Дневен план за навициСвали сега 

Имунната система и фитнес факторите

Стимулиране и дестимулиране на имунната система с хранене, спорт и добавки

Основен фактор за нашето здраве е имунната защита. Всъщност най-често тя, а не различните лекарства, се справя със заболяванията. От нея зависи и колко често боледуваме. Дали можем да й повлияем, или всичко в тази насока е въпрос на късмет?

Какво ще научиш?

Искаш ли да постигнеш мечтаната форма и трайно по-добро здраве?

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

Имунитет

Имунна система и <a href=фитнес" align="right" />Понятието "имунитет" е обхватно. То включва всички процеси в организма, ориентирани към разпознаване и/или неутрализиране на специфични чужди субстанции (антигени), които могат да представляват заплаха за организма.

В литературата няма единна класификация на тези процеси - различните учени приемат едни и изхвърлят други. В общи линии под имунитет се разбират реакции на организма, от недотам специфични и агресивни - като фагоцитозата (поглъщането на антигена от клетките и обезвреждането му, буквално се превежда като изяждане на клетки), до пасивни и насочени към собствения организъм, като смъртта на клетките от епидермиса на кожата и замяната им с нови (абразивна имунна защита), с цел предпазване от евентуално проникване. Или пък унищожаването на "износените" кръвни клетки и рециклирането им.

Методите на имунната защита също са много. Такива са химичното и физично обезвреждане на "нашественика" - бил той клетка, вирус или отровен химичен агент. Такъв метод е и повишената температура на организма. Тя е опасна за клетките на тялото, но за много бактерии е направо смъртоносна.

Какво влияе на имунната система?

Смята се, че най-сериозен имуномодулиращ ефект имат глюкокортикоидите - надбъбречни хормони. Това обаче е нож с две остриета и не е съвсем еднозначно; в малки количества и локално те действат противовъзпалително, т.е. задържат оттока и събирането на фиброзна тъкан, в голямо количество обаче почти "обезвреждат" имунната защита на организма.

Тимусът, познат ни по-скоро като жлеза, е и "щабът" на "фронтоваците" на имунната защита. Там лимфоцитите се "обучават" да разпознават патогенните влияния и да ги унищожават, влизат там като лимфоцити, а "излизат" Т-лимфоцити(Т идва от тимус) - фронтмени на имунната защита. След пубертета този орган започва да губи функциите си и с възрастта значението му намалява.

Приема се, че лош ефект върху имунната система имат свръхпълнотата, алкохолизмът и наркоманията, като последните две на практика изтощават имунната система с токсини. Най-честата причина за отслабен имунитет в световен план обаче все още е недохранването и бедната на протеини диета. Изявен ефект върху имунитета има също така липсата на определени минерали. В това число влизат желязото, цинкът и селенът. Липсата на витамини, особено на А, С, Е, В6 и В9 повлиява в различна степен имунните реакции и влошава имунитета на организма. Продължителният негативен стрес също повлиява имунната защита. Макар и механизмът да не е напълно сигурен, връзката може да бъде т.нар. хипофизно-хипоталамо-надбъбречна ос. Това е, разбира се, като оставим настрана обичайните вредители - тежки имунни заболявания, като СПИН, тумори, автоимунни заболявания или пък устойчиви възпаления и проблеми, които бавно изтощават имунната защита.

Имунитет и хранене

Повече за имунитета и храненето можете да научите от статията "имунната диета".

Ще обобщим някои от източниците на споменатите тук имуностимулатори:

  • Желязо с храната може да си набавите от спанак, леща, салати, а също така червено месо и черен дроб.
  • Цинкът се съдържа в телешкото месо, яйцата и киселото мляко, рибата и рибните продукти.
  • Селен се съдържа в рибата тон, лук, сирене, броколи, домати.
  • Витамин А най-често се среща в рибеното масло, черния дроб, морковите и яйцата.
  • Витамин С ни е познат добре. На него са богати цитрусите, доматите и повечето зеленчуци и плодове.
  • Витамин Е се среща в зърнените храни, спанака и яйцата.
  • Витамините от групата В ще срещнем в бирената мая, черния дроб, яйцата, морковите, фасула и др.

Освен споменатите тук добавки има и други с определени имуностимулиращи и антиоксидантни свойства, например омега-3 мастните киселини в рибата и пр.

Добавките и имунитета

По принцип няма задължителна пряка връзка. Някои добавки, съдържащи въпросните имуностимулатори, се очаква да имат отявлен имуностимулиращ ефект. Вече се появяват и лекарства с имуностимулиращ и имуномодулиращ ефект.Някои суплементи за диетичност съдържат подсладители, чиято безвредност е под съмнение и които често водят до алергични реакции. Подобен тип алергични реакции могат да се срещнат и при усвояването на някои видове протеини във връзка с нарушено или отслабено производство на определени ензими.

Популярното напоследък вкарване на ензими с храната може би подобрява усвояемостта й, но е спорно от гледна точка на дълготраен ефект, тъй като заменя (наистина възстановима) функция на организма, но функция, имаща връзка с реактивоспособността му и имунната защита.

В крайна сметка медалът винаги има две страни. Споменатите имунстимулатори имат и антиподи. Калцият например, любима хранителна добавка - минерал, всъщност е първостепенен враг на усвояването на желязото. Желязото и витамин Е също имат несъвместимост при приема. Хранителните продукти често съдържат освен калций и фосфорни съединения. Те пък пречат на приема на цинк и на взаимодействието му с витамин А. Списъкът е много дълъг.

Други фактори

Другите фактори вече са банално известни. Това са прекалената слабост, прекаленото пълнеене, високата кръвна захар и кръвно налягане, хроничната преумора и стрес.

Спортът като фактор за подобряване на метаболизма и освобождаване от токсините може да подобри вашия имунитет, в случай, че не стресира излишно организма.

Запомнете! Имунитетът няма абсолютни врагове, нито пък абсолютни приятели. Лекият вирус всъщност може да не отслаби имунитета ви, а да го активизира и засили. Ключът към придобиването на имунитет не е в лекарствата, добавките или спортната преумора. Дори и да успеете да вдигнете имунитета си до предела му, това не е здраве, а е тласкане на организма към опасна свръхреактивност. Ключът за добрата имунна защита е в намирането на устойчивия баланс за вашия организъм.

Използвани източници

  • hepatitis-bg.com
  • zdravoslovno.com
Още съдържание по темата
Трикове-за-справяне-с-пролетната-умора
Трикове за справяне с пролетната умора

А доколко реална е тя?

Генетичен-потенциал-Колко-мускули-и-сила-можем-да-качим
Генетичен потенциал | Колко мускули и сила можем да качим?
Да-качвам-мускули-или-да-свалям-мазнини-Бълк-или-кът
Да качвам (мускули) или да свалям (мазнини) | Бълк или кът?
Как-стомахът-и-червата-влияят-върху-емоциите-ни-и-обратното
Как стомахът и червата влияят върху емоциите ни (и обратното)
Направи първата стъпка към твоята цел.

Методът на BB-Team е модерният начин да изградиш здравословни навици, трайни резултати, увереност и контрол над здравето си с лична подкрепа и отчетност.

top-arrow