дори въздейства върху ароматизацията, като потиска ароматазата и нейната активност. Потентността на биоханин А е сравнима с кверцетина, но е по-слаба от хризина. 

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Въпреки че екстрактът от червена детелина се разпространява като средство за регулиране на женските полови хормони и увеличаване на естрогена, на този етап изследванията не дават категоричен отговор за този ефект. Всъщност употребата на червена детелина не води до значително увеличаване на естрогена, въпреки че активните съставки активират естрогеновите рецептори и имат силна естрогенова активност в човешкото тяло. Нужни са допълнителни изследвания;
 • Възможно е екстрактът от червена детелина да спомага за потискане на симптомите на менопауза. Засега с положителен ефект завършват изследванията, в който се използват изолирани изофлавони, като за стандартен екстракт са нужни повече проучвания. Едно от заключенията е, че червената детелина може да потиска част от симптомите като високи нива на триглицериди и вагиналната цитология, но не оказва особено влияние върху горещите вълни;
 • Съществуват някой твърдения, че червената детелина може да спомогне за регулиране на холестерола. На този етап е категорично доказано, че червената детелина не влияе върху нивата на "добрия" холестерол и понижава с малко "лошия" холестерол, и то само при лица с висок "лош" холестерол. Забелязва се и регулиране общия холестерол, но не повече от 10% и само при жени в менопауза с наднормено тегло;
 • Употребата на екстракт от червена детелина спомага за понижаването на триглицеридите в кръвта, но не с повече от 10% и най-вече при жени с наднормено тегло;
 • Драстично понижаване на алипопротеин А в едно от изследванията, но резултатът не се потвърждава в други три. Ефектът се отбелязва при жени в менопауза с наднормено тегло. Друго странично изследване установява и значително понижаване на алипопротеин Б и повишаване на минералната концентрация в костите;
 • Потенциална полза при понижаването на високо кръвно налягане, но засега е установен положителен ефект само при лица с диабет тип II;
 • Потиска тревожността. Единствените две съществуващи изследванията потвърждават този ефект, но в едно от тях, в което се забелязва 80% подобрение, има конфликт на интереси;
 • Потиска депресията, като резултат от страничен ефект на менопаузата. Резултатът е забележителен, като се отбелязва повече от 80% подобрение. Нужно е реплекиране на резултата от други изследвания;
 • Краткосрочната употреба редуцира артериалната скованост, като не въздейства върху кръвния поток и кръвното налягане;
 • Значително подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите. Подобрява текстурата и влажността на кожата. Забелязва се и редуциране на сухотата в очите;
 • Значително подобрява качеството на съня при жени в менопауза;
 • Възможно е да подобрява цялостното благосъстояние на жени в менопауза. Едно изследване установява значителен ефект, докато други стигат до противоположни резултати;
 • Въздейства положително и отрицателно върху когнитивните способности при жени в менопауза. Червената детелина подобрява визуално-пространственото разсъждение, но потиска краткосрочната памет;
 • Традиционно се използва за третиране на бронхит и дихателни проблеми, но засега няма изследвания върху хора.

Доказани и потенциални ползи при животни и ин-витро

 • Въздейства положително върху адипогенезата, като в дългосрочен план може да стимулира натрупването на костна маса и намалянето на мастната тъкан в организма. Действието е установено ин-витро;
 • Тестовете върху гризачи установяват увеличаване на костната сила и маса, особено при субекти в менопауза;
 • Ин-витро е установено, че биоханин А активира всички естрогенови рецептори в човешките клетки;
 • Ин-витро е установено, че биоханин А потиска процеса на възпалителен отговор при излъчване на UV светлина;
 • Ин-витро и животински тестове установяват, че биоханин А води до избеляване на кожата, чрез потискане на меланина;
 • Изследванията върху животни откриват анти-асматични качества и потискане на хиперреакцията на дихателните пътища;
 • Ин-витро и животински тестове откриват умерен защитен ефект върху допаминовите неврони при болест на Паркинсон. Това може да се дължи на генералните антиокислителни и противовъзпалителни свойства.

Препоръчителна доза

Приемът на екстракта е обвързан с цялостното съдържание на изофлавони, затова трябва да се съобразявате с процента на концентрация.

Действащата дневна доза изофлавони е 80 мг, като се препоръчва да се раздели на 2 пъти, сутрин и вечер.

Осемдесет мг изофлавони могат да се приемат като изолирана съставка, или като екстракт от червена детелина, като при повечето екстракти 500 мг съдържат 40 мг изофлавони. Изофлавоните могат да се набавят и от чиста пудра от растението червена детелина, като 5 грама осигуряват необходимата доза.

Странични ефекти и противопоказания

Червената детелина се счита за безопасна хранителна добавка, ако се приема в препоръчителни дневни дози.

Много рядко могат да се прояват някои типични странични ефекти като гадене, главоболие, мускулни болки и зачервявания по кожата.

Червената детелина се счита за безопасна за прием от бременни и кърмещи, но в ниски дози, и поради влиянието си върху хормоните се препоръчва задължителна консултация с наблюдаващия лекар.

При някои болестни състояния, които са зависими от хормоните, е препоръчително да се избягва прием на червена детелина. Такива състояния са рак на гърдата, рак на матката, ендометриоза и маточни фиброиди. В тези ситуации могат да се получат усложнения от по-високите нива на естроген.

Възможно е екстрактът от червена детелина да създаде проблеми с кръвосъсирването и затова не се препоръчва за прием след операционна намеса или при дефицит на протеин С.

С какво да комбинираме екстракт от червена детелина?

Екстракт от червена детелина може да се комбинира с други хранителни добавки, които регулират женските полови хормони. За потискане на симптомите на менопауза се препоръчва комбинация с пуерария мирифика и черен кохош. Редно е всеки потребител да съобразява комбинациите с желания ефект, поради възможност от прекомерно увеличаване на естрогена.

За стандартно регулиране на женските полови хормони, червената детелина може да се комбинира и с масло от безстъблена иглика, омега-3 мастни киселини и др.

На този етап не са известни негативни интеракции с други хранителни добавки, но е възможно червената детелина да взаимодейства с някои лекарства. Засега има едно изследване, което установява, че приемът на екстракт от червена детелина потиска ензим, който метаболизира лекарството метотрексат и предизвиква интоксикиране. Засега не е известно дали червената детелина може да създаде подобни проблеми и с други лекарства, които се метаболизират от черния дроб.

Възможно е червената детелина да взаимодейства с противозачатъчни или лекарства при естрогенова терапия.

Къде можем да открием екстракт от червена детелина?

Екстрактът от червена детелина може да се открие като самостоятелен продукт или като част от комплексна формула. В повечето случаи екстрактът се предлага под формата на каспули до 500 мг, като концентрацията на изофлавони е различна в зависимост от патента.

Червената детелина понякога се включва и в комплексни формули, предназначени най-вече за регулиране на женските хормони или подкрепа в периода на менопауза.

Червената детелина се предлага и под формата на прах, като този вариант се отличава с по-ниска концентрация на изофлавони. NOW Foods предлагат висококачествена пудра от червена детелина, NOW Foods Red Clover, като продуктът съдържа 100 капсули х 375 мг пудра във всяка.

По-рядко червена детелина може да се предлага и под формата на чай.

В статията са използвани източници - виж списъка.

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров

Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1