Дневен план за навициСвали сега 

Жен-шен

Енергетикът на поколения спортисти

Жен-шен

Всеки е чувал за жен-шена - коренът на младоста и енергичността. Познат от векове в Китай и в Корея в последното столетие, той стана хит на световния пазар за здравословни продукти. От повече от четвърт век той е и основна съставка на специализираните спортни добавки, произвеждани в цял свят. Придават му се качества на силен енергогеник и адаптоген.

Panax ginseng (корейски или китайски) ще е акцентът на настоящата статия. Тази разновидност на жен-шена се нарича още "истински" жен-шен, защото е най-изследваният и доказан член от семейство "жен-шен", който се очертава като ефективно средство за подобряване на настроението, имунитета, когнитивните способности и либидото.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е жен-шен?

Жен-шенът е събирателно име на група растения, познати още от древността:

 • Eleutherococcus senticosus (сибирски жен-шен);
 • Panax quinquefolium (американски жен-шен);
 • Panax ginseng (корейски или китайски жен-шен);
 • Panax japonicum (японски жен-шен).

Panax ginseng е най-широко използваният вид жен-шен. Няма пряка ботаническа връзка между Eleutherococcus и Panax. Сибирският жен-шен е растение от различно семейство и названието му е по-скоро метафорично. Същото важи и за ашваганда, която е наричана "индийски жен-шен. Дългият Джак (Tongkat ali) пък се нарича малаазийски жен-шен, а маката - перувиански жен-шен. Това са различни растения с почти припокриващо се действие и названието жен-шен в случая има социален характер.

Най-близко до азиатския жен-шен е американският, като двата вида се характеризират със сходни биокомпоненти, но в различно съотношение, което може да има роля в крайния ефект.

Самият азиатски жен-шен се дели на "червен" и "бял". Тези разновидности се базират на процеса на обработка на билката, подобно на чаят от Camellia sinensis, който се извлича от едно растение, но поради начините на обработка се дели на зелен, черен и бял. 

Червеният жен-шен се обработва на пара и след това се суши, като този процес изменя някои от биоактивните компоненти в полза на противовъзпалителния ефект на билката. Допълнителната ферментация засилва противовъзпалителните свойства на жен-шена. Червеният жен-шен се характеризира с по-висока концентрация на биактивни жинзеносиди. 

Белият жен-шен се култивира и се суши на въздух. Характеризира се с бял или светложълт цвят и се отличава с по-малко активни компоненти.

Жен-шенът е билка, която се откроява с множество активни съставки. В основата на благотворния ефект са група от стероидни сапонини, наричани още жинзеносиди. Съществуват над 100 различни жинзеносида, като те съставляват до 20% от активния състав на билката.

Други активни компоненти са полини, полизахариди, олигозахариди, бета-глюкани и аминокиселините L-аргинин и gaba.

Какво е основното му физиологично въздействие?

Тонизиращо. Въздейства като адаптоген. Подтиква тялото да предпочита мастни киселини вместо гликоген в процесите на енергодобив.

Заради способността си да снижава нивата на хормона кортизол (подтискащ инсулина хормон) в кръвния поток, жен-шенът е опасен за хора с хипогликемия!

При хора с хронична хипогликемия жен-шен следва да се взима само под лекарско предписание.

Счита се, че основният виновник за положителните ефекти на жен-шена са сапонините жинзеносиди. Те се отличават със сравнително лесен и бърз метаболизъм в човешкото тяло, като основните жинзеносиди се метаболизират от бактериите в тънките и дебелото черво. След навлизането си в стомаха активните вещества се придвижват с течностите, навлизайки постепенно през стените му, дванадесетопръстника и най-вече в тънките черва.

Основните наблюдения при ин-витро изследвания доказват, че жинзеносидите въздейства най-силно върху ензимите CYP1A1 CYP1A2. Това са две разновидности на ароматазата. Нито един жинзеносид не успява да въздейства самостоятелно, докато силен ефект се наблюдава при комбинирането на различните разновидности. Въздействат се още ензимите CYP1B1 и цитохром P450.

Доказани и потенциални ползи при хора

Въглехидратен метаболизъм

Жен-шенът влияе върху глюкозния метаболизъм при хора, въпреки че ефектът е по-скоро малозначителен при здрави хора. 

Установено е, че билката понижава значително нивата на кръвната захар на гладно при диабетици, докато този ефект може да се наблюдава при здрави хора едва след ударен прием на висока доза. Засега няма солидни доказателства дали жен-шенът влияе върху инсулиновата чувствителност, но такава възможност се допуска.

Не влияе върху нивата на инсулин, въпреки че подобрява общия гликемичен профил при диабетици.

Неврологичен и когнитивен ефект

Употребата на дози от поне 400 мг дневно жен-шен подобряват значително когнитивните способности, като най-силен е ефектът върху краткосрочната памет и времето за реакция. Той се засилва при комбиниране с гинкго билоба. Допуска се, че жен-шенът може да не влияе пряко върху мозъчната функция, а този когнитивното стимулиране се дължи на силните противоуморни свойства.

Растението се отличава със забавянето на когнитивните спадове при застаряване на организма. Може да се дължи на антиоксидантния ефект върху мозъка.

Жен-шенът е една от малкото билки, които влияят ефективно върху настроението. Клиничните данни до този момент категорично установяват, че билката противодейства успешно на депресивните състояния и засилва спокойствието. Антидепресантният ефект се свърза и със свойствата на билката да потиска симптомите на менопауза, което предполага, че може да е по-силен при жени.

Имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект

Жен-шенът се отличава с антиоксидантен ефект. Той повишава и трите основните антиоксиданта в човешкото тяло - глутатион, супероксид дисмутаза и каталаза. Приемът на билката намалява общото окисление в тялото. Демонстрира се и значителен противовъзпалителен ефект, като най-силно се регулира провъзпалителния цитокин интерлевкин-6.

Интересно е свойството на жен-шена да засилва реакцията на антителата в имунната система при прием преди ваксинация. Това свойство засилва ефектът на ваксината.

Жен-шенът понижава и увреждането на ДНК в лимфоцитите, на което може да се дължат и неговите противоракови свойства.

На този етап има наблюдения и значителни доказателства, че жен-шенът може да намали риска от появяват на някои типове рак. Най-солидни са доказателствата, свързани с рак на панкреаса, яйчниците и дебелото черво, но се предполага, че може да се понижи и общата опасност от канцерогенни заболявания. Рискът се намалява до 50%.

Сърдечно-съдова система

Жен-шенът влияе в малка степен върху кръвното налягане, като най-значително го понижава при индивиди с високо кръвно. Като цяло билката не се препоръчва като средство за понижаване на кръвното налягане.

За сметка на това, растението успешното подобрява кръвния поток в тялото, на което се дължи и въздействието му върху ерекциите.

Билката влияе и върху липидния профил в кръвта. Докато увеличаването на "добрия" холестерол е незначително, се отбелязва понижаване на "лошия" холестерол. Въздействието върху триглицеридите е незначително.

Въздействие върху физиката и спортното представяне

Счита се, че жен-шенът подобрява спорното представяне поради значителните си адаптогенни и противоуморени свойства.

Изследванията до момента потвърждават, че той пряко може да понижава нивата на млечна киселина по време на физическа дейност, като този ефект е по-силен при тренировки на висока температура.

Жен-шенът значително понижава и биомаркерите на мускулно увреждане. Ако се приема висока доза преди тренировка се отбелязват понижени нива на креатин киназа до 72 часа след физическата активност.

Спорен е въпросът обаче дали билката повишава спортното представяне и в частност анаеробната и аеробната издръжливост. Засега не е установен пряк ефект и се счита, че сама по себе си билката не стимулира физическата издръжливост чрез преки механизми. Голяма част от стимулирищаите свойства се дължат на противоуморния и антистресовия ефект, които са типични за адаптогените.

Полова система

Жен-шенът е популярен тоник за подобряване на сексуалността и третирането на някои сексуални проблеми в традиционната медицина.

Науката до момента потвърждава, че билката ефективно третира проблеми с ерекцията, като дневна доза от 3 грама пудра е напълно ефективна. Билката може да засилва и сексуалното желание, но се счита че този ефект е най-силен при жени в менопауза, докато липсва напълно при млади мъже.

Жен-шенът не влияе пряко върху тестостерона при здрави мъже, но го увеличав при инфертилни мъже. Регулира също така и уврежданията в тестисите. Жен-шенът не влияе значително върху останалите полови хормони.

Общ тонизиращ ефект

Жен-шенът е адаптоген и като такъв разполага с антистресов и тонизиращ ефект. Наблюденията върху здрави индивиди идват по-скоро от практиката.

Клиничните наблюдения потвърждават, че жен-шенът подобрява цялостния тонус и щастието на индивиди, които са страдали от определено заболяване. Билката проявява бърз и остър антистресов ефект при трудни ситуации и внезапен стрес.

Адаптогенът може да влияе положително върху съня, но само в някои частни случаи. Така например жен-шенът подобрява заспиването по време на първата нощ след пътуване и нощуване на ново място. Това го прави особено подходящ адаптоген за често пътуващи.

Потенциални ползи, базирани на изследвания върху животни и ин-витро

 • Увеличаване или засилване на апетита, в зависимост от болестното състояние;
 • Неврозащитни свойства в мозъка;
 • Спомага отеглянето от наркотични вещества;
 • Подобряване качеството на кожата и премахването на бръчки;
 • Засилване растежа на косата;
 • Подобряване на слуха и функцията на ушния апарат;
 • Защитен ефект срещу язва и колики след употреба на нестероидни противовъзпалителни или алкохол.

Какви са оптималните дози?

Повечето специалисти препоръчват дози между 1 и 2 грама сух корен Panax ginseng или около 200-400 мг екстракт (с концентрация 2 до 7%) дневно за 15-20 дни, последван от месец пазуа в приема му. 400 мг екстракт е най-подходяща дневна доза за стимулиране на когнитивните способности. Тези дози се отнасят за генерален превантивен прием. Достатъчен е еднократен прием през деня.

За някои медицински състояния се използват до 3 грама ектракт дневно, разделен на 3 приема.

Приемът на Eleutherococcus senticosus обикновено е в дози от 2 до 3 грама сух корен или 300 до 400 мг сух екстракт за ден. Схемата на прием е същата - 15-20 дни, последван от месец пазуа.

Възможни вредни / странични въздействия

В ниски дози жен-шенът повишава кръвното налягане. При завишаване на дозите се наблюдава постепенно понижаване на кръвното налягане.  

Направените досега над 40 изследвания върху жен-шена установяват, че той е безопасен за употреба от хора. Основните странични ефекти, които се проявяват при част от тестваните субекти са гадене, повръщане, болки в корема, диария и крампи. Регистриран е един случай на хипогликемия при болен от диабет тип 2.

Жен-шенът не се отличава с токсичност. Дори високи дози до 6 грама в продължение на 2 месеца не увеличават маркерите за токсичност.

На този етап не препоръчваме употребата на жен-шен от бременни жени. Ин-витро изследванията демонстрират, че билката може да увреди плода или ембриона. Засега липсват каквито и да е доказателства за подобен ефект при жив организъм, затова и препоръката ни има чисто превантивен характер.

Регистриран е един случай на проявена гинекомастия по време на прием на червен жен-шен. Гинекомастията се проявява при 12-годишно момче и белезите изчезват след спирането на приема. Рано е да се потвърди връзка между жен-шена и гинекомастията.

Кои препарати са основен източник на жен-шен?

Билкови продукти - чайове, тинктури. Хранителни добавки - гранули, сух екстракт, прах, таблети, капсули, течен екстракт. 

Най-разпространен е жен-шенът на капсули, като дозите варират между 200 и 500 мг за екстракт или пудра. NOW Foods предлагат Panax Ginseng с отлично качество под формата на капсули.

Жен-шенът често се слага и в някои комбинирани продукти. Все по-често може да откриете жен-шен в мултивитаминни спортни формули като NOW Men's Extreme Sports Multi и Eco Green Multi, или мъжки тонизиращи формули като Mens virility power. Жен-шенът е отлична добавка към енергийни продукти, какъвто например е NOW Energy.

С какво да комбинира билката?

Жен-шен се комбинира отлично с друга популярна билка като гинкго билоба. Двете билки проявяват синергичен ефект и засилват взаимно ефекта си, като комбинацията им въздейства по-силно върху  когнитивните способности.

Жен-шенът е класически адаптогенен продукт и като такъв може да се комбинира с други адаптогени като родиола, ашваганда, елеутеро и мака.

За стимулиране на либидото и подобряване на сексуалния живот, жен-шен се комбинира удачно с Дългият Джак, мака и трибулус.

Защо да го приемаме?

Приемът му в изолирана форма би подпомогнал начинаещите атлети (особено тези в по-напреднала възраст) в първия им месец, подобрявайки адаптационните способности на организмите им.

Изследванията сочат, че при тях най-силно се увеличава аеробният капацитет на белия дроб, аеробната издръжливост на мускулите им, мотивирайки ги и подпомагайки изгарянето на мазнини.

Много бодибилдъри имат занижен имунитет. Приемът на жен-шен ще компенсира негативния ефект на тежките силови тренировки, правейки антителата им повече и по-жизнеспособни.

Използвани източници

 1. Yun TK Brief introduction of Panax ginseng C.A. Meyer . J Korean Med Sci. (2001)

 2. Jia L, Zhao Y Current evaluation of the millennium phytomedicine--ginseng (I): etymology, pharmacognosy, phytochemistry, market and regulations . Curr Med Chem. (2009)

 3. Kitagawa I, et al Chemical studies of crude drugs (1). Constituents of Ginseng radix rubra . Yakugaku Zasshi. (1983)

 4. Nag SA, et al Ginsenosides as Anticancer Agents: In vitro and in vivo Activities, Structure-Activity Relationships, and Molecular Mechanisms of Action . Front Pharmacol. (2012)

 5. Sun L, et al Structural characterization and immunostimulatory activity of a novel linear α-(1 → 6)-D-glucan isolated from Panax ginseng C. A. Meyer . Glycoconj J. (2012)

 6. Kuo YH, Ikegami F, Lambein F Neuroactive and other free amino acids in seed and young plants of Panax ginseng . Phytochemistry. (2003)

 7. Lee NH, Son CG Systematic review of randomized controlled trials evaluating the efficacy and safety of ginseng . J Acupunct Meridian Stud. (2011)

 8. Kim JY, et al Beneficial effects of Korean red ginseng on lymphocyte DNA damage, antioxidant enzyme activity, and LDL oxidation in healthy participants: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial . Nutr J. (2012)

 9. Liu P, et al Effects of ginsenoside Rg1 on postimplantation rat and mouse embryos cultured in vitro . Toxicol In Vitro. (2006)

 10. Kennedy DO, Scholey AB, Wesnes KA Modulation of cognition and mood following administration of single doses of Ginkgo biloba, ginseng, and a ginkgo/ginseng combination to healthy young adults . Physiol Behav. (2002)

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Екстракт-от-червена-детелина
Екстракт от червена детелина

Потентен източник на изофлавони

Куркумин-за-отслабване
Куркумин за отслабване
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow