Дневен план за навициСвали сега 

Дао на билките

Топ девет на билките

Дао на билките

За разлика от доста материали из интернет, посветени на билките и техните свойства, които лежат върху солидни научни данни и изследвания, настоящия материал носи екзотичното заглавие „Дао на билките“. Това съвсем не е случайно. Древните хербалистични системи разглеждат човека като едно неразделно цяло от тяло, съзнание и душа, и третират тези три аспекта от нашето същество съвместно, за да са налице добро здраве и дълголетие.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Китайски хербализъм

Китайският хербализъм е една от най-сложните и подробни системи, изучаващи растенията и тяхното влияние върху човека, и е наследен от Даоистката традиция, която счита определени билки за по-висши от други, а билките като цяло - по-висши от най-масово консумираните храни по отношение на постигане на здраве, красота, дълголетие и мъдрост. Тази система включва в хербариума си няколко хиляди билки, измежду които 120 са класифицирани като най-висши, познати под общото наименование „билкови тоници“. Билковите тоници не са предназначени да лекуват болести, а да поддържат здравето и да промотират дълголетие, красота, мъдрост и виталност.

Без да се ограничавам с традиционните билкови тоници на китайския хербализъм, ще предложа моите фаворити сред билките, които помагат за поддържане на здравето и си струва човек да ги има по всяко време в „аптечката“ си.

Билки с благотворно действие 

Въпреки че билковите тоници работят в много направления на здравето, систематизирала съм ги според аспекта от човешкото същество, върху който действат най-благотворно.

Стави и костна система

Има две билки, за които основоположникът на антропософското общество Рудолф Щайнер постоянно говори в своите лекции и това са коприва и полски хвощ.

В тази си комбинация оказват изключително благотворно влияние върху здравето на костите и ставите, косата, ноктите и кожата. Причината се крие във високото съдържание на силиций, наред с други минерали. Освен това, комбинацията от тези билки работи добре в устойчивостта срещу замърсители от околната среда, полени, тонизира стените на кръвоносните съдове, прочиства бъбреците.

Кортизол и стрес

Тук благотворно действие има билката родиола. Тя е позната като силен адаптоген и успешно вирее дори в най-суровия климат при големи надморски височини. Използва се за да помогне на тялото да се справи с пагубните ефекти на стреса, който потиска имунната система и ни прави уязвими от вируси и вредни бактерии.

Полезни действия на родиола:

 • подпомагане функцията на нервната система, паметта, продуктивността на мозъка;
 • повишава физическата издържливост и сила;
 • допринася за насищането с кислород и преноса на свежа кръв до всяка клетка на тялото;
 • катализатор на липотропната функция;
 • повишава нивата на ендорфини в мозъка.

Полова система

Тук поставяме мака.

Въпреки че съществуват многобройни тоници на хормоанлната система, които често са различни при мъже и жени, тук прецених да вмъкна известният повече като адаптоген корен от мака. Той въздейства на функцията на хипоталамуса и по този начин повлява ендокринната система. Мака доставя прекурсори на хормони, и помаха на жлезите да произвеждат хормони и невротрансмитери с по-добро качество. Корена често се препоръчва при хипотироидизъм и като средство за повишаване на тесостерона при мъжете и респективно прогестерона при жените.

Имунна система

Благотворно действие в този аспект има гъбата рейши.

Дървесната гъба рейши е един от най-добре изучените организми на планетата. На него са посветени десетки лабораторни изследвания и научни анализи и това съвсем не е случайно.

Тя е мощен защитник на човешкия организъм в много аспекти – физически, имунологичен, психологически.

Качества, заради които реши е така високо ценена:

 • способността й да подобрява имунната функция и да работи върху фините и настройки, защитавайки ни от вируси, бактерии, химикали, плесени идруги токсични вещества и замърсители, които ни атакуват;
 • в Даоизма рейши се разпознава като средство за интелектуално развитие и стабилизиране на духа;
 • рейши е изключително подходяща за балансиране на стимулиращите ефекти на кафето, какаото, зеления чай, йерба мате и други.

Мозък, нервна система

За по-добра мозъчна функция влияние има мукуна. Тя е най-известна с високото си съдържание на аминокиселината Л-допа, която се конвертира в допамин,необходим за добрата мозъчна функция. Освен това в съдържанието и влизат нервотрансмитерите серотонин и 5-НТР.

Адаптоген

"Кралят на билките" - жен-шен.

Той заема почетното място на „крал на билките“ в китайския хербализъм и се счита за най-мощния природен адаптоген.

Историята употребата му в Древен Китай може да бъде проследена до около 6000 години назад във времето. Жен-шенът съдържа сапонини, които стимулират имунната система и помагат на тялото да се бори с болести. Жен-шена е и гонадотропик, което означава, че дава сигнал на тялото да произвежда повече андрогени.

Изследвания показват, че жен-шенът работи за:

 • подобряване на концентрацията и активността на мозъка,но за разлика от кофеина не причинява нарушения в съня;
 • подобрява физическата енергия;
 • регулира нивата на кръвната захар;
 • балансира половите хормони при мъже и при жени;
 • ускорява времето за възстановяване след операция, боледуване или тежка физическа активност.

Дълголетие и красота

"Плодът с петте вкуса" - шизандра.

Тази билка е позната на Китайската медицина под името “плодът с пет вкуса“ и винаги е била една от най-популярните билки в Азия, най- вече поради способността си да увеличава продължтелността на живота, да повишава жизнените сили и да връща младостта и красотата. В древните изкуства шизандра е изобразявана като символ на дълголетието и представлява способността да се придобива безсмъртие.

В днешно време шизандра е позната като средство за:

 • прочистване на кръвта;
 • подобряване на паметта;
 • подобряване на бъбречната функция, на сексуалната функция;
 • прочистване на черния дроб;
 • премахване на токсичността от тялото;
 • предпазване на кожата от слънчеви наранявания.

Общо тонизиране

За общо тонизиране влияние има астрагал.

Името, под което е познат в Китайската медицина - Huang Qi, означава „изключително“ жълто. Той се препоръчва като основен тоник за възстановяване на ежеденвно изразходваната енергия – физическа или ментална. Стимулира теломеразата, което му отрежда мястото като „билка на младостта“.

 

Естествено, работещите билки са много повече, това е просто подбор от девет растения,които съм открила като работещи в ежедневието си, не само на хартия.

Ако вече се храните здравословно, билковите тоници, или т.нар. “супербилки“ са начинът да повишите качеството си на живот, да увеличите енергията си, и да работите върху фините настройки на здравето и поддържането на младостта.

Използвани източници

 • Ron Teeguarden, Longevity Now Conference 2015
 • David Wolfe, Longevity Now, 2013
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow