Куркумин

Куркумин

Противовъзпалителна защита от земите на Индия

Куркуминът е активното вещество на подправката куркума. Тази ароматна, оранжево-жълта подправка произлиза от земите на Индия и още от дълбока древност се използва в традиционната аюрведическа медицина. За нея се твърди, че притежава огромен здравословен потенциал, сравним с модерните лекарства. Други стигат по-далеч в очакванията си, наричайки куркумина "подправката на живота".

Какво представлява куркуминът?

Куркумата принадлежи към семейство Джинджифилови, което обхваща над 1300 вида растения, част от които са известни с полезните си свойства. Такива, освен куркумин, са джинджифил, кардамон, алигаторски пипер (Aframomum melegueta).

Куркуминът е главният фитохимикал в подправката куркума, като заема между 2-5% от общата маса на билката. Той, неговите деривати и другите вещества, принадлежащи към групата на куркуминоидите са натурални феноли, придаващи жълтия цвят на билките.

Куркуминът за първи път е изолиран през 1815 г., а неговата структура е установена век по-късно. Самият куркумин, както и повечето куркуминоиди, е с хидрофобна природа, което го прави неразтворим във вода. Той е разтворим в ацетон, етанол, диметилсулфоксид и различни видове масла. Куркуминът е уязвим в киселинна среда, която причинява неговия бърз разпад и променя рязко цвета му от жълт на червен.

Кои са източниците на куркумин?

Макар че куркуминът е само от един от дузината полифеноли в билката куркума (Curcuma longa), тя е най-богатият негов източник и затова се използва почти напълно при производството на хранителни добавки.

Други източници на куркумин са растения от семейство Джинджифилови, като Curcuma mangga, Curcuma zedoaria, Costus speciosus, Curcuma xanthorrhiza, Curcuma aromatica, Curcuma phaeocaulis, Etlingera elatior и Zingiber cassumunar.

Вече съществуват и синтезирани деривати на куркумина, които демонстрират по-висока потентност от техните натурални аналози. Въпреки отличните резултати и високото повишаване на стабилността чрез инкорпориране на солидни липидни наночастици, са проведени единствено in vitro изследвания, без да се наблюдава in vivo ефектът на дериватите.

Как работи куркуминът?

Използването на куркумина за здравословни цели изобщо не е ново. Исторически са документирани неговите ползи както в индийската традиционна медицина, така и в китайската. Куркуминът е употребяван като антиоксидант, противовъзпалително, противомаларийно средство, както и за противодействие на насекоми. Едно от най-популярните му предназначения, особено за обитателите на Индия, са неговите лечебни свойства при зарастването на рани.

Най-разпространените традиционни ползи на куркумина са срещу колит, хронична диария, колики, анемия, астма, настинка, треска, кашлица, синузит, възпалено гърло, рани, натъртвания, ухапвания от насекоми, акне, екземи, кожни алергии, анорексия, възпалени стави, артрит, ревматизъм, шарка и други.

Куркуминът е изключително популярен сред учените и съществуват десетки изследвания за неговите ползи, начин на въздействие и усвояемост. За последните три десетилетия на изследвания се установява кои са целевите групи на куркумина, върху които се разпространява неговото действие.

Те могат да бъда обособени на:

 • Растежни фактори;
 • Възпалителни цитокини;
 • Кинази;
 • Ензими;
 • Генни експресии;
 • Транскрипционни фактори и др.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Ползи при тропичен панкреатит, като ограничава липидната пероксидация и увеличава нивата на глутатион. Силният му противовъзпалителен ефект регулира и болката;
 • Защитава хондроцитите и потиска провъзпалителния цитокин интерлевкин-1, който играе роля на медиатор при разграждането на хрущяла при болести като остеоартрит и ревматоиден артрит;
 • Регулира възпалението при пациенти с възпалителна болест на червата. При тестовете се отбелязват положителните резултати при всички пациенти с улцеративен проктит (възпаление на ректума) и при 80% от пациентите с болест на Крон.
 • Потенциални ползи при гастрит и стомашни киселини. Интересно е да се отбележи, че екстрактът от куркума дава най-обещаващи резултати, докато отделните активни съставки не демонстрират такива. От всички съставки в екстракта от куркума, най-вече куркумин самостоятелно би бил полезен при лечение на възпалението, като подобрява възстановяването на тъканите;
 • Потенциални ползи за лечението на склеродерма (синдром на Рейно) и въздействието й върху белите дробове;
 • Използван като мазило, куркуминът демонстрира силен противовъзпалителен ефект при псориазис (хронична дерматоза);
 • Едно голямо изследване в Тайланд демонстрира защитен ефект на куркумина срещу заболяване от диабет и подобряване на инсулиновата чувствителност. Други изследвания стигат до подобни заключения, като ефектът му се дължи на потискането на провъзпалителните цитокини;
 • При сравнително изследване на диклофенак и куркумин и техните ползи срещу ревматоиден артрит, резултатите показват еднакво противодействие на болката, но куркуминът намалява общите възпаления в тялото и не води до странични ефекти;
 • Куркумин и витамин D взаимодействат синергично и повишават нивата на антимикробния пептид CAMP, което предполага техния ефект срещу инфекции и хронични заболявания;
 • Спомага за предотвратяването на сърдечни болести и миокардални увреждания. Механизмът на въздействие върху сърдечно-съдовата система се проявява чрез противовъзпалителното действие, понижаването на лошия и увеличаването на добрия холестерол, потискане на синтеза на фибриногени и окислението на лошия холестерол, както и потискане струпването на тромбоцити;
 • Поради свойствата си да понижава възпаленията, оксидативния стрес и да потиска синтеза на амилоид, куркуминът притежава огромен потенциал при профилактиката и предотвратяването на болестта на Алцхаймер;
 • Потенциални ползи при лечението и превенцията на близо 40 вида рак. Възможните механизми се свързват с противовъзпалителния ефект на куркумина, потискане на провъзпалителните цитокини, регулиране на гените с анти-апоптозен ефект (апоптоза = програмирана смърт на клетките), активиране на ензимите каспази, както и стимулиране на гените, потискащи раковото развитие, като p53 (протеин 53 или тумор протеин 53), и чрез потискане на метаболитните пътища и ензимите, спомагащи за разпространението на туморите в съседните клетки.

Доказани и потенциални ползи при животни

 • Клиничните изследвания върху животни и in vitro, както и вековното традиционно използване на куркумина предполагат силен противовъзпалителен ефект при прояви на треска, настинка и грип.
 • При експеримент върху повече от 40 мъжи плъха куркуминът намалява нивата на серумния туморен некрозен фактор и цитокина интерлевкин-6 при остър панкреатит. Въпреки регулирането на възпалението, той не предотвратява увреждането на тъканите.
 • Регулира възпалението при плъхове, болни от артрит, чрез намаляването на гликопротеините;
 • При тестове върху мишки понижава възпалението на дебелото черво, предизвикано от колит. Въпреки липсата на достатъчно изследвания върху хора, тестовете върху животни и in vitro изследванията предполагат потенциални ползи и при хора;
 • Антиастматични качества, като понижава възпалението и повишената чувствителност на дихателните пътища. Проявява противоалергични свойства върху дихателните пътища;
 • Потискането на възпалителните цитокини демонстрира благоприятни ефекти при лечението на треска и настинка;
 • Защитна роля срещу белодробна фиброза при плъхове;
 • При тестове върху мишки показва умерен ефект при противодействие на множествена склероза, като не успява да забави развитието й, но стимулира възстановяване на вредите от острите възпаления;
 • Антиоксидантните свойства на куркумина и потискането на липидната пероксидация демонстрират подобряване на метаболитното състояние на плъхове, болни от диабет, като не са засегнати хипергликемичният им статус и телесното тегло. Куркуминът намалява нивата на холестерол, триглициридите и фосфолипидите. Други изследвания демонстрират способността му да понижава кръвната захар при диабет, като куркуминът показва по-добри резултати от куркумата. Най-оптимистичните изследвания стигат до извода, че куркуминът води не само до подобряване на инсулиновата чувствителност, но и до пълното й възстановяване;
 • Благоприятен ефект при намаляване размера на черния дроб и неговата регенерация при плъхове, болни от диабет;
 • Понижава струпването на тромбоцити в аортата на плъхове и действа като силен вазодилататор;
 • Понижава амилоидно причиненото възпаление и спомага за предотвратяването на инсулт при плъхове и мишки;

Странични ефекти на куркумина

Приеман в нормални дози, куркуминът не се отличава със странични ефекти. Изследванията демонстрират противоречиви резултати при прием на високи дози.

Едно изследване върху 34 пациента демонстрира, че прием между 1200 и 2100 мг чист куркумин дневно, в продължение на 2 до 6 седмици не води до никакви странични ефекти и токсичност. От друга страна прием между 8000 и 12000 мг води до токсичност, но в сравнително ниска степен.

Както с голяма част от антиоксидантите и противовъзпалителните, предозирането може да доведе до напълно обратен ефект. Твърди се, че при високи дози и редовна употреба куркуминът има канцерогенен, провъзпалителен и прооксидантен ефект и уврежда ДНК-то. In vitro и in vivo изследвания демонстрират, че при високи дози куркуминът притежава канцерогенен ефект, най-силно изразен върху белия дроб и дебелото черво. Особено е важно да се отбележи, че канцерогенният му ефект е по-силен при пушачи или бивши пушачи. Всички изследвания са провеждани върху плъхове.

При прием между 2000 и 12000 мг от хора се отбелязват леки странични ефекти като гадене и диария, като е възможно куркуминът да се съединява с желязото и да доведе до железен дефицит.

Относно безопасността на куркумина спрямо бременни и кърмещи, липсват научни изследвания върху хора, които да предоставят резултати. Изследвания върху плъхове не показват странични ефекти.

Усвояемост на куркумина и с какво да го комбинираме

Въпросът за усвояемостта на куркумина е актуален в науката. При прием до 180 мг от хора в продължение на 29 дена не се установява наличието на куркумин в кръвта и урината. Ниските серумни нива са зависими от дневната доза, като при дози над 4000 мг се отбелязва ниско наличие на куркумин и едва при дози над 8000 мг нивата в кръвната плазма са високи.

Ниската усвояемост на куркумина се дължи частично на дългата интестинална и хепатична трансформация при неговия метаболизъм. Преклиничните наблюдения отбелязват, че при прием на куркумин от хора и плъхове се редуцират неговите количества именно в стомашно-чревният тракт.

По-добра усвояемост може да се постигне при използване на модифициран куркумин, чрез въздействие с наночастици. Друга опция е употреба под формата на липозомен спрей.

Усвояемостта на куркумина може да се подобри чрез комбинирането му с черен пипер, който въздейства върху процеса на глюкоронидация в стомашно-чревния тракт и така запазва куркумина от неговото въздействие. Подобрена усвояемост може да бъде резултат от комбинирането с растителни масла, масло от куркума, фосфолипидни комплекси и структурни аналози на куркумина.

Препоръчителни дози

Препоръчителните дози на куркумина са между 500 и 2000 мг, като до 2000 мг прием не се отбелязват странични ефекти. Възможно е за конкретните болестни състояния да са нужни по-високи дози от 2000 мг, при които може да се проявят меки странични ефекти.

Дози над 8000 мг не са препоръчителни без лекарско предписание и наблюдение.

В кои добавки можем да срещнем куркумин?

По-често куркуминът се предлага като самостоятелна добавка в гамата на производителите на здравословни хранителни добавки. Може да бъде намерен като изолирано вещество, най-често от куркума или под формата на екстракт или прах от куркума.

Редовно куркумин присъства и в комплексни формули, които целят антиоксидантен или противовъзпалителен ефект. Той присъства и във формули за стави и хрущяли. Недостатъкът на тези формули е в занижените количества на куркумин, които са в недостатъчни дози.

Производителите на спортни хранителни добавки рядко проявяват интерес към куркумина, като най-често го включват във формули за стави и хрущяли.

Научи още
Използвани източници
 • Curcumin: the Indian solid gold. Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H.
 • Studies on curcumin and curcuminoids XXXI. Symmetric and asymmetric curcuminoids: stability, activity and complexation with cyclodextrinTomren MA, Másson M, Loftsson T, Tønnesen HH.
 • Formulation and characterization of curcuminoids loaded solid lipid nanoparticles.Tiyaboonchai W, Tungpradit W, Plianbangchang P.
 • H. Choi,Y. S. Chun, S.W. Kim, M. S. Kim, and J.W. Park, Curcumin inhibits hypoxiainducible factor-1 by degrading aryl hydrocarbon receptor nuclear translocator: Amechanism of tumor growth inhibition.
 • M. K. Bae, S. H. Kim, J.W. Jeong, Y. M. Lee, H. S. Kim, S. R. Kim, I. Yun, S. K. Bae,and K.W. Kim, Curcumin inhibits hypoxia-induced angiogenesis via down-regulation of HIF-1.
 • Y. X. Xu, K. R. Pindolia, N. Janakiraman, C. J. Noth, R. A. Chapman, and S. C.Gautam, Curcumin, a compound with anti-inflammatory and anti-oxidant properties, down-regulates chemokine expression in bone marrow stromal cells.
 • M. Tomita, B. J. Holman, C. P. Santoro, and T. J. Santoro, Astrocyte production ofthe chemokine macrophage inflammatory protein-2 is inhibited by the spice principle curcumin at the level of gene transcription.
 • X. Yang, D. P. Thomas, X. Zhang, B. W. Culver, B. M. Alexander, W. J. Murdoch,M. N. Rao, D. A. Tulis, J. Ren, and N. Sreejayan, Curcumin inhibits platelet-derived growth factor-stimulated vascular smooth muscle cell function and injury-induced neointima formation.
 • H. C. Huang, T. R. Jan, and S. F. Yeh, Inhibitory effect of curcumin, an antiinflammatory agent, on vascular smooth muscle cell proliferation.
 • E. Balogun, M. Hoque, P. Gong, E. Killeen, C. J. Green, R. Foresti, J. Alam, and R.Motterlini, Curcumin activates the haem oxygenase-1 gene via regulation of Nrf2 and the antioxidant-responsive element.
 • S. Kaul and T. P. Krishnakanth, Effect of retinol deficiency and curcumin or turmeric feeding on brain Na(+)−K+ adenosine triphosphatase activity.
 • Dose escalation of a curcuminoid formulationChristopher D Lao, Mack T Ruffin, Daniel Normolle, Dennis D Heath, Sandra I Murray,Joanne M Bailey,Martha E Boggs,James Crowell, Cheryl L Rock, Dean E Brenne.
 • Evaluation for safety of antioxidant chemopreventive agentsKawanishi, S.; Oikawa, S.; Murata, M.
 • The dark side of curcumin Burgos-Moron, E.; Calderón-Montaño, J. M.; Salvador, J.; Robles, A.; López-Lázaro, M.
 • Lung tumor promotion by curcuminDance-Barnes, S. T.; Kock, N. D.; Moore, J. E.; Lin, E. Y.; Mosley, L. J.; d'Agostino, R. B.
 • Anticancer and carcinogenic properties of curcumin: considerations for its clinical development as a cancer chemopreventive and chemotherapeutic agentLópez-Lázaro, M.; Kock, N. D.; Moore, J. E.; Lin, E. Y.; Mosley, L. J.; d'Agostino, R. B.
 • Curcumin, a cancer chemopreventive and chemotherapeutic agent, is a biologically active iron chelator Jiao, Y.; Wilkinson, J.; Di, X.; Wang, W.; Hatcher, H.; Kock, N. D.
 • Genetic effects of turmeric and curcumin in mice and rats Vijayalaxmi
 • Pharmacodynamic and pharmacokinetic study of oral Curcuma extract in patients with colorectal cancer. harma RA, McLelland HR, Hill KA, Ireson CR, Euden SA, Manson MM, Pirmohamed M, Marnett LJ, Gescher AJ, Steward WP
 • Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers. G. Shoba, D. Joy, T. Joseph, M. Majeed, R. Rajendran, and P. S. Srinivas,
 • Bioavailability of curcumin: problems and promises. Anand P, Kunnumakkara AB, Newman RA, Aggarwal BB.
 • Effects of curcumin on tumour necrosis factor-alpha and interleukin-6 in thelate phase of experimental acute pancreatitisA. Gulcubuk, K. Altunatmaz, K. Sonmez, D. Haktanir-Yatkin, H. Uzun, A. Gurel andS. Aydin
 • A pilot study of the antioxidant effect of curcumin in tropical pancreatitis. Durgaprasad S, Pai CG, Vasanthkumar, Alvres JF, Namitha S.
 • Curcumin protects human chondrocytes from IL-l1beta-induced inhibition of collagen type II and beta1-integrin expression and activation of caspase-3: an immunomorphological study. Shakibaei M, Schulze-Tanzil G, John T, Mobasheri A.
 • Presence of an acidic glycoprotein in the serum of arthritic rats: modulation by capsaicin and curcumin. Joe B, Rao UJ, Lokesh BR.
 • Curcumin therapy in inflammatory bowel disease: A pilot study P. R. Holt, S. Katz, and R. Kirshoff
 • Curcumin prevents and ameliorates trinitrobenzene sulfonic acid-induced colitis inmiceK. Sugimoto, H. Hanai, K. Tozawa, T. Aoshi, M. Uchijima, T. Nagata, and Y. Koide
 • Curcuma longa extract protects against gastric ulcers by blocking H2 histamine receptors. Kim DC, Kim SH, Choi BH, Baek NI, Kim D, Kim MJ, Kim KT.
 • Curcumin attenuates allergen-induced airway hyperresponsiveness in sensitized guinea pigs. Ram A, Das M, Ghosh B.
 • Blocking NF-kappaB activation may be an effective strategy in the fever therapy.Lee JJ, Huang WT, Shao DZ, Liao JF, Lin MT
 • Curcumin-induced apoptosis in scleroderma lung fibroblasts: role of protein kinase cepsilon.Tourkina E, Gooz P, Oates JC, Ludwicka-Bradley A, Silver RM, Hoffman S.
 • Testing of lipoxygenase inhibitors, cyclooxygenase inhibitors, drugs with immunomodulatingproperties and some reference antipsoriatic drugs in the modified mouse tail test, an animal model ofpsoriasis. Bosman B.
 • Oral flavonoids delay recovery from experimental autoimmune encephalomyelitis in SJL mice.Verbeek R, van Tol EA, van Noort JM.
 • Influence of dietary curcumin and cholesterol onthe progression of experimentally induced diabetes inalbino rat. Babu PS, Srinivasan K.
 • Hypolipidemic action of curcumin,the active principle of turmeric (Curcuma longa) in streptozotocininduced diabetic rats. Babu PS, Srinivasan K.
 • Efficacy of turmeric on blood sugar and polyol pathway in diabetic albino rats. Arun N, Nalini N.
 • Randomized, Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Curcumin in Patients with Active Rheumatoid Arthritis by Binu Chandran and Ajay Goel.
 • Curcumin induces human cathelicidin antimicrobial peptide gene expression through a vitamin D receptor-independent pathway.Guo C, Rosoha E, Lowry MB, Borregaard N, Gombart AF.
 • Curcumin and turmeric delay streptozotocin-induced diabetic cataract in rats P. Suryanarayana, M. Saraswat, T. Mrudula, T. P. Krishna, K. Krishnaswamy, and G.B. Reddy
 • Curcumin,a major component of food spice turmeric (Curcuma longa) inhibits aggregation and alterseicosanoid metabolism in human blood platelets. Srivastava KC, Bordia A, Verma SK.
 • Effects of curcuma drugs on vasomotion in isolated rat aorta. Sasaki Y, Goto H, Tohda C, Hatanaka F, Shibahara N, Shimada Y, Terasawa K, Komatsu K.
 • Effect of tumor necrosisfactor-alpha and interleukin-1 alpha on heme oxygenase-1 expression in humanendothelial cellsC. M. Terry, J. A. Clikeman, J. R. Hoidal, and K. S. Callahan
 • Effect of oral curcumin administration on serum peroxidesand cholesterol levels in human volunteersK. B. Soni and R. Kuttan
 • An hydroalcoholicextract of Curcuma longa lowers the abnormally high values of human-plasma fibrinogen.A. Ramirez Bosca, A. Soler,M.A. Carrion-Gutierrez, D. Pamies Mira, J. Pardo Zapata,J. Diaz-Alperi, A. Bernd, E. Quintanilla Almagro, and J. Miquel,
 • Curcumin and its analoguesas potent inhibitors of low density lipoprotein oxidation: H-atom abstraction from thephenolic groups and possible involvement of the 4-hydroxy-3-methoxyphenyl groups.W. F. Chen, S. L. Deng, B. Zhou, L. Yang, and Z. L. Liu
 • Accumulation of the amyloid precursorlike protein APLP2 and reduction of APLP1 in retinoic aciddifferentiated human neuroblastoma cells upon curcumininduced neurite retraction.L. Adlerz, M. Beckman, S. Holback, R. Tehranian, V. Cortes Toro, and K. Iverfeldt
 • A potential role of the curry spice curcumin in Alzheimer’s diseaseJ. M. Ringman, S. A. Frautschy, G. M. Cole, D. L. Masterman, and J. L. Cummings
 • Curcumin inhibitsformation of amyloid beta oligomers and fibrils, binds plaques, and reduces amyloidin vivo.F. Yang, G. P. Lim, A. N. Begum, O. J. Ubeda, M. R. Simmons, S. S. Ambegaokar, P.P. Chen, R. Kayed, C. G. Glabe, S. A. Frautschy, and G. M. Cole
 • Curcumin inhibits SK-Hep-1 hepatocellular carcinoma cell invasion in vitro and suppresses matrix metalloproteinase-9 secretion. L. I. Lin, Y. F. Ke, Y. C. Ko, and J. K. Lin
 • Membrane-type matrix metalloproteinases mediate curcumin-induced cell migration in non-tumorigenic colon epithelial cells differing in Apc genotype J. I. Fenton, M. S. Wolff, M. W. Orth, and N. G. Hord
 • Studies on the role of some synthetic curcuminoid derivatives in the inhibition of tumour specific angiogenesis P. V. Leyon and G. Kuttan
 • Induction of apoptosis by curcumin: mediation by glutathione S-transferase P1-1 inhibition A. Duvoix, F. Morceau, S. Delhalle, M. Schmitz, M. Schnekenburger, M. M. Galteau, M. Dicato, and M. Diederich
 • Curcumin mediated apoptosis in AK-5 tumor cells involves the production of reactive oxygen intermediates S. Bhaumik, R. Anjum, N. Rangaraj, B. V. Pardhasaradhi, and A. Khar
 • Curcumin inhibits prostate cancer metastasis in vivo by targeting the inflammatory cytokines CXCL1 and -2. Killian PH, Kronski E, Michalik KM, Barbieri O, Astigiano S, Sommerhoff CP, Pfeffer U, Nerlich AG, Bachmeier BE.
 • Curcumin, an antioxidant and anti-tumor promoter, induces apoptosis in human leukemia cells M. L. Kuo, T. S. Huang, and J. K. Lin
 • Curcumin induces apoptosis in human breast cancer cells through p53-dependent Bax induction T. Choudhuri, S. Pal, M. L. Agwarwal, T. Das, and G. Sa
 • Curcumin induces apoptosis in human melanoma cells through a Fas receptor/caspase-8 pathway independent of p53 J. A. Bush, K. J. Cheung, Jr., and G. Li
 • Снимка: Wikipedia (CC)

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в:

Десимир Петров
Десимир Петров

Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.

Вземи здравето си в свои ръце. Ето как:

Научи повече
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 read-later1