Куркумин за отслабване

Куркумин за отслабване

Надномерното тегло е един от най-належащите социални проблеми в световен мащаб. Можем смело да кажем, че проблемът надхвърля социалните граници и достига сериозни здравословни и икономически мащаби.

Последните данни сочат, че 40% от населението на САЩ, 33% на Мексико и 26% на Обединеното кралство страда от наднормено тегло.

Именно надебеляването е основен рисков фактор за проявата на диабет, от който страдат близо 12% от американското население.

Отслабването е една от основните стратегии за борба с диабета и други метаболитни и хронични заболявания. Както нееднократно сме споменавали, основните средства за тази борба са правилното и балансирано хранене и повечето физическа активност.

Хранителните добавки винаги са били възприемани като допълнително средство за борбата с горенето на мазнини.

Най-популярните фетбърнъри винаги са били термогениците, но напоследък се изледват свойствата и на редица билки и зелени храни.

Съвсем наскоро представихме материала "Спирулина за отслабване". Този път ще разгледаме аналогичен случай, но този път темата ще е голямо изледване върху билката куркума и по-специално активната и съставка - куркумин.

Досегашните изследвания върху животни показват, че куркуминът има определена ефективност по отношение на засилването на окисляването на мастни киселини, редуциране на синтеза на липиди и засилване на метаболизма.

Научната база данни върху хора досега е противоречива. Някои изследвания установяват положителни свойства за горенето на мазнини, докато други не откриват подобни резултати. Много от тези изследвания са непълни или страдат от редица грешки в дизайна. Затова и в следващите редове ще хвърлим повече светлина по темата.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво се изследва?

Ще анализираме голямо систематично ревю и мета-анализ на пласебо контролирани изследвания със случаен подбор и групиране по дозировка. Обхванати са изследвания върху лица над 18-годишна възраст и които наблюдават ефекта на куркумина върху телесното тегло, BMI и широчината на талията. Систематичното ревю следва всички правила на гида PRISMA, но не е пререгистрирано.

Окончателният анализ включва 11 изследвания с 876 участника, 53% от които са жени. Всичките изследвания включват лица с надномерно тегло, повечето от които страдат от заболявания като диабет тип II, метаболитен синдром или неалкохолно омазнен черен дроб.

В тестовете се използва куркумин в дози между 70 и 1900 мг. Продължителността на изследванията са между 4 седмици и 10 месеца (8 седмици средно).

В 11 от изследванията се измерва телесното тегло, в 10 BMI и в 6 ширината на талията. Извършени са чувствителни анализи върху всяко отделно изследване. Извършени са анализи и на субгрупите, за да се установяват разлики в зависимост от дозата, продължителността на приема и възрастта на участниците.

Според системата на Джадад, 3 от изследванията са отличават с ниско качество, а останалите се отличават с високо качество.

Какво се установява?

Куркуминът води до средно намаляване на телесното тегло от 1.14 кг и подобряване на BMI индекса с 0.48 в сравнение с пласебо групите.

Анализите на субгрупите демонстрират:

 • Дозата не води до разлика в резултати;
 • Продължителността е определяща. При прием до 8 седмици, ефектът е незначителен.

По отношение на размерите на талията, анализите на субгрупите водят до интересни резулати:

 • Намаляване от 2.55 см при дози над 1000 мг дневно;
 • Намаляване от 3.71 см при продължителност на приема над 8 седмици;
 • Намаляване от 3.71 см при лица с наднормено тегло, но не и при тези с прекомерно затлъстяване.

Как да тълкуваме резултатите?

Систематичното ревю ни казва, че суплементацията с куркумин води до малко, но позитивно подобрение на телесното тегло, ширината на талията и BMI.

Допълнителните анализи хвърлят повече светлина върху евентуалните ползи по отношение на дозировка, продължителност на приема и стартовото телесно тегло.

На въпроса. дали куркуминът може да спомогне за отслабването при затлъстяване и налични метаболитни заболявания, отговорът е ДА!

Разбира се, систематичният анализ има и редица слабости, които оказват влияние на точните заключения.

На първо място, във всички изследвания се използват суров и пречистен неформулиран куркумин, който се отличава с ниска биоактивност. В сравнение с него, формулираният куркумин с хидрофилен носител има близо 50 пъти по-висока усвоимост. Възможно е използването на нископотентни форми всъщност да понижава значително свойствата на куркумина.

Видовете суровини на куркумин

На второ място, включените изследвания показват голяма хетерогенност по отношение на дозите, продължителността и демографските групи. Когато хетерогенността е висока се обхващат повече изследвания в един мета-анализ, но може да повлияе негативно на крайните резултати.

На трето място, включена е само една демографска група от хора. Липсват каквито и да е резултати за действието на куркумина при атлети, здрави или слаби индивиди.

Голямата картина

Настоящето изследане подкрепя заключенията на по-старо систематично ревю, което също установява положителни резултати за намаляването на телесното тегло след прием на куркумин.

Съществуват и други пласебо контролирано изследвания със случаен подбор, които достигат до същите резултати. Едно изследването през 2015 г. от Италия установява, че куркуминът засилва свалянето на тегло с 2 до 5%.

Няколко изследвания установяват, че куркуминът не води до намаляване на талията. Но съществува едно, в което се използва високопотентен, формулиран куркумин и крайните резултати са изцяло положителни.

Има няколко механизма, които обясняват положителните свойства на куркумина:

 • Засилва окисляването на мастни киселини, чрез регулацията на рецептора PPAR-γ;
 • Редуцира биосинтеза на липиди;
 • Потиска превръщането на клетките от пре-адипоцити до възрастни адипоцити;
 • Регулира ензима CPT-1, който участва активно в мастния метаболизъм (установено при мишки);
 • Силни противовъзпалителни свойства, което играе важна роля за инсулиновата чувствителност, имуномодулацията и метаболизма в цялост.

Определено можем да кажем, че куркуминът има редица полезни свойства. Дали те могат да се приложат в реалния живот и за всички? Дали може да се използва за значителни резултати? Сигурни отговори не можем да дадем и най-вероятно не можем да очакваме куркуминът да се превърне в силен фетбърнър.

Темата обаче остава интересна и открита за бъдещи проучвания. От екипа на BB-Team трудно можем да ти препоръчаме куркумина като основно средство за борбата с мазнините, особено ако си здрав и трениращ индивид. Но ако страдаш от метаболитни заболявания, куркумина може да има редица полезни свойства и да бъде твоята добавка.

Повече за куркумина може да прочетеш в:

Използвани източници

 • The effects of curcumin supplementation on body weight, body mass index and waist circumference: a systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials. Mousavi SM, Milajerdi A, Varkaneh HK, Gorjipour MM1, Esmaillzadeh A;
 • Examine ERD, issue 51, volume 2;
 • Curcumin inhibits adipogenesis in 3T3-L1 adipocytes and angiogenesis and obesity in C57/BL mice. Ejaz A, Wu D, Kwan P, Meydani M.
 • Assessing the quality of reports of randomized clinical trials: is blinding necessary? Jadad AR, Moore RA, Carroll D, Jenkinson C, Reynolds DJ, Gavaghan DJ, McQuay HJ.
 • Comparative absorption of curcumin formulations Ralf Jäger,corresponding author Ryan P Lowery, Allison V Calvanese, Jordan M Joy, Martin Purpura,and Jacob M Wilson
 • Effect of Curcumin on Anthropometric Measures: A Systematic Review on Randomized Clinical Trials. Hariri M, Haghighatdoost F
 • Potential role of bioavailable curcumin in weight loss and omental adipose tissue decrease: preliminary data of a randomized, controlled trial in overweight people with metabolic syndrome. Preliminary study. Di Pierro F, Bressan A, Ranaldi D, Rapacioli G, Giacomelli L, Bertuccioli A.
 • Efficacy and Safety of Phytosomal Curcumin in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Randomized Controlled Trial. Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Jafari R, Simental-Mendía LE, Sahebkar A.
 • New mechanisms and the anti-inflammatory role of curcumin in obesity and obesity-related metabolic diseases  Adeeb ShehzadTaewook HaFazli SubhanYoung Sup Lee
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Дао-на-билките
Дао на билките

Топ девет на билките

Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Африканско-манго
Африканско манго

Водоразтворими фибри от горите на Африка

Не-се-хранете-докато-гледате-телевизия
Не се хранете, докато гледате телевизия…

...особено, ако се опитвате да свалите тегло

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow