Дневен план за навициСвали сега 

Трибулус терестрис - българска панацея ли е билката бабини зъби?

Трибулус терестрис - българска панацея ли е билката бабини зъби?

Специфичното местоположение на България и климатичните условия създават среда за съществуването на множество растителни видове и българската природа е източник на един от най-богатите асортименти от билки. Неслучайно по тази показател страната ни се нарежда на трето място в света.

 Въпреки множеството билки, които са използват в традиционната и модерната медицина, тази, която се свързва с нашата страна е трибулус терестрис или по-известна у нас като бабини зъби.

Трибулус е известна с множеството си полезни свойства, приписвани й от народната медицина. През последните десетилетия е една от малкото билки, които стоят в елита на хранителните добавки и е сред най-популярните продукти в спортната суплементация. Бабини зъби се открива не само като хранителна добавка, но и като тинктура, чай и пудра от надземната част или плода.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Какво е трибулус терестрис?

Трибулус терестрис е едногодишно растение, което е известно в традиционната българска медицина с името "Бабини зъби", а в други части на света го наричат котешка глава, бикова глава, дяволски тръни, дяволска мигла. Имената на билката идват от любопитния й външен вид, който включва окосмени стръкове и листа, и малки шипове върху плода. Билката се среща в Южна Европа, части от Западна Азия и в Китай.

Плодовете на трибулус са популярни в китайската медицина, като се използват за лечението на очни проблеми, отоци, високо кръвно налягане и сърдечни болести. Полезните свойства на трибулус са популярни и в индийската аюрведическа медицина, където се свързват с лечението на импотентност, слаб апетит, сърдечни болести, жълтеница и болки в кръста.

Коренът и плодът на трибулус терестрис имат най-високо съдържание на активни съставки, като в него се съдържат няколко стероидни сапонина, белтъчини, феноли, флавоноиди, гликозиди и големи количества витамин C. Според науката едно от най-интересните вещества в бабините зъби е трибулозина, на който могат да се дължат кардиозащитните свойства.

Трибулус или бабини зъби е популярна и разпространена билка в Източна Европа, Централна Азия и Далечния Изток. Билката се използва традиционно в китайската и индийската народна медицина.

Видовете трибулус и по какво се различават екстрактите им от активни съставки

Трибулусът (бабини зъби) е разпространена билка в Европа и Азия, като в отделните географски райони се срещат значителни различия в съотношението на активните растителни вещества.

Протодиосцинът, който е най-активният сапонин в трибулуса и за който се твърди, че има мускулоизграждащи свойства, се съдържа в най-големи количества в българския, турския и събирания в Македония трибулус. В тези три вида се съдържат почти двойни количества протодиосцин в сравнение с другите видове.

Освен това в индийския и виетнамския трибулус липсват важни стероидни сапонини като трибестин и прототрибестин, но концентрациите на трибулозин са в пъти повече, а този компоненет се свързва с ползите за сърдечно-съдовата система.

Учените установяват, че географското разположение влияе върху баланса на сапонините, като трибулусът, виреещ в Югоизточна Европа и Западна Азия е изключително богат на протодиосцин, а този в Южна Азия и Далечния Изток е по-богат на трибулозин и гитогенни сапонини.

Съществуват и други видове трибулус, които се различават в съдържанието си на активни съставки.Трибулус пентандрус е богат изключително на биофлавоноиди като кверцетин, каемпферол и трицин, като проявява по-силни антиоксидантни свойства.

Трицинът липсва напълно в трибулус терестрис или това, което ние познаваме повече като бабини зъби. Друг популярен вид, използван в някои спортни формули, е трибулус алатус, който съдържа стероидни гликозиди, подобни на тези в трубулус терестрис. Съществува изследване, което демонстрира способността на трибулус алатус да покачва тестостерона при плъхове.

Трибулус има много разновидности, които се отличават с различна композиция на веществата. Самият трибулус терестрис (бабини зъби) се влияе от географското си положение и доминиращите вещества са различни според региона.

Как работи трибулус терестрис?

Подобно на повечето билки, и трубулус терестрис притежава цял комплекс от биоактивни растителни вещества, които могат да въздействат на определени процеси в тялото.

Трибулусът е богат на сапонини, които са производни метаболитни вещества в растенията. Сапонините в бабините зъби са базирани на стероидния скелет и затова ги наричат стероидни сапонини.

Основният стероиден сапонин в трибулус терестрис е протодиосцин, който в определени случаи може да съставлява до 45% от масата на сухия екстракт. Други сапонини в трибулуса са псевдопротодиосцин, диосцин, трибулозин, прототрибестин и трибестин, спиростанол и фуростанол.

Въпреки многото противоречиви данни, учените твърдят, че основният механизъм на действие на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените бабините зъби не покачват тестостерона, а регулира женските полови хормони.

От другите активни вещества в бабините зъби фенолите съставляват около 18% от водния екстракт, а концентрациите на витамин C достигат до 900 мг на 100 г. Това предполага определени антиоксидантни свойства на билката.

Екипът на BB-Team препоръчва да се ориентирате по етикета на всеки продукт, за да извлечете максимална полза от употребата на бабини зъби. Българският екстракт е по-подходящ за либидото и като адаптоген. Азиатските екстракти се използват предимно за здраве на сърцето.

Доказани и потенциални ползи при хора

 • Употребата на трибулус при някои индивиди демонстрира увеличаване на апетита, но научни доказателства за този ефект не съществуват до момента;
 • Традиционната употреба на трибулус е свързана с повишаване на сексуалното желание при хора, въпреки че специализирани изследвания не съществуват;
 • Употребата на бабини зъби в дози от 2.25 г дневно води до умерено увеличаване на семенната течност. Някои изследвания твърдят, че се подобрява качеството на спермата и подвижността на сперматозоидите;
 • Подобряване на ерекцията, но предимно при определени групи като стерилни мъже, индивиди с проблемна ерекция или андрогенен дефицит;
 • Бабините зъби могат да повишават тестостерона, но в много малки количества и само при определени групи от хора, като стерилни мъже или жени в периода след менопаузата;
 • Единственото изследване за ефекта на трибулус върху кръвното налягане при хора установява, че прием от 3 грама дневно редуцира кръвното налягане в рамките на една седмица, като до четвъртата седмица то продължава да бъде намалено с близо 10%. Отбелязани са също регулиране на сърдечния ритъм и холестерола;
 • Бабините зъби проявяват умерени свойства като диуретик. Количествата на урина през деня се увеличава с 200 мл;
 • Потенциални ползи при лечението на простатна хиперплазия, като редуцира симптомите и обема на простатата. Трибулусът е използван в комбинация с листа от къри.
 • Потенциални ползи за понижаване на кръвната захар и HbA1c;
 • Според някои изследвания бабините зъби увеличават dhea, свободния тестостерон и DHT, но други аналогични проучвания отхвърлят тези твърдения;
 • Възможно понижаване на пролактина при прием на бабини зъби, но ефектът е минимален;

Непотвърдени ефекти при хора

 • Въпреки твърденията относно ползите на бабините зъби за увеличаване на силата, издръжливостта и мускулната маса, две изследвания върху професионални атлети не успяват да демонстрират подобен ефект;
 • Въпреки първоначалните изследвания, които демонстрират способността на трибулуса да увеличава лутеинизиращия хормон и вследствие тестостерона, последните научни тестове не демонстрират подобен ефект при здрави мъже, жени и професионални атлети. Потенциални ползи може да има приемът на трибулус алатус или екстракт от плодовете, a не широко използваните при добавките надземни части.

Доказани и потенциални ползи при животни и човешки клетъчни култури

 • In vitro тестовете демонстрират потенциалните ползи на трибулуса в регулирането на плателетите (тромбоцитите) в кръвта;

 • In vitro са установени потенциалните противовъзпалителни свойства на трибулус, поради потискането на противовъзпалителните цитокини, простагландина и образуванията на азотен оксид;

 • In vitro изследванията показват способността на сапонините в трибулус да регулират инхибиторите на панкреасния ензим a-амилаза, който е отговорен за разграждането на нишестето. Чрез своя ефект сапонините успяват да регулират хипергликемията след прием на въглехидрати. Ефектът на трибулус е значително по-слаб от други популярни билки като екстрактите от куркума;
 • В традиционната медицина трибулусът се използва като болкоуспокояващо. Единственото изследване, което демонстрира болкоуспокояващия ефект на билката е проведено в Иран, върху мишки албиноси. Установено е, че трибулусът успокоява болката при стомашна язва;
 • Съществуват няколко научни изследвания върху животни, които ясно доказват качествата на трибулус като афродизиак. Комбинацията от трибулус терестрис, левзея и Дългия Джак повишава не само либидото при глигани, но и количеството семенна течност. Всички показатели за повишено либидо са налице и при тестове върху плъхове, включително и кастрирани, примати и зайци. Едно индийско изследване стига до заключението, че трибулусът има ефект, еквивалентен на виаграта при повишаване на либидото при животни;
 • Тестове върху плъхове показват свойството на трибулус терестрис да забавя покачването на кръвната захар след прием на глюкоза или сукроза;
 • Понижава активността на ензима алдоз редуктаза, който е отговорен за причиняването на катаракти (перде) на очите вследствие на диабет. В сравнение с други екстракти, потентността е сравнително ниска;
 • Трибулусът и най-вече активният му сапонин трибулозин имат защитен ефект върху тъканите на сърцето чрез регулиране на активността на протеин киназа. Въпреки това трибулусът няма ползи за всички параметри на сърдечното здраве;
 • Едно изследване върху плъхове твърди, че билката понижава кръвното налягане при прием в сравнително ниски дози. Друго изследване установява, че продължителният прием на трибулус всъщност води до покачване на кръвното налягане. Засега данните върху животни са противоречиви;
 • Трибулус показва обещаващи резултати при защитата на тъканите и детоксикацията на черния дроб при високи нива на кадмий, меркурий и тикрин. Защитният ефект върху тъканите е по-нисък в сравнение с витамин Е, но билката успява в същата степен да възстанови чернодробните ензими. Защитният ефект от кадмий и живак се проявява и върху бъбреците;
 • Подобрява уринарния приток и има диуретичен ефект при тестове върху плъхове и свине. Използваните дози са високи и потенциално опасни за хора;
 • Тестовете върху плъхове и свине демонстрират потентността на трибулуса да увеличава размера на тестисите и количеството семенна течност. Трибулус притежава и защитен ефект върху тестисите при интоксикация с кадмий. Ефектът е по-слаб от този на витамин Е;
 • Тестовете върху зайци не показват ползи от протодиосцина върху ерекцията. От друга страна се отбелязва, че трибулусът засилва ефекта на други билки като екстракт от дрян. Изследванията върху плъхове демонстрират, че продължителен прием на бабини зъби подобрява ерекцията, поради повишаване на кръвното налягане в областта на половия орган;
 • Някои изследвания върху плъхове достигат до заключението, че трибулусът може да увеличава имунореактивността на андрогенните рецептори, без да има директен андрогенен ефект;
 • Изследванията върху животни показват противоречиви резултати относно способността на трибулуса да покачва тестостерона. При зайците трибулусът покачва незначително дехидротестостерона (DHT). При здрави плъхове ефектът е незначителен, но при кастрирани плъхове и такива с налични секусални проблеми се отбелязва значителен ръст с 25 до 55%. При примати се отбелязва значителен ръст на тестостерона, който продължава само 90-180 минути. Единствените положителни резултати относно увеличаването на серумния тестостерон са отбелязани при употребата на трибулус алатус при плъхове и при употребата на плодовете на трибулус терестрис.

Отхвърлени ефекти

 • Потенциални ползи при подобряване на менопаузалните симптоми и сексуалността при жени. Изследване върху женски плъхове не демонстрира подобен ефект и трибулусът не оказва влияние върху нивата на естроген. 
Таблица със свойствата на трибулус терестрис (бабини зъби)
Потвърдени ползи Потенциални ползи Отхвърлени ползи
Понижава кръвната захар Понижаване на пролактина Не подобрява хормоналния баланс при жени
Диуретични свойства Повишаване на DHEA, свободния тестостерон и дехидротестостерона (DHT) Не повишава лутеинизиращия хормон и тестостерона при здрави мъже
Редуцира сърдечния ритъм Лечение на простатна хиперплазия Не подобрява силата, издръжливостта и мощта при мъже
Понижава кръвното налягане Повишаване на тестостерона, но предимно при стерилни мъже Не спомага за покачването на мускулна маса
Регулира холестерола Подобряване на ерекцията, но предимно при хора с налични проблеми Не спомага за горенето на мазнини
Увеличаване на апетита    
Подобряване на количеството, качеството и подвижността на семенната течност    
Повишаване на либидото при мъже и жени    

Странични ефекти

Употребата на трибулус е сравнително безопасна, като не се открояват крайни нежелани ефекти или токсичност. В изследванията са отбелязани няколко странични ефекта, които могат да се проявят.

Най-честата проява на нежелани ефекти е дразнене в стомаха или болки в корема. В тези случаи е препоръчително да се приема с храна.

Съществува един изолиран случай, при който употребата на трибулус води до проява на гинекомастия и понижаване на тестостерона. Поради особеностите в здравословното състояние на 21-годишния атлет, който е пушил цигари и пиел алкохол редовно, като и е бил предразположен към гинекомастия, трябва да се подходи с резерви, че трибулусът е причинителят на нежеланите странични ефекти, но най-вероятно е ускорил тяхната проява.

Други изолирани случаи на проявени странични ефекти включват невротоксичност и бъбречни проблеми, но последващи анализи предполагат, че усложненията не се дължат на билката.

Макар че не е токсичен при хора, трибулусът е изключително токсичен за дребен рогат добитък.

Бабините зъби се отличава с безопасност за човешкия организъм и липса на странични ефекти при употреба на нормални дози.

С какво да комбинираме трибулус терестрис?

Трибулусът е билка, която не се изразява със странични ефекти, както и с нежелани реакции с други подобни билки или вещества, поради което може да се комбинира с голям набор от хранителни добавки.

Ако потребителят цели да стимулира хормоните си и предположим, че трибулусът влияе положително върху тях, тогава билката може да се комбинира с други билки като корен от коприва, сао палмето, епимедиум, аминокиселини като D-аспарагинова киселина или микронутриенти като цинк, магнезий и витамин Д

За покачване на мускулна маса са подходящи комбинации с креатин монохидрат, суроватъчен протеин и левцин. Старата школа във фитнеса и културизма препоръчва комбинирането на трибулус с екдистерон, като най-голям потенциал би имал екстракт от левзея, единственият източник на екдистерон, който показва ползи в научните изследвания. Комбинирането на трибулус и левзея демонстрира подобрено повишаване на либидото и качеството на семенната течност.

Като адаптоген бабините зъби може да се комбинира с родиола розеа, ашваганда или жен-шен.

Поради свойствата си на силен афродизиак трибулусът може да се комбинира с подобни продукти като аргинин, йохимбин, Дългия Джак и др.

Екипът на BB-Team препоръчва съчетаването на бабините зъби с други билки адаптогени или афродизиаци

Препоръчителни дози

Производителите на хранителни добавки препоръчват прием на трибулус от 500 до 1000 мг, 1 до 3 пъти дневно. Поради това, че полуживотът на сапонините е 8 часа, се препоръчва прием на три равни интервала от време. Трибулусът може да се приема на гладно, преди или след хранене.

Въпреки че не е токсичен в препоръчителните дози, трибулусът може да бъде опасен при прием в крайно високи количества. При едно изследване върху плъхове учените установяват, че доза, която е еквивалентна на 80 мг/кг тегло при човек, е напълно безопасна и не е токсична. От друга страна по-високи дози, както и дози около 118-143 мг/кг тегло могат да бъдат изключително опасни и токсични.

В кои добавки можем да срещнем трибулус терестрис?

Трибулусът е билка, която се открива безпроблемно на щандовете в магазините за хранителни добавки и аптеките. Повечето производители на хранителните добавки, независимо дали акцентират на спортната или здравословната суплементация, включват трибулус като самостоятелен продукт в своите гами. Най-популярните продукти са с дози между 500 и 1000 мг, като се срещат под формата на капсули и таблетки.

Трибулусът е изключително популярна съставка във формулите за повишаване на либидото и сексуалните стимулатори. Все по-често и производителите на спортни добавки добавят трибулус във формули за повишаване на тестостерона, покачване на сила и мускулна маса. Обикновено в тези формули дозите трибулус не преминават 500 мг.

Основният ориентир за покупка на продукт с бабини зъби трябва да е източникът на екстракта и количеството сапонини. Екипът на BB-Team препоръчва съдържание на сапонини от минимум 45%.

Повече за бабини зъби или сходни билки и хранителни добавки може да прочетеш в:

Използвани източници

 1. USDA PLANTS database
 2. Xu YJ, et al. Two new furostanol saponins from Tribulus terrestris. J Asian Nat Prod Res.
 3. A comparative phylogenetic analysis of medicinal plant Tribulus terrestris in Northwest India revealed by RAPD and ISSR markers
 4. Sharma J, et al. The treatment of jaundice with medicinal plants in indigenous communities of the Sub-Himalayan region of Uttarakhand, India
 5. Dinchev D, et al. Distribution of steroidal saponins in Tribulus terrestris from different geographical regions. 
 6. Conrad J, et al. A novel furostanol saponin from Tribulus terrestris of Bulgarian origin.
 7. Gacche RN, Dhole NA. Profile of aldose reductase inhibition, anti-cataract and free radical scavenging activity of selected medicinal plants: an attempt to standardize the botanicals for amelioration of diabetes complications.
 8. Two new sulfated furostanol saponins from Tribulus terrestris. Kostova I, Dinchev D, Rentsch GH, Dimitrov V, Ivanova A.
 9. Conrad J, et al. A novel furostanol saponin from Tribulus terrestris of Bulgarian origin.
 10. Flavonoid glycosides of Tribulus pentandrus and T. Terrestris Nabiel A.M. Saleh, Ahmed A. Ahmed, Mohamed F. Abdalla
 11. Steroidal saponins from the aerial parts of Tribulus alatus Del. Temraz A, El Gindi OD, Kadry HA, De Tommasi N, Braca A.
 12. Free serum testosterone level in male rats treated with Tribulus alatus extracts. El-Tantawy WH, Temraz A, El-Gindi OD.
 13. Gynaecomastia and the plant product "Tribulis terrestris". Jameel JK, Kneeshaw PJ, Rao VS, Drew PJ.
 14. Tribulus terrestis-induced nephrotoxicity? Schmidt M, Thomsen M, Bone K.
 15. Hepatopathy in sheep associated with Tribulus terrestris. Bourke CA.
 16. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats. Singh S, Nair V, Gupta YK.
 17. Effect of Tribulus terrestris L. saponin mixture on some smooth muscle preparations: a preliminary study. Arcasoy HB, Erenmemisoglu A, Tekol Y, Kurucu S, Kartal M.
 18. Effects of Herbal Preparation on Libido and Semen Quality in BoarsS Frydrychová, L Opletal, K Macáková,A Lustyková, M Rozkot, J Lipenský
 19. The analgesic effect of Tribulus terrestris extract and comparison of gastric ulcerogenicity of the extract with indomethacine in animal experiments. Heidari MR, Mehrabani M, Pardakhty A, Khazaeli P, Zahedi MJ, Yakhchali M, Vahedian M.
 20. Aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in experimental models in rats Surender Singh, Y.K. Gupta
 21. Evaluation of the aphrodisiac activity of Tribulus terrestris Linn. in sexually sluggish male albino rats. Singh S, Nair V, Gupta YK.
 22. The hormonal effects of Tribulus terrestris and its role in the management of male erectile dysfunction – an evaluation using primates, rabbit and rat Kalamegam Gauthaman, Adaikan P. Ganesan
 23. Inhibitory effects of saponins from Tribulus terrestris on alpha-glucosidase in small intestines of rats Zhang SJ, Qu WJ, Zhong SY.
 24. Evaluation of traditional Indian antidiabetic medicinal plants for human pancreatic amylase inhibitory effect in vitro. Ponnusamy S, Ravindran R, Zinjarde S, Bhargava S, Ravi Kumar A.
 25. Profile of aldose reductase inhibition, anti-cataract and free radical scavenging activity of selected medicinal plants: an attempt to standardize the botanicals for amelioration of diabetes complications. Gacche RN, Dhole NA.
 26. Tribulosin protects rat hearts from ischemia/reperfusion injury.Zhang S, Li H, Yang SJ.
 27. Mechanisms of gross saponins of Tribulus terrestris via activating PKCepsilon against myocardial apoptosis induced by oxidative stressWang SS, Ji YS, Li H, Yang SJ.
 28. Study of antihypertensive mechanism of Tribulus terrestris in 2K1C hypertensive rats: role of tissue ACE activity.Sharifi AM, Darabi R, Akbarloo N.
 29. Anti-hypertensive effect of Gokshura (Tribulus terrestris Linn.) - A clinical study. Murthy AR, Dubey SD, Tripathi K.
 30. Inhibitionof adrenaline-induced aggregation of human platelets by Pakistani medicinal plants. Sajid TM, Rashid S, Saeed SA.
 31. TribulusamideA and B, new hepatoprotective lignanamides from the fruits of Tribulus terrestris: indications of cytoprotective activity in murine hepatocyte culture. Li JX, Shi Q, Xiong QB, Prasain JK, Tezuka Y, Hareyama T, Wang ZT, Tanaka K, Namba T, Kadota S.
 32. Role of Tribulus terrestris (Linn.) (Zygophyllacea) against mercuric chloride induced nephrotoxicity in mice, Mus musculus (Linn.). Kavitha AV, Jagadeesan G.
 33. Protective effect of Tribulus terrestris linn on liver and kidney in cadmium intoxicated rats. Lakshmi GD, Kumar PR, Bharavi K, Annapurna P, Rajendar B, Patel PT, Kumar CS, Rao GS.
 34. Evaluation of natural products on inhibition of inducible cyclooxygenase (COX-2) and nitric oxide synthase (iNOS) in cultured mouse macrophage cells. Hong CH, Hur SK, Oh OJ, Kim SS, Nam KA, Lee SK.
 35. Medicinal plants as alternative treatments for female sexual dysfunction: utopian vision or possible treatment in climacteric women? Mazaro-Costa R, Andersen ML, Hachul H, Tufik S.
 36. Tribulus terrestris: preliminary study of its diuretic and contractile effects and comparison with Zea mays. Al-Ali M, Wahbi S, Twaij H, Al-Badr A.
 37. Comparison of Murraya koenigii- and Tribulus terrestris-based oral formulation versus tamsulosin in the treatment of benign prostatic hyperplasia in men aged >50 years: a double-blind, double-dummy, randomized controlled trial. Sengupta G, Hazra A, Kundu A, Ghosh A.
 38. In vivo and in vitro animal investigation of the effect of a mixture of herbal extracts from Tribulus terrestris and Cornus officinalis on penile erection.Kam SC, Do JM, Choi JH, Jeon BT, Roh GS, Hyun JS.
 39. Effects of Tribulus terrestris on endocrine sensitive organs in male and female Wistar rats. Martino-Andrade AJ, Morais RN, Spercoski KM, Rossi SC, Vechi MF, Golin M, Lombardi NF, Greca CS, Dalsenter PR.
 40. Effect of Tribulus terrestris on nicotinamide adenine dinucleotide phosphate-diaphorase activity and androgen receptors in rat brain. Gauthaman K, Adaikan PG.
 41. Free serum testosterone level in male rats treated with Tribulus alatus extracts. El-Tantawy WH, Temraz A, El-Gindi OD.
 42. Endocrine and lipid responses to chronic androstenediol-herbal supplementation in 30 to 58 year old men. Brown GA, Vukovich MD, Martini ER, Kohut ML, Franke WD, Jackson DA, King DS.
 43. The aphrodisiac herb Tribulus terrestris does not influence the androgen production in young men. Neychev VK, Mitev VI.
 44. Kurtis Frank, Tribulus Terrestris
Десо се грижи за това да има винаги готов, аргументиран и ясен отговор на въпроса "от кои хранителни добавки има смисъл?". Той е нашата енциклопедия по темата с добавките, а тя, вероятно знаеш, е много голяма и много противоречива. Редовно може да го потърсиш за съдействие и в магазина ни.
Още съдържание по темата
Натурални-противовъзпалителни-добавки-част-II
Натурални противовъзпалителни добавки (част II)

Какво още не знаем за природната алтернатива?

Куркумин
Куркумин

Противовъзпалителна защита от земите на Индия

Берберин
Берберин

Натурален билков компонент с невероятен лечебен потенциал

Пуерария-мирифика-Pueraria-mirifica
Пуерария мирифика (Pueraria mirifica)

Билка с мощен естрогенов ефект

Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow