Дневен план за навициСвали сега 

Афродизиаци

Същност, видове, заблуди

Често в публичното пространство долавяме понятия, станали част от определена лайфстайл концепция, без всъщност да знаем какво означават. Така например всички сме чували за афродизиаците. Обикновено понятието присъства като мистериозно твърдение, че дадено нещо е афродизиак и поради това притежава определени свойства, свързани със секса и сексуалното желание. Сравнително рядко обаче може да се открие информация, която обяснява какво всъщност е афродизиак и как действа той.

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

АфродизиациАфродизиакът е храна, напитка, дрога, аромат или уред, на които се приписват възможности за увеличаване на сексуалното желание, а в по-широк смисъл и подобряване на представянето по време на половия акт. Името му идва от името на древеногръцката богиня на любовта Афродита.

През годините много храни, напитки и състояния на духа са били „набеждавани", че улесняват секса и доставят по-голямо удоволствие по време на половия акт. От историческа и научна гледна точка обаче всички тези твърдения се дължат предимно на вярването в тяхното действие и ефективност или т.нар. плацебо ефект.

Около афродизиаците в наши дни съществуват и много заблуди - например лекарствата, засилващи сексуалната активност, неправилно са наричани афродизиаци; за да бъде дадено вещество истински афродизиак, то трябва да създава желание, а не да засилва способностите или възможностите за секс.

Химията на сексуалното желание

За да разберем как „работят" афродизиаците, е необходимо просто да си отговорим на въпроса: „Какво се случва в тялото и мозъка ни, когато изпитаме сексуална възбуда ?" Истината е, че зад репутацията на афродизиаците се крие малко чиста биохимия и малко мистерия.

С други думи моторчето за сексуално ни желание се контролира от нашите хормони, като тежката дума има тестостеронът. Всеки път, когато видим, почувстваме, помислим, пипнем, помиришем или се докоснем по друг начин до нещо, стимулиращо ни сексуално, се случва следното: първоначално чрез нервната система се изпращат сигнали от лимбичната зона на мозъка до пелвичната област.

Тези сигнали „казват" на кръвносните съдове да се разширят, което и при мъжете, и при жените води до ерекция (женските еректилни тъкани се намират на входа на влагалището). След това кръвоносните съдове се свиват и по този начин еректиралите тъкани остават в това състояние. Описаният процес се придружава от учестен сърдечен ритъм като в същото време мозъкът отделя норепинефрин и допамин - невротрансмитери, които „казват" на тялото, че случилото се е удоволствие и наслада.

Ако нямаме достатъчно тестостерон в организма си, желанието за секс може да намалее и дори да изчезне. Други основни фактори, влияещи върху желанието за секс, са стреса, умората и депресията.

Каква е тайната на афродизиаците?

Репутацията на някои афродизиаци и приписваните им магически свойства да събуждат сексуално желание се дължи еднинствено на т.нар. магия на обвързаността. Скаридите се смятат за афродизиак заради формата си, наподобяваща женски полов орган.

Това обяснява и търговията с наподобяващия фалос рог на носорог, която междувременно нанася сериозни поражения върху числеността на въпросния животински вид. Други животински афродизиаци пък спечелват репутацията си заради външната мъжественост или агресивност на самото животно - например пенисът при тигъра. През вековете хората са правили асоциации за афродизиаци с животни, които са познати като мъжествени и плодовити репродуценти.

Зайците, тигрите, козите и биковете например имат славата на изобилна репродукция, сила и мъжественост. Рисунки в пещерите показват сцени, в които ловци ядат тестисите на животните, които са убили, вярвайки, че ще приемат качествата на самото животно.

Според специалистите афродизиаците могат да създават сексуално желание по два начина: чрез въздействие върху мозъка и чрез влияние върху части от тялото ни. Така например нещо, което засилва кръвния поток в сексуалните органи, може да симулира усещането за полов акт и всъщност да създаде желание за секс. По подобен начин съществуват и субстанции, каращи тялото ни да произвежда повече химически вещества, свързвани със сексуалното желание.

Субстанциите, които „свалят" задръжките като алкохол  и марихуана, също могат да създадат или „отключат" сексуалното желание. Понякога дори само мисълта, че нещо е афродизиак, създава усещането, че то наистина работи като такова. Проучвания доказват, че някои храни, подправки и други добавки наистина могат да стимулират отделянето на хормони и други химически вещества, които влияят върху либидото.

Онова, което не знаят обаче е дали тези вещества се произвеждат в достатъчно голямо количество, за да усетим разликата. Не са налични много на брой задълбочени изследвания в тази област, тъй като по принцип либидото е трудно за изследване състояние.

Съществуват и вещества,  които подтискат сексуалното желание. Те се наричат анафродизиаци.

Toп 10 на афродизиаците

Изследвания подреждат най-известните афродизиаци в класация, която публикуваме малко по-долу. Някои от тях със сигурност изглеждат за нас европейците странни и чудати, но определено са актуални сред някои източни народи:

10. Рог от носорог

Освен че самата идея изглежда безумно, набеждаваният афродизиак няма никаква сексуална сила. Близката му до еректирал полов член форма е в основата на мита, че стритият прах от рога ще доведе до сексуален ефект при приемането му. В най-добрия случай полезния ефект би бил приема на допълнителни хранителни вещества като фосфор, даващи допълнителна енергия. В някои държави като Китай употребата му е незаконна.

9. Испанска муха

Поредният мит за афродизиак, съществуващ само в съзнанието на хората. Нито става дума за муха, нито за Испания. Силно токсичен прах, за който ще кажем повече подробности малко по-надолу.

8. Алкохол

Поредният фалшив афродизиак, алкохолът просто премахва задръжките и увеличава нивото на ирационалността у хората. На малцина обаче е известен факта, че наред с премахването на дрехи и задръжки, пиенето и приемането на т.нар. групови наркотици като кокаин и екстази допринася за еректилната дисфункция при мъжа. Наркотичните вещества атакуват кръвния поток посредством влиянието им върху вените и артериите, и имат отрицателно вдействие върху нивото на тестостерона, а по този начин и желанието за секс. Едно питие е приятно и нормално занимание, но да се разчита на алкохола да подобри настроението, е вече сигнал за сериозен проблем.

7. Шоколад

И този „афродизиак" не действа, но пък има чудесен вкус и можем да си го хапваме от време на време, нали ? Шоколадът съдържа фенилетиламин и серотонин, които задействат зоните от мозъка, свързани с удоволствието. Какаовото изкушение си прилича със секса в това, че ви кара да се чувствате добре. Проучвания обаче не са установили пряка връзка между шоколада и появата на сексуалното желание.

6. Скариди

Много храни (банани, аспержи, моркови, авокадо) се считат за афродизиаци, защото формата им наподобява формата на мъжки или женски полов органи. По този начин и скаридите са провъзгласени за афродизиак заради формата им, наподобяваща женски полов орган. Легендите гласят, че Казанова закусвал с 50 сурови скариди всяка сутрин. Интересен е обаче фактът, че скаридите са богати на цинк, който е необходим при образуването на спермата и консумирането им всъщност води до положителен ефект, но със сигурност не създава желание. В скаридите се съдържат и D-аспартамова киселина и N-метил-D-аспартат, които при проведени лабораторни опити с плъхове, водят до увеличаване на нивото на тестостерона, което пък от своя страна теоретично може да увеличи сексуалното желание. Но дори и да не са истински афродизиак, скаридите все пак си остават много добро предястие.

5. Йохимбе, трибулус

Обикновено се срещат на прах, в капсули и са известни като „естествена виагра". За съжаление обаче големи дози от тези вещества могат да бъдат много опасни.

4. Виагра

Ширококоментираното хапче за секс „Виагра" всъщност не е афродизиак. За да работи прословутото лекарство, трябва да е налице сексуална активност. А именно повишеното сексуално желание е мотив за покупка на виагра. Същността на действие на виаграта е много проста - тя увеличава кръвния поток към половия орган и блокира кръвта там, като по този начин помага за задържане на ерекцията.

3. Психоанализа

Някои сексуални проблеми при мъжете и жените са резултат от депресия, умора или психологически проблем. Психиатрите, консултантите и сексуалните терапевти често могат да играят ролята на мощен афродизиак и да увеличат сексуалното желание посредством различни механизми и терапии.

2. Влизане във форма

Според проведени изследвания еректилната дисфункция зависи в голяма степен и от лошото физическо здраве и липсата на активност. Повече от 50% от изследваните, страдащи от диабет и 44% от хипертониците имали проблем с получаване на ерекция „понякога" или „винаги". Поради това влизането в добра обща и спортна форма може съществено да увеличи желанието за секс.

1. Уважение

Уважението към сексуалния партньор и разбирането на неговите нужди е също може да доведе до появата на желание за секс.

Афродизиаци от природата

В източниците на информация за афродизиаците са познати различни видове вещества, едни от които са подправките. Освен че допринасят за прекрасния вкус на храната ни, ето още какви могат да бъдат полезните им ефекти върху нас:

Аргинин

Аргининът е аминокиселина, намираща се основно в месото, ядките, яйцата, кокосовото мляко и сиренето. В човешкото тяло тя се превръща в азотен диоксид, който увеличава кръвния приток в половите органи. Когато се комбинира с други съставки, аргининът като цяло увеличава сексуалното желание при жените.

Епимедиум

От проведени изследвания е доказано, че тази билка подобрява сексуалните функции при мъжките индивиди. Действа по начин, подобен на андрогена (хормонът за секс) и би могла да стимулира сексуалните способности и при жени, страдащи от дефицит на андроген.

Копър

При проведени лабораторни изследвания е доказано, че копърът подобрява половото влечение при мъжките и женските плъхове. Въпросната подправка съдържа съставки, които „имитират" женския хормон естроген. Ако се предозира обаче може да се получи токсична реакция.

Жен-шен

Жен-шенът е следващия набеден афродизиак. В лабораторни тестове върху животни било установено, че поглъщането на женшен не дава незабавен ефект върху нивото на тестостерона, но може да отключи механизмите, водещи до повишено сексуално желание. Този ефект обаче се получва единствено при индивиди с недостиг на въпросния хормон и веществата, съдържащи се в билката.  

Испанска муха

Може би един от най-известните „афродизиаци" е т.нар. испанска муха. За всеобщо учудване не става въпрос нито за муха, нито за Испания. Този афродизиак представлява стрито на прах изсушено тяло на вид бръмбар, който при нападение отделя киселинен сок кантаридин. При приемането на стритата на прах „испанска муха" човешкият организъм започва да отделя кантаридин в урината.

Това предизвиква интензивно дразнене и парене в пикочно-половите пътища, което води до появата на сърбеж и подуване в областта на половите органи. Тези признаци наподобяват усещането и симптомите на полова възбуда и поради това въпросната „испанска муха" се счита за афродизиак. Въпросният прах може да предизвика тежки стомашно-чревни разстройства, конвулсии и дори смърт.

Йохимбе

Йохимбе се използва едновременно като афродизиак и като лекарство при еректилна дисфункция при мъжете. Извлича се от кората на вечнозелено дърво, растящо в Западна Африка. Йохимбина, основната активна съставка на Йохимбе, блокира алфа-2 рецепторите и увеличава вместимостта на кръвоносните съдове, които вземат участие в процеса на постигане и поддържане на ерекцията. Неправилната дозировка на  йохимбе обаче може да доведе до доста нежелетелни последици.

Други видове афродизиаци

Ухания

Уханията имат много силно присъствие, когато стане дума за романтика. Споменът за уханието на романтичен партньор може да остане с нас дълго, след като романсът си е отишъл - толкова дълго, че когато се връщаме към тези спомени, отново да ни залее водопада от чувства. Означава ли тогава, че уханието също е афродизиак ?

В определен смисъл, да. Уханието може да предизвика желания, но не и в партньор, при който такова напълно липсва. При проведено проучване относно ефекта на различните ухания върху стимулирането на сексуалното желание резултатите показват, че няколко вида ухания наистина действат.

Изглежда странно, но миризмата на пица със сирене например увеличила притока на кръв към пениса с 5%, на пуканки с масло - с 9%, а на пай с тиква - с 40%. При жените паят с тиква също имал стимулиращ ефект, но по-ефикасен бил ароматът на лакрица в комбинация с краставица, които предизвикали най-голямо увеличение в кръвния поток към вагината.

Човешките феромони също могат да предизвикат сексуално желание. Думата pheromone идва от гръцките pherein  и hormone и означава „преносител на възбудата". В животинския свят феромоните са индивидуалните уханни отпечатъци, съдържащи се в урината или потта на животните, които диктуват сексуалното поведение или привличат срещуположния пол.

Те помагат на животните да се разграничават едно от друго и да изберат партньор с имунна система, достатъчно различна от тяхната собствена, за да създадат здраво поколение. Животните имат специален орган в носовете си - т.нар. вомероназален орган (VNO), който улавя въпросната безмирисна съставка.

Човешките феромни били открити през 1986 г. в една от отделяните от тялото течности - потта. Само при някои хора бил открит и т.нар вомероназален орган. Но дори и не всеки от нас да има подобен орган, все пак съществуват достатъчно доказателства, че уханията са важен аспект в любовта (забележете парфюмната индустрия, развиваща се със зашеметяващи темпове). Били направени неофициални експерименти с близнаци.

И двата близнака сядали вечерта в бар, единият от тях бил напръскан със синтетични феромони. В резултат на това въпросният близнак бил приближаван и заговарян 3 пъти повече от непарфюмирания.

Музика

Музиката може да „зададе" настроение, да го поддържа или да го унищожи. Онова, в което всъщност се състои ефектът на афродизиака при музиката, е споменът, който умът ни извиква, когато чуем определена мелодия. Ако имате хубави спомени от бавен танц на определена песен с някого, който сте обичали в миналото, песента ще има ефект върху вас и в по-късен етап.

Спорт

Оказва се, че спортът е не само полезен за нашето физическо здраве и добра фигура, но и за сексуалния ни живот. Резултати от изследвания показват, че качествата на афродизиак при спортуването се свързват с ендорфините, освобождавани в мозъка при енергично натоварване.

Именно ендорфините са отговорни за доброто ни настроение. Другите ефекти на спортуването са увеличаването на кръвния поток към половите органи и позиционирането на тялото по различни начини, които стимулират потока и трайно могат да увеличат сексуалното желание.

Съвсем встрани на този въпрос стои фактът, че спортуването и изграждането на мускулна маса всъщност увеличава нивото на тестостерона, който също е отговорен за повишения сексуален апетит.

И така, имат ли наистина афродизиаците действие над нас или всичко е в главите ни? Ще се радваме, ако споделите вашето мнение.

Използвани източници

  • livescience.com
  • health.howstuffworks.com
Още съдържание по темата
Видове-мелатонин-за-сън
Видове мелатонин за сън
Мелатонин-и-високо-кръвно-налягане
Мелатонин и високо кръвно налягане
Мелатонин-всичко-което-трябва-да-знаете
Мелатонин – всичко, което трябва да знаете
Топ-5-хранителни-добавки-от-които-ще-извлечете-полза
Топ 5 хранителни добавки, от които ще извлечете полза
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow