Мака (Lepidium meyenii) - тропически лек за либидо

Мака мака, Майно, Аяк чичира или Южноамериканския жен шен?

от четиво за 3 минути

Без съмнение Мака мака звучи екзотично. Като някой тайнствен афродизиак или секретна адаптогенна формула срещу стреса, крита от поколения перуански индианци. Единственото място, на което екзотиката на Мака може да влияе с доказан положителен ефект обаче, не е в човешкото тяло.

Мака (Lepidium meyenii) - тропически лек за либидоСтава дума за ръста и на доверие отразен в глобалното търсене на нови суровини за добавки, разбира се. Вярно е, че екстрактът от Мака има потвърдени положителни ефекти, но при сегашното ниво на проучвания смело мога да твърдя, че те са гръмко надценени, а и някак тайнствено се размножават от уста на уста...

Какво е Мака?

Мака (Lepidium meyenii) е многогодишно растение, виреещо високо в планинските гори на Перу и Боливия (в Андите). Популярно е и с имената мака-мака (maca-maca), майно (maino), аяк чичира (ayak chichira) и др. Популярно, но крайно неправилно е наименованието южноамерикански жен-шен. Двете растения са много далече едно от друго в света на растителната еволюция. Мака е растение с ядливи части - с нея се хранят хора и добитък, правят се питиета, брашнени смески и дори пиво. 

Какво трябва да знаем за екстракта от Мака?

Растението мака съдържа съвкупност от стероли, танини, алкалоиди и сапонини, за които се твърди, че имат синергично действие. Най-интересното откритие обаче е изолирането на химикала p-methoxybenzyl isothiocyanate. Традиционната местна медицина в района на Андите придава на п-метоксибензил изотиоцианата свойства на афродизиак. Той е едно от най-важните вещества, за чието съдържание се следи при създаването на Мака екстрактите. Науката обаче все още не е потвърдила вярванията на народните лечители. Растението съдържа няколко все още неопределени по структура и свойства алкалоида. Подобно на Левзеята и Мака съдържа екдистерона Бета-екдисон, а също и ситостероли и стигмастероли.   

За какво се използва и какви здравословни ползи носи Мака?

Доказани ползи:

  • подобрява оплодителните способности, като повишава качеството на спермата (повече, по-здрави и по-активни сперматозоиди)
  • повишава либидото, без да влияе на хормоните - наблюдавано е, но механизмът не е изяснен

Предположения и недоказани твърдения:

  • подобрява дейността на ендокринната система, действа тонизиращо (всички изследвания са върху лабораторни мишки)
  • има антидепресантни свойства, подобрява настроението (всички официални изследвания са проведени с мишки)
  • подобрява сексуалния живот чрез пряко въздействие върху потентността (всички данни са от изследвания с плъхове)
  • има естроген-подобно действие (протективно) при жени. Ефектът е слабо изразен, вероятно косвен. Изследователката сравнява Мака терапията с действието на силимарина върху клетки на рак на гърдата

Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на екстракти от Мака?

Няма установени. Имайте предвид, че Мака е храна за месното население на южноамериканските Анди от поколения. Там то има популярността, сходна с тази на Бирената мая у нас.

Кой и в комбинация с какво не бива да приема Мака?

Няма проучени противопоказания.

Какви дози са нужни и как се взима?

Обикновено повечето самостоятелни форми на стрит сух екстракт от Мака са в дози от 500 мг в таблетка. В Перу, родното място на растението Мака се препоръчва консумация на 6 до 10 таблетки сух екстракт, т.е. около 3 до 5 гр. дневно. 

В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Най-често може да срещнете екстракт от Мака в комплексни билкови добавки за подобряване на либидото, тонизиране, анти-стрес адаптогени или билкови формули за стимулиране на хормоните (без значение, че няма данни Мака да им влияе). С оглед на големите дози препоръчвани за постигане на реален ефект, имайте едно на ум когато четете етикета на добавка. В случай на дози в рамките на 500-1000 мг екстракт, търсете допълнителен знак за % концентрация на екдистерон, п-метоксибензил изотиоциан и др. естествени за Мака нутриенти. 

Хареса ли ти статията?
Мнения по темата
1
28 ное 2007 11:43

Здравей Владо.

Изключително добра статии, за което получаваш поздравления. Лично аз от опит вече мога да споделя мнението си относно Мака, защо присъства като съставка в част от моите добавки, които приемам. Съгласен съм с теб относно написаното и дори мога да изкажа и аз някои мои лични виждания в предстояща съвместна статия с теб!

С поздрав, Белчо Питона

Шош
2
6 март 2013 14:41

А когато е само стрита, как се приема маката? Открих на фирма Кармен, няма обозначения как се приема... Правя си поръчка на добавки и билки от един сайт и се чудя дали да я включа...

Николай Илиев
3
15 дек 2014 18:58

Аз ползвам вариантът на now foods ,пия по 4 капсулки сутрин и се чувствам добре не усещам ,кой знае каква промяна ,но сигурно с натрупването ще има разлика  : )

Сподели своя коментар

Влез със своя акаунт, преди да коментираш. Ако нямаш акаунт, може да се регистрираш за минута.